Anidees AI Crystal Lite review


In een zoektocht naar een nieuwe behuizing is het eenvoudig om vast te houden aan de merken die je kent. Niet heel vreemd, de fanatieke bouwers weten redelijk wat ze van de Cooler Master’s, Corsair’s en NZXT’s van deze wereld mogen verwachten, en een nieuw merk is dan toch even aftasten. Toch is het niet zo dat de deur op slot zit voor een nieuwe fabrikant; Corsair was nog niet zo heel lang geleden de nieuwkomer, en de laatste jaren hebben we ook de opkomst van bijvoorbeeld Phanteks mee mogen maken. Kansen genoeg dus voor een kleinere naam als Anidees om daar wat mee te doen.

Onder het motto ‘kijk eens verder dan je neus lang is’ gaan we vandaag dus aan de slag met een behuizing van Anidees. Wij kenden het merk van onze multi-USB laders in huis, maar dit bedrijf maakt ondanks de beperkte naamsbekendheid toch al enkele jaren behuizingen. Anidees beloofde ons echt iets moois te willen laten zien met de AI Crystal, een behuizing met o.a. voor- en zijpanelen van glas, en we lieten ons dan ook graag verrassen. We gaan kijken naar de Lite variant, de uitvoering zonder stock ventilatoren (de niet-lite komt met vier LED fans), welke voor zo’n 120 euro te vinden is. Wel heeft Anidees hier de eerste kritische notitie te pakken: de beschikbaarheid en het aantal Anidees-verkopende partijen zou wel beter kunnen.


De features en specificaties van de Anidees productpagina:



Hoewel de optie tot E-ATX moederborden doet vermoeden dat het een flinke toren is vallen de afmetingen alleszins mee; met 475x216x497 is het een bescheiden afgemeten ‘ATX mid-tower’. Met net geen 11 kg schoon aan de haak krijgen we wel een vermoeden dat er redelijk wat materiaal in te vinden moet zijn. Een opslag bak zal je er niet van willen maken; drie 3.5” HDD’s is niet extreem en er zijn geen 5.25” bays om te benutten, maar gecombineerd met nog eens drie vaste SSD mounts en de trend van M.2 SSD’s is er voor het gros van de doeleinden geen reden tot klagen.

Het gebrek aan bays voorin laat je GPU’s tot 410mm plaatsen, geen beperking dus, en houdt ook de optie vrij voor 240mm, 280mm of zelfs 360mm radiatoren zowel voor- als bovenin. Luchtkoeling tot 175mm past ook, dus feitelijk ruimte zat voor de moderne game- of show pc.

Ook features zien we al terug in de lijst: een fan-hub met ruimte voor vijf ventilatoren met daarbij een fan-controller waarbij vooral de ‘fans off’ stand een leuke toevoeging is. Stoffilters ontbreken gelukkig ook niet. Geen slechte start tot dusver.


De verpakking is weinig spectaculairs, geen gebrek aan stevigheid echter, maar de behuizing zelf maakt een bijzonder positieve indruk. Getint glas aan de zijkanten, glas voorop, en gecombineerd met een vrij strak ontwerp is het een model welke de westerse ogen wel zou moeten kunnen bekoren. Opvallend is ook de nette afwerking van randen en spleetjes; niets wekt de suggestie dat Anidees hier ‘somehow’ onder doet voor de concurrentie.




De achterzijde is wellicht wat spartaans wat we gewend zijn van de kleinere fabrieken, maar in de praktijk merk je daar weinig van. Waar het telt, bijvoorbeeld de bovenzijde, doet Anidees het wat presentatie betreft goed: magnetische top cover is net wat steviger dan gebruikelijk waardoor het niet als een lullig vodje op het rooster voelt. Frontpanel is ook netjes compleet met vier USB poorten en de fan-controller met ‘uit’ optie. Een puntje van kritiek: Wij kregen het voor elkaar de power-knop binnen 2 minuten te ver door te drukken wat we moesten fixen met een schroevendraaier. Daarna nog flink geduwd en getrokken om zeker te zijn dat hij goed zit zonder gevolgen, maar wel iets waar Anidees even naar moet kijken.






Details langs de randen verder keurig, zo ook de voetjes die passen bij het bescheiden plaatje, en ook de onderzijde is niets mis mee.





Trekken we de AI Crystal uit elkaar zien we allereerst bijzonder mooie glazen panelen. Anidees geeft 5mm aan, en daar is geen nanometer van gelogen, sterker nog ik meet ze zelfs iets dikker. Dat klinkt als een ‘so what’ onderwerp, maar die extra dikte ten opzichte van bijvoorbeeld de NZXT S340 Elite of de Phanteks P400S TG of Evolv TG helpt de behuizing toch een flink luxere feel te geven. Ook van het frame af merk je dat in het gewicht van die panelen; good stuff!



Voorop eveneens glas, met daarachter een magnetisch stoffilter.





Het binnenwerk is net als de achterzijde hier en daar wat spartaans, maar wel voorzien van moderne features. Zo is er een flinke PSU cover voorzien van een net logo, en ook de extra kap over de bekabeling richting je moederbord is een leuke extra. De nog mooiere extra van die kap, mocht je je afvragen of een ingebouwde chassis oplossing niet mooier is dan een stuk plastic, is het feit dat deze ook je grafische kaart recht houdt; daarvoor is plastic gewenst. Hoewel die kap de noodzaak voor rubberen grommets wegneemt, iets wat we nog wel in de PSU cover zien, had ik toch graag grommets gezien in de gaten bovenop.






De achterzijde van de Anidees AI Crystal toont de drie montage plekken voor de SSD, een fan hub met 5 poorten, twee 3.5” trays (de derde moet op de bodem), en aardig wat ruimte voorin de case. De ruimte ter hoogte van het moederbord en de SSD trays houdt echter niet over, en niet alle kabels zijn altijd lang genoeg om de lange weg langs voren te maken. Kabelmanagement is als gevolg redelijk te doen, maar niet zo kinderlijk eenvoudig als sommige alternatieven. Een extra centimetertje zou voor een nieuwkomer een welkome toevoeging zijn.







Inbouwen dan. Schroefjes komen netjes in individuele zakjes, prima in deze klasse, maar de handleiding is wat aan de (over)eenvoudige kant. Veel maakt he echter niet uit, want het binnenwerk is leeg genoeg om rustig te kunnen bouwen. De enkele GPU enkele HDD opstelling, al moeten we al die extra kabels van de NZXT Kraken en Aer niet vergeten, laat zich eenvoudig wegwerken langs achter, al komt een extra handje bij het terugplaatsen van het zijpaneel wel van pas.





Het ASUS Z270F Strix moederbord is een ATX model en we zien meer dan genoeg ruimte voor een breder E-ATX model. Iets vergelijkbaars gaat op voor de Gigabyte GTX 1070 G1 Gaming, geen kleine kaart, maar er is nog meer dan ruimte genoeg voor iets extremers. Zoals geclaimd is waterkoeling geen enkel punt voor- of bovenin de behuizing. Wederom een positieve opmerking voor die plastic kap die zowel wat kabels verbergt als de grafische kaart recht houdt, tenminste, als je grafische kaart zo’n 29cm lang is. De Gigabyte GTX 1070 G1 Gaming is net te kort, maar hangt als gevolg dan sowieso weinig door, maar de iets langere ASUS ROG Strix GTX 1070 valt net wel in die kap en wordt dan ook netjes recht getrokken. Kudos!




Voordeel van getint glas; kabels achterop merk je dan ook weinig van, al wil je wel een voeding met zwarte kabels gebruiken.


Één praktische ‘maar’, en dat is de manier waarop je grafische kaarten plaatst, of feitelijk elk product in de expansie sloten. Als je goed naar de foto kijk zie je dat dit ASUS moederbord een extra stukje overkapping heeft direct naast het eerste PCIe slot. Omdat het frame van Anidees je een GPU bij het verwijderen nog geen twee cm eruit laat tillen voordat je tegen het frame aan loopt lukt het vervolgens nauwelijks om de kaart om die extra kap te manoeuvreren. Uiteraard is dit niet op alle moederborden een issue, en had ik een minder dikke GPU gehad was het ook geen punt, maar een moederbord met extra dikke overkapping gaat sowieso betekenen dat het plaatsen en verwijderen van een GPU flinke zorgvuldigheid vereist. Een beter alternatief zou zijn dat Anidees de afsluiting van de expansiesloten beter aanpakt.


Het beoordelen van de koel- en geluidsprestaties is wat lastig met een ventilator-loze kast. Zonder ventilatoren zal je vast hoge temperaturen kunnen tonen, maar praktisch is dat niet. Positief is wel dat de twee getoonde opstellingen, één met NZXT Aer fans en één met de los verkrijgbare Anidees Halo fans, beide geen nare bijgeluiden tot gevolg hadden, en met beide sets ventilatoren komen CPU en GPU temps niet in de buurt van noemenswaardig. Niet vreemd gezien de flinke intakes aan de zijkant voorop. Het begint suf te worden, maar met moderne hardware moet een behuizing echt geknepen luchtinlaten hebben of een matige bouw voordat koelprestaties of geluidsproductie een serieuze overweging worden.

Praktischer is de afweging welke koelers je toe gaat voegen. De Halo fans (let op: dat zijn –niet- de fans die standaard bij de niet-lite versie zitten), hier zichtbaar in drie verschillende kleuren, weten mij niet echt te imponeren. Fysiek voelen ze weinig spectaculair en de lichtopbrengst is niet extreem, zeker niet achter getint glas; enkel in het donker beleef je er plezier aan. Dat gaat al op wanneer ze op de volle 12V staan, maar als niet-PWM fan neemt de lichtopbrengst nog af wanneer je ze met een lager voltage langzamer laat draaien. Ze zijn niet luid, maar voor een beetje stilte zit je toch al snel onder de 800 RPM (of lager). Waren ze goedkoop was het tot daar aan toe, maar met 15 euro per fan vind ik het een lastige klant. Op zich is het lichteffect wel leuk bedacht, dus wie weet volgen PWM modellen nog eens.



De NZXT Aer’s aan de andere kant tonen dan een mooi kleurrijk contrast, mag overigens ook wel gezien de prijs. Heel vreemd is dat verschil niet, zelf een goede fan produceren is niet eenvoudig en Anidees lijkt zich volledig bewust van het feit dat hun fans niet extreem zijn; daarom zal de AI Crystal Lite bestaan. Ik vind dat geen kritiek, want zo hoef je geen geld weg te gooien voor fans die je niet gaat gebruiken, maar zoek je zelf lekker stevige fans uit bij je mooie case. Overigens zal ik de Aer’s voor deze behuizing niet aanraden gezien je voor de airflow de ventilatoren –achter- het frame voorop moet monteren wat de mooie ringen van de Aer ventilatoren opbreekt. Een ventilator met LED effect in het midden in plaats van in de rand is een verstandigere keuze. De Aers mogen dus even op de foto, maar maakten daarna ook weer plaats.






Laat ik duidelijk zijn: De Anidees AI Crystal heeft bij ons in huis een extreem goede indruk achter gelaten. Het is een behuizing die meer populariteit verdient dan nu het geval lijkt te zijn. Ik zeg dan ook hardop: kijk af en toe eens verder dan het bekende rijtje merken; soms, zoals hier, kan je dan echt pareltjes vinden. En dit is echt zo’n pareltje: dikke glazen panelen, een net niveau van kwaliteit en afwerking van alles wat je van buitenaf zal zien, en verder een prima aantrekkelijk interieur welke je helpt een mooie show-case te maken.

Anidees leidt niet geheel onverwacht wel aan ‘kleine club syndroom’, waardoor enkele opmerkingen onvermijdelijk zijn. Zo hadden ze beter na moeten denken over de afsluiting van PCIe sloten wanneer je moederborden met dikke overkapping wil combineren met grote grafische kaarten, is de achterkant en zijn sommige delen van het chassis wat spartaans, ben ik niet bijzonder onder de indruk van hun (losse retail) ventilatoren (maar goed, daar hebben we de Lite variant voor), en zullen ze voor een meer verdiend niveau van populariteit echt wat moeten doen aan de beschikbaarheid; een onbekende webshop via Bol.com Plaza als meest aantrekkelijk kanaal is niets om over naar huis te schrijven. Van mij had er ook iets mee ruimte tussen paneel en frame kunnen zitten voor kabelmanagement, al valt daar zelfs met redelijk wat kabels goed genoeg mee te werken.

Maar die kanttekeningen terzijde: als je je daar overheen kan zetten, en het zijn verre van grote hordes, dan haal je echt een bloedmooie kast in huis die wat totaalplaatje betreft zeker niet onderdoet voor wat we van een grote fabrikant zouden verwachten, sterker nog: het is zeldzaam dat we al deze features in één case terugvinden voor 120 euro. We krijgen hier dikkere glazen panelen dan bij de directe concurrenten, een nette afsluiting en afwerking bovenop, genoeg inbouw- en koelopties, en geen gebrek aan features met o.a. stoffilters, fan-hub en –controller met ‘stop’ functie, PSU cover, een handige interne kap die wat kabels uit het zicht haalt –en- dubbel dienst doet als grafische-kaart-recht-houder, en zelfs als je de meerprijs van een setje degelijke fans meerekent vind ik de Anidees AI Crystal nog altijd een keurige prijs-kwaliteitverhouding en uitstekende prijs-featureverhouding bieden; 120 euro voor de lite versie is echt geen hoofdprijs. Laten we vooral ook niet vergeten dat het gewoon een bijzonder strak vormgegeven behuizing is, ik kan mij niet voorstellen dat er geen grote groep Hollandse pc-bouwers is die dit niet heel erg mooi gaat vinden, al zal ik jullie dat zelf laten beoordelen op basis van de foto’s. Wat mij betreft is de AI Crystal echter een mooie aanrader die hooguit wat kleine tweaks verwijderd is van een absolute topscore.

Enkele hogere res foto’s voor de liefhebber, klikken voor de volledige versie:
300300300300 [wpdevart_facebook_comment curent_url=”http://www.techtesters.eu/anidees-ai-crystal-lite-review/” title_text=”” order_type=”social” title_text_color=”#000000″ title_text_font_size=”1″ title_text_font_famely=”arial” title_text_position=”left” width=”100%” bg_color=”#d4d4d4″ animation_effect=”random” count_of_comments=”10″ ]

Over Stephan
Stephan en Nada kennen elkaar dankzij online gaming en een liefde voor toffe tech. Tegenwoordig houden zij elkaar bezig met maken van reviews van computer hardware. Hun doel: Uitgebreide reviews die je een realistisch beeld geven van wat je van het product mag verwachten.