ASUS ROG Crosshair VIII Hero review


Een nieuwe generatie high-end CPU’s, een nieuwe ROG Hero, voluit de ASUS ROG Crosshair VIII Hero. Dit is Asus’ high-end X570 moederbord, het bord dat ideaal zou moeten zijn voor de echte liefhebber, overclocker, en custom water liefhebber. Technisch gezien staat de ROG Formula erboven als echte flagship, maar het is de Hero waar de (vermogende) ROG fan naar zal kijken. In deze review gaan we kijken of dit bord de gewaardeerde Hero serie ook eer aandoet.

Prijskaartje? Iets meer dan 400 euro, wat hem de concurrent maakt van o.a. de Aorus Master en de MSI Ace. En ja, dat hij daarmee al afvalt voor de meesten van jullie is een gegeven.

Meer info over de nieuwe Ryzen CPU’s waar deze borden voor gemaakt zijn vind je in onze video review:


Bouw en features


Ik heb vaak gezegd dat ik wel fan ben van het design van de Hero serie, en wat looks betreft stelt de Hero in mijn optiek ook niet teleur. Net als voorheen raakt Asus hier een mooie balans tussen enerzijds een dikke aankleding, maar aan de andere kant toch net wat meer ingetogen dan de Strix modellen. Hij is strak, praktisch volledig afgekapt, maar niet overdreven in-your-face.
De Hero heeft een paar duidelijke doelgroepen: liefhebbers van exteem overclocken, custom waterloops, en liefhebbers van gewoon een extreem dik moederbord voor hun game-pc dat vermoedelijk meer toeters en bellen heeft dan ze ooit zullen gebruiken. Alle drie worden goed voorzien: we zien de extra knoppen en ln2 features voor overclockers, tal van extra headers voor je waterloop, en voor iedereen die gewoon een dik bord wil krijgen we top-end audio, een stroomvoorziening waar je u tegen zegt, en genoeg fan-, RGB en aRGB headers voor welke case dan ook. Ook zien we Asus’ eigen Node aansluiting bedoeld voor enkele nieuwe cases, ben benieuwd.

Ik ben geen fan van Asus’ keuze om de kwaliteit van de VRMs uit te drukken in hoeveel power stages het bord heeft, maar ik snap dat de gemiddelde koper niet beter weet dan ‘meer is beter’ en ze met ‘8 phases’ als PR verhaal minder goed voor de dag komen. Het is echter een top-tier stroomvoorziening dat 16-core 3950X’s in xOC aan kan, dus wat wil je nog meer?


De extra’s voor overclocken en waterkoeling nemen echter wel de nodige ruimte in op het bord waardoor Asus een aantal andere zaken achterwege heeft gelaten. Zo ontbreekt een derde M.2 slot, iets wat het gros van de andere high-end borden wel heeft. Een grotere omissie vind ik de tweede interne USB 3.0 header. Dit is een high-end bord waarvan ik verwacht dat de nodige kopers hem in een high-end case willen bouwen. Heb je een high-end case met vier USB 3.0 poorten voorop? Dan kan je er maar twee aansluiten. Dat je keuzes moet maken snap ik, maar ik denk dat ze beter 2 van de 8 SATA poorten hadden kunnen schrappen en een beetje kunnen shuffelen voor die extra header.

Achterop valt de Hero juist weer positief op. Dubbele LAN, inclusief 2,5 Gbit/s, WiFi 6, en maar liefst 12 USB poorten waarvan 8 volwaardige USB 3.1 poorten. Dat doet de MSI Ace met slechts 8 poorten er toch knullig uit zien.


Testresultaten


Setup voor gestandaardiseerde vergelijkende test:
– AMD Ryzen 7 3700X
– AMD Wraith MAX
– 2×8 GB G.Skill FlareX DDR4 3200MHz C14
– Seasonic Prime Titanium 850W
– Samsung 860 PRO SSD
– Windows 10 Pro x64 (1903)

Zoals eigenlijk te verwachten was ontlopen de prestaties van de verschillende borden elkaar nauwelijks. Gigabyte zien we iets achter lopen in de geheugen benchmark, maar daar blijft het bij.


Overzicht aansluitingenOverzicht prijzen

Conclusie


Asus hun ROG line-up heeft de reputatie om de echte liefhebber bordjes te zijn, en die reputatie doen ze met hun nieuwe Hero ook eer aan; dit is echt een enorm tof en uitgebreid bord. Natuurlijk teren ze voor een deel op ervaringen uit het verleden, en het is enorm lastig voor de concurrentie om bijvoorbeeld de bios ervaring van Asus te evenaren wanneer die liefhebbers de Asus bios en mogelijkheden al van begin tot eind uit hun hoofd kennen. Dat neemt echter niet weg dat wanneer we serieus gaan tweaken, overclocken of benchmarken, Asus dat streepje voor heeft.

Maar de ROG Crosshair VIII Hero teert echt niet alleen op het verleden, want hij naast een uitstekende standaard feature line-up wat fan, RGB, aRGB en USB opties betreft loopt dit bord voorop wat betreft extreme overclock opties en extra’s voor custom water loops. De prijs is fors, ook vergeleken met dikke borden als de Aorus Master en MSI Ace, maar er staat wel degelijk een collectie tastbare extra’s tegenover die dit bord objectief high-end maken. Ik denk dat Asus geluk heeft met X570 dat hun price premiums in absolute termen nog altijd aanwezig zijn, maar relatief gezien makkelijker te verwerken zijn. Natuurlijk is 400 euro veel te veel voor het gros van de pc bouwers en is dit bord voor de meeste gebruikers enorm overkill, maar het zal relatief makkelijker zijn mensen te overtuigen nog een paar tientjes verder te gaan als ze al serieus naar de Aorus Master of de MSI Ace zouden kijken.

Het ontbreken van een derde M.2 slot is wel jammer, en het ontbreken van de tweede USB 3.0 header intern zelfs onbegrijpelijk; twee heldere minpunten waar je goed bij stil moet staan en die de eerder genoemden alternatieven wel een streepje voor geven bij specifieke cases of een drang naar veel M.2 SSD’s.

Deren de twee voornaamste kanttekeningen je niet, dan resteert niets minder dan het echte “money no object” high-end X570 bord voor overclockers en waterkoelers en het bord waar menig geek van zal dromen. Ik vrees echter dat de liefhebbers van ‘gewoon’ een heel dik bord, liefhebbers die bij eerdere generaties nog wel eens een Hero-upgrade pakte omdat het kon, met de X570 prijzen toch niet verder zullen komen dan dromen.

Vragen over onze reviews of de producten die we bespreken? Je vindt ons op:
Onze Discord server voor chat en tech talk (gratis en geen installatie noodzakelijk).
Techtesters YouTube
TechtestersLive op Twitch
Foritain op Twitter (auteur, test-chef)
Nadalina op Twitter (baas, foto-heldin)

Over Stephan
Stephan en Nada kennen elkaar dankzij online gaming en een liefde voor toffe tech. Tegenwoordig houden zij elkaar bezig met maken van reviews van computer hardware. Hun doel: Uitgebreide reviews die je een realistisch beeld geven van wat je van het product mag verwachten.