ASRock X570 Phantom Gaming-ITX/TB3


Zoek je een ITX X570 bord voor jouw 3rd gen Ryzen dan heb je drie keuzes. De ASUS ROG Crosshair VIII Impact probeert het ultieme bord te zijn met een even ultiem prijskaartje, Gigabyte richt zich op een redelijk betaalbaar bord met een aardig gebalanceerde featureset, en met de X570 Phantom Gaming-ITX/TB3 richt ASRock zijn pijlen op iedereen die dat laatste aantrekkelijker vindt klinken plus voegt wat extra’s toe zoals wat betere VRMs en Thunderbolt 3. Klinkt niet verkeerd, maar ook de betere high-end ITX borden kennen consequenties en we gaan ontdekken waar je bij ASRock’s kleinste X570 bord op moet letten.

Meer info over de nieuwe Ryzen CPU’s waar deze borden voor gemaakt zijn vind je in onze video review:


Bouw en features


ITX en X570 vereist wat handig puzzelwerk end at zien we hier ook terug. Het I/O deel is nog redelijk typisch dik aangekleed, en herkenbaar Phantom Gaming, maar de keuze voor zowel een diagonaal geplaatste chipset fan is wel opvallend. Nog opvallender is de keuze voor een Intel mount in plaats van de langere AMD mount. Dat betekent dus dat je geen standaard AMD koelers kwijt kan. ASRock heeft een compatibility list op de website, maar de meeste waterkoelers voldoen net als een flink aantal Noctua koelers. Dat is in mijn optiek voldoende, want de doelgroep van dit 250 euro plus bord zal toch minimaal een dikke of chique koeler willen plaatsen.

De stroomvoorziening van ASRock is goed, of zeg maar heel goed. Degelijke controller, power stages en degelijke koeling erop zorgden dat de VRMs nauwelijks lauw werd in de standaard vergelijking; een 3900X kietelen op dit bord gaat ook geen bezwaar zijn. Hij zou niet misstaan op een ATX bord, op een ITX bord is hij gewoon mooi. Iets beter dan Gigabyte, iets minder dan de Impact, maar daar is de prijs ook naar.

De resterende ruimte wordt niet heel opvallend noch innovatief ingevuld. We zien wat onmisbare zaken zoals 3 fan headers, RGB en aRGB, USB 3.0 en USB 2.0 intern, ALC1220 audio (dat is goed) en 4 SATA poorten kunnen geen kwaad. Maar tegelijkertijd ontbreekt USB Type-C intern bijvoorbeeld, beetje jammer, en zien we ook geen M.2 slot voorop. Waar Gigabyte met een verhoging werkte en Asus een insteekkaart heeft voor twee M.2 sloten zien we het enige M.2 slot op dit ASRock bord achterop zitten. Pak je een high-power SSD zoals de Samsung 970 Evo Plus en zet je die onder volledige belasting, dan wordt hitte een probleem. Dat zal je niet snel zien met een beetje foto of video editten, of gamen, maar toch.De afwezigheid van USB Type-C en een goed gekoeld M.2 slot is opvallend wanneer we de achterkant bekjken. Thunderbolt is namelijk één van de unieke verkoop argumenten en juist Thunderbolt gebruikers lijken mij de gebruikers die ook M.2 SSDs tot het uiterste willen pushen of een case willen met USB Type-C voorop. Leuk detail daarbij is de DP –ingang- waarmee je het signaal van je videokaart via diezelfde Thunderbolt verbinding (dus over één kabel) door kan voeren; geen enkele concurrent kan dat. Verder is het een beetje standaard: audio met optical out en WiFi 6 is een fijne toevoeging. Je moet het echter wel met slechts vier extra USB poorten doen, niet heel ruim.

Testresultaten


Setup voor gestandaardiseerde vergelijkende test:
– AMD Ryzen 7 3700X
– AMD Wraith MAX
– 2×8 GB G.Skill FlareX DDR4 3200MHz C14
– Seasonic Prime Titanium 850W
– Samsung 860 PRO SSD
– Windows 10 Pro x64 (1903)Zoals eigenlijk te verwachten was ontlopen de prestaties van de verschillende borden elkaar nauwelijks, je mega investering geeft je zoals altijd dus niet opeens meer prestaties. Je koopt features, geen snelheid, en mooi zijn heeft weinig impact op de prestaties.

Overzicht aansluitingenIn dit overzicht hebben we de M.2 sloten van de Godlike en Creation wel meegerekend omdat die inbegrepen zijn. De 8 optionele fan, rgb of aRGB headers van de X570 Xtreme niet gezien je daar een keuze tussen die drie moet maken.

Voor een ITX bord concurreert hij redelijk met de Gigabyte ITX optie in de meeste grafieken. Desondanks had ASRock wel wat meer USB poorten mogen toevoegen, een extra M.2 slot of iets anders om zich echt mee te kunnen onderscheiden. Sneller LAN wellicht?

Overzicht prijzen

Conclusie


Met degelijke VRMs, iets beter dan zijn naaste concurrent (het Gigabyte X570 ITX bordje), en ongetwijfeld voldoende aansluitingen voor tal van game systemen of zelfs compacte werkpaardjes is de ASRock X570 Phantom Gaming-ITX/TB3 objectief gewoon prima. Kiezen tussen de twee is vooral een kwestie van afwegen of je liever een iets dikkere stroomvoorziening hebt wat iets verschil kan gaan maken als je een 3950X of 3900X (fors) gaat overclocken, of dat je gewoon veel waarde ziet in de aanwezigheid van Thunderbolt 3, in welk geval ASRock de logische keuze is. Dat ASRock kiest voor een Intel koeler mount moet je weten, maar vind ik geen bezwaar gezien de logische koeler keuzes zoals die van Noctua of typsiche waterkoelers gewoon prima gaan passen.

Wat ik echter niet goed begrijp is waarom ASRock met deze basis het vervolgens laat afweten om dat Gigabyte bordje een echte tik om de oren te geven. ASRock is nog kariger met USB poorten achterop en zowel de afwezigheid van USB Type-C en de keuze voor slechts één M.2 slot achterop waardoor je geen build wil maken waarin je de high-end NVMe SSDs van dit moment tot het uiterste pusht zijn raar wanneer je je bedenkt dat Thunderbolt waar dit bord op focust juist gebruikt wordt in high-end workstations of creator-stations. Als gevolg mist dit bord een beetje een heldere focus; Thunderbolt doet weinig voor gamers, Type-C voorop en een snelle SSD met degelijke koeling lijken mij wel handige features voor serieuze workstation-users. Mijn advies aan ASRock zou zijn: kies een duidelijke doelgroep en zorg dat er voor hen gewoon geen twijfel over bestaat welk bord ze willen hebben.

Een kleine identiteitscrisis dus voor de ASRock X570 Phantom Gaming-ITX/TB3 en natuurlijk altijd jammer als we wat dingen zien waarmee de fabrikant nog beter voor de dag was gekomen. Onder de streep is het gewoon een degelijk bord waarmee menig consument of gamer op zoek naar een compact ITX bordje, of je nu een Ryzen 5 of 9 overweegt, prima uit de voeten kan.

De ASRock X570 Phantom Gaming-ITX/TB3 is op moment van schrijven het voordeligste bij Megekko.nl


Vragen over de producten die we bespreken? Aankoopadvies nodig of gewoon gezellig chatten met ons? Je vindt ons op:
Onze Discord server voor chat en tech talk (gratis en geen installatie noodzakelijk).
Techtesters YouTube
Techtesters op Instagram
Foritain op Twitter (auteur, test-chef)
Nadalina op Twitter (baas, foto-heldin)

Specificaties


Gaming Armor
Power
– Hi-Density Power Connectors (24 pin and 8 pin)
Memory
– 15μ Gold Contact in DIMM Slots
VGA Card
– 15μ Gold Contact in VGA PCIe Slot (PCIE1)
Internet
– Intel® LAN
Cooling
– 2oz Copper PCB
Audio
– Creative Sound Blaster™ Cinema 5

Unique Feature
ASRock USB 3.2 Gen2
– ASRock USB 3.2 Gen2 Type-A Port (10 Gb/s)
– ASRock Thunderbolt™ 3 Type C USB 3.2 Gen2 Port (40Gb/s for Thunderbolt™ protocol; 10 Gb/s for USB3.2 protocol)
ASRock Super Alloy
– Premium 60A Power Choke
– 60A Dr.MOS
– Nichicon 12K Black Caps (100% Japan made high quality conductive polymer capacitors)
– I/O Armor
– Matte Black PCB
– High Density Glass Fabric PCB
– 2oz Copper PCB
Intel® 802.11ax WiFi
ASRock Steel Slot Gen4
ASRock Hyper M.2 (PCIe Gen4x4)
ASRock Full Spike Protection (for all USB, Audio, LAN Ports)
ASRock Live Update & APP Shop

CPU
– Supports AMD AM4 socket Ryzen™ 2000 and 3000 series processors
– Supports Intel® LGA 115x mounting hole and Cooler
– Digi Power design
– 10 Power Phase design

Chipset
– AMD X570

Memory
– Dual Channel DDR4 Memory Technology
– 2 x DDR4 DIMM Slots
– AMD Ryzen series CPUs (Matisse) support DDR4 4533+(OC) / 4400(OC) / 4300(OC) / 4266(OC) / 4200(OC) / 4133(OC) / 3466(OC) / 3200/2933/2667/2400/2133 ECC & non-ECC, un-buffered memory*
– AMD Ryzen series CPUs (Pinnacle Ridge) support DDR4 3600+(OC) / 3466(OC) / 3200(OC) / 2933/2667/2400/2133 ECC & non-ECC, un-buffered memory*
– AMD Ryzen series CPUs (Picasso) support DDR4 3466+(OC) / 3200(OC) / 2933/2667/2400/2133 non-ECC, un-buffered memory*
– Max. capacity of system memory: 64GB**
– 15μ Gold Contact in DIMM Slots

*For Ryzen Series CPUs (Picasso), ECC is only supported with PRO CPUs.
Please refer to below table for AMD non-XMP memory frequency support. For more details, please refer to the QVL on ASRock’s website.

BIOS
– 256Mb AMI UEFI Legal BIOS with GUI support
– Supports “Plug and Play”
– ACPI 5.1 compliance wake up events
– Supports jumperfree
– SMBIOS 2.3 support
– CPU, CPU VDDCR_SOC, DRAM, VPPM, PREM VDD_CLDO, PERM VDDCR_SOC, +1.8V, VDDP Voltage Multi-adjustment

Graphics
– Integrated AMD Radeon™ Vega Series Graphics in Ryzen Series APU*
– DirectX 12, Pixel Shader 5.0
– Shared memory default 2GB. Max Shared memory supports up to 16GB.**
– Supports HDMI 2.0 with max. resolution up to 4K x 2K (4096×2160) @ 60Hz
– Supports DisplayPort 1.4 Input with max. resolution up to 4K x 2K (4096×2160) @ 60Hz***
– Supports Auto Lip Sync, Deep Color (12bpc), xvYCC and HBR (High Bit Rate Audio) with HDMI 2.0 Port (Compliant HDMI monitor is required)
– Supports HDR (High Dynamic Range) with HDMI 2.0
– Supports HDCP 2.2 with HDMI 2.0 and DisplayPort 1.4 Ports
– Supports 4K Ultra HD (UHD) playback with HDMI 2.0 and DisplayPort 1.4 Ports

*Actual support may vary by CPU

**The Max shared memory 16GB requires 32GB system memory installed.

***DisplayPort 1.4 Input is used to connect a Type-C Monitor.

Audio
– 7.1 CH HD Audio with Content Protection (Realtek ALC1220 Audio Codec)
– Premium Blu-ray Audio support
– Supports Surge Protection
– Nichicon Fine Gold Series Audio Caps
– Pure Power-In
– Direct Drive Technology
– PCB Isolate Shielding
– Impedance Sensing on Rear Out port
– Individual PCB Layers for R/L Audio Channel
– Gold Audio Jacks
– 15μ Gold Audio Connector
– Supports Creative Sound Blaster™ Cinema 5

LAN
– Gigabit LAN 10/100/1000 Mb/s
– GigaLAN Intel® I211AT
– Supports Wake-On-LAN
– Supports Lightning/ESD Protection
– Supports Energy Efficient Ethernet 802.3az
– Supports PXE

Wireless LAN
– Intel® 802.11ax WiFi Module
– Supports IEEE 802.11a/b/g/n/ax
– Supports Dual-Band (2.4/5 GHz)
– Supports WiFi6 802.11ax (2.4Gbps)
– 2 antennas to support 2 (Transmit) x 2 (Receive) diversity technology
– Supports Bluetooth 5.0 + High speed class II
– Supports MU-MIMO

Slots
AMD Ryzen series CPUs (Matisse)
– 1 x PCI Express 4.0 x16 Slot (PCIE1: x16 mode)*
AMD Ryzen series CPUs (Pinnacle Ridge)
– 1 x PCI Express 3.0 x16 Slot (PCIE1: x16 mode)*
AMD Ryzen series CPUs (Picasso)
– 1 x PCI Express 3.0 x16 Slot (PCIE1: x8 mode)*

– 1 x Vertical M.2 Socket (Key E) with the bundled WiFi-802.11ax module (on the rear I/O)
– 15μ Gold Contact in VGA PCIe Slot (PCIE1)

*Supports PCIe riser cards to extend one x16 slot to two x8 slots if you install AMD Ryzen series CPUs
Supports NVMe SSD as boot disks

Storage
– 4 x SATA3 6.0 Gb/s Connectors, support RAID (RAID 0, RAID 1 and RAID 10), NCQ, AHCI and Hot Plug
– 1 x Hyper M.2 Socket, supports M Key type 2280 M.2 PCI Express module up to Gen4x4 (64 Gb/s) (with Matisse) or Gen3x4 (32 Gb/s) (with Pinnacle Ridge and Picasso)*

*Supports NVMe SSD as boot disks

Connector
– 1 x SPI TPM Header
– 1 x RGB LED Header*
– 1 x Addressable LED Header**
– 1 x CPU Fan Connector (4-pin)***
– 1 x CPU/Water Pump Fan Connector (4-pin) (Smart Fan Speed Control)****
– 1 x Chassis/Water Pump Fan Connector (4-pin) (Smart Fan Speed Control)*****
– 1 x 24 pin ATX Power Connector (Hi-Density Power Connector)
– 1 x 8 pin 12V Power Connector (Hi-Density Power Connector)
– 1 x Front Panel Audio Connector (15μ Gold Audio Connector)
– 1 x USB 2.0 Header (Supports 2 USB 2.0 ports) (Supports ESD Protection)
– 1 x USB 3.2 Gen1 Header (Supports 2 USB 3.2 Gen1 ports) (Supports ESD Protection)

*Supports in total up to 12V/3A, 36W LED Strip

**Supports in total up to 5V/3A, 15W LED Strip

***The CPU Fan Connector supports the CPU fan of maximum 1A (12W) fan power.

****The CPU/Water Pump Fan supports the water cooler fan of maximum 2A (24W) fan power.

*****The Chassis/Water Pump Fan supports the water cooler fan of maximum 2A (24W) fan power.
CPU_FAN1/WP, CPU_FAN2/WP and CHA_FAN1/WP can auto detect if 3-pin or 4-pin fan is in use.

Rear Panel I/O
– 2 x Antenna Ports (on I/O Panel Shield)
– 1 x PS/2 Mouse/Keyboard Port
– 1 x HDMI Port
– 1 x DisplayPort 1.4 Input
– 1 x Optical SPDIF Out Port
– 1 x USB 3.2 Gen2 Thunderbolt™ 3 Type-C Port (40Gb/s for Thunderbolt™ protocol; 10 Gb/s for USB3.2 protocol) (Supports ESD Protection)
– 2 x USB 3.2 Gen2 Type-A Ports (Supports ESD Protection)
– 2 x USB 3.2 Gen1 Ports (Supports ESD Protection)
– 1 x RJ-45 LAN Port with LED (ACT/LINK LED and SPEED LED)
– 1 x Clear CMOS Button
– HD Audio Jacks: Rear Speaker / Central / Bass / Line in / Front Speaker / Microphone (Gold Audio Jacks)

Software and UEFI
Software
– ASRock Phantom Gaming Tuning
– ASRock Polychrome SYNC
– ASRock Key Master
– ASRock XFast LAN

UEFI
– ASRock Full HD UEFI
– ASRock Instant Flash

*These utilities can be downloaded from ASRock Live Update & APP Shop.

Support CD
– Drivers, Utilities, AntiVirus Software (Trial Version), Google Chrome Browser and Toolbar

Accessories
– Quick Installation Guide, Support CD
– 2 x SATA Data Cables
– 1 x ASRock WiFi 2.4/5 GHz Antenna
– 1 x Screw for M.2 Socket

Hardware Monitor
– Temperature Sensing: CPU/Water Pump, Chassis/Water Pump Fans
– Fan Tachometer: CPU/Water Pump, Chassis/Water Pump Fans
– Quiet Fan (Auto adjust chassis fan speed by CPU temperature): CPU/Water Pump, Chassis/Water Pump Fans
– Fan Multi-Speed Control: CPU/Water Pump, Chassis/Water Pump Fans
– Voltage monitoring: +12V, +5V, +3.3V, CPU Vcore, CPU VDDCR_SOC, DRAM, VPPM, PREM VDDCR_SOC, +1.8V, VDDP

Form Factor
– Mini-ITX Form Factor: 6.7-in x 6.7-in, 17.0 cm x 17.0 cm
– 2oz Copper PCB

OS
– Microsoft® Windows® 10 64-bit

Certifications
– FCC, CE
– ErP/EuP ready (ErP/EuP ready power supply is required)

Over Stephan
Stephan en Nada kennen elkaar dankzij online gaming en een liefde voor toffe tech. Tegenwoordig houden zij elkaar bezig met maken van reviews van computer hardware. Hun doel: Uitgebreide reviews die je een realistisch beeld geven van wat je van het product mag verwachten.