Samenvatting


Deze twee ASRock borden zijn niet de aller goedkoopste, maar wel de goedkoopste opties als je een B360 of H370 bord zoekt met een high-end audio chip, en dat alleen al maakt ze interessant. Het voornaamste wat iets achter blijft is de RGB Synchronisatiesoftware en een interne USB 3.1 Type-C header ontbreekt (dus niet voor behuizingen met een Type-C connector) maar ASRock zet daar wel flink wat tegenover: vier geheugensloten, 2x M.2 slot, 1x M.2 voor een WiFi uitbreiding, USB 3.1 Type-A en USB 3.1 Type-C achterop, twee RGB headers, een addressable RGB header en audio voorzien van een optical out en uitgebreide software van creative. Daarbij is ook de stroomvoorziening meer dan solide voor bijvoorbeeld Intel Core i7 processors, en dat maakt dit voor redelijk betaalbare alternatieven toch echt interessante units.

De B360 Gaming K4 is de logische keuze gezien de H370 chipset weinig toevoegt, en die geven we dan ook een 8,5/10. De H370 Fatal1ty Performance is de meerprijs enkel waard als je het enige verschil tussen deze twee borden nodig hebt: een tweede interne USB 3.0 header. Die gaat met een keurige 8/10 naar huis.


ASRock B360 Gaming K4 en H370 Performance review


Normaliter zijn we niet zo fan van het combineren van twee verschillende producten in één review, echter toen we zowel de ASRock B360 Gaming K4 als de ASRock H370 Performance voor ons hadden liggen vonden we het best verdacht hoe veel die borden van elkaar weg hadden. Dezelfde, stevige stroomvoorziening, exact dezelfde overkappingen, eigenlijk exact dezelfde details op het pcb, met uitzondering van een enkele USB aansluiting?

Kortom, we kijken vandaag naar wat feitelijk één recent ASRock bord is, welke in twee smaakjes wordt verkocht. De ca 120 euro kostende B360 Gaming K4 biedt zich aan als meest betaalbaar B360/H370 bord op de markt welke voorzien is van de top-end ALC1220 audiochip, en de H370 Performance voegt een enkele USB 3.0 header toe, plus de iets duurdere H370 chipset (daar gaan we het nog over hebben) voor ca een tientje meer.

De nieuwe chipsets in vogelvlucht


Een kort overzicht van de chipsets op papier:


We zien een aantal bekende verschillen tuzzen Z en H/B chipsets uit vorige generaties terugkomen: je hebt Z370 nodig als je je processor wilt overclocken, als je je werkgeheugen wilt overclocken (inclusief XMP profielen boven de 2666MHz wilt gebruiken), en als je SATA of PCIe RAID wilt gebruiken heb je Z370 of H370 nodig; B360 en H310 missen die optie. Hoewel de specs doen vermoeden dat je per sé Z370 nodig hebt voor dual-GPU setups is dat niet het geval; PCIe lanes komen ook uit de CPU zelf. Dat gezegd hebbende: in onze optiek is SLI en CF dood voor gamers op zoek naar een nieuw computer.

Opvallend, en tekenend voor de Coffee Lake launch, is het feit dat de lager gepositioneerde ‘nieuwe’ chipsets ook feature voordelen hebben boven hun high-end broertje. Zo is er Integrated Intel Wireless-AC support (CNVi) wat de toepassing van snellere WiFi chips mogelijk maakt, en zien we dat B360 en H370 ‘echte’ USB 3.1, oftewel Gen.2, ingebakken hebben op de chipset.

De reden waarom we de chipsets ‘in vogelvlucht’ bespreken is dat de praktische impact in zijn algemeenheid heel lastig te bepalen is. Zo hebben veel Z370 borden uiteraard gewoon USB 3.1 (Gen.2) erop zitten met behulp van extra controllers. Gegevens als ‘maximum aantal USB poorten’ of PCIe lanes zegt onder de streep gewoon niet genoeg: je zal altijd moeten kijken naar de exacte featureset van borden die je overweegt.

Het enige wat vast staat is het overclocken, als je een K-series unlocked CPU koopt zoals de i7-8700K, i5-8600K of i3-8350K dan mis je kansen op een B- of H- moederbord. Eigenaren van die processoren winnen dan ook nog iets met sneller werkgeheugen, 3000MHz geheugen kost in de praktijk zelden meer dan 2666MHz varianten, maar dat verschil is gering genoeg dat we zelden zouden adviseren een Z370 moederbord te pakken enkel voor geheugen overclocks.

De praktische impact van PCIe en SATA RAID vinden we ook niet heel spannend, niet voor de massa in elk geval. Net als vorige generaties lijkt de B-serie chipset, B360 dus, de interessante middenklasse chipset en lijkt de H370 chipset een beetje in een niche hoek te vallen.

Uitpakken


Omdat we met twee fysiek dezelfde borden te maken hebben doen we er één uitgebreid, en vervolgens de verschillende elementen van de ander aan het einde. We pakken de H370 Performance doos erbij: boekje, standaard zwart I/O shield, twee SATA kabels, boekje, driver dvd’tje, beetje standaard.

Wat design betreft doet ASRock toch leuke zaken. Het is belangrijk te onthouden dat dit geen echte budget borden zijn, dus een beetje spectakel mag ook wel. Forse overkappingen, maar wel lekker in een neutrale kleurstelling wat zich goed laat combineren met de meeste behuizingen. We zien geen extreme RGB tierelantijnen zoals bij Gigabyte bijvoorbeeld, en ook de metalen omhulsing van het werkgeheugen ontbreekt, maar who cares really.

Waar het om gaat: een meer dan solide 10 phase stroomvoorziening is gewoon een uitstekende keuze, eigenlijk wat overkill gezien het niet kunnen overclocken.


We moeten opmerken dat Asus het oog voor detail op de PCB gewoon het beste voor elkaar heeft, maar dat vereist side-by-side vergelijking. Op het oog is het verschil tegenwoordig minimaal, laat staan dat je er in een complete build nog veel van ziet. Wat je wel ziet: strak afgewerkte, geborstelde afwerking hier en daar. Netjes.We zien maar liefst 3 M.2 sloten, waarvan er twee bedoeld voor SSD’s en één je in staat brengt WiFi toe te voegen; standaard zit dat er niet in.Een rondje: 2x USB 2.0, 2x USB 3.0, geen USB Type-C, 5 fan headers, 2 RGB headers, 1 addressable RGB header.
Achterop: 2x USB 2.0, 2x USB 3.0, 1x USB 3.1 en 1x USB 3.1 Type-C. DP en HDMI out, en audio met optical out. Prima, niet uitzonderlijk, maar dit is ook redelijk budget-tot-middensegment.


B360 Gaming K6


Goed, zelfde bord dus we doen dit niet in-depth. Wat verschilt? Tja, laten we ‘de naam’ en ‘het ultra M.2 stickertje’ maar geen argumenten noemen. Visueel het enige verschil is het ontbreken van de 2e interne USB 3.0 poort. Heb je een case met vier USB 3.0 poorten, dan moet je dus iets dieper in de buidel tasten.
UEFI


De moderne bios uitvoering van ASRock klopt m.i als een bus. Vanwege de normaliter sterke prijs/prestatieverhouding, of prijs/featureverhouding van ASRock gebruiken we de moederborden veel en komen ze ook vertrouwd over, maar het is allemaal een vrij vanzelfsprekend plaatje. De verdeling tussen de EZ Mode met de meest basale direct tot je beschikking en de advanced modus lijkt mij een prima concept. Als we toch gaan vergelijken dan lijkt ASRock een redelijk compleet pakket neer te zetten, en lopen ze hooguit iets achter wat automatische OCfuncties betreft als we dan met Asus vergelijken, al ben ik daar zelf niet eens voorstander van (sterker nog, eerder volledig op tegen). Hoewel er wat extreme tweak functies die we bij Asus zagen hier niet terug te vinden zijn denk ik dat, tot zover sowieso relevant, dat vanuit een praktisch perspectief geen issue is.Testmethode


Voor Intel B360 en H370 hebben we een extra setup gemaakt waarbij we wat verbeteringen hebben doorgevoerd voor de consistentie, deze worden dus onderling vergeleken en niet met Z370 moederborden. Dat gezegd hebbende: wanneer we een Z370 bord door deze test halen zien we geen spannende verschillen en verwacht ook niet dat je systeem (overclock terzijde) opeens harder gaat met een andere chipset.

Let op: het is mogelijk dat je op foto’s soms andere onderdelen ziet. Het testen doen we met consequent dezelfde onderdelen maar soms moeten borden op de foto terwijl een ander aan het testen is, en onze voorraad is niet oneindig.

Intel B360 en H370 moederborden worden getest met een verse retail Intel Core i7-8700K: 6 Cores, 12 Threads.


De voeding is afkomstig uit de stallen van Seasonic in de vorm van de Focus Gold 650W. Met deze nieuwe units heropende ze de aanval op het middensegment van goede, betaalbare PSU’s, en ze laten bij ons vooralsnog niets te wensen over.


Geheugen komt van Corsair in de vorm van 16 GB Vengeance RGB 3000 MHz, zij het op 2666MHz afgesteld vanwege chipset beperkingen.


Omdat de Intel Core i7 8700K een ingebouwde GPU heeft maken we voor het testen van moederborden in deze serie geen gebruik van een GPU.

Voor opslag maken we gebruik van een Samsung 860 EVO SATA SSD.


Alle systemen worden met een schone Windows 10 Pro x64 installatie getest op onze trusty Cooler Master test bench zoals je hieronder ook zal zien.

We maken gebruik van de laatst beschikbaar gestelde bios op moment van testen. Om eventuele invloeden van ‘handige’ snelheidsverhogende features tegen te gaan, vrijwel elke fabrikant biedt wel iets van een multi-core boost verbetering, gaan we uit van optimised default instellingen met de baseclock en core multipliers vastgesteld volgens Intel specificaties, en met vaste instellingen van het werkgeheugen.

Voor prestaties richten we ons primair op Passmark en Cinebench 15, twee populaire en vooral ook consequente benchmarks. Binnen Cinebench kijken we naar multicore en single core performance en de invloed van de tuning van het moederbord daarop , en bij Passmark primair naar de CPU en Memory benchmarks. Die laatste test weliswaar het geheugen, maar bij een vast profiel kunnen we wel de invloed van het moederbord op de geheugenprestaties vaststellen.

Daarnaast kijken we naar een aantal verschillende AIDA64 benchmarks. Binnen deze zien we veelal iets meer schommelingen bij herhaaldelijk testen, maar met meerdere runs per benchmark balanceert het aardig uit. Feitelijk gaat voor alle benchmarks op dat we pas echt conclusies kunnen trekken als de prestaties meer dan een procent of twee, en dan consequent tussen benchmarks, afwijken. Per benchmark run zelfs op een enkel moederbord is een dergelijke afwijking per run niet meer dan gebruikelijk.

De render test (Blender, BMW benchmark) waarbij alle cores hard aan het renderen gezet worden geldt ook als een pittige CPU belasting en bij gelijke CPU en RAM weegt dan geheel op het moederbord; een praktische, zwaar wegende test.


Wat betreft het verbruik gaan we primair kijken naar het idle verbruik, oftewel wat verbruikt het systeem als je deze simpelweg aan laat staan, op onze Voltcraft 450PRO. Voor load verbruik pakken we het gemiddelde verbruik tijdens de Blender benchmark; een indicatie van intensief real-world load verbruik.

Prestaties


Resultaten van de benchmarks:


Prijzen daarbij voor de compleetheid:


Als je eerdere moederbord reviews hebt gelezen weet je wat mijn reactie hierop is: boring. Moederbord testen is saai, de resultaten zijn saai, en het enige waar we eigenlijk op kunnen hopen wat vermaak betreft is dat een bord gewoon grote fouten maakt of in rook opgaat of iets dergelijks. Op prestatievlak is er gewoon weinig onderscheid te maken als je ze met gelijke instellingen test, oftewel de bekende trucjes om net even beter te scoren ‘out of the box’ vangen we daarmee op.

We zien wel wat kleine schommelingen, vooral dat de pure geheugenbenchmarks als Memory Mark toch meestal niet het sterkste punt zijn van ASRock, maar in de echte praktische benchmarks zoals Blender, maar ook Cinebench, zien we daar niks meer van terug. Alleen de H370M-ITX/ac laat een gat vallen, maar daar komen we binnenkort op terug.

Het probleem blijft altijd dat we met slechts een enkel sample van elk bord ons moeten afvragen wat nu het verschil sample of juist per model zal zijn, het blijft een beetje koffie dik kijken.

Waar we nog wel verschil zien is het stroomverbruik, waar zowel de B360 K4 als de H370 Performance wat aan de hogere kant zitten. Opvallend is wel dat ze technisch nagenoeg gelijk zijn, maar vervolgens ook in het verbruik op één lijn zitten. Ietwat bovengemiddeld, maar nog niet echt dat we er veel van vinden.Verlichting


Ook hier zitten uiteraard wat ledjes in, waarbij ASRock toch niet al te zuinig is geweest. Fijn ook de optie om in de bios al één kleur in te kunnen stellen bijvoorbeeld (voor synchronisatie heb je wel de software nodig). Het voorkomt software als je de verlichting simpel wilt houden, en dat vinden we een plus.

Showcaseje:
Conclusie


We vinden het totaal niet vervelend dat ASRock zich blijft richten op betaalbare oplossingen, want ondanks dat we ook op hun productpagina de nodige mooie claims zien (zoals van een echte moederbord fabrikant te verwachten valt) is het een feit dat ze heel vaak gewoon veel bieden voor je geld. Nu moeten we opmerken dat deze borden met ca 119 en 129 euro weliswaar niet bepaald goedkoop zijn, een B360 Pro 4 spaart zo weer 20 euro uit, maar dat de B360 Gaming K4 momenteel het goedkoopste B360 bord is met een ALC1220 audiochip, en ja, daar hechten we toch echt waarde aan.

Daarbij is de featureset ook gewoon heel gebalanceerd: vier geheugensloten, 2 M.2 sloten, 6 SATA poorten, USB 3.1 inclusief een USB 3.1 Type-C header achterop, een M.2 slot om WiFi aan toe te voegen, twee RGB headers, een addressable RGB header, en bovenop de goede audio chip zijn ook nog een optical out en een uitstekend softwarepakket van Creative toegevoegd; praktische waarde. Nog relevanter: beide modellen hebben een stevige stroomvoorziening die met de zwaarste compatible processor, de Core i7-8700K, geen moeite heeft. Uiteraard ligt een non-overclocking 8700 non-K meer voor de hand als aanschaf, maar het kan in elk geval.

Wat lever je in? Het voornaamste wat we missen is een interne USB Type-C header, echter gezien hoe zeldzaam die poort nog is op zelfs de nieuwste behuizingen is dat niet voor iedereen relevant. Asus biedt dan nog extremere bios features en uitgebreidere RGB synchronisatie, maar normaliter tegen een meerprijs. Echter dat eerste parkeren we onder de noemer ‘lekker boeiend’ voor een B360/H370 bord waarmee je toch niet kan overclocken, het laatste mag je zelf bepalen of dat voor jou meerwaarde biedt. Zo nee, dan is dit wel erg lekker compleet. Hooguit dat je je wellicht af zal vragen of je toch niet nog wat meer kan besparen, zelfs als het ten koste gaat van je geluidskwaliteit bijvoorbeeld omdat je een USB headset gebruikt, dikke kans tenslotte dat zelfs dit redelijk gebalanceerde bord al overkill voor jouw eenvoudiger systeem is.

Tussen de twee modellen? De B360 Gaming K4 is eigenlijk de meest logische, vooral omdat de H370 chipset voor bijna niemand echt wat toevoegt. De B360 Gaming K4 pakt als goedkoop doch best compleet bord met top-end audio chip onze terechte budget-aanrader aanbeveling. Heb je echter een behuizing voor ogen waar je de tweede interne USB 3.0 header voor nodig hebt? (oftewel vier USB 3.0 poorten voorop je case?) Dan is een tientje meer voor de H370 Performance zo gek niet zelfs als je de H370 chipset niet nodig hebt; een USB hub kost tenslotte meer.

Vragen over onze reviews of de producten die we bespreken? Kom dan gezellig met ons kletsen op onze Discord server (gratis en geen installatie noodzakelijk). Een reactie mag natuurlijk altijd, of pest Ome Foritain (auteur, test-chef) of Tante Nadalina (baas, foto-heldin) op Twitter.Enkele hogere res fotos voor de liefhebber, klikken voor de volledige versie:

Over Stephan
Stephan en Nada kennen elkaar dankzij online gaming en een liefde voor toffe tech. Tegenwoordig houden zij elkaar bezig met maken van reviews van computer hardware. Hun doel: Uitgebreide reviews die je een realistisch beeld geven van wat je van het product mag verwachten.