ASUS ProArt Z490-Creator 10G review


Met een enorm aantal moederborden tot je beschikking is de vraag altijd: wat maakt dat ene bord nu bijzonder. Soms is die vraag lastig te beantwoorden, en soms is dat argument juist heel duidelijk te zien. In geval van de ASUS ProArt Z490-Creator 10G is het redelijk eenvoudig: ASUS wil hiermee 10 Gigabit LAN en Thunderbolt beschikbaar maken op een redelijk bescheiden prijspunt.

384 euro kost dit bord, en hoewel dat stevig geld is moeten we wel opmerken dat je die twee focus features momenteel niet voor minder op Intel Z490 borden aantreft. Maar is het ook een goed moederbord? We zoeken het uit.

Benieuwd hoe de nieuwe Core i9 10900K het doet tegen de Ryzen 9 3900X in Gaming? Check dan deze video:


Techtesters en Z490 moederborden


Voor onze Z490 moederborden nemen we een praktische aanpak: we willen niet kijken naar welke marketing kreten beter in de markt liggen (vooral op VRM gebied lijkt het 2020 motto “doe maar extra-overkill, dan ben je beter”), maar naar wat is nu écht belangrijk is als je een moederbord overweegt. Dat wil zeggen dat een moederbord wél een goede stroomvoorziening moet hebben om de high-end CPUs aan te kunnen, en bij voorkeur te overclocken. Gelukkig lijkt dat in de praktijk geen probleem te zijn, met slechts een enkele negatieve uitschieter in een giga aanbod aan dik prima borden. (Spotgoedkope bordjes moeten wij nog testen, maar geen van de borden die je vandaag in de lijst zit is een slechte keuze wat VRMs betreft.)

Vervolgens kijken we dan vooral naar de features en het design. Want ja, als je op het punt staat een moederbord te kopen zijn dat de drie pilaren waar je je op moet richten: Stroomvoorziening OK, Features die bij jou passen, en een uitstraling die jou aanspreekt.

Design en Features


ASUS kiest duidelijk voor een wat andere look. We hebben dit concept met recht-toe-recht-aan heatsinks vaker gezien bij wat workstation borden, maar nu dus op een mainstream platform. Zwart, strak, weinig poespas.



Misschien echter iets te weinig poespas, want zo had ik liever een mooie integrated IO shield gezien in plaats van een ouderwets open IO. Ook zou ik zelf denken dat Creators, daar richt ASUS zich tenslotte op, ook wel zouden profiteren van een derde M.2 slot of 8 SATA headers in plaats van 5, zaken welke op dit bord ontbreken.


Verder is het een combinatie van “voldoet” en “prima”: 6x FAN, 1x RGB, 2x aRGB, USB Type-C, USB 3.0 en twee maal USB 2.0 intern, een high-end audio chip, heatsinks op je SSDs, en de optie voor twee videokaarten op PCIe 3.0 x8 met voldoende ruimte ertussen. Of eventueel nog een derde als je genoegen neemt met x4.


De echte meerwaarde op dit prijspunt moeten we dus achterop zoeken, waar we de twee Thunderbolt Type-C aansluitingen vinden, plus de DisplayPort Inputs zodat je via je videokaart eventueel signaal naar Thunderbolt panelen kan sturen. Dat is iets wat geen enkel ander bord in dit lijstje doet. De LAN header achterop is overigens “slechts” 2,5 Gigabit, voor 10 Gigabit gebruiken we de meegeleverde losse insteekkaart. Die is van Aquantia zoals gebruikelijk. Net als bij de opslag vraag ik mij wel af of een echt creator bord niet wat meer USB poorten moet hebben. Zes stuks, even naast de Thunderbolt Type-c poorten dan, is niet heel ruim.


Overzicht Headers


Let op, hierbij tellen we alle aansluitmogelijkheden mee die je bij je aanschaf krijgt, dus inclusief extra’s. Denk aan de M.2 kaart van MSI, of de extra Fan en RGB kaartjes van Gigabyte en ASUS.








De Formula is dus compleet, zonder de echt gestoorde aantallen van de Extreme.

VRM


De stroomvoorziening van dit bord is meer dan ruim voldoende, getuige het feit dat zelfs met een overgeclockte Intel Core i9 we niet boven de 60 C op de VRMs komen (alles onder de 80 is echt enorm comfortabel). De 12+2 DrMos Power Stage layout is overigens niet eens uitzonderlijk, zeker op dit prijspunt waar we echt extreme VRMs zien, maar dan vragen we ons weer af: heeft méér nu echt zin? Het is niet alsof iemand hier LN2 potten op gaat bouwen voor extreme koeling, en zelfs dat zou nog moeten passen.


Conclusie


De ProArt Z490-Creator 10G is een beetje een one-trick pony. Of eigenlijk een two-trick-pony: het is het voordeligste bord met 10 Gigabit LAN en Thunderbolt. Beide zaken die je normaliter primaaan een ander bord kan toevoegen, maar zodra je beide nodig hebt kan dat flink in de papieren lopen. 384 euro is natuurlijk geld, maar trek je de prijs van insteekkaarten voor beide features er vanaf dan kom je alsnog rond de 200 euro uit, de prijs van een mainstream-ish Z490 moederbord, iets wat dit bord op andere vlakken overigens ook is.

Er wordt dus duidelijk meerwaarde geboden, al vraag ik mij wel af waarom ASUS hun creator focus bord niet een echte, volledige creator focus heeft gegeven. Dan denk ik even aan de MSI X570 Creator, die bijvoorbeeld ook extreem veel USB poorten achterop en extra M.2 sloten toevoegde. Twee zaken waar veel creators echt om om zitten te vragen, nog meer dan om 10 Gigabit LAN of Thunderbolt support. De één is de ander niet, maar het voelt toc een beetje scheef. Persoonlijk denk ik dan ook dat ASUS het Creator concept beter gewoon echt compleet had kunnen doen, en voor iets meer geld een versie met 3x M.2 en 12x USB achterop had uitgebracht. Dan was het totaalplaatje echt overtuigend Creator geweest, zonder de paar mitsen of maren die hier toch nog aan zitten.

De ProArt Z490-Creator 10G is dus vooral een bord voor iedereen die genoeg heeft aan de standaard feature set, en toch per sé 10 Gigabit LAN en Thunderbolt wil. Als dat zo is dan heb je hier verder een goed bord aan, met een ruim voldoende dikke stroomvoorziening waarmee ook een gekietelde i9-10900K geen enkel bezwaar is. Voor het ultieme Creator bord had ik echter graag een Editor’s Choice uitgereikt gezien die doelgroep vooralsnog door niemand volledig wordt bediend, maar wat resteert is nog altijd ruim voldoende voor iedereen op wiens wensen dit perfect aansluit:


Vragen over de producten die we bespreken? Aankoopadvies nodig of gewoon gezellig chatten met ons? Je vindt ons op:
Onze Discord server voor chat en tech talk (gratis en geen installatie noodzakelijk).
Techtesters YouTube
Techtesters op Instagram
Foritain op Twitter (auteur, test-chef)
Nadalina op Twitter (baas, foto-heldin)

Over Stephan
Stephan en Nada kennen elkaar dankzij online gaming en een liefde voor toffe tech. Tegenwoordig houden zij elkaar bezig met maken van reviews van computer hardware. Hun doel: Uitgebreide reviews die je een realistisch beeld geven van wat je van het product mag verwachten.