ASUS @ CES – Monitoren, Laptops, Cases


Tijdens CES bezochten we ook ASUS. Ook zij hadden een leuke collectie nieuwe hardware uitgestald voor het komende jaar. Vooral monitoren, flink opvallende monitoren overigens, nieuwe laptops, en wat nieuwe cases. Liefhebbers van videokaarten en moedeborden moeten nog even geduld hebben, want zonder grote aankondigingen op gebied van (desktop) componenten van Intel, AMD en Nvidia was deze CES op dat vlak wat rustig.


Monitoren


Vooral op gebied van monitoren had Asus echter wel wat verdomd mooi vuurwerk staan, met de nieuwe 360 Hz ROG Swift monitor voorop. Uitgestald met een nieuwe 360Hz DOTA2 Demo van Blur Busters kon je 360Hz en 240Hz naast elkaar zien, en het verschil in scherpte in bewegingen is absoluut zichtbaar. Uiteraard wordt dit een G-Sync model, maar verder zijn de meeste details nog niet bekend. Afwachten wat we op Computex gaan zien dus, maar wat mij betreft kan 360Hz niet snel genoeg komen.


Dichterbij is de ROG Swift PG32UQX, een gaming variant op de ProArt PA32UCX die we enkele maanden geleden bekeken die met zijn Mini LED backlight. Deze unit gaat maar liefst 1400 nits doen, een meervoud van huidige gaming monitoren, plus combineert dat met een 32” 4K 144Hz IPS paneel met G-Sync Ultimate. Op een beurs al indrukwekkend, in potentie de meest indrukwekkende game ervaring van 2020. Althans, voor de aller rijksten, want als de PA32UCX prijs (3000 euro) iets is om van uit te gaan zal dit voor gamers met budget buiten bereik blijven.


Ook de nieuwe PG43UQ was aanwezig. 4K met 144Hz zonder compressie vanwege de ondersteuning voor DSC. De claim dat het de “World First 43” DSC Gaming Monitor” is een beetje suf vanwege te toevoeging van 43” in die zin, maar dat neemt niet weg dat het goed is om meer DSC opties in de markt te zien. Deze is G-Sync Compatible, opvallend gezien het PG voorvoegel, en zal ook flink helder kunnen gezien de DisplayHDR 1000 certificering. Vooral de focus op een écht goede HDR ervaring lijkt 2020 een mooi jaar te maken voor gaming monitoren.


Laptops


Ook op gebied van laptops had Asus wat mooie dingen staan. Vooral de nieuwe ROG Zephyrus G14 viel op met zijn programmeerbare LED matrix op de cover. Liefhebber van bitterballen? Deel het met de wereld. En ja de Amerikanen snapten daar natuurlijk geen drol van.


We maakten al een video waarin we één en ander besproken over dit model. Geen tijd om te kijken: het is een nieuwe compacte serie gaming notebooks zonder een uitgesproken ‘gaming’ uiterlijk, intern vermoedelijk heel interessant met zowel AMD’s nieuwe Ryzen 4000 serie CPUs plus een RTX 2060, en twee kleine maar fijne innovaties die we ook in andere Asus notebooks zullen aantreffen. Zo kan je thuis gamen met een (best kleine) 180W lader, maar is hij ook via Type-C op te laden dus als je op pad bent en lichte taken uitvoert kan je dat prima met een simpel Type-C ladertje. Ook het nieuwe systeem om laptops te openen is heel fijn, zo heeft deze (en (bijna?) elke nieuwe Asus laptop) een pop-up screw zodat je hem niet met een stukje plastic open hoeft te wippen nadat je de schroeven eruit haalt.

Ook stonden nieuwe budget gaming laptops uitgestald, de TUF Gaming A17 en A15, je raad het al een 17” en 15” model. Voor gamers met een budget lijkt 2020 een mooi jaar te worden, want ook Asus zet in op de nieuwe AMD Ryzen 4000 series, plus de nodige features die voorheen in betaalbare laptops zelden te vinden waren: snelle (120Hz) IPS displays en een grote 90Wh batterij. Zo zou je ook met een betaalbare gaming laptop lekker op pad moeten kunnen zonder om de haverklap aan de lader te hangen; Asus belooft een accuduur van ca 8 tot 11 uur bij licht gebruik, tot dusver ondenkbaar in deze klasse. Extra belangrijk in betaalbare modellen is dat ook deze makkelijk te upgraden zijn, o.a. met dezelfde pop-up screw en een extra M.2 SSD slot. Mocht je geen interesse hebben in de grotere accu, dan kan die ruimte ook gebruikt worden voor nog een 2.5” SSD.


Aan de non-gaming kant was de ASUS ExpertBook B9 de meest opvallende, een 14” in 13” shell machine met een 10th gen Intel Ice Lake CPU, een mat 1080p scherm, twee NVMe SSD sloten, en een gewicht van slechts 870 gram, of ca een kilo als je voor de grotere 66Wh accu gaat. Toch voelt hij verdomd stevig aan, met een fijn toetsenbord, en hij komt met flink wat aansluitingen waaronder een USB Type-A, twee Type-C met Thunderbolt en charging, full sized HDMI en een ethernet aansluiting via een Micro HDMI dongle; niet slecht voor zo’n klein ding.



En voor de PC bouwer?


Zoals gezegd was deze CES geen topjaar voor de liefhebber van zelfbouw. Geen nieuwe desktop CPUs, geen nieuwe desktop GPUs, en zodoende namen de meeste fabrikanten na een bizar 2019 ook wat rust met het uitstallen van componenten. Wel mooi om te zien was dat Asus hun ITX concept case van Computex 2019 nu tot een eindproduct heeft ontwikkeld: de ROG Z11. Voor iedereen die de moderne ‘less is more’ trend maar niks vindt zien we hier een wat grotere en opvallende mini-tower om een dikke RGB build in te showen. Specificaties hebben we nog niet, maar uiteraard kan je er een dikke videokaart en waterkoeling in kwijt, en fijn dat het niet bij een concept is gebleven om de ROG Helios wat gezelschap te geven.


En wat de Helios betreft overigens, die gaat ook in het wit komen. ASUS had een prachtige witte Helios build uitgestald met witte ROG RTX 2080 Ti videokaart (die ligt al in de winkel), witte Strix voeding, moederbord en Ryuo waterkoeler. Details hebben wij nog niet, maar wat mij betreft is het goed nieuws dat er wat meer volledig witte componenten aankomen, zo gek veel zijn er momenteel tenslotte niet te koop.



Vragen over de producten die we bespreken? Aankoopadvies nodig of gewoon gezellig chatten met ons? Je vindt ons op:
Onze Discord server voor chat en tech talk (gratis en geen installatie noodzakelijk).
Techtesters YouTube
Techtesters op Instagram
Foritain op Twitter (auteur, test-chef)
Nadalina op Twitter (baas, foto-heldin)

Over Stephan
Stephan en Nada kennen elkaar dankzij online gaming en een liefde voor toffe tech. Tegenwoordig houden zij elkaar bezig met maken van reviews van computer hardware. Hun doel: Uitgebreide reviews die je een realistisch beeld geven van wat je van het product mag verwachten.