Astro A20 Wireless review


De Astro A50 is één van mijn persoonlijke favoriete headsets. Mooi gebouwd, lekker geluid, handige features voor iedereen die zowel een PC als console heeft, en hij zit lekker aan op een XXL hoofd. Het enige probleem? Niet iedereen wil 250 euro uitgeven aan een headset.

Cue de Astro A20 Wireless, een goedkopere draadloze Astro (120 euro via Astro zelf, incl shipping). Dat is echter een segment met de nodige concurrentie, dus kan Astro daar in mee?


Design, Features, Pasvorm


Kudos voor de kleurstelling, want de combinatie wit, zwart en blauwe details ziet er heel tof uit. Die zie ik graag vaker. Het enthousiasme dimt iets met de headset zelf in de hand, want de plastic constructie oogt en voelt niet bijzonder luxe aan. Plastic is prima, de afwerking is an sich prima, maar het voelt allemaal wat.. simpeltjes. Vergeleken met de meer metalen A50 een wereld van verschil.






De antenne heb je uiteraard nodig, laden doe je met de USB-C Kabel

Hoewel ik de kleurstellingen en lijnen supertof vind vind ik de vorm niet zo heel bijzonder. Hij is praktisch vierkant met zijn recht oplopende stijlen, in plaats van dat hij de rondingen van je hoofd volgt. Het gevolg is een forse headset op je hoofd, met een aparte, vierkante look. Astro is altijd opvallend, maar dit, gecombineerd met veel plastic, ik moest oprecht mn lach in houden toen mijn lieftallige dame met deze headset aan de slag ging.




De pasvorm zelf is wel goed. De flexibiliteit is ruim, hoofdmaatjes S tot XXL kunnen er echt mee overweg, en de kussentjes zijn heerlijk zacht. Alleen bij kleine koppies steken de pilaren boven de hoofdband uit, en dan krijg je dus een blockhead look met twee antennetjes. Dat mag je weliswaar een 15 meter range opleveren (eerlijk is eerlijk, dat doen de meeste draadloze headsets hier), maar ik vind het de looks niet waard. Ook is het apart dat de hoofdband geen kussen heeft, maar gewoon een stuk zacht rubber is. Nada vindt het oncomfortabel, ik vind het prima, maar luxe oogt en voelt het niet.


Je ziet hier de vierkante vorm duidelijk


De zachte pads mogen er wel wezen.

Geluidskwaliteit


Geluidstechnisch is de Astro wel heel fijn. De zachte pads beperken de bass ietwat, maar het resultaat is een aangenaam, redelijk gebalanceerd geluid dat goed is in games, en aangenaam (zeker voor een gaming headset) in verschillende muzieksoorten. Noem het een capabele, zij het ietwat ingetogen all-rounder. Je gaat er niet van uit je dak, maar hij komt ook niks tekort.

Het probleem is dat er nogal wat goede headsets zijn in deze klasse. Zo is er de Logitech G733 (119 euro zwart, iets meer in het wit) die grofweg even capabel is, en de oude vertrouwde Arctis 7 is weliswaar iets duurder (149 euro), maar wel weer een stapje beter. En ook andere iets goedkopere opties, de Cooler Master MH670 bijvoorbeeld (109) concureert stug in games (iets minder in muziek). Kortom, de Astro klinkt goed, maar ik mis de echte overtuiging om de opvallende vormen te compenseren.


Er zit ook een knopje op waarmee het geluid harder of zachter kan. Wel zo handig.

Microfoon


De opnamekwaliteit van de A20 is meer dan prima voor een draadloze gaming headset. Klinkt nooit zo goed als bedraad, maar dat is nu eenmaal een beperking waar geen enkele club omheen kan.


Astro doet er echter alles aan om de mic dicht bij je mond te krijgen, iets dat de kwaliteit normaliter ten goede komt. Het resultaat is echter wel een hele grote mic, die je ook duidelijk zichtbaar in je ooghoeken houdt.


Conclusie


Ik begrijp Astro wel. De A50 is eigenlijk te duur voor velen, en dan wil je natuurlijk een goedkoper alternatief brengen voor die doelgroep die nimmer 250 euro gaat uitgeven, ongeacht de kwaliteit. Maar aan de andere kant zijn er minder echt goede draadloze headsets die 250 euro kunnen verdedigen, en heel, heel erg veel headsets in die 120 euro klasse die all-round goed zijn, en geen gekke fratsen uithalen.

Astro scoort in de basis veel punten met goed geluid, een prima mic, een hele hippe kleurstelling en console- en PC compatibility, maar laat vervolgens wel stevig punten liggen met de gevoelskwaliteit, hij voelt echt als een sub 100 euro headset aan, en vooral die aparte, weinig elegante vorm. Nu was de A50 ook opvallend, maar die was nog wel enigszins elegant met zijn metaal. Dit is gewoon één groot plastic blok op je hoofd, en dan nog vierkant ook.

Ben je een fan van Astro die die look? Prima, harstikke leuk. Heb je deze vorm geprobeerd en vind jij hem juist super tof of heerlijk zitten? Prima, objectief is het echt geen gek ding en “approved” is ook prima op zijn plaats. Maar wij kennen iets te veel zeer goede draadloze gaming headsets die wat beter voelen, eleganter vallen, en die vervolgens even veel, slechts iets meer, of soms zelfs minder kosten. De A20 is an sich aardig, maar weet in een brede vergelijking er niet uit te springen. Daarvoor zal hij toch echt in prijs moeten zakken, en met een gunstigere prijs de concurrentie moeten aangaan met alternatieven zoals de Void, HS70, MH670, Cloud Flight, et cetera.


Vragen over de producten die we bespreken? Aankoopadvies nodig of gewoon gezellig chatten met ons? Je vindt ons op:
Onze Discord server voor chat en tech talk (gratis en geen installatie noodzakelijk).
Techtesters YouTube
Techtesters op Instagram
Foritain op Twitter (auteur, test-chef)
Nadalina op Twitter (baas, foto-heldin)

Over Stephan
Stephan en Nada kennen elkaar dankzij online gaming en een liefde voor toffe tech. Tegenwoordig houden zij elkaar bezig met maken van reviews van computer hardware. Hun doel: Uitgebreide reviews die je een realistisch beeld geven van wat je van het product mag verwachten.