Radeon RX 6700 XT – AMD vs ASUS vs Gigabyte


I know, praten over videokaarten terwijl ze nauwelijks te vinden zijn of exorbitant duur. Maar de realiteit is dat velen van jullie toch op zoek zijn, incidenteel mooie deals weten te scoren, of simpelweg even doorbijten en de stupide prijzen gewoon neerleggen. Laten we de videokaarten die we kunnen testen dan in elk geval door de molen halen zodat jij weet wat je mag verwachten.

Meer weten over de Radeon RX 6700 XT chip zelf, check dan deze review: https://www.techtesters.eu/amd-radeon-rx-6700-xt-review/ in deze vergelijking richten we ons louter op de onderlinge verschillen.

Drie modellen wisten ons te bereiken, de AMD Radeon RX 6700 XT zelf, de ASUS ROG Strix uitvoering, en de Gigabyte Gaming OC. Prijzen zijn respectievelijk een willekeurig opgedroomde 480 euro (MSRP), een iets realistischere 1099 euro waarvoor hij alsnog niet te koop is, en een ogenschijnlijk aantrekkelijke maar even goed niet daadwerkelijk haalbare 899 euro. Jawel, GPU prijzen in 2021 lijken te worden bepaald door de headless chicken uit South Park op een bord vol willekeurige opties.


Design en Features


Enfin, terug naar de kaarten zelf, en dan te beginnen met een belangrijk aspect: hoe groot zijn ze en wat zit er aan features bij?



Goed, als je “groter is beter” denkt wint ASUS uiteraard met hun forse 322m lange ROG Strix unit. Als je er ruimte voor hebt oogt dat natuurlijk wel tof, maar in een wat compactere case kom je met de Gigabyte of het AMD model een heel stuk praktischer uit.

Ook in aansluitingen zien we wat verschillen. AMD en ASUS houden vast aan de standaard van drie DisplayPort aansluitingen en één HDMI aansluiting. Gigabyte gaat voor twee bij twee. Dat kan een voor- of een nadeel zijn afhankelijk van jouw eigen situatie. Stroomaansluiting geven we het voordeel aan ASUS, want de meeste voedingen hebben 6+2 headers, waardoor je bij 6-pin aansluitingen (AMD en Gigabyte) altijd die bungelende pinnetjes hebt, liever 2×8 dan.



Feature technisch hebben alle drie de videokaarten de handige fan-stop, niet zo zeer voor de stilte want dat kan ook met een ultra lage RPM, maar het spaart de fans op de langere duur. ASUS scoort weer een extra puntje met de extra fan header die ze inbouwen en de dubbele bios, maar goed daar staat normaliter dan ook de prijs tegenover. Hetzelfde gaat voor de RGB, Gigabyte heeft een bescheiden logo en lijntje verlicht, ASUS de hele voorkant.



Prestaties


Waar het uiteraard ook om gaat zijn de prestaties. Maar we hebben de laatste jaren gezien dat de verschillen in prestaties tussen referentiekaarten en factory overclocked kaarten eigenlijk niet heel spaannend meer zijn. En ook hier zien we dat terug:





ASUS zet nipt de hoogste clocks neer, maar de verschillen zijn heel erg klein. In-game verschillen scheelt dat meestal net een framepje. Verwacht niet dat je daar ooit iets van gaat merken.

De thermal prestaties zijn wel de moeite waard om serieus naar te kijken, en dan specifiek de 40 dB noise normalized resultaten:







Waarom vind ik ze de moeite waard? Vooral omdat de temps van de AMD kaart zelf best hoog liggen. AMD geeft aan dat 100 graden geen enkel probleem is, maar kaarten die hun cores onder de 60 houden en de hotspot onder de 90 hebben toch mijn voorkeur. Gigabyte’s Gaming OC kaart presteert dus beter in een grofweg vergelijkbare form factor en met een vergelijkbare (lage) geluidsdruk. En uiteraard is ASUS de meest efficiënte met zijn oversized cooler.


Conclusie


Videokaartvergelijkingen tussen de grotere merken waren al redelijk voorspelbaar, en 2021 brengt daar ondanks de tekorten geen echte veranderingen in: referentiekaarten zijn prima, leuke factory OC kaarten zijn beter primair voor iets betere temps, en ultieme XXL kaarten zijn enorm indrukwekkend maar tegelijkertijd vermoedelijk te duur voor velen.


De beste 6700 XT is logischerwijs de ROG Strix, en bij gelijke prijzen en zolang je er ruimte voor hebt zou die ook mijn voorkeur hebben: dikke looks, mooie RGB, mooie prestaties en een complete featureset met dual bios en extra headers: de ultieme cq Editor’s Choice van de RX 6700 XT. Je moet hem alleen niet kopen als je voor hetzelfde geld een betere chip kan halen, denk aan een RTX 3070 of een RX 6800 (XT), want die kaarten zijn dan sneller.


De meer logische RX 6700 XT lijkt dan ook de Gigabyte Gaming OC mits de meerprijs meer bescheiden blijft, want die combineert prima prestaties met een nette uitstraling, zonder te overdrijven in dure features wat bij een mid-range chip al snel een beetje overkill voelt. Mocht je deze kunnen scoren voor een redelijke prijs is het een hele mooie: recommended.


Of, nog beter, scoor de AMD kaart zelf als je die tijdens een drop voor de originele MSRP te koop ligt. In theorie is die goed genoeg en bij vlagen is die ook betaalbaar, maar dan moet je maar net het geluk hebben dat je er op tijd bij bent. De thermals zijn niet heel indrukwekkend vergeleken met een leuke factory OC, maar als hij honderden euros goedkoper is? Dan zou ik hem gewoon pakken: Approved.

Keyword in dit alles is “geluk”, want de beste of de meest logische koop op dit moment is “welke dan ook voor een leuke prijs echt te scoren is”. Ik wou dat ik het mooier kon maken, maar vooralsnog lijkt dit nog even de bittere realiteit.

Vragen over de producten die we bespreken? Aankoopadvies nodig of gewoon gezellig chatten met ons? Je vindt ns op:
Onze Discord server voor chat en tech talk (gratis en geen installatie noodzakelijk).
Techtesters YouTube
Techtesters op Instagram
Foritain op Twitter (auteur, test-chef)
Nadalina op Twitter (baas, foto-heldin)

Over Stephan
Stephan en Nada kennen elkaar dankzij online gaming en een liefde voor toffe tech. Tegenwoordig houden zij elkaar bezig met maken van reviews van computer hardware. Hun doel: Uitgebreide reviews die je een realistisch beeld geven van wat je van het product mag verwachten.