ASUS kondigt nieuwe ROG-gaminglaptops aan


Dit artikel is gebaseerd op een persbericht van ASUS

ROG Strix
De Strix SCAR-serie is al lang het prestatievlaggenschip van ROG’s serie, en 2023 is niet anders. De Strix SCAR 16 en 18 hebben een nieuwe naam gekregen, dankzij een herontwerp van het chassis dat plaats biedt aan de grotere 16-inch en 18-inch schermen met een beeldverhouding van 16:10. Met deze 16- en 18-inch panelen kunnen gamers de vijand duidelijker dan ooit tevoren zien, en het 16-inch model kan zelfs worden uitgerust met ROG’s nieuwe QHD, 240Hz Nebula HDR-scherm met Mini LED-technologie.

ROG heeft ook de koelprestaties van dit nieuwe chassis versterkt, waardoor er meer speelruimte is voor de CPU en GPU om te boosten voor maximale framerates. Nu uitgerust met een extra dik koellichaam over de volledige breedte en Tri-Fan-technologie, zorgen de nieuwe Strix SCAR 16 en 18 voor een veel efficiëntere afvoer van afvalwarmte. Gecombineerd met Thermal Grizzly’s Conductonaut Extreme vloeibaar metaal, nu toegepast op zowel de CPU als GPU, heeft ROG de prestaties van de SCAR 16 en SCAR 18 nog verder opgedreven voor de hoogwaardige hardware binnenin.

De Strix SCAR 16 en 18 zijn uitgerust met Intel’s eersteklas 13e generatie Intel Core i9 13980HX-processor, met 8 Performance-cores en 16 Efficient-cores voor ongekende gaming-vaardigheden. Haal het maximale uit de machine met een NVIDIA GeForce RTX 4090 Laptop GPU van 175 W, met de thermische ruimte om het silicium hoger en langer te laten boosten dan ooit tevoren.

De upgrades voor 2023 houden niet op bij de SCAR-familie. De nieuwe Strix G16 en Strix G18 zijn uitgerust met dezelfde 13e generatie Intel Core i9 13980HX-processor en kunnen worden geconfigureerd met maximaal een NVIDIA GeForce RTX 4080 Laptop GPU voor uitstekende esports-prestaties.

Met maximaal 16 full-performance cores is AMD’s Ryzen Zen 4-processor een absoluut beest voor zowel gaming als contentcreatie, dus de Strix G17 en Strix SCAR 17 zijn beide opgefrist met deze monster-CPU. Gecombineerd met NVIDIA’s nieuwste GeForce RTX 40-serie laptop GPU in de topmodellen, is de volledige Strix-line-up voor 2023 klaar om de concurrentie onder vuur te nemen.

ROG Zephyrus
Bij de Zephyrus-serie draait alles om uitzonderlijke prestaties in dunne en lichte vormfactoren die gemakkelijk overal mee naartoe kunnen worden genomen. Dit jaar is de hele serie naar nieuwe hoogten getild, te beginnen met de Zephyrus M16.

De ultraslanke M16 is gebouwd voor zowel gamers als makers en is vanaf de grond opnieuw ontworpen, met behoud van een dun en licht ontwerp, maar met een verbeterd koelsysteem met Tri-Fan-technologie en ons koellichaam over de volledige breedte. Hierdoor kan de 2023 Zephyrus M16 25 watt hoger werken in vergelijking met het model van vorig jaar – wat nog meer vermogen levert aan de Intel Core i9 13900H CPU en NVIDIA GeForce RTX 4090 Laptop GPU met een MUX Switch en NVIDIA Advanced Optimus in deze vlaggenschip-gamingmachine.

De 2023 Zephyrus M16 is ook het eerste 16-inch apparaat dat is uitgerust met ROG’s iconische AniMe Matrix LED-verlichtingsarray, waardoor gamers hun creativiteit en unieke flair kunnen laten zien, waar ze ook zijn.

Al die extra frames zullen er beter uitzien dan ooit, aangezien het display van de M16 ook is geüpgraded naar een 16-inch QHD Nebula HDR-display met Mini-LED-technologie. Met 1.024 dimzones, het dubbele aantal van het paneel van vorig jaar, staan verbluffend diepe zwarttinten tegenover 1100 nits piekhelderheid voor een HDR-beeld dat direct van het scherm springt, met contrast en details die nog nooit eerder op een gaming-laptop zijn gezien. Met een vernieuwingsfrequentie van 240 Hz en 100% DCI-P3-dekking kunnen gamers er zeker van zijn dat al hun content er op zijn best uitziet met de Zephyrus M16.

De andere leden van de Zephyrus-familie hebben ook upgrades ontvangen voor 2023. De gloednieuwe Zephyrus G16 voegt zich bij de line-up en beschikt over een Intel Core i9 13900H CPU en tot een NVIDIA GeForce RTX 4070 Laptop GPU met een MUX Switch en NVIDIA Advanced Optimus. De G16 is ook uitgerust met zijn eigen Nebula Display, een 16-inch, QHD, 240 Hz-paneel met oogverblindende kleuren en helderheid.

De Zephyrus G14 is ook voorzien van gloednieuwe internals, waaronder tot een AMD Ryzen Zen 4 CPU en tot een NVIDIA GeForce RTX 4090 Laptop GPU met een MUX Switch en NVIDIA Advanced Optimus. Nog indrukwekkender: de G14 introduceert met trots ROG’s eerste 14-inch Nebula HDR-scherm, met 504 dimzones, 600 nits piekhelderheid en 100% dekking van de DCI-P3-kleurruimte, voor levendige en meeslepende inhoud. Als HDR geen prioriteit is, kunnen gamers kiezen voor modellen met het iconische AniMe Matrix-paneel om hun laptop echt uniek te maken.

Ten slotte blijft de legendarische Zephyrus Duo 16 aan de top van onze line-up staan. Met een opstelling met twee schermen, bestaande uit een 16-inch Mini LED-paneel en een 4K-touchscreen dat verschuift om het automatisch te ontmoeten wanneer de laptop wordt geopend, is de Duo 16 een droommachine voor gamers en makers van inhoud die onderweg zijn. Dit jaar is de Duo 16 geüpgraded met nog meer kracht, met een AMD Ryzen Zen 4-processor met 16 cores en NVIDIA GeForce RTX 4090 Laptop GPU met een MUX-schakelaar. Het maakt niet uit met hoeveel taken gamers tegelijk jongleren, de Zephyrus Duo heeft alle tools die nodig zijn om FPS te maximaliseren en
productiviteit.

ROG FLOW
De 2023 Flow X13 beschikt nu over een AMD Ryzen Zen 4-processor en een NVIDIA GeForce RTX 4070 Laptop GPU – een enorme upgrade ten opzichte van zijn voorganger. Een speciale MUX-schakelaar en NVIDIA Advanced Optimus stellen de machine in staat om het weergavesignaal op intelligente wijze te routeren voor de hoogste prestaties in het spel en de beste batterijduur voor al het andere. Vloeibaar metaal op de CPU verlaagt de temperatuur tot 13 °C in vergelijking met traditionele koelpasta, waardoor gebruikers meer speelruimte hebben voor zowel gamen als het maken van content. De Flow X13 is uitgerust met tot 32 GB ultrasnelle LPDDR5 RAM, die bovendien beschikt over een 50% snellere gegevenssnelheid dan het model van vorig jaar.

Het chassis van de Flow X13 uit 2023 heeft ook een compleet nieuw ontwerp ondergaan, waarbij de voetafdruk met 10 mm is verkleind, terwijl de 15-inch toetsenbordindeling behouden bleef en de batterijcapaciteit werd vergroot van 62 naar 75 Wh. Het scharnier is opnieuw ontworpen en zorgt nu voor meer toegang tot frisse lucht, naast het toevoegen van een unieke textuur aan het aluminium deksel, geïnspireerd door zwaartekrachtgolven die grip geeft voor gemakkelijk dragen. Een FHD IR-camera met Windows Hello-ondersteuning en een groter touchpad maken het ontgrendelen en navigeren van de machine moeiteloos.

In combinatie met het nieuwe touchscreen QHD, 165 Hz Nebula Display op een 360°-scharnier van de Flow X13, is dit ongelooflijke converteerbare apparaat altijd en overal klaar om te gamen.

De Flow Z13 is even indrukwekkend. Dit jaar is de GPU geüpgraded met een NVIDIA GeForce RTX 4060 Laptop GPU, met een TGP van maximaal 65 W – een toename van 62% in vergelijking met de vorige generatie Z13. De Z13 heeft ook een speciale MUX-switch met NVIDIA Advanced Optimus-ondersteuning. Vloeibaar metaal en dampkamertechnologie maken dit mogelijk, en de ongelooflijke 13-inch QHD 165 Hz verversingssnelheid Nebula Display zal de favoriete inhoud van gamers echt laten schitteren.

Ten slotte heeft de ROG Flow X16 nieuwe internals gekregen, met tot een nieuwe Intel Core i9 13900H-processor en tot een NVIDIA GeForce RTX 4070 Laptop GPU met een MUX Switch en NVIDIA Advanced Optimus. Het Nebula HDR Mini LED-aanraakscherm is verbeterd, met een piekhelderheid van 1100 nits en een razendsnelle vernieuwingsfrequentie van 240 Hz, en biedt de best mogelijke HDR-ervaringen die beschikbaar zijn met een ultradraagbare machine. Alle 2023 Flow-machines zijn ook voorzien van Corning® Gorilla® Glass DXC, een speciale coating die de hardheid met 40% verhoogt en oppervlaktereflecties aanzienlijk vermindert, waardoor de Flow-familie gemakkelijker dan ooit buiten en in helderdere omgevingen kan worden gebruikt en de toonaangevende krasbestendigheid behouden blijft.

Natuurlijk wordt de 2023 Flow-familie vergezeld door een gloednieuwe XG Mobile, dit keer met de ongelooflijke pk’s van de NVIDIA GeForce RTX 4090 Laptop GPU met een maximale TGP van 150 W. In tegenstelling tot andere externe grafische oplossingen, die groot en omvangrijk zijn , biedt de compacte XG Mobile heel veel extra poorten en een aanzienlijke boost in grafische pk’s, terwijl hij gemakkelijk draagbaar is voor op reis en in staat is om snel een Flow-machine te docken en om te zetten in een desktop-klasse ervaring waar dan ook.Bronnen: ASUS

Over Jochem
Als het op behuizingen met RGB lichtjes aan komt zit je bij Jochem aan het juiste adres, daar kan hij geen genoeg van krijgen. Net als van robots en drones, dus niet vreemd dat hij meestal druk bezig is met zijn studie Mechatronica in Delft. Hij krijgt het ook voor elkaar om menig product kapot te krijgen, uiteraard onder de noemer 'quality control'.