AMD staakt productie reference design RX 6000-videokaarten


Recent is bevestigd dat AMD zal stoppen met het zelf produceren van reference design RX 6000-videokaarten. Deze beslissing zal er niet toe leiden dat het merk stopt met de productie RX 6800’s en RX 6900 XT, ze zullen enkel als custom modellen van andere fabrikanten beschikbaar komen.

Waarom AMD deze keuze gemaakt heeft is niet exact bekend. Vermoedelijk is dit omdat AMD niet de middelen heeft om op grote schaal veel van deze reference design-modellen te fabriceren, waar fabrikanten van custom modellen dit wel op een hoger tempo kunnen uitvoeren.

Nu is er geen reden voor paniek, de productie van de RX 6800- en RX 6900-videokaarten gaat gewoon door, alleen zullen deze enkel als custom variant door andere fabrikant verkocht worden. Dit zal zowel voor de RX 6800, RX 6800 XT en RX 6900 XT gelden, waar voor de eerste twee varianten de custom modellen waarschijnlijk nog dit jaar beter verkrijgbaar zullen komen, de RX 6900 XT zal begin komend jaar volgen.

Hoewel de RX 6900 XT-videokaarten sinds kort pas verkrijgbaar zijn is gebleken dat deze, net als alle andere nieuwe grafische kaarten, slecht leverbaar zijn. Met de introductie van de custom-modellen van de RX 6900 XT wordt verwacht dat er meer voorraad beschikbaar zal zijn, al moet dit nog blijken.Bronnen: Videocardz.com, Cowcotland

Over Jochem
Als het op behuizingen met RGB lichtjes aan komt zit je bij Jochem aan het juiste adres, daar kan hij geen genoeg van krijgen. Net als van robots en drones, dus niet vreemd dat hij meestal druk bezig is met zijn studie Mechatronica in Delft. Hij krijgt het ook voor elkaar om menig product kapot te krijgen, uiteraard onder de noemer 'quality control'.