Antec P120 Crystal review


Vandaag kijken we naar de nieuwe P120 Crystal van Antec. Antec hebben we door de jaren heen niet heel veel meer gezien bij Techtesters, maar met de P120 lijken ze toch een leuke re-entree te maken. Deze case met een mooi glazen zij- als voorpaneel wist in elk geval onze aandacht wel te vangen. De prijs lijkt met €99 wellicht wat hoog voor een ‘kale’ case, maar die is wel lager dan de Lian Li O11 Dynamic waar deze ook wel wat weg van heeft. Kortom, tijd om te kijken of Antec met de P120 weer terug kan keren aan de top.


Design


Eerste indruk: veel glas! De hele voor- en zijkant bestaan vrijwel volledig uit glas en dit ziet er erg strak uit. Het zijpaneel is eenvoudig te verwijderen door de knop aan de zijkant in te drukken, dan zwiept hij zo open. Fans zien we niet want die dien je er zelf bij te kopen. Je moet het wel weten, maar je kan dus wel zelf kiezen: ga je all-in RGB of liever voor iets subtiels zonder verlichting, aan jou de keuze.



Dat de P120 Crystal wat zwaarder is dan andere kasten van dit formaat en dat kan eigenlijk geen kwaad. Zo zijn de metalen onderdelen wat dikker en steviger, voor een case van 100 euro is de kwaliteit gewoon bovengemiddeld. De front I/O’s zijn niet super uitgebreid: een tweetal (wit verlichtte) USB3.0 en audio moet je het mee doen, wel met rubbertjes om stof te voorkomen, maar Type-C was een mooie extra geweest.




Omdat deze case aan de voorkant geen airflow biedt is er aan de zijkant een groot rooster zodat fans aan de binnenkant wel ergens koele lucht aan kunnen zuigen, tevens is dit rooster aan de binnenkant voorzien van een magnetisch stoffilter. Prima.



Binnenkant


Opvallend is de keuze om de voeding bovenin te plaatsen, zij het wel met een PSU shroud. De reden hiervoor is mij niet bekend, al misstaat het zeker niet. Op de PSU-shroud staat tevens het Antec-Performance logo en ook is er een doorkijk naar je voeding aanwezig.


Naast twee 3,5/2,5” drive-bays zijn er nog twee 2,5” plekken te vinden achter het moederbord, plek zat dus. Voor kabels zien we ook genoeg ruimte, mede omdat de achterkant van het moederbord wat schuin loopt zal je hier vooral aan de linker- en bovenkant genoeg dikke kabels kwijt kunnen, prima dus.


Aan de onderkant van de case zien we weinig geks: een stoffilter over de volledige lengte/breedte en (ietwat onhandig te) verwijderbare voetjes.


In de praktijk


Voor het overzicht, deze ronde gebruiken we de volgende onderdelen:
– Asus ROG Strix B450-F Gaming moederbord
– AMD Ryzen 7 1700X CPU
– Crucial Ballistix Tactical Tracer 16GB RGB-geheugen
– Cooler Master MasterLiquid ML120L RGB
– Asus ROG Strix RX 580
– Samsung 970 EVO 500GB
– be quiet! Straight Power 11 850W
– Sharkoon RGB fans

Bij het inbouwen is er niet veel geks naar boven gekomen, aan de binnenkant is er genoeg ruimte en ook om het moederbord zullen de kabels niet in de knel raken. Het jammere van een radiator aan de achterkant is dat je GPU niet verticaal geplaatst kan worden, die zitten elkaar dan net in de weg. Wil je een radiator voor waterkoeling én een verticaal geplaatste GPU? Dan moet je ervoor kiezen de radiator onderin of aan de zijkant te plaatsen.

Puntje van aandacht: niet elke voeding zal mooi ogen door het doorkijkje in de shroud, in dit geval met deze dikke be quiet! PSU kijk je precies naar de lelijke kant met de specificatie sticker. Dan denk je waarom draai je die voeding niet gewoon om? Dat gaat dus niet, want enkel aan de onderzijde van de shroud kan de voeding ademen. Zorg dus dat de voeding die jij uitzoekt er goed uit ziet wanneer de ventilator naar beneden wijst.


Achter het moederbord is het geheel op orde, zoals ik eerder vermeldde is er genoeg ruimte voor kabels en kan je door middel van de meegeleverde tie-wraps een goed cable-management creëren.


Verder naar het testen van de geluids- en temperatuurprestaties. Voor het belasten van de CPU gebruik ik zowel een flinke Blender render voor CPU stress als Assassins Creed: Odyssey voor de prestaties in games. In beide gevallen kijk ik naar de CPU, GPU en Case temp, en de geluidsproductie. Deze lijst wordt automagisch aangevuld naarmate er meer cases getest worden.







Als we kijken naar de CPU en GPU temperaturen ziet dit er gewoon erg goed uit. Het is grotendeels afhankelijk van welke fans je zelf kiest, maar gezien we met redelijk goedkopere RGB fans al goede prestaties zien is dat gewoon een compliment waardig.

Als laatste meten we ook nog de geluidsproductie in combinatie met een relatief luide koeler. Indien de behuizing goed het geluid weet te dempen is dit resultaat lager, wanneer hij weer wat meer geluid produceert betekent dit dat er wellicht een goede airflow is, maar ook wat luidruchtiger zal zijn. Deze test kijkt dus voornamelijk naar de demping van een behuizing. Ook dit zal grotendeels afhangen van de gekozen fans en koeler, maar ook hier weet de P120 ons positief te verrassen met weinig herrie zelfs met totaal niet bijzonder luxefans.



Showcase


Of je nou voor een strakke no-nonsense build gaat of full rainbow, dat bepaal je natuurlijk zelf. Zelf heb ik het bij redelijk bescheiden RGB gehouden:








Conclusie


Antec’s P120 Crystal is bovenal een goede case. Het is een strakke behuizing met veel en mooi getint glas. De bouwkwaliteit is goed, heel goed zelfs gezien het prijspunt, en de praktische zaken zijn in orde: genoeg ruimte voor de meeste builds, genoeg SSD en HDD ruimte voor de meeste gebruikers, stoffilters ontbreken niet op de cruciale plekken en je kan zelfs met 360mm radiatoren werken als je voor waterkoeling gaat. Zelfs een verticale GPU mount kan, mits je zelf een GPU riser koopt.

Of het ontbreken van fans een nadeel is valt te discussiëren. Liefhebbers kiezen vaak liever hun eigen fans en zo laat Antec budget vrij om gewoon een betere 100 euro case te bouwen. Je gooit nu geen geld weg en je kan zelf kiezen voor performance fans, stille fans of een aRGB feestje. Wel moet je die kosten dus nog in het totaalplaatje meenemen, en hoewel de P120 Crystal een mooie case is zijn er zeker uitstekende alternatieven op het 130-150 euro prijspunt waar de fans al bij zitten. Waar je ook echt rekening mee moet houden is dat je een voeding wilt kopen die er goed uit ziet wanneer de ventilator naar beneden wijst, de PSU positie in deze case staat vast, en het laatste praktische punt is dat de metalen delen van deze case vingerprint magneten zijn. Dat gaat ook op voor de Lian Li O11 Dynamic waar Antec hun pijlen met deze case overduidelijk op richt, maar je dient het te weten. Overigens heeft de Antec wel dikkere panelen dan de Lian Li; kwalitatief is dat geen hele grote uitdager.

Geen van de nadelen of overwegingen mag de pret echt drukken. We zien wat herkenbare design elementen maar de P120 Crystal heeft toch echt een sterk eigen karakter. En met de kwaliteit, uitstraling en ook de prestaties dik in orde blijf ik onder de streep positief. Het 100 euro prijspunt heeft er een sterk, aantrekkelijk alternatief bij.




Enkele hogere res fotos voor de liefhebber, klikken voor de volledige versie:

Vragen over onze reviews of de producten die we bespreken? Je vindt ons op:
Onze Discord server voor chat, advies en tech talk (gratis en geen installatie noodzakelijk).
Techtesters YouTube
Techtesters Instagram

Over Jochem
Als het op behuizingen met RGB lichtjes aan komt zit je bij Jochem aan het juiste adres, daar kan hij geen genoeg van krijgen. Net als van robots en drones, dus niet vreemd dat hij meestal druk bezig is met zijn studie Mechatronica in Delft. Hij krijgt het ook voor elkaar om menig product kapot te krijgen, uiteraard onder de noemer 'quality control'.