Antec NX1000 review


Na de NX800 is het nu tijd voor een andere case van Antec uit de NX-serie, namelijk de NX1000. Net als de andere cases uit deze serie is het een ATX-behuizing met wat RGB voor de leuk. Maar wat hem nou echt bijzonder maakt, deze behuizing komt niet met één, maar met twee tempered glass zijpanelen. Met een prijs van ongeveer €100 is dit de duurste case uit de NX-serie.


Bouw en afwerking


Als je de NX1000 besteld zal het je vast wel opvallen dat de tempered glass panelen niet standaard op de case zitten, maar dat deze in een aparte doos meegeleverd worden. Eenmaal uitgepakt plaats je ze op de scharnieren en met twee schroeven zorg je dat ze niet open kunnen vallen. Het glazen voorpaneel zit wel al standaard op zijn plek.Qua bouwkwaliteit lijkt het allemaal voldoende, zo is hij naast de glazen panelen deels van kunststof en verder metaal. Op zich is het een degelijke case, al is kunststof geen grote luxe. De NX1000 komt met één RGB fan, maar heeft wel een ledstripje verstopt in het front panel.


Qua I/O’s zien we het standaard plaatje: twee keer USB3.0, een USB2.0 en audio. Ook is er naast een powerknop nog een knop om de RGB controller mee te bedienen, mocht je hiervoor geen aRGB header op je moederbord hebben.


Verder naar de binnenkant, hier zien we ook het vrij standaard ATX-behuizing plaatje met een PSU-shroud, prima ruimte rond het moederbord en een aantal strategisch geplaatste doorvoeren naar de achterkant. Het leuke aan de PSU-shroud is dat je deze met een paar schroefjes in twee delen los kan maken, wat ook wel nodig is omdat de voeding anders er niet in gaat.


Een punt waar ik toch moeite mee blijf hebben is als de PCI-slots niet gewoon los te schroeven zijn, maar dat je deze een paar keer moet buigen om ze uiteindelijk los te breken met scherpe randjes als gevolg. Dit is iets wat je voor de prijs beter mag verwachten. Mocht je je videokaart verticaal willen plaatsen dan kan dat overigens ook, dat is dan wel mooi meegenomen.


Achter het moederbord vinden we plaats voor tot twee 3,5” en twee 2,5” drives. Om het aan deze kant netjes te houden zit er een klepje waar je redelijk veel kabels achter kwijt kan. Met twee clipjes kan je dit los en vast maken, al zijn deze wel erg fragiel en brak er een af na zo’n vier keer gebruik, jammer. Aan de achterkant zit ook zit de aRGB controller verstopt van de achterste fan en het front-panel, waar nog plaats is voor 5 andere aRGB fans of strips.De onderkant is niet heel spectaculair, hier is een klein stoffiltertje voor de PSU en je kan hier de drivebay nog iets opschuiven.


Specificaties
In de praktijk


Voor het overzicht, deze ronde gebruiken we de volgende onderdelen:
– Asus ROG Strix B450-F Gaming moederbord
– AMD Ryzen 7 1700X CPU
– Crucial Ballistix Tactical Tracer 16GB RGB-geheugen
– Cooler Master MasterLiquid ML120L RGB
– Asus ROG Strix RX 580
– Samsung 970 EVO 500GB
– be quiet! Straight Power 11 850W

Qua installatie is er weinig negatiefs op te merken. Zo is er rondom het moederbord ruimte zat en kan je je kabels en dergelijken goed kwijt. Ook achter het klepje voor de kabels passen zat kabels, en blijft ook het rechteraanzicht lekker strak. Dat de PSU-shroud te verwijderen is maakt het installeren van je voeding trouwens een stuk eenvoudiger, scheelt gepruts in een krappe ruimte.
Tijd voor wat benchmarks. Voor het belasten van de CPU gebruik ik zowel een flinke Blender render voor CPU stress als Assassins Creed: Odyssey voor de prestaties in games. In beide gevallen kijk ik naar de CPU, GPU en Case temp, en de geluidsproductie. Deze lijst wordt automagisch aangevuld naarmate er meer cases getest worden.Vooral bij CPU-load krijgt de NX1000 het lastig, daar zit hij qua temperaturen echt aan de hoge kant. Bij GPU-load met gaming ziet het er iets beter uit, al is het niet veel beter dan gemiddeld.

Als laatste meten we ook nog de geluidsproductie in combinatie met een relatief luide koeler. Indien de behuizing goed het geluid weet te dempen is dit resultaat lager, wanneer hij weer wat meer geluid produceert betekent dit dat er wellicht een goede airflow is, maar ook wat luidruchtiger zal zijn. Deze test kijkt dus voornamelijk naar de demping van een behuizing.Qua geluid moet je geen wonderen verwachten, hij zit aan de luide kant wat laat zien dat hij een wat matige demping heeft bij luidere koelers. Of je investeert in een aantal geruisloze fans, of een hele efficiënte koeler, anders wordt het herrie.

RGB Showcase
Conclusie


Qua uiterlijk is de NX1000 een mooi kastje om te zien, zo komt hij met tempered glass op beide zijkanten én de voorkant, en zit er in dit voorpaneel ook nog een ledstripje die een gaaf en subtiel lichteffect geeft. Verder is het van binnen een ruime case en is het cable-management ook goed in orde. Toch lijkt €100 best veel geld voor een case als deze, zo komt hij standaard met maar één fan en heb je voor een acceptabele airflow zeker één of twee meer nodig. Daarbij heeft de case amper demping van geluid en is het extra investeren in goede en stille koeling gewoon een must. Rekenen we die kosten (al is het maar een tientje of twee) mee dan komt deze verder leuke case toch echt in een segment met zwaargewichten die kwalitatief beter zijn en beter zijn uitgewerkt.

Uiteindelijk is het de vraag wat je smaak is en of je het geld er zelf voor over hebt. Persoonlijk denk ik dat de NX1000 voor €100 gewoon beter of completer had gemoeten, al is dat maar in de vorm van wat extra fans. Je kan de NX1000 prima meepakken als dit design je helemaal ligt, maar objectief zijn er gewoon betere opties voor dit geld.Enkele hogere res fotos voor de liefhebber, klikken voor de volledige versie:

Vragen over onze reviews of de producten die we bespreken? Je vindt ons op:
Onze Discord server voor chat, advies en tech talk (gratis en geen installatie noodzakelijk).
Techtesters YouTube
Techtesters Instagram

Over Jochem
Als het op behuizingen met RGB lichtjes aan komt zit je bij Jochem aan het juiste adres, daar kan hij geen genoeg van krijgen. Net als van robots en drones, dus niet vreemd dat hij meestal druk bezig is met zijn studie Mechatronica in Delft. Hij krijgt het ook voor elkaar om menig product kapot te krijgen, uiteraard onder de noemer 'quality control'.