AMD TRX40 Roundup


Stel je weet een mooie Ryzen Threadripper te bemachtigen, en je zoekt vervolgens een mooi TRX40 bord. Welke moet je dan hebben? Precies daar gaan we vandaag naar kijken, met zes verschillende TRX40 borden van de grote drie: ASUS, MSI en Gigabyte. Geen ASRock deze keer.

De Threadripper komt in verschillende smaken, echter hebben wij “slechts” de 24-core 3960X, ook wel bekend als de peasant-Threadripper, hij kostte tenslotte slechts 1500 euro. Een peulenschil vergeleken met de 4000 euro kostende 64-core 3990X.

Nu maakt dat op zich niet uit, behalve dat een VRM test met een 24-core weinig zinvol is. Elk van de zes borden in dit artikel kan een 3960X of 3970X namelijk makkelijk aan, verwacht temps rond de 55 a 60 graden op een warme dag in een goede case. Voor een degelijke VRM test verwijzen we dan ook naar bijvoorbeeld de content van HUB, waar ze wel een 3990X wisten te bemachtigen. Wij gaan het dan vandaag vooral hebben over die aspecten die je in de praktijk wel merkt met alle drie de CPUs, de features!


De Contenders


Alvorens we naar de features kijken, eerst even een overzicht van de modellen zodat je een idee krijgt hoe ze eruit zien.

De ASUS Prime TRX40-PRO, in prachtige wit-zwarte kleurstelling:



Liever iets meer game-y? Dan heeft ASUS de TRX40-E Gaming:



Of ga gewoon helemaal los met de ROG Zenith II Extreme. Inmiddels is de Alpha versie uit met nog iets dikkere VRMs, maar die ontlopen elkaar verder niet veel.



We gaan verder met Gigabyte en hun TRX40 Aorus Master. Mooi dik is niet lelijk.



En wellicht het aller mooiste bord van allen, de TRX40 Aorus Xtreme, met zijn massieve metalen afwerking, en aansluitingen aan de zijkant.



En MSI is ook van de partij met hun Creator TRX40:



Ongeacht je smaak, dik zijn ze allemaal:

Prijzen


Mooie spulletjes kosten geld, en Threadripper borden zijn natuurlijk nooit goedkoop. Maar je hebt prijzig, en je hebt ASU… oh wacht, Gigabyte heeft de duurste in handen vandaag. Maar hoe dan ook, we zien drie “betaalbare” opties, twee high-end opties, en de MSI zit er een beetje tussenin.


Opslag


Threadrippers zijn voor workstations, en workstations houden van opslag. Wat hebben elk van deze borden te bieden aan M.2 en SATA poorten?


De Aorus Xtreme, op de voet gevolgd door de MSI Creator vallen meteen op met respectievelijk 8 en 7 M.2 sloten. Dat is extreem (Xtreme ha, etc), maar verdomd handig als je dat nodig hebt. Die twee doen dat echter door midden van een extra PCIe expansie kaart. De Aorus Xtreme heeft er vier op het bord zelf, en vier in een extra kaart. MSI heeft er vijf op het bord zelf, en twee in een kaart. En de Zenith heeft er weliswaar “slechts” vijf, die zitten allemaal wel op het bord zelf; een extra expansie kaart kopen kan natuurlijk altijd.


MSI’s expansie kaart voor M.2 SSDs

Heb je er genoeg aan 3, dan voldoen ze allemaal. Bonuspunten voor de Aorus Xtreme overigens als je veel SATA drives zoekt, tien stuks is niet onaardig.


10x SATA, en strak aan de zijkant (Aorus Xtreme)

Netwerk


Ook netwerken is een workstation ding. Een overzicht van het aantal netwerkpoorten. De blauwe balk is het totale aantal, de gekleurde balken eronder geven de snelheden weer:


De Aorus Xtreme en de MSI Creator pakken weer de 1-2. Aorus dankzij twee 10 Gigabit poorten, wel tof. MSI houdt het bij één 10 Gbit en 1 2,5 Gbit port. De Zenith heeft ook een 10 Gigabit poort, en daarnaast dan een 1 Gigabit poort. De ASUS Prime is de enige TRX40 unit zonder multi-Gigabit.


Een enkele LAN poort vinden we toch wat krap op een TRX40 bord

USB poorten


Een overzicht van de USB poorten achterop:


Heb je veel USB devices, dan scoort ASUS de meeste punten. Zowel de Zenith als de -E doen het hier heel goed, met veel, en veel snelle poorten. MSI scoort ook nog een mooie mix, maar Gigabyte’s 8 voelen toch wat krap. De Master heeft wel 8 snelle poorten, maar het moet dus wel genoeg zijn voor je.


ROG Zenith, de USB champ

Intern ontlopen de borden elkaar niet veel. Allemaal hebben ze twee USB 2.0 headers, twee USB 3.0 headers en een USB Type-C header. Enkel de Zenith voegt een tweede Type-C header toe voor die zeldzame case met twee Type-C headers erop.


Fans en Lichtjes


Niet echt een workstation ding, maar mocht je toevallig heel veel fans en RGB ellende willen ansluiten, dan valt de Zenith wel het meest op:


Overige features


Over andere features hoef je eigenlijk niet na te denken. Allemaal hebben ze een goede audio chip met optical out, bios flash opties, debug leds, postcodes en fysieke knoppen voor bench gebruik. Oftewel ze zijn allemaal overcompleet.

Het enige wat je nog mee kan rekenen is het feit dat de Aorus Xtreme, Zenith Extreme en -E actieve koeling hebben, de andere drie niet. Beperk je liever het aantal bewegende onderdelen, dan scoren de MSI Creator, Aorus Master en ASUS Prime Pro bonuspunten.


Conclusie


Het is lastig om echte winnaars aan te wijzen, want ze hebben allemaal hun sterke en zwakke kanten. Gezien ze allemaal super degelijke VRMs hebben, in elk geval voor de 24- en 32- core processors, en een overcomplete standaard featureset, kan je eigenlijk met geen enkele mis, en feitelijk zijn ze allemaal “recommended” zolang de featureset of de looks bij je passen, of ze aan jouw merkvoorkeur voldoen. Sidenote, dit is met een 3960X of 3970X, als je echt voor een 3990X wilt gaan zoek dan nog even VRM stress testen na, die gebruikt namelijk flink veel meer.

Enfin, het is vooral zaak dat je zelf bepaalt wat je echt nodig hebt. Zoek je veel opslag en de snelste netwerkopties, dan is de Aorus Xtreme een echt monster. Zoek je juist veel USB poorten en veel andere headers voor een extreme rig met veel fans en lichtjes, dan is de Zenith Extreme een beest. Als we elk bord zouden mogen kiezen, dan zouden die twee (afhankelijk van de features die jij zoekt) wel bovenaan staan. En de extreem dikke uitstralingen helpen daar dan natuurlijk ook wel een beetje bij: Editor’s Choice voor beide.

De vraag is of je natuurlijk 900 euro aan een bord uit wil geven. In een mid-range chipset zou dat belachelijk zijn, maar gezien de goedkoopste threadripper 1500 euro kost hoeven we ook niet echt te beknibbelen op een moederbord. Om die reden vind ik de goedkoopste drie eigenlijk niet zo heel aantrekkelijk. De -E is nog leuk als je vooral veel USB poorten zoekt, maar de Aorus Master en de Prime Pro zijn redelijk basic terwijl ze alsnog toch nog 500 euro kosten.

Voldoen die drie, dan zijn ze absoluut prima en hoef je echt niet meer uit te geven dan die ca 500 euro. Toch is het echter de iets duurdere MSI Creator die we zowel onze aanrader als great value winnaar maken. Hij is met 700 euro weliswaar iets duurder, maar hij staat strak aan de bovenkant van alle overzichtjes van aansluitingen, en is een stuk fijner geprijsd dan de twee (e)xtremes. Het enige waar hij iets kariger is zijn de RGB headers, maar ik heb een vermoeden dat de meeste Threadripper workstation bouwers dat wel door de vingers zien.


ROG Zenith II Extreme & Aorus Xtreme


MSI Creator TRX40

Vragen over de producten die we bespreken? Aankoopadvies nodig of gewoon gezellig chatten met ons? Je vindt ons op:
Onze Discord server voor chat en tech talk (gratis en geen installatie noodzakelijk).
Techtesters YouTube
Techtesters op Instagram
Foritain op Twitter (auteur, test-chef)
Nadalina op Twitter (baas, foto-heldin)

Over Stephan
Stephan en Nada kennen elkaar dankzij online gaming en een liefde voor toffe tech. Tegenwoordig houden zij elkaar bezig met maken van reviews van computer hardware. Hun doel: Uitgebreide reviews die je een realistisch beeld geven van wat je van het product mag verwachten.