AOC G2590PX review


De AOC G2590PX is AOC hun nieuwe ‘redelijk betaalbare’ gaming monitor, waarbij we het gaming element herkennen aan de 144Hz refreshrate. Met ‘redelijk’ doelen we op het feit dat het niet het aller-aller goedkoopste gaming scherm in de markt is, maar met een huidige straatprijs van 269 euro wel echt aan de onderkant van de markt zit, terwijl er toch het nodige extra op en aan zit. Zo is dit 24.5” model voorzien van een breed Freesync bereik (30-144Hz terwijl menig scherm een (veel) beperktere vorm heeft), hoogte verstelbaar is en kent het minimale bezels.

We gaan aan de slag!

Specificaties





De 144Hz / 1ms combinatie verklapt al dat we het over een TN paneel hebben, tot zover de prijs dat nog niet duidelijk had gemaakt. Menig spec leggen we naast ons neer zoals dynamic contrast ratio, maar het is wel prettig om vast te stellen dat liefhebbers van compacte 24” schermen hier toch goed zitten, veel smaller komen ze niet. Ook de 400cd/m2 helderheid valt op, dat is best hoog.

Naast wat we al hebben besproken zitten er ook speakers in, maar kunnen we alvast verklappen dat die niet ‘game worthy’ zijn, iets wat zeer zeldzaam is in monitorenland, zit er nog een USB hub in, en heb je naast een DisplayPort ook nog twee HDMI en een VGA aansluiting. Consoletje ernaast geen punt dus.

Uitpakken


Gezellig doosje in elk geval, schermpje kwam veilig aan dus dat is ook mooi. Verder typisch. In de doos een HDMI kabel en een DP kabel, het gebrek aan VGA kabel vergeven we ze graag, al hadden we bijna verwacht dat ze die dingen inmiddels toch echt kwijt moeten. Opvallend is dat de DisplayPort kabel niet genoemd wordt in de specs maar dus wel aanwezig is.




De basis van het scherm maakt een nette indruk, stevig, metalen basis, zeer stevige kunststof afwerking. Opbouwen is een kwestie van een klik en een draai aan de draaischroef onderop de poot en klaar.




Ik kan de AOC G2590PX niets anders dan een ret… sorry: ‘erg strak scherm’ noemen. Van bezels is bijna geen sprake, de voet is strak en lekker klein, en eigenlijk het enige wat ‘gaming’ verklapt is het rode randje. Het is in elk geval no nonsense, en ook de vrij matte coating valt vlot (positief) op. De ‘less is more’ approach hoor je mij in elk geval niet over klagen, het geeft sowieso een heel ander alternatief dan wat ze met de Agon lijn aanbieden.




Bij gebrek aan poespas bespreken we dan maar het rood getinte gaatje voor je kabelmanagement?


Achterop ook geen onzin te vinden. Joystickje voor menu navigatie, USB hubje altijd welkom, Kensington slot tegen stoute boeven ook mooi, en toch een redelijk aantal aansluitingen voor een budget gaming screen.






De G2590PX is ruim in hoogte verstelbaar, kantelt nog een beetje, en kan ook geheel op zijn zij, al verwacht ik niet dat het scherm veel zal worden gebruikt op die manier.





Backlight bleed en kijkhoeken


Backlight bleed, nagenoeg niet als je realiseert dat dit met zo’n 460 cd/m2 witwaarde in een donkere ruimte is afgesteld, niet gek dat zwart dan een soort donkergrijs wordt. Specifieke bleed hoeken nagenoeg niet aanwezig.


Kijkhoeken zijn, mwah, laten we ze best ok noemen. Verre van verkeerd voor een TN, gaming TN of niet ultiem duur TN paneel betreft. Zeker verticaal zien we veelal toch flink meer te wensen over dan hier het geval is. Maar kleurverschuivingen zijn onmiskenbaar. Echter op dit formaat en dit soort scherm is het sowieso niet heel relevant, want het is niet groot genoeg dat de hoeken significant anders zijn, en een 144Hz game scherm ga je niet scheef achter zitten. Dan kunnen we het ‘gewoon goed’ noemen dat je niet bij minimale verschuivingen al veel ziet. Soms kan je zelfs door een beetje onderuit te zakken al pijnpunten op menig TN paneel aanwijzen, en dat wordt hier wel voorkomen.





En verticaal, zoals gebruikelijk iets lastiger voor TN met een duidelijke afname van de helderheid. Maar goed, die consequentie blijft dus wel in tact vergeleken met high-end spul.



Prestaties


Wat wel handig is voor de gamende medemens is dat de helderheid heel ruim in te stellen is. We meten bijna 460 cd/m2 wit op maximale helderheid, en dat is bijna oogmishandeling helder, hadden ze er bijna een HDR label op kunnen plakken zou je denken. Minimale helderheid geeft een witwaarde van 58cd/m2, niet ultiem gedimt, maar zeer stevig. Dergelijke flexibiliteit is fijn. In beide gevallen meten we contrastwaardes iets boven de 1000:1 die wordt geclaimd, dus dat noemen we netjes. Whitepoint is helemaal fantastisch met een praktisch daglicht 6481K. Gamma loopt, zoals je hieronder zal zien, ietwat te hoog, maar dat zie je zelf ook direct en kan je in het OSD 1 trapje lager afstellen voor een redelijke 2,2 benadering.

Op gebied van kleurbereik liepen we eerst tegen een wat ‘meh’ 88% aan in de sRGB modus. Het bleek echter dat in de standaard stand het kleurbereik wel ietsjes hoger ligt, maar de 100% van het sRGB bereik blijven we uit de buurt en de sRGB modus heeft daar dus een stevig effect op (je ziet de lijnen in de afbeeldinge met de driehoek wat naar binnen trekken), net als dat die het contrast iets doet afnemen richting de 924:1 (wat we vaker zien). De nauwkeurigheid van de kleurweergave, en de grijsweergave overigens is echter uitstekend in die sRGB stand, op een niveau waar menig IPS paneel uit de fabriek niet aan zal tippen. Dat maakt het extra zuur dat op dit scherm, en ook dat zien we in meerdere monitoren gebeuren, de sRGB modus tal van andere instellingen op slot zet. Zo ook de helderheid, die op een vaste 90% staat wat neer komt op 378 cd/m2, en dat is een flinke bak licht. In een heldere ruimte prima, maar in een wat donkere omgeving pijnlijk voor de ogen en dus onwerkbaar.







Het voelt als een gemiste kans. Natuurlijk is het primair een game scherm, maar de bekende zwakke plek in betaalbare game schermen (en voor een 144Hz scherm is dit betaalbaar) is de kleurweergave en bruikbaarheid in creatieve taken en het is dus overduidelijk dat het paneel daar wel toe in staat is. Kleurbereik is in theorie geen issue, kijkhoeken zijn relatief sterk voor een TN scherm, en de sRGB modus geeft ook nog eens een nauwkeurige grijs- en kleurweergave, maar dan krijg je dus een vaste mega helderheid tegen je bakkes waar je niet gelukkig van wordt. Uitgaande van het idee dat de gemiddelde gamer geen colorimeter heeft liggen zal je dus handmatig die sRGB modus moeten nabootsen met wat handmatige instellingen om het keurige potentieel voor die meer kleurgevoelige taken te benutten.

Uniformiteit van de helderheid is 89% op wit in de sRGB modus (dus 378 cd/m2 wit) en dat is keurig.

OSD


Het OSD bedien je met de kleine joystick, dat werkt op zich meer dan prima. Redelijk bekend verhaal allemaal, al zitten sommige opties soms wat apart verborgen zoals de sRGB modus die niet in een preset zit maar uit mn hoofd ergens onder de kleurtemperatuur instelling. Ik vermoed op wat vergaarde kennis van anderen dat er een dikke kans is dat het firmware pakketje kant-en-klaar wordt toegepast zonder verdere tweaks, wat ook verklaart waarom bijvoorbeeld de sRGB modus bepaalde andere settings op slot zet. Hoe dan ook, er valt goed mee te werken, en zonder al te veel moeite pak je een setting die je relevant vind.




Heel veel specifieke game extra’s zoals we soms in het high-end segment zien vinden we hier niet terug. Shadow control is wel een aardige, zij het breed populaire feature om de donkere delen van je games beter zichtbaar te maken, maar (niet dat het echt nodig is) veel verder zien we de software niet gaan voorbij wat al eigenschappen van de panelen zelf zijn (144Hz, Freesync, etc)


Geluid


Er zitten speakers in. Maar daar wil je niet mee gamen, geen film mee kijken, geen muziek mee luisteren en de enige meerwaarde lijkt te zijn in geval van pc troubleshooting dat er wat geluid uit kan komen. Ik vermoed dat het goedkoper was om ze in hetzelfde chassis als de zakelijke variant te laten zitten dan ze eruit te halen, dus laten we het er verder niet over hebben.



Conclusie


Het gaat natuurlijk om het gamen, iets wat wij niet objectief nauwkeurig genoeg kunnen meten dus simpelweg maar wat game uurtjes vereist, heel vervelend om te testen natuurlijk, ahem. Hierover kunnen we kort zijn: Het scherm -voelt- en -oogt- lekker snel. Games als CS:GO komen precies voor de dag als je hoopt: op zo’n manier dat in geval van falen het 100% voelt alsof je zelf tekort kwam, niet je hardware; geen merkbare input lag, geen ghosting noch merkbare (significante) overshoot in de overdrive. En dat is waar een scherm als dit om draait: de snelste games goed weergegeven. Daar koop je dit ding voor, en dat krijg je. Uiteraard kunnen we zeggen dat 27” 1440p of andere ‘grote’ units upgrades zijn op gebied van game immersion, maar die hangen ook in een hele andere prijsklasse. Tot zover echt snelle 1080p schermen gaat doet AOC hier goede zaken.

Dat die basis gecombineerd wordt met een chique behuizing waar we weinig op aan kunnen merken is harstikke positief. Hoogte verstelbaar, kantelbaar, meer dan stevig genoeg op zijn poot, en dan nog even lekker strakke bezels. Een mooi plaatje begint vorm te krijgen, en als een redelijk compacte form factor en voet in jouw opstelling goed uitkomt valt de AOC helemaal lekker. Een stevig collectie aansluitingen is ook nog een mooie bonus voor zij die meerdere apparaten (bijvoorbeeld ook hun console) aan willen sluiten. Allemaal dik prima, met een hele dikke kers op de taart in de vorm van een zeer ruim Freesync bereik, want die laat toch vaak ook wat te wensen over op menig gaming scherm en die beslaat hier het volledige zinnige bereik.

Nu is ‘TN’ niet per definitie verkeerd, maar je herkent dit scherm desondanks direct als een TN scherm. De echte IPS fanaten zullen er niet direct mee weglopen ondanks dat het kleurbereik, de nauwkeurigheid van de kleuren, en zelfs de kijkhoeken best netjes zijn voor een TN Scherm. Het is in onze optiek wel echt een gemiste kans dat de sRGB modus die echt uitstekend accuraat kleuren weer kan geven een vaste helderheid heeft van 90%. Normaliter is dat vooral een beetje jammer, maar de AOC G2590PX kan zo veel licht afgeven (460 cd/m2 is ruim voorbij de specs en eenvoudig 50% meer dan een typisch schermje) dat 90% gewoon nog te licht is. Soms zal die maximale lichtopbrengst fijn zijn, maar de paar presets met vaste hoge helderheid vinden we nu minder leuk.

Natuurlijk moeten we ons afvragen of wat extra sRGB-modus flexibiliteit dit scherm opeens een top creativiteitsscherm had gemaakt, voor semi pro creativiteit taken zal je willen investeren in hogere resoluties en zeer waarschijnlijk toch echt in IPS of VA panelen en nee, een kleine instelling maakt dan niet genoeg verschil ook met het oog op de gamut. Als game scherm echter, en dan als toegankelijk 144Hz unit? Een typische concessie bij betaalbaar 144Hz is dat de kleuren soms borderline dramatisch zijn, de kijkhoeken om te huilen, of dat de bouw wat te wensen over laat; AOC scoort op deze punten met de G2590PX eigenlijk gewoon erg goed. Voor mensen met een ruim budget blijft er natuurlijk genoeg moois te vinden in hogere segmenten, maar als 144Hz gamen (en we snappen maar al te goed dat je dat wilt) je wens is tref je het hier eigenlijk harstikke goed.



Enkele hogere res fotos voor de liefhebber, klikken voor de volledige versie:

Over Stephan
Stephan en Nada kennen elkaar dankzij online gaming en een liefde voor toffe tech. Tegenwoordig houden zij elkaar bezig met maken van reviews van computer hardware. Hun doel: Uitgebreide reviews die je een realistisch beeld geven van wat je van het product mag verwachten.