Asus ROG Strix GeForce GTX 1080 OC 8GB 11Gbps *haalt adem* en Asus GeForce GTX 1060 OC 6GB 9Gbps review


Van buiten af, en ik sta er ook even buiten, lijkt het erop alsof Nvidia en AMD constant bezig zijn om elkaar uit de aandacht te duwen, om vervolgens zelf in de spotlight te gaan staan. Soms met leuke gevolgen, bijvoorbeeld wanneer Nvidia de GTX 1080 Ti uitbrengt met waanzinnige prestaties, of ongetwijfeld wanneer AMD vandaag of morgen ons voor het eerst Vega echt laat zien. Soms doen ze het met minder vuurwerk, maar nog altijd interessante zaken voor de consument, bijvoorbeeld door de prijzen van een product te verlagen terwijl de concurrent een direct alternatief staat aan te kondigen.

En soms heb je momenten waarop je denkt: Ze hebben echt diep moeten graven om iets nieuws in die spotlight te zetten. Zowel AMD als Nvidia hebben die stap de afgelopen weken gezet: AMD brengt de RX 570 en RX 580 uit, een herziening / revisie van de RX 470 en RX 480 met uiteindelijk wat hogere kloksnelheden tot gevolg, en Nvidia maakt het eigenlijk nog wat suffer door enkel de geheugensnelheden wat op te krikken van de GTX 1060 en GTX 1080, de 1070 blijft ongemoeid na de prijsverlaging een maandje terug.

Geen zaken waar je direct warm van gaat worden, maar laten we niet vergeten dat vooral het middensegment rond de RX 570/580 en de 1060 bijzonder populair is. Reden genoeg om twee RX 570’s, twee RX 580’s, en twee ‘nieuwe’ GTX 1060’s eens te testen. Inhoudelijk zullen we niet te veel op de chips in gaan, over Pascal en Polaris is tenslotte al genoeg geschreven, maar stiekem zijn we natuurlijk wel benieuwd naar wat nu gewoon de beste keuze is in die populaire 200 tot 300 euro prijsklasse, en gezien de GTX 1080 sinds de release een stuk goedkoper is geworden dankzij de GTX 1080 Ti introductie is ook die kaart wel een herbezoekje waard.

We gaan (voluit) de ASUS GTX 1060 OC 9Gbps bekijken (Correct, geen ROG of Strix), en de ASUS ROG GTX 1080 Ti Strix OC 11Gbps, vanaf heden op tal van halfbakken manieren afgekort.


De specificaties van de Asus GeForce GTX 1080 Strix OC 8GB 11Gbps, gevolgd door wat vanzelfsprekende focus-features.





Wie oplet zat even op zijn achterhoofd krabben. Hoewel het model inderdaad van sneller werkgeheugen is voorzien liggen de core clocksnelheden op papier lager dan het vorige model, flink lager zelfs. Nu zegt dat niet direct veel, want kaarten boosten zichzelf binnen de power limieten toch flink omhoog, maar opvallend is het op zijn minst.

Hoewel het model op de eerder gereviewde ROG Strix uitvoeringen lijkt valt de extra breedte echter ook op, want net als bij de GTX 1080 Ti en zelfs de RX 580 is hier gekozen voor een 2,5 slot oplossing; nog wat breder dus. Ook onderliggend zijn de vergelijkingen met de RX 580 en GTX 1080 Ti aanwezig, ook hier wordt namelijk gebruik gemaakt van wat Asus de MaxContact oplossing noemt. Wederom halen ze de IP5X stofafstotendheid van de ventilatoren aan, met bijbehorende kanttekening dat als ze eerdere uitvoeringen hadden laten testen ze dit vermoedelijk ook al hadden kunnen claimen. En wederom wat aandacht voor Asus hun volledig geautomatiseerd productieproces wat voor betere kwaliteit en betrouwbaarheid moet zorgen.

Nog altijd is een 6-pin en 8-pin aansluiting nodig, en zien we dat Asus hier vasthoudt aan hun twee DP twee HDMI implementatie met extra DVI poort ernaast. Specifiek voor Asus ontbreken de Aura Sync RGB verlichting uiteraard niet, staan de ventilatoren stil in idle, en kunnen we wederom ventilatoren direct op de GPU koppelen en temperatuur-afhankelijk laten aansturen.

De specificaties en features van de nieuwe 1060 variant:





Ook hier een vergelijkbaar beeld: overclock op de core, niet op het geheugen (niet voorbij de 9Gbps spec in elk geval), wederom twee DP twee HDMI en één DVI aansluiting, maar wat afmetingen betreft is de 1060 echt anders. Met het vertrek van de ROG Strix naamgeving vertrekt ook de RGB verlichting en de interne fan headers. De IP5X ventilatoren die stilstaan bij lage belasting blijven wel.

Het meest opvallende is nog wel hoe klein deze kaart is voor een niet-bewust-compact model. Met nog geen 22 centimeter is het een kleintje naast de Strix monsters.


We vliegen er even wat vlotter doorheen. De 1080 unboxing brengt weinig verrassingen, intern stevig, splittertje meegeleverd voor wanneer je twee 6-pin headers wilt gebruiken om de 8-pin aan te sluiten, Asus branded kabelbinders….





… en natuurlijk één hele dikke GPU. Is uitleg nodig? Een ogenschijnlijk eenvoudige zwarte kaart, maar zoomen we wat in dan zien we toch genoeg gebeuren, niet enkel de RGB LEDs. Hoewel uiteraard plastic voelt de kaart gewoon lekker solide aan zoals je mag verwachten, we zien het veelal eerder slechter dan beter dan dit.







Focuspuntje? Dikke backplate uiteraard, inmiddels geen onbekende meer?




Een rondje: Vergeet niet dat je een 8-pin en 6-pin header nodig hebt, SLI is wederom aanwezig, en als je goed wakker bent zie je dat Asus hun nieuwe 1080 in ROG Strix uitvoering een half slot dikker heeft gemaakt. Aan pats-capaciteit geen gebrek! Ook zien we de twee extra fan headers weer van de partij, soms handig.








De GTX 1060 unboxen is niet heel anders, behalve het formaat dan. Ook hier een voldoende laag schuim, wat driver spul, maar verder weinig echt opvallends.



De nieuwe non-Strix GTX 1060 lijkt eigenlijk best op de kaarten van de 900-serie. Geen RGB Verlichting, maar wat meer opvallende rode elementen, al zijn die van de zijkant gehouden zodat de kaart in de regel wel erg breed inzetbaar is; niet enkel in rode builds. Als je goed kijkt, of op de productpagina kijkt, zie je ook dat deze constructie de DirectCU constructie is waar Asus jarenlang aan vast heeft gehouden.





Kwalitatief is het ook hier allemaal wel in orde, geen klagen. Ook leuk is dat Asus hier wel kiest om een backplate toe te voegen, het houdt het intern allemaal net wat strakker, al haalt deze 1060 het volgens ons niet bij de ROG Strix varianten wat fysieke indrukken betreft.



Een rondje: redelijk bescheiden, een enkele 6-pin header, duidelijke heatpips, en een connector layout met twee HDMI en twee DisplayPorts naast de ouderwetse DVI.







Gezien de GTX 1060 niet onder de ROG Strix vlag vaart gaat dit hoofdstuk daarvoor niet op. De GTX 1080 aan de andere kant: LED-party met een verlicht ROG logo, verlichte ‘Republic of Gamers’ letters, en hoewel wat lastig te laten zien in deze behuizing helpt de test-bench daar wel bij: RGB LEDs rondom de ventilatoren zelf.










Alle recente kaarten zijn getest met een Intel Core i7-6700K met 16GB DDR4 op 2400MHz. Vanaf volgende review worden individuele resultaten van vorige generaties samengevoegd onder de chipnaam, niet de productnaam. Alle kaarten zijn getest met de instellingen zoals ze uit de fabriek komen, fabrieks-overklok instellingen blijven dus in tact. Verder overklokken en eventueel resultaten die daarbij van toepassing zijn worden in de individuele reviews onder de header “overklokken” besproken. Indien geen resolutie is gespecificeerd mag je uitgaan van 1080p. Alle benchmarks zijn om uitschieters te voorkomen meerdere malen uitgevoerd, waarbij opvallende uitschieters worden gefilterd en het gemiddelde wordt weergegeven.

Een belangrijke opmerking met betrekking tot de drivers. Driver updates geven soms wat prestatieverbeteringen, maar veelal in specifieke games. Een vergelijking maken met een oudere kaart op oudere drivers is dan ook niet altijd 100% eerlijk. De meeste games in deze vergelijking zijn echter al eventjes uit, dus de kans dat een nieuwe driver verder geoptimaliseerd is voor die game is dan zeer klein. Het blijft echter onvermijdelijk risico gezien je nieuwe kaarten ook niet kan testen op oude drivers.

Alle games in deze review hebben een geïntegreerde benchmark. Dit zorgt voor een reproduceerbare vergelijkingen tussen de kaarten, de gebruikte instelling staat in de header van elke grafiek.



Laten we beginnen met toch wel de grote single GPU benchmark: 3D Mark FireStrike. Deze resultaten zijn nog altijd representatief voor onderlinge krachtverschillen en deze ranking pinnen we dan ook vast in alle onderstaande grafieken: zo zie je de directe concurrenten consequent direct naast de kaart in test.



















































Ook het verbruik van een GPU is een belangrijk punt. Ik heb het verbruik gemeten bij het stopcontact, oftewel het verbruik van het gehele bovenstaande testsysteem, met een Voltcraft 4500PRO. Daarnaast wordt gebruik gemaakt van een basic USB toetsenbord en een USB muis. Die verbruiken uiteraard ook een klein beetje, en op deze manier hoop ik het verbruik van een gangbaar systeem (excl monitor) te tonen. Hoewel deze meting niet exact bepaald wat de kaart verbruikt, krijgen wij zo wel een inzicht in het daadwerkelijke verbruik van een systeem, een redelijke vergelijking van het verbruik van de verschillende kaarten, en een indicatie van welk vermogen voeding geschikt zou zijn voor dit product.

Het verbruik op drie momenten is opgenomen in deze grafiek:
– Het gemiddelde verbruik van de computer gedurende 10 minuten in idle (Dus niet de slaapstand, vergelijkbaar met een beetje mailen of in word/excel werken).
– Het gemiddelde verbruik gedurende enkele specifieke game benchmarks.
– Het piek-verbruik gedurende de hele benchmark sessie.


Helaas geen directe vergelijking met de oude GTX 1080 wat het verbruik betreft vanwege aanpassingen aan de opstelling, maar gezien de chip gelijk is gebleven mag je daar weinig grote verschillen van verwachten. Verder is het vooral het bekende beeld dat Nvidia hun efficientie gewoon dik in orde heeft in zowel de GTX 1060 als GTX 1080 chip. AMD is ver gekomen, maar Nvidia ligt nog wel iets voor als we bijvoorbeeld de GTX 1060 varianten tegen de RX 580’s af zetten.

Voedingsadvies dan. Het voornaamste probleem bij de GTX 1060 is dat er zo weinig interessante voedingen zijn onder de 400 Watt vermogen, of dat er soms opties zijn rond de 500W die goedkoper en anderzijds interessanter zijn dan een 300W model wat hier al ruim zou voldoen. Feitelijk zou je elke voeding met de benodigde 6-pin wel aan kunnen sluiten, al wil je wel kwaliteit, toch?

Dat verhaal voor de GTX 1080, of zelfs de GTX 1080 Ti is niet heel anders. Je komt veelal bij hoge vermogens uit simpelweg door een gebrek aan opties, maar ook hier zou een redelijke 400W plus voeding wat vermogen betreft ruim voldoen. Zorg enkel voor de 8-pin en 6-pin die je nodig hebt, en dan maakt het niet uit of je een Core i7-7700K of een AMD Ryzen 5 of 7 zou pakken, zelfs met een half dozijn harde schijven en al de LEDs van een typisch dik game systeem kom je er niet aan.



In dit hoofdstuk bekijken we de geluidsproductie, doen we een stabiliteitstest (duurtest), en kijken we of er nog meer uit de kaart te halen valt.

We beginnen met de GTX 1080, die een opvallend chique grafiek neer zet in Afterburner: 1962 MHz boostsnelheid direct uit de doos, met een waanzinnig lage 59 graden stabiel. Dan zou je wellicht denken dat dat enkel kan ten koste van een enorme herrie, maar op zo’n halve meter afstand op een open bench komt de kaart de 37 dBA ambient (werk aan de winkel) net teboven met 38 dBA. Je kan op korte afstand dan net horen dat hij werkt, maar daar is het ook wel mee gezegd. Het is een eindeloze discussie tussen Europese en Aziatische voorkeuren, waarbij voor de laatste lage temps koning zijn, maar als echte Europeaan had ik zelf toch gekozen voor een volledig onhoorbare kaart en temps richting de 63-65. Anderzijds realistisch: in idle hoor je natuurlijk niets, en in een gesloten behuizing blijft er ook niks van over. Zelfs iemand die achter je slaapt tijdens een nachtelijke game sessie mag hier niet over klagen. Plus voor jezelf: gamen doe je natuurlijk toch met iets van geluid, net met één oor op de case. Niet echt onhoorbaar stil, maar bij elke standaard nog gewoon zeer stil.



Overclocken van die kaart was ook niet vervelend, met een stabiele core clock van 2150 MHz, meer dan met eerdere kaarten lukte. Uiteraard is het sample specifiek en heb je geen garanties, maar het klinkt toch lekker.

Ook de GTX 1060 doet het met 1974MHz standaard boost en 66 graden erg netjes. Geluidsproductie lag daar op grofweg hetzelfde punt als bij de GTX 1080, wat dus aangeeft dat (gezien het verschil in zuinigheid) er echt wel een klasseverschil is tussen de twee koeloplossingen, tot zover dat fysiek nog niet duidelijk was. Niet de aller stilste dus, maar nog altijd gewoon bescheiden. Ook hier kan je eventueel kiezen om het fanprofiel wat te tunen, want in ons geval kostte het maar 2 graden om onder de ambient geluidsmeting te komen.



Overclockpotentieel wederom keurig, op de kop af 2100, maar de eerste stap erboven veranderde ons review feestje in CrashFest2017. Ga gemakshalve uit van een paar procent extra power met wat geduld, maar niet veel meer dan dat.



Om andere resoluties te bespreken op basis van bovenstaande resultaten eerst de grafiek met het aantal pixels per resolutie:


De doelgroep van de GTX 1060 is vrij duidelijk: Zij die op 1080p zware games op zeer hoge settings weg willen tikken, al dan niet met snelle gaming schermen. Sub-1080p gaming hoeven we in deze review eigenlijk niet over te spreken. 2560x1080p en tot op zekere hoogte 1440p gaming zijn ook best mogelijk, maar de meerwaarde van een hoger gepositioneerde chip is daar wel aanwezig en de reëele schatting lijkt mij dan toch echt dat GTX 1060 hand in hand gaat met 1080p gaming.

Voor die meest populaire resolutie is het natuurlijk een grote strijd tussen de GTX 1060 en de AMD RX 580 om de harten van gamers te winnen, en de verschillen zijn.. nou.. err.. als jij een voorkeur voor het groene of rode kamp hebt dan ga vermoedelijk niet overtuigd worden om over te stappen”, ik voeg wat willekeurige door ons gehoorde opmerkingen toe: “De GTX 1060 is iets sneller bij DX11” “de meeste games zijn DX11”, “de RX 580 is iets sneller in DX12” “Er komen meer DX12 games aan!”, “de GTX 1060 is iets zuiniger, goed voor je portemonnee!” “Goed voor het milieu!” (ik lieg, dat zei geen enkele gamer ooit). Als je hele specifieke games fanatiek speelt dan heeft het wel zin om je even te verdiepen, maar de realiteit is dat ik als vrij typische “vind alles wel leuk” gamer echt niet kan gaan vertellen of ik nu op een RX 580 of GTX 1060 zit te gamen, al kan je het als je extreem veel game uurtjes maakt nog wel op de energie rekening zien dat je dan feitelijk één gloeilamp meer aan het branden bent?

Er is feitelijk maar één echt concreet argument welke ik aan het rode kamp moet geven wanneer we de GTX 1060 en RX 580 tegenover elkaar zetten, en dat is dat Freesync veel breder beschikbaar en betaalbaar is, zeker in de schermen waarvan je normaliter verwacht dat mensen met een 250-350 GPU in huis zullen halen. Nvidia G-Sync is harstikke leuk, en de implementatie is vrij structureel goed waar we ook wat schermen met twijfelachtige Freesync implementaties zien (bijvoorbeeld enkel sync in een kleine refresh-range), maar in mijn optiek zijn de interessantere G-Sync schermen dermate hoog geprijsd dat ik ze zou verwachten bij mensen die ook een GTX 1070 of hoger kunnen betalen en niet voor ‘slechts’ een GTX 1060 gaan. Met een snel scherm zal het je vermoedelijk een worst zijn, maar als je een 60Hz scherm overweegt (met Freesync dus) en verwacht nog een jaartje of 2-3 met je GPU te doen dan lonkt AMD toch wel, waarbij ik ook moet opmerken dat we de RX 570 in de grafieken niet geheel mogen negeren, die zal op gebied van prijs-prestaties ongeslagen blijven. Nvidia heeft echter één sterk argument: een GTX 1060 is gewoon normaal te koop, een RX500-serie kaarten op moment van schrijven? Good luck.

De GTX 1080 heeft het wat dat betreft wat eenvoudiger, in elk geval tot AMD met VEGA op de proppen komt, en zelfs dat is meer een vraag dan een statement. De GTX 1080 richt zich vooral op 1440p gaming, want 4K met hoge settings is veelal toch net te hoog gegrepen, al is 3440x1440p weer geen straf wanneer een GTX 1080 Ti buiten je budget zit; vrij concrete richtingen. Zeker na de prijsverlaging waarbij het gat met de GTX 1070 wat geslonken is blijft het een prima tussenoplossing voor zij die iets, maar niet extreem veel meer willen uitgeven dan een GTX 1070. Zonder directe concurrent valt daar echter weinig aan toe te voegen.






Alle kaarten die sinds de GTX 1080 Ti’s (en de KFA2 GTX 1050) aan de grafiek zijn toegevoegd zijn nog maar net uit en in de praktijk nog niet of nauwelijks te krijgen, al zien we bij AMD echt structurele problemen terwijl GTX 1060 varianten op zich nog te doen zijn. Ik ga de conclusie echter wel in met de gedachte dat de huidige prijzen in shops nog wel wat gaan zakken zoals gebruikelijk met verse GPU’s. Dat moet in dit geval ook wel, ca 350 euro voor deze GTX 1060 terwijl er (redelijke) instappers zijn voor 100 euro minder, of wanneer zelfs Asus hun eigen ROG Strix uitvoering (die toch duidelijk dikker is) voor enkele tientjes minder te koop is gaat de vergelijking vrij scheef, ook de snellere Gigabyte Aorus Xtreme die al in de grafieken staat is op dit moment nauwelijks duurder. Als dit de nieuwe ROG Strix OC met alle toeters en bellen was geweest zou het ergens passen, maar dit is meer de DirectCU die ons aan de 900-serie doet denken: geen RGB, geen fancy fan headers, en met voornaamste voordeel de compactere afmetingen. Niet verkeerd, niet cruciaal, maar niet spectaculair en daarmee is de enige redelijke meerprijs die ca 5% dat hij sneller is dan de oude versie. (edit: tussen schrijven en revisie is al weer een paar tientjes van de prijs af, dus het gaat de goede kant op).

Hetzelfde gaat op voor de nieuwe GTX 1080 11Gbps die eerst richting de 700 ging, maar inmiddels nu al wat is gezakt naar de 649. Voor dat model is het cruciaal dat de GTX 1080 Ti modellen ruim uit de buurt blijven, en de meerprijs over de wat gunstiger geprijsde (custom) modellen te overzien blijft. Ik verwacht dat dat gaat gebeuren, maar hou het in de gaten.

Laten we de prijzen even voor wat ze zijn en kijken we naar de huidige generatie Nvidia GTX 1060 en GTX 1080 van Asus dan zien we ook dat ze een beetje, maar wel structureel sneller zijn dan de GTX 1060 en GTX 1080 die bij launch werden getest, een paar procent. Ongetwijfeld dat het geheugen daar een rolletje in speelt, maar de core snelheden in de duurtest zijn ook niet misselijk en sinds de vroege tests van die kaarten wellicht nog een marginale driver invloed. De nieuwe generatie lijkt zodoende een leuk stukje evolutie, maar zoals ik in de inleiding al aangaf is het zeker niet de spannendste release en hangt het uiteindelijk vooral af van de prijzen en beschikbaarheid. En wat de GTX 1060 9Gbps specifiek betreft natuurlijk een beetje de geur van ‘snel een kleine upgrade om de AMD kaarten voor te blijven in de grafieken’, iets wat we Asus niet, maar Nvidia wel willen aanrekenen.

De Asus GTX 1060 OC 6GB 9Gbps laat mij vooralsnog een beetje in dubio. Ook hier zien we de kleine performance upgrade, één die gezien de RX480->RX580 upgrade de strijd dus wel spannender houdt, en de kaart presteert ook gewoon goed op gebied van geluid en temperaturen, maar na al het ROG Strix geweld die met nog dikkere koeler, extra fan headers en RGB actie net even wat indrukwekkender zijn voelt hij wel als een iets lager gepositioneerd model. Uiteraard zal menig kleinere case bezitter blij zijn dat hij met 22cm een stuk korter is dan de ROG Strix variant, maar wat mij betreft moeten we dat luxe verschil straks dus wel in de prijs terug gaan zien, zeker gezien het niet onwaarschijnlijk is dat je de prestaties met een bescheiden handmatige overclock op een ROG Strix pre-9Gbps variant van de GTX 1060 ook wel bij kan halen. Het is een goede kaart, er valt wat prestaties niet veel op af te dingen (wat ook lastig zou zijn gezien hoe zuinig een GTX 1060 is), maar het is natuurlijk lastig om er super hyped voor warm te lopen: Wellicht op termijn een smart-buy, maar op dit moment ‘Approved’.


Approved voor de Asus GTX 1060 OC 6GB 9Gbps

Hoewel ik vooraf dacht dat het echt een hele suffe release ging worden bleek er achteraf toch wel reden voor enig enthousiasme, want het feit dat Asus hun dikke 2,5 slot MaxContact koeler van de GTX 1080 Ti nu ook op de GTX 1080 heeft geplaatst heeft als gevolg dat de kaart er niet enkel –nog- bruter uit ziet, maar dat hij onder load zowel koeler –als- stiller is dan zijn voorganger; 59 C onder load op een fluisterstille kaart met deze prestaties is gewoon waanzin. De extra snelheid dankzij het snellere geheugen mag dan wel niet spectaculair zijn, deze kaart zet op elk front wat moois neer, en daarmee is de nieuwe GTX 1080 ROG Strix toch een mooi stukje evolutie voor GPU kopers voor wie een GTX 1080 Ti toch net wat euro’s te ver is. Daarbij blijf ik ook van mening dat Asus het ook slim speelt door te zorgen dat hun ROG Strix kaarten zonder kleurelementen en daarmee uitstekend te matchen is met vrijwel elk ander stukje hardware; alleen daarom al regelmatig een paar tientjes meer waard. Mits Asus de meerprijs uiteindelijk te overzien weet te houden is dit toch wel een beetje ‘de’ GTX 1080 to beat, en onze favoriete GTX 1080 tot nu toe:


Editor’s Choice voor de ASUS ROG Strix GTX 1080 OC 8GB 11Gbps



Nog enkele vergrotingen, klikken voor vol formaat:
[wpdevart_facebook_comment curent_url=”https://www.techtesters.eu/asus-gtx-1060-9gbps-gtx-1080-11gbps-review/” title_text=”” order_type=”social” title_text_color=”#000000″ title_text_font_size=”1″ title_text_font_famely=”arial” title_text_position=”left” width=”100%” bg_color=”#d4d4d4″ animation_effect=”random” count_of_comments=”10″ ]

Over Stephan
Stephan en Nada kennen elkaar dankzij online gaming en een liefde voor toffe tech. Tegenwoordig houden zij elkaar bezig met maken van reviews van computer hardware. Hun doel: Uitgebreide reviews die je een realistisch beeld geven van wat je van het product mag verwachten.