ASUS ProArt PA32UCX Review


Met de PG27UQ en PG35VQ liet ASUS ons al indrukwekkende gaming schermen zien met Full Array Local Dimming: dimmende backlights voor een intensere game ervaring zullen we maar zeggen. Maar waar we eigenlijk op zaten te wachten was een ‘echt’ MiniLED backlight: kleinere LEDjes, nog meer controle over de achtergrondverlichting om halo-effecten tegen te gaan, en natuurlijk waar het ook om gaat: een echt indrukwekkende HDR ervaring. Want HDR in monitoren was tot dusver nog niet helemaal je-van-het.

De ASUS ProArt PA32UCX, een 32” 4K monitor met 10-bit paneel, mag zich zowel de eerste MiniLED monitor noemen als de eerste Dolby Vision monitor, een HDR1000 monitor dragen en is voorzien van een 1200 nits helderheid claim: dat zijn indrukwekkende papieren. De gelegenheid om die aan de tand te voelen lieten we dan ook niet aan ons voorbij gaan. Het resultaat? Dat vertelt Nada je in de onderstaande video:


Samenvatting


Dit is een korte samenvatting, voor alle details bekijk je beter de bovenstande video. Volledige specificaties vind je onderaan deze review.

Eén ding is zeker, de PA32UCX is echt een ervaring. Of het de ideale monitor is om HDR mee te “ervaren”? Dat is een lastige vraag. Aan de ene kant zien we resultaten die we tot dusver onmogelijk hielden, denk aan pieken van 1600 nits of hoger, 1500 nits of hoger wanneer het scherm voor 75% wit beeld geeft, en zowel een enorm contrast als kleurbereik wat voor echte HDR noodzakelijk is. Op basis daarvan zou ik zeggen: ja, dit is wat HDR hoort te zijn, dit wil je eens voor jezelf zien. Ik vermoed dat de meesten van jullie wel besef hebben dat dergelijke resultaten “heel helder” zijn, maar het is heel wat anders wanneet je met je ogen moet knijpen tijdens intensieve HDR beelden.

Aan de andere kant is er natuurlijk het prijskaartje van pak ‘m beet drieduizend euro wat hem per definitie niet echt ideaal maakt voor iemand die enkel op zoek is naar een HDR ervaring, het feit dat hij ook nog enorm fors is en aardig wat stroom verbruikt in piek HDR momenten even daargelaten. Daarmee is het vooral een scherm dat je vermoedelijk een keer elders wil ervaren, vermoedelijk niet direct voor naar de winkel rent. Maar goed, we moeten ergens beginnen nietwaar?

Het is dan ook belangrijk te onthouden voor wie dit scherm echt is: HDR creators, en dan vermoedelijk vooral studio’s en andere professionele omgevingen. Dat zien we deels af aan de prijs, deels aan het feit dat het scherm zowel sRGB, AdobeRGB als DCI-P3 gecalibreerd is (een consument zal nimmer iets anders gebruiken dan sRGB), plus voorzien is van verschillende HDR development modi en features om te zorgen dat je HDR content er uit komt te zien zoals je voor ogen hebt. Dat is echter een doelgroep die dermate specifieke eisen stelt aan hun workflow dat ik mij daar simpelweg niet over uit kan laten, maar ik wil het wel aankaarten zodat men niet de vergelijking maakt met de prijs van een OLED TV; die is gemaakt voor leuke content kijken, dit is gemaakt om content nauwkeurig te maken. We kunnen de vele verschillende features opnoemen, en ik kan vertellen dat de HDR performance dermate goed is dat je elk soort content hier goed tot zijn recht kan laten komen, maar als jij voor een studio werkt en wil weten of dit voor jou ideaal is zal je een keer met ASUS moeten praten voor een test. Als je echter een film of game maakt waarbij iemand een deur open doet, naar buiten stapt en letterlijk verblind wil laten worden door de zon, dan kan ik je bevestigen dat dat prima kan.


Wij moeten de PA32UCX zelf vooral benaderen als een tech demo van MiniLED. En als tech demo is hij zonder meer geslaagd. OLED TV’s bieden een leuke HDR ervaring, dit toont hoe veel meer er nog te winnen valt. Dit laat zien dat we met nog kleinere ledjes nog helderder kunnen gaan, dat MiniLED in tegenstelling tot OLED wel in staat is om echt grote oppervlaktes goed op te lichten, en laat zien dat met genoeg zones het halo-probleem de wereld echt wel uit gaat. Dat laatste is nog niet helemaal het geval, maar de stap vooruit ten opzichte van de PG35VQ is gigantisch en dit is de eerste keer dat ik er echt geen puntje van wil maken. Iets wat je in de video ook duidelijk ziet.

Wat algemene punten over de PA32UCX voor de compleetheid. Positief is ASUS hun on-screen-display (OSD), dat werkt zoals altijd uitstekend. Ook is de aanwezigheid van een monitor hood fijn, net als dat Nederlandse kopers bij hun monitor een i1 Display Pro krijgen om gebruik te maken van de hardware kalibratie mogelijkheden, zowel voor kleur als uniformiteit. Dat is een fijne extra, want niet alle software werkt even goed met kalibratieprofielen, en met hardware matige kalibratie is dat probleem totaal verholpen.

Mindere punten zijn er ook: stroomverbruik bij grote witte HDR vlakken, het feit dat het een groot en log monster is, en vooral de teleurstellende stabiliteit van de voet. Het lijkt erop dat ze dezelfde constructie van eerdere monitoren hebben toegepast, maar geen rekening hebben gehouden met het extreme gewicht van dit ding. Het resultaat: wobble als je tegen de monitor drukt. Oplossing: een solide bureau hebben, of gebruik maken van de VESA mount optie. De ventilatoren voor koeling vind ik overigens geen nadeel, want zelfs als we het verbruik opkrikken naar 220 Watt blijven die prima stil. Tijdens een normale workflow merk je er weinig van.Conclusie


De grote vraag is natuurlijk, wat moeten wij hier nu mee? Tenzij jij aan HDR beeld werkt, eigenlijk vooral genieten van het feit dat we hier een echte stap vooruit zien in monitoren technologie. Eén waar we oprecht enthousiast van mogen worden. Extreme helderheid, goede dimbaarheid en dus contrast, praktisch geen halo-gedoe meer, en bovenal gewoon echt een ongekende HDR prestatie. De PA32UCX geeft een blik in de toekomst en het zal nog even duren voordat dit soort technieken naar de gewone consument komt, maar vooruitgang voor de gewone man kan niet zonder dat een fabrikant (prijzige) innovaties eerst naar de bovenkant van de markt brengt. Die innovaties moeten we dan ook waarderen, zeker wanneer het eindresultaat zich in de praktijk ook echt weet te bewijzen. De prestaties die we in de PA32UCX zien zijn tenslotte geen loze beloftes of toekomstmuziek en ik kan ook niets anders zeggen dan dat je moet proberen dit scherm een keer ergens in het echt te ervaren.


Vragen over onze reviews of de producten die we bespreken? Je vindt ons op:
Onze Discord server voor chat en tech talk (gratis en geen installatie noodzakelijk).
Techtesters YouTube
TechtestersLive op Twitch
Foritain op Twitter (auteur, test-chef)
Nadalina op Twitter (baas, foto-heldin)

Specificaties


Display
Panel Size: Wide Screen 32” (81.28cm) 16:9
Color Saturation : 89% Rec.2020, 99.5% Adobe RGB, 99% DCI-P3 and 100% sRGB
Panel Backlight / Type : Mini LED / IPS
True Resolution : 3840×2160
Display Viewing Area(HxV) : 708.48 x 398.52 mm
Display Surface : Non-glare
Pixel Pitch : 0.1845 mm
Brightness : 600 cd/㎡ (Typical)/1200 cd/㎡ (Peak)
Contrast Ratio : 1000 :1 (Typical)/1000000 :1 (HDR)
ASUS Smart Contrast Ratio (ASCR) : 100000000:1
Viewing Angle (CR≧10) : 178°(H)/178°(V)
Response Time : 5ms (Gray to Gray)
Display Colors : 1.07 Billion
Flicker free
LCD ZBD Warranty : Yes
HDR (High Dynamic Range) Support : Yes (HDR-10 /HLG (Hybrid Log Gamma)/Dolby Vision)
Dynamically Local Dimming : Yes, 1152 Zones

Video Feature
ProArt Preset : 13 Modes(Adobe RGB Mode/Rec. 2020/DCI-P3/DICOM/HDR_PQ DCI /HDR_PQ Rec2020/HLG/Dolby Vision/sRGB Mode/Rec. 709 Mode/User Mode 1/User Mode 2)
Color Temperature Selection : 5 Modes
Color Accuracy : △E less than 1
Gamma adjustment : Yes (Support Gamma 1.8/2.0/2.2/2.4/2.6 )
Color Adjustment : 6-axis adjustment(R,G,B,C,M,Y)
QuickFit (modes) : Yes (Alignment Grid/Paper/Ruler/Customization Modes)
Picture-in-Picture : Yes
Picture-by-Picture : Yes (support up to 4 UHD windows)
Low Blue Light : Yes
HDCP support : Yes
Adaptive-Sync supported :Yes
Multiple HDR Mode : Yes

Audio Features
Stereo Speakers : 3W x 2 Stereo RMS

I/O Ports
Signal Input : Thunderbolt™ 3 USB-C™ x2 (In x1, Out x1), HDMI(v2.0b) x3, DisplayPort 1.2
Earphone jack : 3.5mm Mini-Jack
USB Port(s) : 3 x Type A port

Signal Frequency
Digital Signal Frequency : DisplayPort, Thunderbolt™ 3:142 KHz (H) / 40 ~60 Hz(V)
HDMI : 109 ~142 KHz (H) /29 ~65 Hz(V)

Power Consumption
Power On (Typical): less than 58.67W*
Power Saving Mode : less than 0.5W
Power Off Mode : 0W (Hard Switch)
100-240V, 50-60Hz

Mechanical Design
Chassis Colors : Black
Tilt : -5°~+23°
Swivel : -60°~+60°
Pivot : -90°~+90°
Height Adjustment : 0~130 mm
VESA Wall Mounting : 100x100mm
Frameless Design : Yes
Quick Release Stand Design : Yes

Security
Kensington lock

Dimensions
Phys. Dimension with Stand (WxHxD) : 727 x (470 – 600) x 240 mm
Phys. Dimension without Stand (WxHxD) : 727 x 426 x 93 mmBox Dimension (WxHxD) : 913 x 381 x 525 mm

Weight
Net Weight (Esti.) : 14.64 kg
Net Weight Without Stand (Esti.) : 9.7 kg
Gross Weight (Esti.) : 19.8 kg

Accessories
Thunderbolt™ 3 Cable
Power cord
DisplayPort cable
USB-C cable
USB-C to A cable
Quick start guide
HDMI cable
Warranty Card
Color pre-calibration report
Monitor hood

Over Stephan
Stephan en Nada kennen elkaar dankzij online gaming en een liefde voor toffe tech. Tegenwoordig houden zij elkaar bezig met maken van reviews van computer hardware. Hun doel: Uitgebreide reviews die je een realistisch beeld geven van wat je van het product mag verwachten.