ASUS kondigt ROG en TUF-Gaming variant RTX 3090 Ti aan


Nu de NVIDIA GeForce RTX 3090 Ti officieel aangekondigd is zullen veel fabrikanten een eigen custom model van deze kaart uitbrengen. Wacht alleen nog even met de slingers ophangen, vermoedelijk zullen de prijzen van deze kaart namelijk bij een grove 3000 euro beginnen, waardoor deze kaart alleen voor de echte enthousiastelingen bedoelt is. Ook ASUS wilt graag zijn nieuwe ROG en TUF Gaming modellen van de RTX 3090 Ti laten zien aan het publiek.

Begin persbericht van ASUS

ASUS heeft recent de ROG Strix LC GeForce RTX™ 3090 Ti en TUF Gaming GeForce RTX 3090 Ti grafische kaarten aangekondigd, die aankomen in Standard- en OC-edities.
De NVIDIA® GeForce RTX 3090 Ti, ontworpen voor de meest veeleisende gamers, contentmakers en datawetenschappers, beschikt over een recordbrekende 10.752 CUDA-cores en beschikt over 78 RT-TFLOP’s, 40 Shader-TFLOP’s en 320 Tensor-TFLOP’s aan kracht. En hij zit boordevol 24 GB van het snelste 21 Gbps GDDR6X-geheugen, met een geheugenbandbreedte van 1 TB/s.

Beide ASUS-kaarten maken gebruik van een verscheidenheid aan upgrades en exclusieve functies om het meeste uit deze grensverleggende GPU te halen.

Vloeistofgekoelde uitmuntendheid met de ROG Strix LC GeForce RTX 3090 Ti
De ROG Strix LC GeForce RTX 3090 Ti glijdt naar binnen met een gesloten vloeistofkoelsysteem dat temperaturen en geluidsniveaus strak onder controle houdt. Het begint met een speciaal ontworpen koude plaat die zich uitstrekt over de GPU-matrijs en het ingebouwde GDDR6X-geheugen. Dit verzekert eersteklas koeling voor de componenten die het meest verantwoordelijk zijn voor onbewerkte prestaties.

Vervolgens biedt 560 mm buizen gebruikers flexibele opties voor het installeren van de radiator, zelfs in grotere behuizingen of builds die ook zijn voorzien van een AIO CPU-koeler. De 240 mm radiator wordt gekoeld door een paar 120 mm ARGB-ventilatoren die zijn afgestemd om grote hoeveelheden koellucht met hoge statische druk te verplaatsen. Een ventilator in blazerstijl en een onopvallend koellichaam onder de mantel verdrijven de warmte die wordt geproduceerd door de componenten voor stroomvoorziening, en dat alles in een slank ontwerp met 2,6 sleuven.

Dankzij een reeks functies is deze grafische kaart eenvoudig te installeren en in te stellen voor langdurige prestaties. Power-sensing circuits geven gebruikers een waarschuwing via een statisch LED-lampje als ze hebben nagelaten de kaart op hun PSU aan te sluiten via de 1×16-pins voedingsconnector. Datzelfde lampje gaat knipperen als de grafische kaart onvoldoende wattage ontvangt. Met twee FanConnect II-headers kunnen gebruikers behuizingsventilatoren aansluiten op de grafische kaart om de luchtstroom te vergroten wanneer de GPU wordt belast. Een dual-mode BIOS-switch biedt de keuze tussen de hoogste koelprestaties en klokken, of een stillere werking en een kleine stap terug in prestaties. Ten slotte zorgt 0 dB-technologie ervoor dat de grafische kaart automatisch in de stille modus valt bij inactiviteit en lichte belasting.

De ROG Strix LC GeForce RTX 3090 Ti grafische kaart is klaar voor een showcase-build. Hoekige tekst en parallelle lijnen sieren de lijkwade van de kaart. Adresseerbare RGB-LED’s op de mantel, brug en radiatorventilatoren zorgen voor een levendige gloed over het interieur van een build, en gebruikers kunnen lichteffecten eenvoudig coördineren met de rest van hun Aura-compatibele apparatuur met behulp van Aura Sync.

De TUF Gaming GeForce RTX 3090 Ti strekt zijn vleugels uit
Een nieuwe thermische oplossing stelt de TUF Gaming GeForce RTX 3090 Ti in voor luchtgekoelde suprematie. Voor doe-het-zelvers die op zoek zijn naar ijzersterke betrouwbaarheid en indrukwekkende prestaties in een eenvoudig, no-nonsense ontwerp.

Het begint met een hoekige, matzwarte metalen mantel met stoere industriële designelementen. Dit omvat een enorm koellichaam met 3,2-slots dat klaar is om GPU, VRAM en stroomtoevoercircuits koel te houden, zelfs onder veeleisende belastingen.

Een drietal Axial-tech-fans stuwen veel lucht door het koellichaam met een groot oppervlak. ASUS heeft de breedte van elke ventilator vergroot tot 1,5 cm om de statische druk te verhogen, en alle drie de ventilatoren hebben een barrièrering op halve breedte die de lucht precies daar concentreert waar deze nodig is. De centrale ventilator draait met de klok mee, terwijl de twee op de flanken tegen de klok in draaien om turbulentie te verminderen. Dit beproefde ontwerp maakt een hoger toerental en meer luchtbeweging door het koellichaam mogelijk zonder een overeenkomstige toename van de akoestische voetafdruk. Een speciale geheugenkoellichaam houdt de enorme aanvulling van GDDR6X-geheugen koel voor betrouwbaar snelle prestaties, en een 0dB fan-stop-modus zorgt ervoor dat de kaart stil blijft werken bij lichte belasting of bij inactiviteit. De achterplaat over de volledige lengte pronkt met tal van TUF Gaming-graphics, en een grote uitsparing voor de PCB biedt een andere route voor warme lucht om het koellichaam te verlaten.

De TUF Gaming GeForce RTX 3090 Ti grafische kaart beschikt ook over vele enthousiaste details die de mogelijkheden van een build naar een hoger niveau tillen. Auto-Extreme assemblagetechnologie, gebruikt in de hele ASUS-reeks, plaatst en soldeert componenten nauwkeurig zonder menselijke tussenkomst om de betrouwbaarheid en bouwkwaliteit te verhogen. Een testregime van 144 uur en condensatoren van militaire kwaliteit zorgen voor out-of-the-box betrouwbaarheid en een lange levensduur. En gebruikers kunnen hun TUF-gamingkaart aanpassen aan de rest van hun systeem met behulp van de ingebouwde Aura RGB-leds.

Prijzen en beschikbaarheid
De ASUS ROG Strix LC en ASUS TUF Gaming GeForce RTX 3090 Ti grafische kaarten zijn vanaf 29 maart 2022 wereldwijd verkrijgbaar. Adviesprijs voor de Benelux is nog niet beschikbaar.Bronnen: ASUS

Over Jochem
Als het op behuizingen met RGB lichtjes aan komt zit je bij Jochem aan het juiste adres, daar kan hij geen genoeg van krijgen. Net als van robots en drones, dus niet vreemd dat hij meestal druk bezig is met zijn studie Mechatronica in Delft. Hij krijgt het ook voor elkaar om menig product kapot te krijgen, uiteraard onder de noemer 'quality control'.