ASUS ROG Crosshair VIII Formula review


Twijfel je of AMD weer mee doet aan de absolute top wat CPU’s betreft? Het feit dat Asus voor het eerst in iets van 6 jaar weer een ROG Crosshair Formula bordje heeft gemaakt alleen al is dan eigenlijk genoeg informatie om te weten dat we met echte high-end units te maken hebben. De laatste paar Formula borden hadden allemaal een duidelijke insteek: ultiem zijn voor prijzige custom water builds, en de ROG Crosshair VIII Formula is geen uitzondering.

599 euro moet dit grapje kosten. Zelfs met het oog op de andere X570 borden en custom water parts is dat .. niet weinig. Maar krijg je er ook wat voor?

Meer info over de nieuwe Ryzen CPU’s waar deze borden voor gemaakt zijn vind je in onze video review:


Bouw en features


Moet ik met dit soort plaatjes nog wat schrijven? De ROG Crosshair VIII Formula is een bord als geen ander. Dik aangeklede bordjes zien we natuurlijk wel meer, de ROG Crosshair VIII Hero doet er in dat opzicht niet eens veel voor onder, maar je dit zijn toch bordjes waar je heel blij van wordt. Veel overkappingen, maar Asus vindt dan wel weer een fijne balans tussen dik en niet dermate overdrijven dat het een beetje fout wordt. De keuze voor veel aluminium delen helpt het totale chique gevoel in elk geval een flinke sap vooruit. Maar eh.. dames en heren Asus, plak die lelijke rode sticker ergens anders eh.


De vergelijking met de Hero kunnen we overigens wel verder trekken, de Formula is eigenlijk een Hero met net wat extra aankleding. Net als de Hero zien we zaken als fysieke knoppen, alle toeters en bellen voor (ln2) overclockers, en dezelfde extreem dikke stroomvoorziening ook als je straks de 16-core wilt kopen en tot het uiterste wilt pushen. In tegenstelling tot de Hero heeft de Formula gelukkig wel die tweede interne USB 3.0 header voor cases met 4 USB 3.0 poorten voorop.


Hoewel de Hero ook al de extra headers voor je waterloop had kenmerkt de Formula zich als echt custom water bordje door het EK waterblok op de stroomvoorziening. Ook zit er op de Formula de Asus LiveDash (OLED displaytje) voor o.a. troubleshooting. Ook de Formula heeft de ROG Node connectie overigens, een header waarmee je de schermpjes van de aankomende ROG cases kan aansturen.Eigenlijk de enige beperking die we intern kunnen benoemen is de afwezigheid van een derde M.2 slot, iets waar Asus deze generatie weinig in lijkt te zien.

Achterop is de Formula net als de Hero een beest. 12 USB poorten waarvan 8 volwaardige USB 3.1 poorten? Lekker. Net als de Hero krijg je twee netwerkaansluitingen, maar de 2,5 Gbit/s Realtek chip maakt hier plaats voor een betere 5 Gbit/s Aquantia chip. Leuk, maar voor zo’n 600 euro had ik eigenlijk wel weer op 10 Gbit/s gehoopt zoals op de Aorus Xtreme zit.


Testresultaten


Setup voor gestandaardiseerde vergelijkende test:
– AMD Ryzen 7 3700X
– AMD Wraith MAX
– 2×8 GB G.Skill FlareX DDR4 3200MHz C14
– Seasonic Prime Titanium 850W
– Samsung 860 PRO SSD
– Windows 10 Pro x64 (1903)

Zoals eigenlijk te verwachten was ontlopen de prestaties van de verschillende borden elkaar nauwelijks. Gigabyte zien we iets achter lopen in de geheugen benchmark, maar daar blijft het bij.

Overzicht aansluitingenOverzicht prijzen


Conclusie


Laat er geen misverstand over bestaan: Objectief is geen enkel bord in deze prijsklasse te verdedigen. Dit zijn geen producten die je nodig hebt of producten die proberen om veel waard voor je geld te bieden. Zo moeten we ze ook niet beoordelen, en als je dat zoekt heb je tal van andere opties. Dit zijn borden die je koopt omdat het kan, omdat het geld niet uit maakt en je wat bijzonders zoekt. De vraag is dan ook: is de ROG Crosshair VIII Formula bijzonder?

Ja, zonder twijfel, al heeft de Formula het natuurlijk makkelijk door iets te doen wat eigenlijk geen enkel ander bord doet: hij komt met het waterblok op de VRMs. Sure, in theorie is het ook een bord waarmee je met LN2 extreem kan gaan overclocken, maar al die features zitten ook op de goedkopere Hero en dan zitten die waterblokken eerder in de weg. De Hero zet ook druk op de Formula omdat, waterblok uitgezonderd, daar alle andere custom loop features ook al aanwezig zijn. Objectief is het EK blok op die dikke stroomvoorziening eigenlijk ook overkill en de Hero is natuurlijk een stuk goedkoper, dus zelfs voor een luxe custom loop rig is de Formula nog lastig te verdedigen gezien dat blok er dus echt alleen voor de show zit. Waarom ze niet nagedacht hebben over het waterkoelen van chipset deel waaralsnog een fan zit begrijp ik wat dat betreft niet goed, want daar had echte meerwaarde gezeten.

De Formula is wel iets extremer dan de Hero, met zijn OLED display, 5 Gbit/s netwerkpoort, en het is absoluut fijn dat de Formula wel dat tweede USB 3.0 headertje heeft intern, maar ik betwijfel of dat de argumenten zullen zijn om 170 euro bij te dokken op reeds een duur bord.

En zo komen we dus eigenlijk weer terug bij wat we al wisten: de ROG Crosshair VIII Formula is een prachtig bord, maar één met zo’n extreme, overcomplete featureset en prijs dat hij alleen voor dat handje vol custom water bouwers met serieus geld over interessant is (en zelfs zij zullen de Hero niet moeten negeren). Is dat erg? Nope, de onbereikbaarheid voor velen maakt hem vermoedelijk zelfs leuker voor een select clubje. Toegegeven, met onze eigen custom loop in de planning is er eigenlijk ook geen chiquer bord dat ik zou kunnen wensen… maar enkel omdat het kan.

Vragen over onze reviews of de producten die we bespreken? Je vindt ons op:
Onze Discord server voor chat en tech talk (gratis en geen installatie noodzakelijk).
Techtesters YouTube
TechtestersLive op Twitch
Foritain op Twitter (auteur, test-chef)
Nadalina op Twitter (baas, foto-heldin)

Over Stephan
Stephan en Nada kennen elkaar dankzij online gaming en een liefde voor toffe tech. Tegenwoordig houden zij elkaar bezig met maken van reviews van computer hardware. Hun doel: Uitgebreide reviews die je een realistisch beeld geven van wat je van het product mag verwachten.