ASUS en MSI demonstreren werking Resizable BAR op Zen en Zen 2 processoren


Screenshots van fabrikanten ASUS en MSI tonen aan dat zowel Zen als Zen 2 processoren mogelijk ondersteunen gaan bieden voor Resizable BAR, waardoor het mogelijk is dat de CPU dynamisch meer VRAM ter beschikking kan krijgen.

AMD noemt het Resizable BAR ook wel Smart Access Memory, of kortweg SAM. Eerdere geruchten deden vermoeden dat het niet mogelijk was om SAM ondersteuning te krijgen bij processoren van vóór de Zen 3 generatie aangezien ze geen ondersteuning zouden hebben voor de speciale PDEP-instructies. Echter werden deze geruchten reeds ontkracht door AMD zelf, welke aangaf dat SAM niet vertrouwt op de speciale PDEP-instructies.
Screenshots gepubliceerd op de website “Wccftech” tonen aan dat processoren uit zowel de AMD Ryzen 4000G-serie (Renoir) en de AMD Ryzen 3000-serie (Matisse) ondersteuning zullen bieden voor SAM. Het gebruikte moederbord betreft een MSI MEG X570 Unify, en de gebruikte processoren betreffen een Ryzen 4700G en een Ryzen 7 3700X. Misschien nog wel interessanter is dat het testplatform gebruik maakt van een NVIDIA RTX 30-serie GPU.


Tevens bevestigt ASUS dat zelfs de eerste generatie Ryzen processoren, Summit Ridge, zullen beschikken over de Resizable BAR optie. In dit geval gaat het over een ASUS Prime B450-PLUS moederbord in combinatie met een Ryzen 7 1700 processor.Bronnen: Wccftech, Wccftech

Over Matthijs
Matthijs is een nieuwe kracht binnen het Techtesters team. Hij heeft een voorliefde voor computers en gadgets, en hij studeert Informatica aan de Universiteit van Hasselt.