ASUS ROG Centurion review

De review van vandaag gaat over een product die als je de verpakking op tafel hebt staan doet vermoeden dat je met een typische Micro ATX behuizing aan de slag gaat; een headset zal, plaatje voorop even daargelaten, niet je eerste vermoeden zijn. Net als de verpakking kunnen we ook lastig op het prijskaartje van het review onderwerp van vandaag heen: De ASUS ROG Centurion mag je namelijk zo’n 249 euro voor uitrekenen, ongeacht je standaard zal het woord ‘weinig’ daar niet van toepassing zijn.

Maar voor ‘weinig’ heeft ASUS andere modellen in het assortiment opgenomen, denk bijvoorbeeld aan de Orion, Cerberus, of Strix productreeksen. De ROG Centurion is het antwoord van ASUS in de extreme klasse, waar hij instapt met mega afmetingen, een inbegrepen externe geluidskaart of ‘control station’, en een standaard om hem aan op te hangen wanneer je niet aan het gamen bent. Het is ook geen gewone headset, maar een model met maar liefst vijf individuele drivers per oor voor ‘real’ of ‘true’ 7.1 surround sound.

In de ogen van velen ongetwijfeld een beetje over-the-top allemaal, maar dat concept is ASUS niet vreemd en ze hebben in het verleden veelvuldig laten zien dat zij over-the-top soms, of veelal, op één of andere manier toch interessant weten te maken. We gaan het ervaren.


Voor het prijskaartje verwachten we niet alleen inhoudelijk veel, maar leggen we ook meer druk op de presentatie en de ervaring van aanschaf en aan de slag gaan met de ROG Centurion. Met de gigantische, goed uitgevoerde verpakking is het begin in elk geval keurig. Net als we op de Claymore zagen zien we ook de verpakking hier al hinten op de ‘Mayan’ pattern van recente ASUS producten.







Intern zit alles verder prima, maar niet extreem spectaculair ingepakt. We zien net afgewerkte kabels zoals een USB->2x USB kabel voor tussen je control station en de PC (2 USB poorten vereist dus), een extra set stoffen earpads en een kabel om je analoge surround speakerset aan te sluiten.




En de producten zelf: control station, standaard, en de headset. Aan visueel geweld geen gebrek, zoals we ASUS een beetje kennen.



We beginnen met de control station, een forse, rijkelijk van LEDs en knoppen voorziene externe geluidskaart die je bekabeld op je PC aansluit, om daar vervolgens de headset zelf en/of je speakerset op aan te sluiten. Bouwkwaliteit is keurig en hij ligt met grote voeten ook stevig op tafel. Opvallend is dat zowel de headset als speakerset met HDMI aansluitingen moeten worden gekoppeld, of speakers dus via de analoge adapter die we eerder zagen.






Mocht je reeds zo’n Claymore hebben liggen dan passen de lijnen van het basisstation er in elk geval prima bij. Bovenop een grote fysieke draaiknop, knoppen om de meest gebruikte features direct aan te passen, en indicators voor bijvoorbeeld de verlichting en de vier geluids-presets.






Voorop zien we een grote draaiknop via welke we elk individuele kanaal, of het volume algemeen, naar wens aan kunnen passen zonder de software in te duiken. En voor de avonduurtjes: hij licht ook (rood) op.


Ook aanwezig is een zwarte stand met ASUS ROG logo om je headset aan op te hangen. Hij oogt best leuk, maar voor 249 euro had ik meer verwacht. Het is een redelijk eenvoudig, plastic (of iets van Acryl?) uitsnede die zijn taak voltooid als headset-hanger, en zijn taak voltooid als “meer ASUS logo’s op je bureau”, maar een gevoel van luxe (los van het feit dat er sowieso een stand bij zit) ontbreekt. Het lage gewicht maakt het een stand die redelijk eenvoudig meebeweegt bij het plaatsen of oppakken van de headset, en voor dit bedrag verwacht ik verwennerij met kleine irritaties tot een absoluut minimum beperkt. Puur voor de plaatjes, praktisch, of voor iemand die je bureau aanschouwt, echter prima vertoeven en een extra die we zelden zien.



De Centurion headset zelf is vooral groot, fors, indrukwekkend, opvallend, of gooi er je favoriete term tegenaan die niet synoniem is voor klein of bescheiden. Bouwkwaliteit lijkt keurig in orde en zwakke plekken lijken niet aanwezig, al is het niet van een dergelijke orde dat hij echt afzet van ‘zeer goede’ modellen die de helft kosten. Hij combineert grote delen mat zwart (of eigenlijk donker grijs) met wat net uitgevoerd hoogglans op de oren en het bekende Mayan patroon. Ook aan de microfoon kant zien we dat ASUS vooral de focus legt op het forse, het woord elegant komt niet naar voren. Op mijn eigen, niet marginale, hoofd oogt hij als een beest, op een bescheiden vrouwen hoofd oogt hij borderline absurd, maar dat is zowel subjectief als zeker niet per definitie slecht.






De schelpen vouwen naar binnen, maar een mobiele of eenvoudig mee te nemen model wordt het nimmer, al was het maar omdat hij dankzij de afwijkende HDMI aansluiting niet zonder het extra station te gebruiken is. De draaibaarheid lijkt zodoende enkel om de pasvorm ten goede te komen. De opvallend dikke kabel zit vast aan het oor.




De bovenste band is van flinke padding voorzien, en bovenop zien we ook nog een ROG logo. Ook in de schelpen komen die terug; aan branding geen gebrek.





Wel opvallend is de verlichting. Deze kan statisch aan of uit, of ademen, maar is niet RGB. Nu zou ik het normaliter daar bij laten, maar wanneer een merk zo zwaar op RGB verlichting en RGB synchronisatie hamert met hun recente producten, in dit geval moederborden, grafische kaarten, toetsenborden en muizen, is het toch allerminst opvallend dat hun meest prijzige headset niet van RGB LEDs met Aura Sync komt. Niet alleen ligt een Centurion combinatie met een Claymore en bijvoorbeeld Gladius muis voor de hand, het is ook ergens tekenend voor wat in mijn optiek een te beperkte samenwerking is tussen separate divisies van één bedrijf. Nu is de Centurion al enige tijd geleden aangekondigd, dus wellicht was het aanpassen naar RGB lastig of te prijzig, maar in een ideale wereld hadden ze dat element in hun topmodel toch ook ‘top’ uitgevoerd, en niet ‘good enough’.




Groot als de Centurion is, en in absolute termen ook best zwaar, in gebruik voelt hij niet extreem groot of zwaar; hooguit als je hem van je hoofd haalt dat je handen het ervaren, maar je oren niet per sé. Het gewicht is goed verdeeld over je hoofd, de druk rondom je oren is bescheiden, en de schelpen geven genoeg mee in alle richtingen dat hij op kleinere als grotere hoofden direct en zonder gedoe gewoon goed zit. Een relatief hoog zwaartepunt en gewicht valt nog wel op wanneer je voorover buigt, maar daar is het wel mee gezegd. Qua comfort weet hij ons twee hier in elk geval aan te spreken.

Ook positief is de mate waarin hij je omgeving wegneemt, en de zeer beperkte mate waarin de omgeving mee moet genieten van jouw game avonturen. Nu krijg ik vaker het verwijt dat ik niet goed luister, maar zelfs op bescheiden volumes kreeg ik het voor elkaar vrouwlief te irriteren dat ik niet naar haar luisterde, en om het subjectief doof concept uit te sluiten: de telefoon op vol volume ontging mij ook. So far so good.


Wat in onze ervaring wel afdeed aan de verder lekkere praktijkervaring zijn de dikke, stugge kabels vanuit de headset. Daar kan je echt niet omheen. Een eenvoudig kabeltje onder of langs je arm merk je weinig van, maar de aorta van een kabel die niet meegeeft vereist een praktische blik om goed weg te werken uit je opsteling. Vooral de beperkte lengte speelt daar een rol, want waar ik normaliter mijn kabels onder mijn bureau wegvoer, of ruim om mijn opstelling om, kom je hier best vlot ruimte tekort als je het basisstation binnen bereik van je toetsenbord wilt houden, bijvoorbeeld direct erachter.

Met die kabel uit de weg houdt het klagen echter wel op, want de Centurion heeft een serieuze partij power in huis. Het feit dat er twee 40mm, twee 20mm en een 30mm driver in elke schelp zit, menig mid-range headset moet het met een enkele 40mm doen, en typische surround headsets met kleinere modellen, maakt dat de Centurion zowel in games goed uit de voeten komt als in de muziek weergave; vooral dat laatste laat bij surround headsets veelal wat te wensen over, en wat ASUS hier neerzet mag toch gewoon goed genoemd worden. Het klinkt ‘gewoon’ als bij een stereo headset, dus absoluut geen illusie dat het klinkt als gedram uit een veeltal kleine speakers.

Ik zeg daar bewust goed, en niet fantastisch, want puur voor muziek ga je in deze prijsklasse gewoon betere alternatieven vinden met twee uitstekende stereo drivers. Maar ‘goede’ muziek uit een true surround headset is een compliment op zich, en het voelt in elk geval niet als een duidelijk compromis. Uiteindelijk gaat alles natuurlijk gewoon om het gamen bij dit model, en daar merk je ook dat de Centurion pas echt tot zijn recht komt. Een ‘let op de voetstappen’ game als CS:GO is leuk, erg leuk, maar dergelijke games maken een voorbij-100-euro headset lastig te verantwoorden. Een game als Battlefield aan de andere kant, of Prey, waarbij je of aan grof geweld of aan surround spanning toe komt is een genot om te ervaren, en zet ik dat dat tegenover het virtuele geluid uit bijvoorbeeld een Logitech G933 of een HyperX Cloud Revolver S, dan ligt de ASUS mij duidelijk beter wat surround ervaring betreft, al moet dat ook gezien de prijs. Veel true surround concurrentie komen we niet tegen, het gros van de headset doet het met virtual surround, maar de Centurion laat in de meer intensieve games zien dat er wel degelijk een goede reden voor kan zijn. Hoe intenser de game hoe beter hij tot zijn recht komt.


De vervolgens extreme instelbaarheid is zowel een voordeel als een nadeel, en dat werkt ook door op de vier presets die zich bijvoorbeeld richten op het beter horen van voetstappen. De ogenschijnlijk arbitrair gekozen presets –en- de standaard “plug en play” modus doen m.i. geen eer aan de capaciteiten van de headset en wat je echt wil doen als Centurion gebruiker is de tijd nemen om profielen te maken voor je favoriete games. Er valt namelijk ontzettend veel uit te halen voor zowel FPS, Adventure als Race games (om maar een paar te noemen die wij testen) dat als je niet voorbij de standaard profielen kijkt mis je wat. Nu verwacht ik niet anders dan dat iemand die 249 euro neertelt voor een headset de moeite neemt om hem naar wens af te stellen, het zijn vooral reviewers die lui zijn volgens mij, maar hoe dan ook: gewoon doen, zowel voor je muziek als je games. De aanpasbaarheid weerhoudt mij ook om al te ver in te gaan op de detail en balans van de geluidsweergave, want die kan je uiteindelijk vrijwel geheel naar wens regelen.


De software als de control unit doen in feite hetzelfde. De vele knoppen op de unit vereisen duidelijk meer gewenning dan de sliders in de software, terwijl de software mid-game natuurlijk waardeloos is en de unit dan weer goud; de combinatie van de twee is zo niet meer dan logisch. Positief vind ik de één-scherm oplossing in de software, dus er is geen zoektocht naar relevante features nodig. Waarom Reverb standaard aanstaat ontgaat mij echter, maar gelukkig is dat snel gefixt.




Noise cancelling en Perfect voice voor de microfoon zijn ook welkome toevoegingen, vooral de noise cancellation die vanuit de control unit zijn werk doet doet een uitstekende klus op gebied van ruis verhullen. Verhullen dat de microfoon zelf hooguit gemiddeld klinkt doen ze echter niet of nauwelijks; we hebben headsets voor de helft van dit bedrag gezien die een stem spankelender over weten te brengen dan de Centurion, al verkies ik een weinig spannende stemopname boven een ruisfeest.

Je zangkunsten opnemen doe je dus beter elders, maar hij doet wel wat je van een gaming headset verwacht: bovenal jouw ongetwijfeld rijke woordenschat luid en duidelijk overbrengen naar je Russische tegenspelers. Er zal geen twijfel ontstaan wat je zijn of haar moeder precies verweten hebt, zeker wanneer je de flexibele headset goed op je mond richt.




Een gaming headset van 250 euro. Inhoudelijke discussie terzijde, dat concept zal er in menig huishouden, bij menig student, of zelfs bij tech verslaafde (zelfs met stevig werk en inkomen) toch niet heel eenvoudig in gaan. Wellicht dat het feit dat ik ook gewoon hard moet werken voordat ik een headset van 250 euro kan kopen een beetje op die gedachte weegt, of het feit dat ik veel goede tot uitstekende headsets op kan noemen tussen de 60 en 160 euro, maar het zou een pittige uitdaging worden zelfs als ASUS de aller beste sheet ooit op tafel had gezet voor dat bedrag. Het punt wat ik wil maken is dit: Een redelijke, prijs-prestatie bewuste aanschaf gaat de ASUS ROG Centurion niet worden, en we moeten vooral op zoek naar het antwoord op de vraag “Maar voor wie is dit beest dan wel?”

Die vraag gaan we beantwoorden, maar voordat we dat doen ontkomt ASUS niet aan de objectieve kijk. Het prijskaartje schept namelijk gewoon verwachtingen ongeacht je persoonlijke voorkeuren, extreme verwachtingen, een ultiem gevoel, een gebrek aan kritische noten, absolute waanzinnigheid, meer features dan je voor mogelijk houdt, of vermoedelijk zelfs de combinatie van dat allen. In mijn optiek laat ASUS te veel punten liggen om de indruk achter te laten dat we hier met een absoluut ultiem topmodel te maken hebben. Wat relevante punten in willekeurige volgorde: De bouwkwaliteit is erg goed, maar niet relevant beter dan ‘goede’ flink goedkopere modellen. De microfoonopname is best redelijk, geluidsonderdrukking dankzij de extra mic in de control unit zelfs uitstekend, maar we hebben voor minder sprankelendere opnames ervaren. De aanwezigheid van de stand om hem op te hangen is tof, maar de uitvoering van eenvoudig en erg licht plastic is verre van ‘ultiem’ in de hand en in gebruik (en dan zeg ik het nog netjes). De dikke, stugge, ietwat te korte kabel uit de headset doet mij dromen dat dit model draadloos was geweest. De headset maakt ook gebruik van een afwijkende HDMI kabel waarmee je hem ook niet control unit free mee kan nemen naar een andere locatie: de hele (forse) boel moet mee op reis. En ergens ontkom ik niet aan het gevoel dat iemand bovenin de ASUS boom heeft gezegd “dit is goed genoeg, rollen die hap” na enkele jaren development in plaats van het laatste puntje op de i te zetten in de vorm van de Aura RGB verlichting die we in tal van ASUS producten tegenkomen en waar zij zelf ook zo ontzettend veel focus op leggen bij elke recente product release. Dat zijn allemaal geen dramatische kritische noten, ze gaan niet eens om de primaire focus van een headset, zijnde geluid, maar het zijn er aardig wat voor een product die als absoluut topmodel wordt gepositioneerd.

De ASUS ROG Centurion doet echter ook veel goed. Zo is de meegeleverde control unit bijzonder ruim bemeten wat features en aanpasbaarheid betreft, en deze werkt ook door op een eventuele speakerset die je nog hebt staan. Het is zoals we van ASUS ROG hadden verwacht weliswaar een flinke headset, maar één die lichter voelt dan hij is, vooral eenvoudig en goed past op een groot of middelgroot hoofd met een goede drukverdeling, en vervolgens ook comfortabel doch stevig genoeg blijft zitten plus dat je kan kiezen tussen twee soorten earpads is fijn (dat gezegd hebbende, een model voor –om- de nek is het zeker niet). Maar bovenal is het een headset met een super surround gaming ervaring. De combinatie van de 10 drivers, en dan niet dat het er 10 zijn maar de goede implementatie van het meerdere drivers concept, samen met de control unit en het gemak waarmee je die surround weergave per game naar je eigen wens stelt, is iets wat ik in geen andere gaming headset heb ervaren. De control unit vereist even wat handigheid, maar voor je het weet ben je de drivers zo aan het afstemmen dat de surround ervaring de typische virtuele surround oplossingen ruim achter zich laten. De echte winst voor mij zit in games waarbij de actie je echt om de oren vliegt, of rijdt, en wanneer je ook de moeite neemt de instelling naar wens te zetten, maar het is even goed een compliment waardig dat de ROG Centurion dit kan zonder dat ‘licht’ gebruik, of bijvoorbeeld muziekweergave, echt lijdt onder de surround capaciteiten. Je focus moet niet op dat laatste liggen, maar elke gamer zal toch regelmatig naar muziek luisteren, en muziek voelt wat dat betreft niet als een compromis voor de winst die je krijgt in de 7.1 ervaring die de virtual oplossingen toch ruim achter zit laat (zeg ik terwijl ik enkele virtual surround headsets aan het testen ben die het dan meteen even extra pittig krijgen).

Uiteindelijk zal het die groep zijn die zich vol wil richten op de extreme surround ervaring, en alle andere zaken, prijs inclusief, achterop stelt, die bij dit product zullen belanden. ASUS fans in hart en nieren zullen ook om de hoek komen kijken, en ongetwijfeld laten weten dat het surround geluid super is en de rest bijzaak, en dergelijk sentiment kan ik zeker niet tegen in discussie gaan. Ik blijf desondanks van mening dat het jammer is dat ASUS er niet een nog breder ultiem product van heeft gemaakt: een iets betere stand, RGB LEDs en een iets lichter klinkende mic danwel een wireless feature hadden dit een product gemaakt die naast ASUS liefhebbers ook de meer neutrale koper die wellicht nog net een keer gek zou doen voor iets ‘over the top’ vermoedelijk beter kunnen trekken. Dat of een wat lagere prijs uiteraard, waarbij de extra’s zoals de stand en control unit ook de minder vurig overtuigde koper eenvoudiger over de streep hadden kunnen trekken. Vanuit mijn eigen ervaring had een lagere prijs ook gewoon niet misstaan: De ASUS ROG Centurion ervaart absoluut als iets in het hoge segment, maar 249 euro is hoog gegrepen.

Zo wordt wel duidelijk voor wie deze Centurion is: De ASUS fan, de gamer met een show-bureau, de categorie die het product inhoudelijk het meeste eer aan doen: zij met ‘ultiem surround sound headset gaming’, zowel prestatie technisch als wat surround-verstelbaarheid betreft, op prioriteit 1, 2 en 3, en dan voor zij die in één van die straatjes -en- niet op de centjes te hoeven letten, ook prijs is uiteindelijk subjectief.


Voor de ASUS fan, of zij met Ultiem Surround Gaming op prioriteit 1, 2 en 3, stiekem toch een wannahave product.

Enkele hogere res fotos voor de liefhebber, klikken voor de volledige versie:
[wpdevart_facebook_comment curent_url=”https://www.techtesters.eu/asus-rog-centurion-review/” title_text=”” order_type=”social” title_text_color=”#000000″ title_text_font_size=”1″ title_text_font_famely=”arial” title_text_position=”left” width=”100%” bg_color=”#d4d4d4″ animation_effect=”random” count_of_comments=”10″ ]

Over Stephan
Stephan en Nada kennen elkaar dankzij online gaming en een liefde voor toffe tech. Tegenwoordig houden zij elkaar bezig met maken van reviews van computer hardware. Hun doel: Uitgebreide reviews die je een realistisch beeld geven van wat je van het product mag verwachten.