ASRock B450 Steel Legend & B450M Steel Legend


B450 borden lijken wellicht oud nieuws, maar de Ryzen processors blijven ongekend populair en nu duidelijk is geworden dat deze borden ook de 3e generatie Ryzen zal ondersteunen zijn ze zeker nog interessant. De kans is tenslotte groot dat nieuwe borden vooralsnog prijziger zullen zijn. Genoeg redenen om naar ASRock’s recente B450 toevoegingen te kijken dus: de ATX B450 Steel Legend en de micro ATX B450M Steel Legend. Twee borden met een vergelijkbare insteek: voldoende opties voor bijna iedereen, visueel leuk, en niet te duur.


B450 Steel Legend (ATX)


Even kort voor elk bord wat foto’s, want het zal niemand verbazen dat het visueel vergelijkbare bordjes zijn. De ATX variant is echter wat prijziger, en dat zie je er ook wel aan af. De afwerking is hier en daar net wat chiquer, en zo zien we hier bijvoorbeeld wel een bijpassende M.2 SSD koeler. Zwart met zilver is het thema, en de opvallende print vind ik zelf in elk geval best leuk. Een bord dat zich goed laat combineren met zilvergrijze kastjes in elk geval.







Eén van de weinige verschillen is de aanwezigheid van 6 SATA poorten op de ATX variant. Niet dat je dat met twee M.2 sloten snel nodig zal hebben, maar voor de liefhebber.


B450M Steel Legend (mATX)


De Micro ATX is dus duidelijk vergelijkbaar, al moesten we wel even giegelen dat de ‘Steel Legend’ IO cover eigenlijk meer plastic legend is. Gelukkig zie je dat er in een build niet aan af, en voor een relatief betaalbaar moederbord is deze ASRock ontegenzeggelijk één van de aantrekkelijkere. Het gebrek aan M.2 koeler zal iemand die een 80 euro bordje zoekt vermoedelijk een worst wezen.








Aansluitingen achterop


Beide borden hebben hetzelfde IO deel, en ook hier zien we eigenlijk best veel voor het geld: 8x USB waaronder twee keer USB 3.1 (of USB 3.2 Gen 2 tegenwoordig, pfff) is best chic in deze prijsklasse waar 6 USB’s veel voorkomen. HDMI en DisplayPort erbij, een ouderwetse PS2 aansluiting, en we zien 7.1 audio met optische uitgang. Geen ALC1220 helaas, maar ALC892 met optisch erbij zal veelal voldoende zijn. Desondanks zien we daar wel één ding waar duurdere borden zich mee kunnen onderscheiden.




Aansluitingen intern


Beide borden hebben dezelfde interne aansluitingen, muv SATA. 5x fan, 2x RGB, 1x adressable RGB zijn een prima balans in mijn optiek. Net als twee interne USB 2.0 headers en een interne USB 3.0 header. In deze prijsklasse is Type-C intern normaliter niet te vinden, en cases met 4 USB 3.0 headers passen eveneens niet echt bij de prijsklasse van dit bord. Dit, zoals ASRock ook voor ogen lijkt te hebben, voldoet gewoon voor de doelgroep.




UEFI BIOS


Eigenlijk zien we van de grote vier binnen Nederland geen echt slechte biossen meer. Zoeken naar functionaliteit die een typische gebruiker mist (dus niet de extreme overclocker) is een zinloze exercitie. Asus blijft hier koploper met de aandacht voor details, maar we gebruiken de ASRock bios al jaren zonder dat het een beperking vormt. Wel is het invoeren van waardes wat onhandiger dan bij de concurrentie en dat is iets waar ASRock zeker naar mag kijken, maar uitgaande dat niemand echt extreem fanatiek gaat overclock-tweaken met een B450 bord niets om wakker van te liggen. Heldere easy-mode, prima advanced-mode, makkelijk ventilator grafiekjes maken, RGB instellen vanuit de BIOS, niks om over te klagen.




Testmethode


Een overzicht van wat we gebruiken om B450 borden te testen, dit is overigens dezelfde setup als X470.

Let op: het is mogelijk dat je op foto’s soms andere onderdelen ziet. Het testen doen we met consequent dezelfde onderdelen maar soms moeten borden op de foto terwijl een ander aan het testen is, en onze voorraad is niet oneindig.

Processor: AMD Ryzen 7 2700X. De zwaarste processor in de Ryzen line-up, dus als een moederbord dat trekt dan trekken ze alles.


De voeding is afkomstig uit de stallen van Seasonic in de vorm van een Focus Titanium 850W. Waar de Focus Gold en Gold Plus de mainstream knallers zijn is de Prime de wat luxere serie van Seasonic. Met 850 Watt hebben we genoeg power om zowel de processor als GPU op hun staartje te trappen, en dan nog wat…


Geheugen komt van G.Skill in de vorm van 16 GB SniperX 3400 MHz, echter op 3200MHz gezien een aantal goedkopere borden de 3400 MHz niet wilde slikken; 3200 MHz werkt tot dusver overal zonder problemen.


Omdat de AMD Ryzen 7 2700X geen integrated GPU heeft maken we gebruik van een losse videokaart, de MSI Radeon RX 580 Gaming X (XTR versie)


Voor opslag maken we gebruik van Samsung hun 960 EVO PCIe SSD.


Alle systemen worden met een schone Windows 10 Pro x64 installatie getest op onze trusty Cooler Master test bench zoals je hieronder ook zal zien.

We maken gebruik van de laatst beschikbaar gestelde bios op moment van testen. Om eventuele invloeden van ‘handige’ snelheid verhogende features tegen te gaan, vrijwel elke fabrikant biedt iets van een multi-core verbetering, gaan we uit van een handmatige instellingen met clocks, multipliers en voltages vastgezet. We willen tenslotte de onderliggende verschillen ervaren. Dit resulteert in een all-core boost snelheid van 3,9 GHz op 1,3V, wat weer in zo’n 120-125 Watt richting de processor resulteert; iets meer dan AMD’s 2700X Spec.

Voor prestaties richten we ons primair op Passmark en Cinebench 15, twee populaire en vooral ook consequente benchmarks. Binnen Cinebench kijken we naar multicore en single core performance en de invloed van de tuning van het moederbord daarop , en bij Passmark primair naar de CPU en Memory benchmarks. Die laatste test weliswaar het geheugen, maar bij een vast profiel kunnen we wel de invloed van het moederbord op de geheugenprestaties vaststellen.

Op recentere borden testen we ook Cinebench 20 mee, en vermoedelijk zal deze versie 15 volledig vervangen in de toekomst, maar we kunnen vooralsnog niet elk ouder bord hertesten. Recentelijk zijn ook enkele AIDA64 benchmarks verwijdert uit de line-up vanwege te wisselvallige resultaten en beperkte meerwaarde.

De render test (Blender, BMW benchmark) waarbij alle cores hard aan het renderen gezet worden geldt ook als een pittige CPU belasting en bij gelijke CPU en RAM weegt dan geheel op het moederbord; een praktische, zwaar wegende test. Hier meten we ook het stroomverbruik onder load.


Wat betreft dat verbruik kijken we ook naar idle, oftewel wat verbruikt het systeem als je deze simpelweg aan laat staan, op onze Voltcraft 450PRO.

Prestaties


Resultaten van enkele benchmarks:








Zoals vaker vatten we dat samen als, excuses voor het wat platte taalgebruik, niet echt boeiend. Het ontloopt elkaar allemaal te weinig om harde conclusies te trekken op basis van een procentje hier en daar. Testen doen we vooral om grote uitschieters uit te sluiten, iets wat we incidenteel nog wel met stroomverbruik tegenkomen. B450 borden zijn voor ASRock en concurrenten inmiddels gesneden koek en we zien dan ook slechts marginale verschillen tussen de borden vooral wat het cruciale idle verbruik betreft. Load verbruik wisselt nog wat meer maar daarin valt ASRock niet verkeerd op. Kortom: je koopt een bord voor de features, verwacht niet dat de daadwerkelijke ervaring echt heel anders zal zijn, zeker niet zo veel als de prijzen wellicht doen vermoeden:


(A)RGB


Eén van de voordelen van de Steel Legend bordjes is addressable RGB op het bord zelf. Relatief zeldzaam voor de prijs. Ze delen hetzelfde IO cover deel, en verschillen in de chipset heatsink waar de ATX een wat grotere unit heeft:







Conclusie


Zat aansluitingen voor de meeste doeleinden (zeker voor de meeste cases in de prijsklasses waarin je deze borden verwacht aan te treffen), een lekker fris ontwerp met addressable RGB, en een relatief zacht prijsje. Wat wil je nog meer? De meeste van jullie zullen weinig argument hebben om deze –niet- te pakken. De ATX variant zit nog in een druk segment met veel vergelijkbare bordjes en zal het vooral van zijn eigen uitstraling moeten hebben, maar de Micro ATX Steel Legend mogen we toch objectief één van de mooiere bordjes noemen.

Het voornaamste argument om meer uit te geven zal de stroomvoorziening zijn, want dat onderwerp hebben we nog niet besproken en is iets waarmee de Steel Legend bordjes niet negatief, maar ook niet enorm positief opvallen. De gekozen combinatie is echt ruim genoeg om een Ryzen 5 2600 (die we bij deze borden verwachten) flink op de staart te trappen en echt geen bezwaar, maar als je de grens op wilt zoeken of een Ryzen 7 tot het uiterste wilt pushen kan je wat zwaarder gaan. Denk aan de (duurdere) MSI B450M Mortar als alternatief voor de B450M Steel Legend, of de Tomahawk voor de B450 Steel Legend.

Dat vind ik echter een kleine kanttekening op borden duidelijk gemaakt voor relatief betaalbare systemen, maar we mogen het niet negeren met het oog op de 3e generatie Ryzen CPU’s later dit jaar. Die zullen core voor core niet minder efficient zijn, dus een stevige 6 core met stevige overclock, of 8 core met een beetje overclock (en eventueel wat koeling) zal wel gaan, maar het blijft gissen. Maar gezien ook die nog wel iets in de toekomst liggen moeten we ook kopers vandaag voor wie een Ryzen 5 2600 een prachtige CPU is niet vergeten, en dan is een bord als dit toch echt meer dan zat.

Gaat je overclock wens niet voorbij ‘gewoon een beetje meer’, zoek je iets dat leuk en compleet is, en-of wil je graag addressable RGB voor niet gek veel geld? Dan zijn dit gewoon dik prima opties.

Interesse in deze producten? Op moment van publicatie zoeken we altijd welke (de door ons vertrouwde) webshops producten voor de beste prijs verkopen:
ASRock B450 Steel Legend – Amazon.de
ASRock B450M Steel Legend – Megekko.nl

Vragen over onze reviews of de producten die we bespreken? Je vindt ons op:
Onze Discord server voor chat en tech talk (gratis en geen installatie noodzakelijk).
Techtesters YouTube
TechtestersLive op Twitch
Foritain op Twitter (auteur, test-chef)
Nadalina op Twitter (baas, foto-heldin)

Over Stephan
Stephan en Nada kennen elkaar dankzij online gaming en een liefde voor toffe tech. Tegenwoordig houden zij elkaar bezig met maken van reviews van computer hardware. Hun doel: Uitgebreide reviews die je een realistisch beeld geven van wat je van het product mag verwachten.