ASUS brengt custom RTX 4090 modellen uit


Dit artikel is gebaseerd op een persbericht van ASUS

ASUS heeft aangekondigd dat nieuwe ROG Strix- en TUF Gaming-videokaarten met de NVIDIA® GeForce RTX® 4000-serie GPU’s binnenkort beschikbaar zullen zijn – te beginnen met de topklasse GeForce RTX 4090 24 GB, RTX 4080 16 GB en RTX 4080 12 GB-modellen.

ROG Strix GeForce RTX 4090
Als je een statement wilt maken met de beste gamingkaart die je kunt kopen, zoek dan niet verder dan de nieuwe ROG Strix GeForce RTX 4090. Met ongekende kracht is deze kaart ontworpen voor ultrahoge resoluties of supersnelle verversingssnelheden die gebruikers helpen heersen op het slagveld.

Om de ultieme prestaties uit de Strix GeForce RTX 4090 te halen, heeft ASUS deze gebouwd met koeling als topprioriteit. Het 3,5-slots ontwerp van de kaart bestaat uit een gegoten metalen frame, mantel en achterplaat. De ultrastijve structuur maakt gebruik van frames met extreem nauwe toleranties om te voorkomen dat de printplaat doorbuigt of kromtrekt, terwijl er toch een ongeëvenaarde luchtstroom mogelijk is via een vergrote doorvoeropening langs de achterkant van de 357 mm lange kaart.

Maar met een ultrakrachtige GPU zoals de GeForce RTX 4090 wilde ASUS verder gaan dan een groot koellichaam en geventileerde achterplaat. Dus een team van ingenieurs herbouwde het ontwerp van het koellichaam vanaf de grond af, met een nieuwe dampkamer en 30% meer oppervlak voor warmteafvoer dan de vorige generatie ROG Strix GeForce RTX 3090.

Dit is echter geen gewone dampkamer. Om een ​​betere warmteoverdracht te bieden, voegt dit gepatenteerde ontwerp van de dampkamer gefreesde kanalen toe onder de heatpipes. In plaats van dat de pijpen plat tegen het oppervlak liggen, zinken ze in de dampkamer, waardoor meer warmte efficiënt kan worden overgedragen naar de vier 8 mm en drie 6 mm heatpipes en naar de koelvinnen gaat. Bij blootstelling aan een thermische belasting van 500 watt zorgt deze krachtige combinatie voor 5 °C lagere temperaturen dan een conventioneel ontwerp van een dampkamer.

ASUS heeft ook de Axial-tech ventilatoren geüpgraded, met een dikker ontwerp met zeven bladen en volledige barrièreringen die zorgen voor 23,8% meer luchtstroom en 19,3% meer druk dan de ventilatoren van de vorige generatie die worden gebruikt op de ROG Strix GeForce RTX 3090. Met deze verbeteringen heeft ASUS was in staat om de GPU-temperaturen en akoestiek op een vergelijkbaar niveau te houden als het model van de vorige generatie, ondanks het extra vermogen.

Over vermogen gesproken: dit is een absoluut monster van een gamingkaart, dus ASUS heeft een 12+4-fasensysteem meegeleverd dat bestaat uit 70 ampère vermogensfasen. Met twee vermogensfasen per fase die de GPU van brandstof voorzien, is dat een totaal aantal van 24+4. De digitale controller aan boord biedt een hogere precisie bij het detecteren van stroom, evenals een betere stroomconversie en balancering voor minder ruis en signaalinterferentie. Met een hoogwaardige voeding zouden gebruikers geen probleem moeten hebben om dit beest van een grafische kaart aan te sturen, en met native 16-pins PCIe®-ondersteuning kunnen ze dit doen zonder dat er adapters nodig zijn.

Dit alles wordt geleverd met dezelfde hoogwaardige functies waar ROG Strix-kaarten om bekend staan. Een ARGB-achterlicht werkt met Aura Sync om aangepaste verlichting te bieden over uw hele build, terwijl twee FanConnect II-headers de ventilator van de behuizing kunnen bedienen via GPU-temperatuurmetingen via de nieuwe ASUS GPU Tweak III-software. Voor degenen die niet te veel willen graven en tweaken, biedt de Dual BIOS-schakelaar de mogelijkheid om te kiezen tussen een maximale prestatiemodus en een stillere modus. Maar dankzij ASUS 0dB-technologie is de kaart stil bij lage belasting, ongeacht welke modus wordt gekozen.

Ten slotte is de Strix GeForce RTX 4090, net als onze andere ROG-kaarten, gebouwd met het ASUS Auto-Extreme-productieproces dat menselijke tussenkomst minimaliseert, zodat gebruikers direct uit de doos betrouwbare prestaties op lange termijn kunnen verwachten.

TUF Gaming GeForce RTX 4090
Voor uitstekende prestaties met een stevig ontwerp heeft de TUF Gaming GeForce RTX 4090 gebruikers gedekt. Het TUF-model is iets dikker dan zijn ROG-broertje met 3,65 slots en is iets korter met 348 mm voor bredere behuizingscompatibiliteit, met uitstekende prestaties, koeling en energiebeheer.

De TUF Gaming GeForce RTX 4090 maakt gebruik van een gegoten unibody-omhulling die rechtstreeks aansluit op een aluminium achterplaat om de algehele structuur te versterken en de PCB te beschermen tegen doorzakken, terwijl er nog steeds veel luchtstroom is. Een bijgewerkt 3D acryl TUF-logo langs de lijkwade biedt ARGB-verlichting die compatibel is met Aura Sync, terwijl een afneembare klittenbandlus extra kabelbeheeropties biedt. Een enorme ventilatieopening aan de rand van de achterplaat zorgt ervoor dat er nog meer lucht door de vinnen kan stromen van de grotere Axial-tech ventilatoren, wat zorgt voor 20% meer luchtstroom dan de TUF Gaming GeForce RTX 3090 Ti van de vorige generatie.

Net als de Strix-variant heeft ASUS ook de koeling van de TUF Gaming-kaart opnieuw ontworpen met een nieuwe dampkamer voor een sterk verbeterde warmteoverdracht. Hoewel het niet hetzelfde gefreesde ontwerp gebruikt als zijn Strix-broertje, bieden de acht heatpipes — vijf 8 mm en drie 6 mm — een enorme sprong in koelingspotentieel, met 35% meer contactoppervlak in vergelijking met de TUF Gaming GeForce RTX 3090. zijn Strix-broeders kunnen echter kiezen tussen prestatie- en stille modi met de ingebouwde Dual BIOS-schakelaar of de prestaties van de kaart aanpassen via de nieuwe GPU Tweak III-software.

Om de nodige stroom te leveren, gebruikt de TUF Gaming GeForce RTX 4090 de nieuwe 16-pins voedingsconnector van de PCIe 5.0-standaard, die een robuust stroomvoorzieningssysteem levert, met condensatoren die geschikt zijn voor 20K en een spreiding van hoogstroomvermogenstrappen gerangschikt in een 10 +4 configuratie. Bovendien biedt het Auto-Extreme-productieproces een robuuste levensduur die de TUF-naam eer aandoet, zodat u erop kunt vertrouwen dat uw kaart van het hoogste niveau jarenlang games zal doorstaan.

Beschikbaarheid
ROG Strix en TUF Gaming GeForce RTX 4090 24GB grafische kaarten zullen wereldwijd beschikbaar zijn vanaf de eerste helft van oktober 2022. ROG Strix en TUF Gaming GeForce RTX 4080 16GB en RTX 4080 12GB grafische kaarten zullen wereldwijd beschikbaar zijn vanaf de eerste helft van november 2022.Bronnen: ASUS

Over Jochem
Als het op behuizingen met RGB lichtjes aan komt zit je bij Jochem aan het juiste adres, daar kan hij geen genoeg van krijgen. Net als van robots en drones, dus niet vreemd dat hij meestal druk bezig is met zijn studie Mechatronica in Delft. Hij krijgt het ook voor elkaar om menig product kapot te krijgen, uiteraard onder de noemer 'quality control'.