Antec Dark Phantom 501 review


Op de vrij nieuwe Antec P120 Crystal na hebben we eigenlijk nog maar weinig gezien van Antec de afgelopen jaren, maar daar komt verandering in. Vandaag zullen we kijken naar een nieuwe behuizing in het budget/middensegment, namelijk de Dark Phantom 501. Voor €75 levert Antec een witte ATX-formaat case, maar liefst 4 fans en hier en daar wat RGB elementen op je case. Wil je liever de zwarte variant, dan zal je €60 kwijt zijn al komt deze wel met slechts 1 fan. Laten we snel kijken of het bevalt.


Design


Als we de case zo voor ons zetten maakt hij toch wel een gave indruk, het is dan ook mijn eerste review case die niet zwart of een andere donkere kleur is. Ondanks zijn prijskaartje weet de DP501 een best ‘premium’ indruk te geven, al zal dat waarschijnlijk komen door de wat ongebruikelijk kleur waar zwart de standaard is. We zien een tempered glass paneel met donkere randjes, daar worden we altijd blij van.




Met de overall bouwkwaliteit kunnen we best tevreden zijn. De panelen voelen stevig aan en veren niet te veel mee als je er wat kracht op zet, prima degelijk dus. Wat wel opvalt van dichtbij gezien is dat de panelen niet overal even netjes aansluiten, wat mij vooral bij het front-panel stoort. Jammer! Als we verder kijken zien we dat de voetjes gelukkig wel goed aansluiten op het frame, daarbij zien deze er ook leuk uit binnen het ontwerp.


Qua I/O’s bovenop de behuizing zien we twee USB3.0’s en audio. Verder is er naast een power- en resetknop nog een knop om te wisselen tussen verschillende RGB-modi.


Het front panel is erg strak en ook redelijk eenvoudig. Zo zijn er geen grote openingen voor airflow maar loopt er wel een kleine airflow-gleuf met een ledstripje aan de linkerkant. Het witte voorpaneel is van kunststof gemaakt, wat natuurlijk geen premium materiaal is, in deze prijsklasse kan het er nog net mee door.


Aan de onderzijde een fanfiltertje en de bevestiging van de drive-bay, die kan je dus ook iets verschuiven over de lengte.


Specificaties




Binnenkant


Aan de binnenkant zien we een volledig wit interieur, op wat zwarte kabeltjes na dan. Voorin de case vinden we een drietal fans en achterin nog een fan met witte leds, geen RGB dus. Jammer vind ik het feit dat de case gebruik maakt van zogenaamde ‘buig-en-breek’ PCI-slots, al levert Antec wel weer een drietal witte PCI-slots waardoor je de slots achteraf altijd nog dicht kan maken. Verder is het interieur vrij standaard voor een ATX behuizing.


Net als bij de Sharkoon RGB Flow, welke hetzelfde frame gebruikt als de Antec DP501, zijn er genoeg kabeldoorvoeren te vinden al zijn deze wel wat krap. Radiatoren voor waterkoeling kan je zowel achter-, boven- als voorin kwijt. Mocht je je afvragen of er genoeg ruimte is voor SSD’s en HDD’s, je kan tot 2 HDD’s of 6 SSD’s kwijt in deze behuizing, best netjes. Houdt er wel rekening mee dat je voeding aardig wat ruimte in kan nemen en dat de drive-bay misschien uit moet wijken.


Ruimte voor kabels achter het moederbord is aanwezig, maar niet in grote hoeveelheden. Hier is ook een RGB-controller te vinden, al levert Antec op de ingebouwde ledstrips na geen RGB-fan of iets dergelijks bij deze kast.


In de praktijk


Voor het overzicht, deze ronde gebruiken we de volgende onderdelen:
– Asus ROG Strix B450-F Gaming moederbord
– AMD Ryzen 7 1700X CPU
– Crucial Ballistix Tactical Tracer 16GB RGB-geheugen
– Cooler Master MasterLiquid ML120L RGB
– Asus ROG Strix RX 580
– Samsung 970 EVO 500GB
– be quiet! Straight Power 11 850W

Zoals eerder gezegd zijn er genoeg kabeldoorvoeren te vinden naar je moederbord, deze zijn alleen wat krap met de wat grotere en dikkere voedingskabels. Boven het moederbord valt dit wel mee, aan de rechterkant is er toch iets meer behendigheid vereist, het past maar net.



Achter het moederbord is er genoeg ruimte voor je kabels. Ook het cable-management is prima, en hoewel de beschikbare ruimte niet bijzonder groot is kan je toch je kabels redelijk netjes weg kunnen werken.


Verder naar onze standaard temperatuurs- en herrietests: Voor het belasten van de CPU gebruik ik zowel een flinke Blender render voor CPU stress als Assassins Creed: Odyssey voor de prestaties in games. In beide gevallen kijk ik naar de CPU, GPU en Case temp, en de geluidsproductie. Deze lijst wordt automagisch aangevuld naarmate er meer cases getest worden.







Als we kijken naar de temperaturen bij CPU load algemeen zien we dat de Dark Phantom 501 wat aan de hoge kant zit, maar niet op een niveau wat alarmerend moet zijn. Bij GPU load is dit iets anders kunnen we zien, de videokaart maakt daar best een flinke uitschieter naar 65 graden, wat boven het gemiddelde zit.

Als laatste meten we ook nog de geluidsproductie in combinatie met een relatief luide koeler. Indien de behuizing goed het geluid weet te dempen is dit resultaat lager, wanneer hij weer wat meer geluid produceert betekent dit dat er wellicht een goede airflow is, maar ook wat luidruchtiger zal zijn. Deze test kijkt dus voornamelijk naar de demping van een behuizing.



Qua ‘herrie’ valt het mee, daar zit deze case netjes rond het gemiddelde, wat we graag zien.

Showcase


Wat pics voor de show:







Conclusie


Ik vind de Dark Phantom 501 eigenlijk wel leuk, het is een mooie en strakke case die zeker in de witte kleurstelling met flink wat RGB wel wat bekijks zal geven. De bouwkwaliteit van deze case gewoon goed in orde en is hij met zijn viertal fans én een RGB-controller goed uitgerust, zeker voor dit geld.

Wel had er voor dit bedrag zeker een fan met RGB leds vanaf gemogen in plaats van witte leds, nu lijkt het net alsof Antec per ongeluk een verkeerde fan geplaatst heeft; Sharkoon zet er voor dit bedrag ook gewoon RGB fans in. Daarbij had het cable-management achter het moederbord iets ruimer gemogen, een bekende keerzijde van een wat goedkoper chassis. Qua thermals en geluidsproductie presteert hij over het algemeen goed, al krijgt de GPU het wel iets warmer dan gemiddeld waardoor je échte high-end GPUs vermoedelijk liever niet wilt gebruiken. Gezien het prijspunt en het gesloten karakter een inkoppertje misschien, maar wel het vermelden waard. Als laatste puntje is er het feit dat de panelen niet overal even goed op elkaar aansluiten, dan moet je dn wel dicht op de case zitten om dat te kunnen zien en ook dat hoort een beetje bij de prijs, maar toch: een verbeterpuntje wat we soms (ook in deze klasse) toch echt wat beter zien. Geen breekpunt echter in mijn optiek.

Ik vind een mooie ‘recommended’ award voor de witte variant van de Dark Phantom 501 op zijn plaats, voor iedereen die het design wel ziet zitten, en er een instap tot mid-range gaming rig van wil maken.



Enkele hogere res fotos voor de liefhebber, klikken voor de volledige versie:

Vragen over onze reviews of de producten die we bespreken? Je vindt ons op:
Onze Discord server voor chat, advies en tech talk (gratis en geen installatie noodzakelijk).
Techtesters YouTube
Techtesters Instagram

Over Jochem
Als het op behuizingen met RGB lichtjes aan komt zit je bij Jochem aan het juiste adres, daar kan hij geen genoeg van krijgen. Net als van robots en drones, dus niet vreemd dat hij meestal druk bezig is met zijn studie Mechatronica in Delft. Hij krijgt het ook voor elkaar om menig product kapot te krijgen, uiteraard onder de noemer 'quality control'.