ASUS en Noctua introduceren custom RTX 4080-kaart


Dit artikel is gebaseerd op een persbericht van ASUS

ASUS kondigt de GeForce RTX 4080 Noctua Edition grafische kaart aan, een voortzetting van de samenwerking met het koelbedrijf, voortbouwend op de eerdere GeForce RTX 3070- en RTX 3080 Noctua-varianten. Dit jaar hebben ASUS en Noctua samengewerkt om de kracht van de machtige GeForce RTX 4080 grafische kaart te temmen. De kracht van het Noctua-ventilatorontwerp en een op maat gemaakte ASUS-dampkamer vormen samen de stilste luchtgekoelde RTX 4080 op de markt.

Koel en stil
De ASUS GeForce RTX 4080 Noctua Edition bevat een paar ultramoderne Noctua NF-A12x25 ventilatoren om lucht te verplaatsen over een enorm koellichaam, ontwikkeld in een samenwerking tussen het ervaren ASUS thermische R&D-team en de ingenieurs van Noctua. De ingenieurs hebben met succes de vindichtheid en de heatpipe-opstelling van het koellichaam verfijnd en geoptimaliseerd voor de luchtstroomkenmerken van de NF-A12x25. Om prioriteit te geven aan lage geluidsniveaus, een soepele akoestische signatuur en hoge koelprestaties en tegelijkertijd ruimte te maken voor het paar 120 mm ventilatoren, breidde ASUS het totale volume van de kaart uit om 4,3 slots ruimte in te nemen. De kaart is voorzien van een Dual BIOS-schakelaar en de stille modus is standaard ingeschakeld om ruis direct uit de doos te minimaliseren.

De NF-A12x25 was een gemakkelijke keuze voor dit project vanwege de talrijke innovaties die in het frame van 120 mm zijn verpakt. Een waaier gemaakt met behulp van Noctua’s gepatenteerde Sterrox liquid crystal polymeer (LCP) heeft een uitzonderlijk lage thermische uitzettingscoëfficiënt, waardoor de ventilatorbladen slechts 0,5 mm van het buitenframe verwijderd zijn. Door deze extreem nauwe tolerantie kunnen de NF-A12x25-ventilatoren efficiënter werken tegen tegendruk door de lekkage van de luchtstroom te verminderen – perfect voor een dicht opeengepakte GPU-vinnenstapel. Een met metaal versterkte motornaaf en -as ondersteunen verder deze uiterst precieze opening tussen waaier en frame.

Innovatie in de dampkamer
Hoewel de samenwerking met Noctua op de GeForce RTX 3070 en RTX 3080 Noctua Editions een groot succes was bij het minimaliseren van de akoestiek voor maximale GPU-prestaties, waren de ASUS-technici niet tevreden om op hun lauweren te rusten. Dit jaar is een uitgebreide dampkamer met een netwerk van acht heatpipes in het ontwerp verwerkt. Bij gebruik van de TDP van 320 watt van de GeForce RTX 4080, bereikt de ASUS GeForce RTX 4080 Noctua Edition een piek van slechts 61,7° Celsius, met dezelfde ultralage geluidsniveaus als de varianten GeForce RTX 3070 en RTX 3080 Noctua. Om het maximale uit de NVIDIA GeForce RTX 4080 te halen, kunt u vertrouwen op de decennia aan technische expertise achter ASUS en Noctua.

Zelfverzekerde styling
ASUS weet dat Noctua-enthousiastelingen evenveel geven om de esthetiek van hun builds als om hoge prestaties en lage geluidsniveaus. Dienovereenkomstig creëerde ASUS een op maat gemaakte bruine omhulling voor de Noctua-fans, als aanvulling op hun kenmerkende kleurenschema en om een veilig montagesysteem te bieden – geen kabelbinders nodig. ASUS- en Noctua-logo’s aan de voor- en zijkanten van de behuizing, samen met subtiele afbeeldingen op de achterplaat van aluminium over de volledige lengte, helpen deze kaart perfect te coördineren met andere Noctua-componenten in een systeem.Bronnen: ASUS

Over Jochem
Als het op behuizingen met RGB lichtjes aan komt zit je bij Jochem aan het juiste adres, daar kan hij geen genoeg van krijgen. Net als van robots en drones, dus niet vreemd dat hij meestal druk bezig is met zijn studie Mechatronica in Delft. Hij krijgt het ook voor elkaar om menig product kapot te krijgen, uiteraard onder de noemer 'quality control'.