ASUS brengt nieuwe Intel Z790-moederborden uit


Dit artikel is gebaseerd op een persbericht van ASUS

ASUS heeft de beschikbaarheid aangekondigd van nieuwe Intel® Z790-moederborden, waaronder de ROG Maximus Z790 Apex, TUF Gaming Z790-PLUS WiFi en ProArt Z790-Creator WiFi – die allemaal ondersteuning bieden voor DDR5-geheugenmodules en PCIe® 5.0-slots voor videokaarten en opslag.

ASUS Z790-moederborden bieden enorme waarde voor iedereen die een Intel 13e-generatiemachine assembleert met AEMP II, AI Overclocking, AI Cooling II, PCIe 5.0 M.2-slots, Thunderbolt™ 4, WiFi 6E, Quick Charge 4+ technologie en uitgebreide connectiviteit. Over het algemeen zijn nieuwe ASUS Z790-moederborden ideale oplossingen voor elke gebruiker die een next-gen machine wil bouwen of zijn bestaande systeem wil upgraden.

De eerste is de ROG Maximus Z790 Apex. Dit moederbord is de ultieme optie voor liefhebbers van geheugenoverklokken en beschikt over een geavanceerde functieset. Voor creatieve professionals van alle soorten biedt ASUS vervolgens de ProArt Z790-Creator WiFi. Dit moederbord biedt eersteklas connectiviteit en een op maat gemaakte stijl, en is volledig klaar voor next-gen grafische kaarten en ultrasnelle PCIe 5.0-opslag. Ten slotte versterkt ASUS zijn TUF Gaming-line-up met de TUF Gaming Z790-Plus WiFi, die DDR5-ondersteuning voor de familie biedt.

Stijg op naar nieuwe hoogten met de ROG Maximus Z790 Apex
Overklokkers weten dat Apex-moederborden klaar zijn voor recordbrekende geheugenprestaties. De ROG Maximus Z790 Apex zet die traditie voort met zijn twee DIMM-slots die klaar zijn om DDR5 RAM te overklokken tot 8000 MT/s. Om ervoor te zorgen dat gebruikers alle tools hebben die ze nodig hebben voor het testen en bewaken van geheugen, heeft ASUS een jaarabonnement op AIDA64 Extreme en Memtest86 inbegrepen.

De ROG Maximus Z790 Apex bewijst al zijn moed als overklokkrachtpatser – hij heeft 14 wereldrecords en 13 wereldwijde eerste plaatsrecords verdiend. Overklokker Elmor gebruikte de Apex om een ​​Intel-CPU tot 8.812,85 MHz te brengen, een record dat met een AMD-CPU werd bereikt en sinds 2012 werd bewaard. Met behulp van een Intel Core i9-13900K CPU kon overklokker lupin_no_musume een nieuw DDR5-geheugen overklokfrequentierecord bereiken van 5564,8 MHz, wat zich vertaalt naar 11.130 MT/s. Dat is bijna 2,3x sneller dan de basis JEDEC DDR5 RAM-snelheden. En safedisk vestigde nieuwe records in zowel Cinebench R23 als SuperPi 32M, met respectievelijk 56722 punten en 3 minuten, 4,054 seconden.

Gebruikers hebben misschien geen pot met vloeibare stikstof in hun winkelwagentje voor hun volgende build, maar de bewezen overklokprestaties van de Apex zullen ervoor zorgen dat ze hun high-end CPU en geheugenkit met hoge, stabiele snelheden kunnen laten werken.

De robuuste voedingsoplossing van dit moederbord biedt een high-end platform voor uitzonderlijke prestaties. Ruwe stroom komt het bord binnen via 8+8 ProCool II-stroomconnectoren. De massieve pinnen in deze connectoren bieden beter contact met PSU-stekkers, verbeterde warmteafvoer en betere betrouwbaarheid dan gewone hardware. 24+0 gecombineerde vermogensfasen met een vermogen van 105 ampère leveren stabiel vermogen aan de CPU, en vergrote VRM-koellichamen houden het circuit koel onder druk.

Voor degenen die een vloeistofkoellus gebruiken om de temperaturen laag te houden, geeft de ROG Water Cooling Zone hen de leiding. De dubbele watertemperatuur-headers en de stroomsnelheid-header van de ROG Water-Cooling Zone voeren informatie rechtstreeks naar ROG’s intuïtieve Fan Xpert 4-hulpprogramma, zodat gebruikers de hitte het hoofd kunnen bieden en koel blijven in elke game.

ASUS-exclusieve intelligente bedieningselementen maken het gebruikers gemakkelijk om hun ervaring te optimaliseren. AI Overclocking verfijnt de CPU voor high-end prestaties met slechts een paar klikken. Het maakt gebruik van speciale ingebouwde microcontrollers om temperatuur- en frequentietelemetrieën te volgen, en stuurt vervolgens gegevens door een geavanceerd algoritme om hun systeem te overklokken. AI Cooling II bewaakt de CPU en gebruikt de gegevens van de stresstest om de laagste ventilatorsnelheid te berekenen die nodig is om een ​​systeem effectief te koelen, terwijl het geluidsniveau laag blijft.

Voor degenen die op zoek zijn naar een platform dat hen toegang geeft tot de snelste componenten van vandaag en morgen, biedt de ROG Maximus Z790 Apex een paar PCIe 5.0 x16-slots die klaar zijn voor de volgende generatie grafische kaarten. De PCIe Slot Q-Release-knop maakt het een fluitje van een cent om een ​​grafische kaart uit de sleuf te halen. Via de meegeleverde PCIe 5.0 M.2-kaart kan men een razendsnelle PCIe 5.0 SSD installeren. Gebruikers vinden twee PCIe 4.0 M.2-slots, beide met dubbele M.2-koellichamen met ingebouwde achterplaten, en ze kunnen nog twee M.2 SSD’s installeren via de DIMM.2-invoegkaart. Met het ASUS M.2 Q-Latch-systeem kunnen gebruikers schijven installeren zonder zich zorgen te hoeven maken dat ze een kleine M.2-schroef kwijtraken.

Hoogwaardige connectiviteit rondt de functies van de ROG Maximus Z790 Apex af. Intel 2,5 Gb Ethernet en WiFi 6E bieden gebruikers snelle bekabelde en draadloze netwerken. Er is een ultrasnelle USB 3.2 Gen 2×2 Type-C®-poort op het achterste I/O-paneel, plus een header die het mogelijk maakt om een ​​andere Type-C-poort aan te sluiten met tot 60 watt Quick Charge 4+ ondersteuning op het voorpaneel van de behuizing.

Spring in de strijd met de TUF Gaming Z790-Plus WiFi
Met een TUF Gaming-moederbord weten gebruikers dat ze essentiële gamingfuncties krijgen, een door en door geharde betrouwbaarheid en een ingetogen esthetiek die past in een breed scala aan builds. Nu krijgen ze ook ondersteuning voor DDR5-geheugenmodules met de introductie van de TUF Gaming Z790-Plus WiFi.

Dit bord is klaar voor actie met de nieuwste 13e generatie Intel Core CPU’s met een verbeterde stroomoplossing. Hij beschikt over 8+8 ProCool II-voedingsaansluitingen en zijn 16+1 DrMOS-vermogenstrappen — hoger dan de 14+1 opstelling in de TUF Gaming Z690-familie — vergroten het vermogen van de VRM om stabiel vermogen te leveren terwijl hij koel blijft onder druk.

De TUF Gaming Z790-Plus WiFi is voorzien van de ASUS PCIe Slot Q-Release-knop, waardoor het gemakkelijk is om een ​​grafische kaart te verwijderen, zelfs als het een hoogwaardige optie is met een dikke koeloplossing en een forse achterplaat. AEMP II maakt het eenvoudig om DDR5-modules te optimaliseren voor uitzonderlijke prestaties — slechts een paar klikken in het BIOS activeert het geheugenprofiel, waarna gebruikers stabiele RAM-snelheden hebben die tot 37,5% sneller zijn dan de standaard DDR5-specificaties.

Een PCIe 5.0 x16-slot geeft gebruikers toegang tot de snelste grafische kaarten van vandaag en morgen. Vier ingebouwde M.2-slots, drie voor PCIe 4.0, maken het eenvoudig om een ​​grote en snelle gamebibliotheek op te zetten. Netwerken is mogelijk dankzij een Intel 2,5 Gbps Ethernet-controller, en met een Intel WiFi 6E-radio kunnen gebruikers verbinding maken met een compatibele router via de wijd open 6 GHz-band in geselecteerde regio’s. Met een reeks USB-poorten, waaronder een snelle USB 3.2 Gen 2×2 Type-C-poort op het I/O-paneel aan de achterkant, kunnen gebruikers al hun favoriete gaming-randapparatuur aansluiten.

Voor degenen die hun TUF Gaming-moederbord willen aanvullen met een scala aan componenten en randapparatuur met dezelfde esthetiek, is de TUF Gaming Alliance een samenwerking tussen ASUS en vertrouwde pc-componentmerken om compatibiliteit te garanderen met een breed scala aan onderdelen, zoals pc-behuizingen, voedingen, CPU-koelers, geheugenkits en meer. Met nieuwe partnerschappen en componenten die regelmatig worden toegevoegd, zal de TUF Gaming Alliance nog sterker blijven groeien.

De ProArt Z790-Creator WiFi belt naar makers
Gebruikers die een machine voor het maken van content bouwen die klaar is om gebruik te maken van een 13e generatie Intel CPU, hoeven niet verder te zoeken dan de ProArt Z790-Creator WiFi. Met een verfijnde stijl geworteld in strakke lijnen, sierlijke hoeken en precieze symmetrie – en een geavanceerde functieset – is dit het moederbord waarnaar ze op zoek zijn.

Voor degenen met creatieve workflows die schaalbaar zijn met high-end geheugenkits, versnelt de ProArt Z790-Creator WiFi projecten met de enorme bandbreedte, bliksemsnelle snelheden en uitzonderlijke energie-efficiëntie die worden geboden door de volgende generatie DDR5 RAM. Met datasnelheden die 50% sneller zijn dan DDR4-geheugen van de vorige generatie, ontketent DDR5 een nieuw prestatieniveau, en dit moederbord biedt een groot aantal hardware- en firmware-optimalisaties waarmee gebruikers capabele kits tot de absolute limiet kunnen overklokken.

Met PCIe 5.0-connectiviteit geeft de ProArt Z790-Creator WiFi gebruikers toegang tot de snelste next-gen grafische kaarten. Dit moederbord beschikt over twee PCIe 5.0 x16-slots. Ze kunnen werken in een x8/x8-configuratie, zodat gebruikers ten volle kunnen profiteren van een paar grafische kaarten. Met vier ingebouwde M.2-slots kunnen gebruikers een snelle opslagarray opzetten.

Gebruikers vinden ook een uitgebreide selectie high-speed poorten die klaar zijn om hun volledige creatieve werkstations aan te sluiten. Een veelzijdig paar Thunderbolt™ 4 USB Type-C-poorten op het achterpaneel bieden gebruikers veel opties voor het aansluiten van randapparatuur en beeldschermen. Flexibele connectiviteit op het voorpaneel is essentieel voor veel workflows, dus de ProArt Z790-Creator WiFi biedt een USB 3.2 Gen 2×2-connector op het voorpaneel met ondersteuning voor Quick Charge 4+ tot 60 watt. Door dit moederbord te koppelen aan een behuizing met een USB Type-C-poort op het voorpaneel, hebben gebruikers gemakkelijk toegang tot 60 watt opladen.

Hoogwaardige netwerkopties houden gebruikers productief. Met een compatibele router kunnen mensen met de WiFi 6E-radio van dit moederbord gebruikmaken van het pas geopende 6 GHz-spectrum in bepaalde regio’s voor echt ongehinderde draadloze verbindingen. Intel 2,5 Gbps Ethernet biedt solide en betrouwbare bekabelde netwerken, terwijl een Marvell AQtion 10 Gbps Ethernet-poort nog meer opties biedt, zoals verbinding maken met razendsnelle netwerkopslag.Bronnen: ASUS

Over Jochem
Als het op behuizingen met RGB lichtjes aan komt zit je bij Jochem aan het juiste adres, daar kan hij geen genoeg van krijgen. Net als van robots en drones, dus niet vreemd dat hij meestal druk bezig is met zijn studie Mechatronica in Delft. Hij krijgt het ook voor elkaar om menig product kapot te krijgen, uiteraard onder de noemer 'quality control'.