Antec NX800 review


Vandaag zullen we een blik werpen op de NX800 van Antec, een recent aangekondigde ATX behuizing. Met €85 heeft hij een middenklasse prijs en daarvoor krijg je een groot mesh front-panel, in totaal drie RGB fans en een tempered glass zijpaneel. Laten we kijken of deze behuizing een mooie toevoeging is aan het aanbod voor dit geld.


Bouw en afwerking


Uit de doos verschijnt de NX800. Wat eigenlijk gelijk wel opvalt zijn de grote 200mm fans aan de voorkant en het mesh wat hiervoor zit, wat ik zelf een erg mooie combinatie vind. Door de wat grotere voetjes ziet hij er ook lekker robuust uit, wat net even wat mooier oogt dan kleine ronde pootjes. Als we verder een rondje doen om de case zien we niet veel geks voor een sub €100 ATX behuizing, zo heeft de NX800 ook gewoon een PSU-shroud en een glazen zijpaneel.Kwaliteit van de behuizing lijkt prima te zijn voor zijn prijs. Naast het front-panel bestaat de NX800 uit metalen panelen, die verder prima stevigheid bieden als je er je hand op zet. Bouwkwaliteit zit dus wel goed, al is het niet beter of luxer dan bij de concurrentie, dat kan je ook zien aan de buig-en-breek PCI-slots…


Het front-panel is naast mesh voornamelijk kunststof, wat niet super netjes is, maar voor de prijs acceptabel. Qua I/O’s moet je het doen met 2x USB2.0, 1x USB3.0 en audio. Ook zien we naast een power- en resetknop nog een knopje voor de ingebouwde RGB-controller, die genoeg verschillende programma’s voor je verlichting heeft. De NX800 komt met drie, waarvan twee 200mm en een 120mm, RGB fans die via de ingebouwde controller te bedienen zijn.
Verder naar de binnenzijde. Wat ik zelf wel handig vind is dat je voorin tot 360mm, bovenin tot 280mm en achterin tot 140mm aan radiatoren kwijt kan, leuk voor de waterkoeling. Verder zien we binnenin genoeg ruimte rond het moederbord en zal een full size ATX bord met gemak passen. Maar ook de kabeldoorvoeren naar achter het moederbord zitten op goed bereikbare plekken.Qua drive-bays passen er tot vier 2,5” en drie 3,5” drives, prima. Verder lijkt de PSU-shroud ruim genoeg te zijn, al mag je voeding maximaal 200mm in lengte zijn.


Aan de onderkant vinden we een klein stoffiltertje voor de PSU en de schroefgaten voor de drive-bays.


Specificaties
In de praktijk


Voor het overzicht, deze ronde gebruiken we de volgende onderdelen:
– Asus ROG Strix B450-F Gaming moederbord
– AMD Ryzen 7 1700X CPU
– Crucial Ballistix Tactical Tracer 16GB RGB-geheugen
– Cooler Master MasterLiquid ML120L RGB
– Asus ROG Strix RX 580
– Samsung 970 EVO 500GB
– be quiet! Straight Power 11 850W

Het inbouwen van deze behuizing vereist niet veel moeite, al moet je wel rekening houden met het glazen paneel wat niet heel soepel los komt. Let je niet op dan valt deze zodra je hem los probeert te schuiven. Qua cable-management zit het goed, er is genoeg ruimte achter je moederbord en de kabeldoorvoeren zitten op logische plekken.
Tijd voor wat benchmarks. Voor het belasten van de CPU gebruik ik zowel een flinke Blender render voor CPU stress als Assassins Creed: Odyssey voor de prestaties in games. In beide gevallen kijk ik naar de CPU, GPU en Case temp, en de geluidsproductie. Deze lijst wordt automagisch aangevuld naarmate er meer cases getest worden.De temperaturen bij wat CPU stress zien er goed uit, en zit het allemaal wat rond het gemiddelde. Bij gaming kan je zeker blij worden, daar presteert hij erg goed. Vooral de CPU blijft erg goed koel bij een spelletje, en dat is natuurlijk mooi meegenomen. De overall case temperaturen zijn ook netjes.

Als laatste meten we ook nog de geluidsproductie in combinatie met een relatief luide koeler. Indien de behuizing goed het geluid weet te dempen is dit resultaat lager, wanneer hij weer wat meer geluid produceert betekent dit dat er wellicht een goede airflow is, maar ook wat luidruchtiger zal zijn. Deze test kijkt dus voornamelijk naar de demping van een behuizing.Qua geluidsproductie van de fans, prima. Bij CPU-stress haalt hij een acceptabele 42 dB, al is hij bij gaming in verhouding wat aan de hogere kant.

RGB ShowcaseConclusie


Zelf kan ik best positief zijn over de NX800 van Antec, zo is het een leuke case om te zien en is de bouwkwaliteit prima. Door het gebruik van twee grote RGB 200mm fans aan de voorkant oogt hij robuust en groot maar dan met het formaat van een basic ATX kast. Qua cable-management zit het goed met redelijk veel ruimte achter en langs het moederbord. In gebruik zorgen de drie fans er voor dat alles niet heel warm wordt, en zijn de gemiddelde temperaturen met zowel GPU- als CPU-load niet te hoog. Qua features zit de NX800 ook wel goed, zo komt hij met een ingebouwde aRGB controller voor de drie meegeleverde RGB fans en is het gewoon een mooi compleet plaatje. Dat hij de originaliteitsprijs niet wint, ik dacht even dat dit een Cooler Master was, wil ik noemen maar is onder de streep iets waar je zelf een oordeel over mag vellen. Hoewel hij zeker wat weg heeft van de H500M is het uiteindelijk niet zo dat écht ze in hetzelfde segment zitten, de Antec is zowel eenvoudiger als goedkoper.

Wat minder bevalt aan deze behuizing is het openmechanisme van het glazen paneel. Normaal kan je het paneel eerst losschroeven en daarna voorzichtig losschuiven, bij de NX800 valt deze zodra je hem een tikje opschuift. Daarbij is de bouwkwaliteit aardig, maar niet heel denderend voor een kast van €85. Eigenschappen zoals buig-en-breek PCI-slots en geen universele aansluiting op de fans en RGB zien we liever anders. Als laatste hebben we de fans die bij gaming een kleine uitschieter maken, dan wordt het toch wat luid. Maar goed, je kan natuurlijk niet verwachten dat je dezelfde ervaring hebt als zo’n bijna 200 euro case.

Zoek je een ATX computercase, wil je wat (veel) RGB en spreekt de uitstraling van de NX800 je wel aan, en wil je niet meer dan een eurotje of 80 betalen, dan is het zeker gewoon een leuk kastje. Houdt er alleen wel rekening mee dat net als bij elke sub €100 case deze met wat puntjes van aandacht komt, voor een dubbeltje op de eerste rang bestaat vooralsnog niet.Enkele hogere res fotos voor de liefhebber, klikken voor de volledige versie:

Vragen over onze reviews of de producten die we bespreken? Je vindt ons op:
Onze Discord server voor chat, advies en tech talk (gratis en geen installatie noodzakelijk).
Techtesters YouTube
Techtesters Instagram

Over Jochem
Als het op behuizingen met RGB lichtjes aan komt zit je bij Jochem aan het juiste adres, daar kan hij geen genoeg van krijgen. Net als van robots en drones, dus niet vreemd dat hij meestal druk bezig is met zijn studie Mechatronica in Delft. Hij krijgt het ook voor elkaar om menig product kapot te krijgen, uiteraard onder de noemer 'quality control'.