Aorus Radeon RX 5700 XT review


We hebben inmiddels de nodige Radeon RX 5700 XT kaarten gezien. De kort en krachtige samenvatting dat die wat prestaties betreft interessant zijn op hun typische prijspunt zal even goed ook bekend zijn: Krachtiger dan een RTX 2060 Super voor nauwelijks meer geld, en nipt minder krachtig dan de veelal duurdere RTX 2070 Super. Het is de kaart waarmee je op 1080p en high refresh nog even vooruit kan, en een all-round uitstekende 1440p/60 of 1440p/144 ervaring neer kan zetten. De vraag is enkel: welke? In deze video bespreken we de Aorus variant:


Samenvatting


Geen tijd om te kijken? Een korte samenvatting: Gigabyte heeft al een hele redelijke kaart met de Gaming OC, dus met hun iets hoger gepositioneerde Aorus kaart moesten ze natuurlijk ‘iets’ meer doen. Een aantal stappen die ze hebben genomen zijn logisch, denk aan de wat dikkere heatsink. Het design is niet zo extreem als de RTX Aorus kaarten, maar het is allemaal net wat steviger dan de Gaming OC; iets dikker, iets meer RGB, een iets chiquere backplate. Feature wise hebben we ook extra’s: een bios switch met een nog aggressievere OC modus, en wat extra connectors; je zal maar net 3 HDMI en 3 DP poorten nodig hebben. En met de OC modus is het ook met enige marge de snelste die we hebben gezien: ca 2% meer dan de tot nu toe snelste RX 5700 XT en of 7% boven reference is echt niet gek.De keerzijde is natuurlijk wat meer geluid en een hoger stroomverbruik, maar die afweging zal je zelf moeten maken; het is zeker niet de stilste in OC modus, maar het is geen luid monster zoals een reference model is. De andere keerzijde die voor velen meer zal tellen is de wat hogere aanschafsprijs. En daar raken we het lastige punt voor elke duurdere custom kaart: de middenklassers zoals de Gaming OC (of Gaming X van MSI) zijn al heel goed voor een wat lager bedrag, dus in hoeverre meer betalen echt zin heeft voor die paar procent en features?


Normaliter is mijn argument dan ‘als je deze mooier vindt’, meer betalen voor een design dat jij tof vindt is tenslotte prima. Maar objectief is Gigabyte’s argument om een jaar extra garantie toe te voegen natuurlijk veel sterker. Het is een ogenschijnlijke kleinigheid maar wel één die voor mij persoonlijk al argument zou zijn om een paar tientjes meer uit te trekken, los van de andere features dus. Je zal zelf moeten wegen wat jij belangrijk vindt, misschien vervang je je videokaart elke twee a drie jaar en geef je er niet om. Maar zelf denk ik dat als een fabrikant één ding kan doen om een prijzige videokaart van meer dan 450 euro in de spotlight te zetten is om er zelf achter te staan met een langere zekerheid. De hoogste award vind ik niet gepast gezien het hogere verbruik en de redelijke maar niet top-level geluidskwaliteit, maar als je de garantie net als wij echt weet te waarderen is dit wel een veilige (en inhoudelijk sterke) RX 5700 XT aanrader:Vragen over de producten die we bespreken? Aankoopadvies nodig of gewoon gezellig chatten met ons? Je vindt ons op:
Onze Discord server voor chat en tech talk (gratis en geen installatie noodzakelijk).
Techtesters YouTube
Techtesters op Instagram
Foritain op Twitter (auteur, test-chef)
Nadalina op Twitter (baas, foto-heldin)

Over Stephan
Stephan en Nada kennen elkaar dankzij online gaming en een liefde voor toffe tech. Tegenwoordig houden zij elkaar bezig met maken van reviews van computer hardware. Hun doel: Uitgebreide reviews die je een realistisch beeld geven van wat je van het product mag verwachten.