Astro A50 Gen4 (2019) Review


Een select aantal headsets waagt een gooi naar de titel “ultieme gaming headset”. Met de A50 Wireless doet Astro dat al een paar jaren: Draadloos, opvallend design, dik geluid, dikke mic en base station met tal van aansluitingen. Inmiddels is dit draadloze beest in de prijsklasse rond de 300 euro aan zijn vierde revisie toe, de ‘late 2019’ release of Gen4 dus. Tijd om te zien wat Astro heeft veranderd cq verbeterd, en of hij die titel ook weet te verdienen.

Een positief begin, de prijs ligt inmiddels op 265 euro. Nog altijd geld, maar flink minder dan de 319 euro adviesprijs. Je koopt dan een PC+PC4 versie, of een PC+Xbox versie.


Uitpakken en accessoires


Prijzig product, dus een chique doos wordt dan wel gewaardeerd. Je krijgt een headset, base station, micro USB kabel (Micro USB guys? C’mon now…) en een optische kabel.



De nieuwe base station is direct de grootste verandering, die is nu een stuk compacter dan de voorganger en bedoeld om de headset ook wat makkelijker ‘te pakken’ bij het opladen. De featureset zelf lijk niet significant anders, maar is nog altijd even uitgebreid: PC-PS4 switch (of PC-Xbox als je die variant pakt), een USB Type-A aansluiting om iets op te laden, optical in en out, een aux jack en een Micro USB aansluiting voor naar je PC. Wel jammer dat ze geen vervangbare accu hebben toegevoegd zoals de Steelseries Arctis Pro Wireless heeft, deze zal je aan het einde van de dag echt op het dock moeten zetten om hem op te laden. Maar goed, met ca 18 uur real-world accuduur kom je een heel eind denk ik.



Van controls op het basisstation is geen sprake, die zitten allemaal op de headset zelf.

Design en Pasvorm


In eerste instantie lijkt er weinig veranderd aan het design ook, Astro’s unieke en opvallende designkeuzes zien we hier duidelijk terug. Wel is de A50 nu geheel strak zwart zoals de A40 TR, en niet meer voorzien van blauwe of groene details zoals de vorige A50. De vorm is ook iets eleganter met hier en daar wat afgeronde hoekjes, maar die verschillen zal je enkel opvallen als je al een oudere A50 hebt.



De headset is grotendeels plastic, maar wel stevig plastic en de afwerking is keurig. Bouwkwaliteit is dan ook iets wat ik juist positief vind. Voor een grotendeels plastic headset is hij wel vrij zwaar, en hij is best groot, dus ik vind het meer een grote mannen headset dan een elegante dames accessoire. De pasvorm is echter wel goed, met prima verstelbare earcups. Drukverdeling is ook keurig.



Alle controls zitten op de headset zelf, dus opties als je equaliser profielen (3 instelbaar via de software) en chatmix bedien je direct. Voor PC gamers een kleinigheid, bediening via het basisstation is dan even makkelijk, maar console gamers die op de bank zitten zullen het zeker waarderen.


Net als voorheen zijn de earpads makkelijk te vervangen. Ze zijn wel wat duurder omdat ze de plastic constructie erbij hebben, maar het is een stuk fijner schoonmaken en vervangen dan alleen de zachte delen over de schelpen heen trekken. Astro heeft wel weer gekozen voor zachte pads, wat lekker zit maar natuurlijk weinig doet tegen geluiden van buiten of het lekken van jouw geluid naar buiten. Hou daar rekening mee als je graag games speelt met sleeping beauty naast je.


Specificaties



Geluid


De high-end Astro’s stonden bekend om hun goede geluid, en de nieuwe A50 is geen uitzondering. Ondanks dat het een headset is met zachte pads, normaliter niet ideaal om de bass stevig te houden, zet de A50 Wireless een relatief strakke grafiek neer voor bass en mids, met iets verval richting de hogere mids.


We zien iets verval richting het hoge, maar de ervaring met deze unit is echt uitstekend: goed, niets overdreven, geen vervorming. Alleen is het maximale volume niet extreem hoog terwijl de drivers dat ongetwijfeld wel aan kunnen. Vermoedelijk verstandig voor je gehoor, maar een paar dB extra hadden van mij wel gemogen. De Dolby modus helpt ook zeker bij film content, een andere categorie waar deze unit wel in uitblinkt.

Hoogtepunt is echter tot de game sounds, waar de net wat bredere soundstage en strakke lijn goede zaken doen. Er zijn veel zeer goed klinkende headsets op de markt, maar deze houdt prima stand. Wel met dezelfde kanttekening als bij andere 200 euro plus headsets: de betere headsets tussen de 100 en 150 euro liggen er niet zó ver vanaf als de prijs doet vermoeden; de meerprijs zit vooral in gemak en features.

Eén feature die nog wat poetswerk kan gebruiken is de software, daar zien we nog wat ruwe kantjes.Hij is effectief, je kan equalizer profielen maken en drie verschillende opslaan, en wat extra’s zoals het kunnen aanpassen van de noise gate van de microfoon is fijn, maar de polish van moederbedrijf Logitech en hun G Hub zal voor minder techie gebruikers wel een fijne toevoeging zijn.

Microfoon


Ook de microfoon is keurig, althans voor een wireless mic is hij bovengemiddeld goed. Er is wel wat compressie, maar je komt goed voor de dag ook als je meer dan incidenteel een keer wat op Discord moet roepen. Als je graag draadloos wilt is de mic juist iets waar je snel op inlevert, en dat valt hier alleszins mee.



Conclusie


De Astro A50 Wireless was al één van de beste headsets op de markt met een prima bouw, uitstekend geluid en een goede mic, en de nieuwe variant is iets beter. De vorm is maar minimaal gewijzigd, maar dat was ook niet nodig. De nieuwe base station is wel wat beter en compacter en de accuduur is marginaal langer. Geen redenen om je oude versie de deur uit te doen, totaal niet, maar als je toch voor de keuze staat is de nieuwe wel de moeite. Zeker als je net als ik die nieuwe zwarte kleurstelling wel ziet zitten, ik vind hem zo in elk geval een heel stuk stoerder ogen.

Maar met elke refresh kijken we ook naar de verbeteringen die er hadden kunnen zijn. Vooral het feit dat de accu er nog altijd vast in zit, in plaats van de dubbele accu die je in het basisstation oplaad a la Arctis Pro Wireless vind ik een gemiste kans. De accuduur is wel wat beter, maar als je hem dagelijks veel gebruikt moet je echt niet vergeten hem op het dock te zetten. Gezien een groot deel van je budget in gemak zit (veel aansluitingen op je dock, makkelijk vervangbare earpads, alle controls op je oorschelp), er zijn tenslotte tal van goede sub 200 euro headsets, worden ook de kleinste ongemakken in de praktijkervaring onder een vergrootglas gelegd.

Hoewel er dus verbeterpunten zijn en vooral de Arctis Pro Wireless dus een geduchte concurrent blijft voor PC gebruikers op zoek naar gemak blijft Astro een paar hele duidelijke voordelen houden welke je kunnen overtuigen. Zo is de Astro A50 wél echt comfortabel op een XL-XXL hoofd, heeft hij alle controls op de schelp zitten wat voor gamers op de bank (of het nu PC of Console is) een duidelijke meerwaarde is, en zijn de zachte, relatief open pads iets wat sommigen -vooral voor de lange zit- zullen aanspreken; heldere plussen om tegen de genoemde minnen af te wegen. Als je de prijs geen bezwaar vindt ga je hier gewoon een hele dikke high-end gaming headset in zien.

De Astro A50 is momenteel het voordeligst bij Bol.com (265 euro)


Vragen over onze reviews of de producten die we bespreken? Je vindt ons op:
Onze Discord server voor chat en tech talk (gratis en geen installatie noodzakelijk).
Techtesters YouTube
TechtestersLive op Twitch
Foritain op Twitter (auteur, test-chef)
Nadalina op Twitter (baas, foto-heldin)

Over Stephan
Stephan en Nada kennen elkaar dankzij online gaming en een liefde voor toffe tech. Tegenwoordig houden zij elkaar bezig met maken van reviews van computer hardware. Hun doel: Uitgebreide reviews die je een realistisch beeld geven van wat je van het product mag verwachten.