Gigabyte Aorus M5


Let op: Onderaan de review is een update toegevoegd aan de hand van nieuwe prijs en beschikbaarheid informatie vanuit Gigabyte en Alternate.nl

De Gigabyte Aorus M2 muis maakte best een leuke indruk op mij. 25 euro, best degelijk, fijne sensor en switches (zeker voor het geld!) en dat de software ‘mwah’ was viel te vergeven gezien het prijsvoordeel over zijn directe concurrenten. De Gigabyte M5 betaal je echter zo’n 5 a 6 tientjes voor, een extreem competitief segment waar concessies lastiger te vergeven zijn. Is de Aorus M5 de moeite, of moet die terug naar de tekentafel?


Bouw en features


Waar de M2 duidelijk een aanval op een specifiek Logitech model was heeft de M5 meer een eigen karakter. De vorm is redelijk typisch gemiddeld rechtshandig ergonomisch. Niet groot, niet klein, niet dik of dun, gewoon een beetje standaard wat de meeste gebruikers wel aan zal spreken. Althans iedereen die geen echt afwijkende handen heeft. Een beetje grotere handen maakt de M5 een fijne hybride of claw muis, kleine tot gemiddelde handen gaan voor de palm grip, net als grofweg 50% van de game muizen op de markt. Visueel is waar Gigabyte wat anders doet en in mijn optiek is het allemaal lekker aangekleed: we zien wat lijntjes, inkepingen, het oogt wel aardig.
Fijne curves aan beide kanten helpen met grip, en de wat ingedeukte knoppen houden de vingers goed op de plek. Switches zijn goed (Omron 50 mil), ook aan de zijkant voelen ze prima, dus so far so good.
Onderop zien we vrij typische gliders, en onder een klepje treffen we de optie tot gewicht aanpassing aan. In de lichtste vorm is de muis redelijk gebalanceerd, maar je kan hem dus wat verzwaren of de balans wat verschuiven naar gelang je eigen voorkeur. Zelf had hij ‘leeg’ wat lichter gemogen dan 111 gram, maar als je van gemiddeld tot zwaarder houdt (max 130 gram) zit je wel goed.
Even naast de Aorus M2 voor wat perspectief (de M2 is een compacte claw grip muis)Echte opmerkingen? Niet echt, het plaatje klopt wel. Misschien dat de kabel iets soepeler mag, maar het is allemaal een beetje textbook gaming muis.


Prestaties


De top PWM3389 is ook een dik prima basis voor een muis. Snel, accuraat, er valt weinig op aan te merken en dit is gewoon een uitstekende sensor waar je niet mee de mist in kan gaan. Lift-off distance is ook lekker laag met 1-1,5mm. De prestaties kloppen wel. Wellicht fijn om op te merken dat je er extra gliders bij krijgt in het geval dat je zo goed presteert dat je ze verslijt? Maar zonder dollen: gewoon competitief.

Software en RGB


Ik vrees dat we in herhaling vallen. Bouw en vorm goed, alle knoppen goed, sensor goed, en dus … nee wacht, de software. Argh. Die oogt en voelt wederom knullig aan, is soms lastig leesbaar, en voelt gewoon matig als je Logitech, Razer of Corsair kent. Ik zal er binnen een paar weken niet te veel op hameren, dat deed ik in de M2 review al, maar ik zou mij als hardware engineer van veelal toch dik prima en concurrerende hardware inmiddels wel beginnen te ergeren dat de software de meeste punten laat liggen.

Sure, de functionaliteit is er wel. Je kan knoppen rebinden, je kan macro’s maken, je kan je DPI settings naar wens stellen, maar in een segment waar zo veel goeds te kiezen is valt elk minpunt extra hard op. Een breekpunt noem ik het wederom niet, zo vaak zit je tenslotte niet in de software dus laten we er geen enorm drama van maken, maar het is gewoon jammer.

De RGB is daarentegen weer wel lekker:

Conclusie


De software moet dus beter, zo veel is duidelijk. Maar zelfs als dat zo zou zijn neemt de Aorus M5 plaats in een segment waar gewoon dermate veel goeds te koop is dat echt positief boven het maaiveld uitsteken nauwelijks mogelijk is. Vooral de Logitech G403 zet de meeste concurrenten rond de 50 euro zwaar onder druk, en dan helpt het niet dat de Aorus M5 niet zo goed leverbaar is voor de prijs die hij eigenlijk zou moeten hebben. Zodra hij weer onder of rond de 50 euro te koop is doet hij mee, maar de huidige goedkoopste shop met voorraad vraagt er 65 euro voor en dat is gewoon te veel voor een muis die de basis goed in orde heeft, maar tegelijk ook niets echt nieuws of innovatiefs brengt om kopers zonder nadrukkelijke voorkeur voor een merk te overtuigen voor Aorus te gaan. Of het moet puur om de looks gaan die wel net even anders en leuk zijn.

De Aorus M5 is een aangename muis met een veilige vorm, fijne sensor en switches, en uiteindelijk prima ervaring, maar met het oog op al die alternatieven lijkt het er vooral één te zijn voor iedereen die al een Aorus setup heeft en de (in mijn optiek althans wel RGB-aantrekkelijke) uitstraling daar goed bij vindt passen. Dat lijkt niet de meest enthousiaste beoordeling, maar laten we niet vergeten dat dit het lot is van 9 van de 10 gaming muizen die dit prijssegment betreedt en eigenlijk dus helemaal zo gek niet is. Het is alleen te hopen dat de beschikbaarheid wat beter wordt voor die fans die hem ook willen hebben.

Update na publicatie: Ik heb zojuist vernomen dat de Aorus M5 voor 44,99 over de toonbank zal gaan bij Alternate, met hernieuwde beschikbaarheid op korte termijn. Een dergelijk prijspunt zet de M5 aantrekkelijker (en objectief concurrerend) in de markt en de award is dan ook aangepast van approved naar recommended.

Interesse? Hou dan de M5 in de gaten bij Alternate

Vragen over onze reviews of de producten die we bespreken? Je vindt ons op:
Onze Discord server voor chat en tech talk (gratis en geen installatie noodzakelijk).
Techtesters YouTube
TechtestersLive op Twitch
Foritain op Twitter (auteur, test-chef)
Nadalina op Twitter (baas, foto-heldin)

Over Stephan
Stephan en Nada kennen elkaar dankzij online gaming en een liefde voor toffe tech. Tegenwoordig houden zij elkaar bezig met maken van reviews van computer hardware. Hun doel: Uitgebreide reviews die je een realistisch beeld geven van wat je van het product mag verwachten.