ASUS en Noctua kondigen ASUS GeForce RTX 3080 Noctua Edition grafische kaart aan


Dit artikel is gebaseerd op een persbericht van Noctua

Na het doorslaande succes van de ASUS GeForce RTX 3070 Noctua Edition, hebben ASUS en Noctua een nieuwe grafische kaart gepresenteerd die uitzonderlijk stil werkt dankzij een gezamenlijk ontwikkelde koeloplossing: net als het GeForce RTX 3070-model, De nieuwe ASUS GeForce RTX 3080 Noctua Edition maakt gebruik van twee Noctua NF-A12x25-fans en een op maat gemaakte heatsink, waardoor hij stiller is dan elke andere kaart in zijn klasse.

Net als de ASUS GeForce RTX 3070 Noctua Edition-kaart, maakt het nieuwe GeForce RTX 3080-model gebruik van Noctua’s bekroonde, ultramoderne NF-A12x25 120 mm-ventilatoren en een op maat gemaakte koelplaat die speciaal is ontworpen om optimaal gebruik te maken van de ventilatoren ‘superieure luchtstroom en statische drukkenmerken. Vergeleken met de ASUS TUF Gaming GeForce RTX 3080, werkt de Noctua Edition aanzienlijk stiller en bereikt tegelijkertijd lagere GPU- en geheugen (VRAM)-temperaturen.

Bij typische ventilatorinstellingen met automatische snelheid is de Noctua Edition 4,5 dB(A) stiller, terwijl hij 3°C lagere GPU-temperaturen en 14°C lagere VRAM-temperaturen bereikt. Als de ventilatoren op hun maximale snelheid draaien, zoals in het slechtste geval nodig zou kunnen zijn, zoals wanneer de kaart volledig wordt belast in slecht geventileerde gevallen of bij zeer hoge omgevingstemperaturen, is de vermindering van het geluidsniveau 8,6 dB(A) en de geheugen is nog steeds 12°C koeler. Het beeld bij lage ventilatorsnelheden is vergelijkbaar met iets lagere GPU-temperaturen, aanzienlijk lagere geheugentemperaturen en een vermindering van het geluidsniveau van 2,3 dB(A), waardoor de toch al stille originele ASUS TUF-gamingkaart nog stiller is. Kortom, de Noctua Edition biedt lagere geluidsniveaus over het gehele snelheidsbereik met de meest opvallende verbetering van bijna 9dB(A) bij maximale ventilatorsnelheid en 2-5dB(A) bij lagere snelheden. De lagere geluidsniveaus gaan hand in hand met lagere GPU-temperaturen en aanzienlijke verlagingen van de geheugentemperatuur tot 22°C.

Net als de GeForce RTX 3070 Noctua Edition, heeft het GeForce RTX 3080-model een dubbele BIOS waarmee klanten kunnen schakelen tussen een prestatieprofiel dat de laagste GPU-temperaturen biedt en een stil profiel dat iets hogere temperaturen toelaat om de best mogelijke akoestiek te bereiken. Om tegemoet te komen aan de eisen van de klanten van Noctua, is het stille profiel standaard ingesteld.

De GeForce RTX 3080 Noctua Edition is voorzien van een semi-passieve ventilatorregeling (ASUS 0dB-technologie) die de ventilatoren volledig kan uitschakelen wanneer de GPU-temperatuur onder de 50°C komt. Dit betekent dat in typische configuraties met lage tot matige omgevingstemperaturen en goed geventileerde behuizingen, de kaart volledig ventilatorloos kan werken bij lagere GPU-belastingen, zoals tijdens kantoorproductiviteitstaken, surfen op het web of zelfs lichte gaming. Zelfs bij hoge GPU-belastingen, zoals tijdens gamen of benchmarken, blijven de ventilatorsnelheden extreem laag zolang de omgevingstemperatuur in de behuizing niet te hoog is.

Samenvattend is de ASUS GeForce RTX 3080 Noctua Edition de ideale kaart voor liefhebbers van stille koeling die serieuze GPU-prestaties eisen zonder in te boeten aan stille werking.

Vanaf juni zal de ASUS GeForce RTX 3080 Noctua Edition verkrijgbaar zijn.Bronnen: Noctua

Over Jochem
Als het op behuizingen met RGB lichtjes aan komt zit je bij Jochem aan het juiste adres, daar kan hij geen genoeg van krijgen. Net als van robots en drones, dus niet vreemd dat hij meestal druk bezig is met zijn studie Mechatronica in Delft. Hij krijgt het ook voor elkaar om menig product kapot te krijgen, uiteraard onder de noemer 'quality control'.