ASUS ROG Crosshair VIII Dark Hero review


Zodra AMD of Intel een nieuwe chipset lanceert kunnen wij al snel uitkijken naar een nieuwe stapel moederborden om te testen. En in die stapel zit dan één moederbord waar wij, en getuige de statistieken jullie ook, naar uitkijken. En dat is uiteraard de ASUS Hero. De Hero is normaliter het meest complete ASUS bord (alvorens je niches induikt, dank aan Formulas met custom waterkoeling), met alle toeters en bellen voor fanatieke liefhebbers, en een uitstraling om je vingers bij af te likken.

En normaliter wordt elke Hero een beetje toffer dan de vorige. Zo was de X570 Hero (Crosshair VIII Hero) harstikke mooi, maar de jongere Z490 (Maximus XII Hero) was weer een enorme stap vooruit. Maar wat doe je dan als AMD nieuwe CPUs uitbrengt zonder een nieuwe chipset? Dan ziet jouw topmodel moederbord voor de nieuwste, beste CPUs op de markt er toch wat oud uit.

Precies om die reden lijkt ASUS tussendoor de Crosshair VIII Dark Hero uit te brengen. Een X570 bord, maar dan met de nieuwste toeters en bellen, en wederom een nog dikkere uitstraling. Kost je wel 489 euro, dus levert het ook wat op?

Disclaimer: Yours truly heeft een zwak voor de Hero series. Doe daarmee wat je wilt.


Showcase


Neem eerst even een momentje om het design tot je te nemen:





Features


Fine. Hij is mooi, dat snappen we wel, maar wat zit er echt op? Over de VRMs hoeven we het eigenlijk niet eens te hebben, al vermoed ik dat ASUS dat wel heel graag wil doen. Ze hebben er namelijk een 14+2 setupje van gemaakt met 90 Amp power stages. Dat is zo’n extreem dikke overkill dat ongeacht je gebruik er niet naar om hoeft te kijken. Van extreem overclocken tot gewoon een dikke game-pc, er bestaat geen CPU en haalbare instelling die dit warmer dan handwarm krijgt alvorens je CPU van ellende uit elkaar valt. Zelfs als ik een 5950X kietel dan is de 360mm all-in one een beperking alvorens de VRMs uit de slaapstand komen, dus intensief onderzoek is een zinloze exercitie.


Ik ben overigens geen voorstander van extreem dure VRMs, het bord had ook 50 euro goedkoper gekund zonder dat er echt nadelen aan zouden zitten, maar de realiteit lijkt dat ze dit marketing technisch moeten doen omdat sommige mensen (Reddit?) weinig meer doen dan grafiekjes papegaaien met VRM temps. Dat gaan we dus ook niet doen.

Wat vinden wij WEL belangrijk: Features! Een overzicht van de basis headers intern:
– 8 fan headers
– 2 RGB headers
– 2 aRGB headers
– 2 USB 2.0 headers
– 1 USB 3.0 header
– 1 Type C USB 3.2 Gen2 header
– 2 M.2 sloten
– 8 SATA poorten

Een redelijke balans, waarbij vooral het aantal fan headers afzet van goedkopere borden. Maar tegelijkertijd zien hier niet direct veel meerwaarde boven een leuk B550 bord. Zo had ik eigenlijk wel een derde M.2 slot gezien.

De echte Dark Hero meerwaarde moeten we elders zoeken. Er zitten namelijk ook headers in voor custom loops en voor testbench en oc gebruik zitten er fysieke knoppen op, een postcode op een handige plek, safe boot en retry knoppen en een slow mode switch. De doelgroep lijkt dus meer knutselaar dan game PC.




Het aller, aller belangrijkste verschil is echter de chipset heatsink. We zijn het bijna vergeten gezien B550 borden tegenwoordig allemaal passief zijn gekoeld, maar de X570 borden hadden allemaal wel een fan op de chipset. En een fan, zelfs met 0-rpm modus of stille afstellingen, blijft een mechanisch onderdeel dat slijt. De Dark Hero is het eerste bord na de nog veel duurdere Aorus Xtreme die de chipset passief koelt, en dat is een enorm fijne stap voor de lange termijn.


Nog even een blik achterop.Daar komt het bord ook weinig tekort:
– 1x 2,5 Gigabit LAN
– 1x Gigabit LAN
– 12 USB poorten waarvan acht USB 3.2 Gen2 (10 Gigabit) en vier USB 3.2 Gen1 (5 Gigabit)
– High-end audio met een optische uitgang
– WiFi 6

10 Gigabit LAN had ik zelf leuk gevonden, maar 2,5 Gigabit lijkt mij voor de meeste gebruikers voldoende. 12 USB poorten is ook verdomd fijn, net als de high-end audio implementatie met optische uit.



Conclusie


Laten we Dark Hero eerst benaderen zoals het eigenlijk hoort: Droog en met een kritisch oog op de (mogelijke) gebreken. Voor een bord van bijna 500 euro had het best een onsje meer mogen zijn. Waarom geen derde M.2 slot? Waarom geen 10 Gigabit LAN? Waarom niet een extra interne USB 3.0 of Type-C header? Voor normaal gebruik, denk aan een high-end gaming rig of een creatief werkstation kan vergelijkbare aansluitingen prima vinden voor een stuk minder. Denk aan een B550-E of XE bijvoorbeeld: ook mooi, kost de helft, en B550 vs X570 is geen hele spannende discussie.

De objectieve meerwaarde van de Dark Hero uit zich vooral bij enthousiatelingen. De extra knoppen en headers voor alles van overclocken tot custom water is waar dit soort borden echt het verschil maken. En de wetenschap dat je de dikste VRMs hebt ongeacht hoe ver je gaat geeft je dan ook wat rust, zelfs als het iets minder had gekund. Besides, 200 euro meer betalen voor je moederbord is een ander verhaal wanneer je al 1000 euro uitgeeft aan feitelijk overbodige koelingproducten die je stiekem gewoon koopt voor de looks, of voor de xOC.

Aan de andere kant, de moderne game PC wordt niet langer gebouwd op basis van droge logica. Zeker in het hoge segment is emotie heel belangrijk, en als je dit voor je ziet is het één en al emotie. Het is een van de dikste, tofste, mooiste borden op de markt, en één die je vervolgens in gebruik ook echt geen negatieve emoties laat voelen bij gebruik van de bios en software, iets waar de meeste anderen nog wel wat werk aan hebben. Een hogere prijs hoeft dan geen drama te zijn, zolang je uiteindelijke ervaring dan ook maar top is, en dat is hier zeker het geval. Om die reden zal de Dark Hero net als voorgaande Heros weer tot een permanente testbench gepromoveerd worden.

En dan is er nog één puntje dat toch wel aardig weegt: hij is volledig passief. Ik zal niet stellen dat de chipset fan op eerdere X570 borden, muv de Aorus Xtreme (maar die is bijna 800 euro en niet leverbaar), per se een probleem is. Maar de afwezigheid van de fan op de Dark Hero is wel net dat extra duwtje in de rug voor iedereen die al iets van een high-end bord overwoog om toch deze te pakken. Want dat is wel hoe ik de Dark Hero uiteindelijk zie: Niet perfect, een beetje duur, maar wel hét nieuwe high-end bord voor de nieuwste AMD Ryzens.


Vragen over de producten die we bespreken? Aankoopadvies nodig of gewoon gezellig chatten met ons? Je vindt ons op:
Onze Discord server voor chat en tech talk (gratis en geen installatie noodzakelijk).
Techtesters YouTube
Techtesters op Instagram
Foritain op Twitter (auteur, test-chef)
Nadalina op Twitter (baas, foto-heldin)

Over Stephan
Stephan en Nada kennen elkaar dankzij online gaming en een liefde voor toffe tech. Tegenwoordig houden zij elkaar bezig met maken van reviews van computer hardware. Hun doel: Uitgebreide reviews die je een realistisch beeld geven van wat je van het product mag verwachten.