ASUS ROG Delta S Animate


Tal van producten worden ontworpen met het idee dat ze de beste ervaring moeten bieden, of de beste prijs-prestatieverhouding. En normaliter ligt daar ook onze focus op, want randzaken zoals RGB zijn natuurlijk harstikke leuk maar stiekem gewoon bijzaak.

Maar af en toe loop je tegen producten aan die heel bewust en zonder schaamte gemaakt zijn om gewoon lekker op te vallen, om iets te doen waar het product inhoudelijk weliswaar niet per sé beter van wordt, maar waarmee je wel aandacht kan trekken. En daar hebben wij hier ook totaal geen probleem mee: dagelijks geven tal van mensen onnodig geld uit aan dingen die we niet echt nodig hebben, dus waarom zou elk tech product dan maar puur prijs-prestatie georiënteerd moeten zijn?

ASUS wist dergelijke aandacht te trekken met hun ROG Zephyrus G14 laptop waar ze in de deksel met tal van kleine ledjes patronen, of je eigen plaatjes en teksten kon laten weergeven. Het liet een verder uitstekende laptop extra opvallen op een leuke manier. En het zal vermoedelijk ook een succes zijn geweest, want inmiddels hebben ze besloten hetzelfde truckje toe te passen op andere producten. En dat brengt ons bij de review van vandaag: we gaan kijken naar de ROG Delta S Animate, een gaming headset met een vergelijkbaar aanpasbaar LED display op de oorschelpen.


De basis van de Delta S Animate is niet nieuw, dat is de ROG Delta S die we dik een jaar geleden al eens hadden gereviewd. De op dat moment 209 euro kostende headset is inmiddels beter verkrijgbaar voor rond de 159 euro, en dat geeft je een dikke, over-ear gaming headset met stevige specificaties: USB Type-C, meerdere ingebouwde DACs, grote drivers en een keurige bouwkwaliteit. In de tijd hekelde ik het enorme aanbod aan headsets en dat het lastig is voor ASUS om in die markt op te vallen, maar vandaag de dag met een lager prijspunt en een goede algehele prestatie is dat basismodel een aantrekkelijkere optie geworden.


Unboxing, keurig


Even een fototje overbelicht, dan zie je nog wat van de details

Aan die prima basis heeft ASUS gelukkig ook niet te veel gerommeld, want zaken zoals de pasvorm (keurig van S tot XXXL met goede drukverdeling) en compatibiliteit (PC, Switch, PS5, via USB Type-C of Type-A) waren gewoon goed. Ook het feit dat ze zowel een mesh als een neplederen earpad meeleveren waardeer ik, net als het feit dat die schelpen an sich ook lekker fors zijn. Vooral voor mannen met een groot hoofd is pasvorm en comfort snel een ding, en dat doet de Delta S goed zonder dat hij kleine koppies tekort doet.





USB Type-A en Type-C aansluiting inbegrepen

De geluidskwaliteit is ook goed, al past die dus meer bij het nieuwere prijspunt dan het oudere zoals ik in de tijd opmerkte. ASUS heeft een enorm technische insteek met mooie technische termen als QUAD DACs en dergelijke, maar dat betekent niet dat het beter klinkt als headsets met “gewoon goede drivers” (dan denk ik even aan Sennheiser of Epos met hun drogere insteek). Maar op dit prijspunt kan de ASUS gewoon goed mee.



Liever Mesh oorschelpen? Die zitten er ook gewoon bij


De focus ligt hier duidelijk op gaming, met een stevige bass en goede separatie wat positie bepalen in games goed weet over te brengen. Luister je graag naar muziek, dan is dit een headset met pop en andere “lekker knallen” stijlen in het achterhoofd: zat bass, veel volume, lekker dynamisch. Gaming headsets hebben soms een slechte naam als het om muziek gaat, maar dit is echt een keurig opgebouwde headset met prima detail en een comfortabel warm geluid, niets kraakt of bromt. Dat gezegd hebbende, om rustig muziek luisteren zijn er betere opties voor minder, zelfs als je met de software het geluid een beetje naar eigen wens probeert in te richten.


De mic klinkt wat warm, maar wel goed, met goede geluidsonderdrukking van buiten af.


Maar goed, de Delta S is an sich prima ding voor een prima prijs dus, maar we kijken hier naar de Animate uitvoering, en die valt natuurlijk op met zijn LED matrix oorschelpen. Die zien er harstikke leuk uit, en omdat het niet ASUS hun eerste product is met een dergelijk ding heeft de software inmiddels tig presets en profielen die je kan downloaden, plus je kan je eigen plaatjes weergeven.



Het is echt een geinige feature met een goede uitwerking, maar je bent natuurlijk wel beperkt tot een aantal grote, witte pixels. Dat betekent dat je niet lukraak foto’s kan invoeren, maar dat je het beste zelf een plaatje knutselt met zwart en wit. Ga er dus van uit dat je wel wat tijd kwijt bent voordat je je eigen logo goed in beeld brengt met dit ding.



Een willekeurige foto geeft gewoon een vol array witte pixels, je moet echt zelf even iets Animate-passends maken.


Ik heb uiteraard ook wel wat aan te merken. De vaste, niet vervangbare kabel is een duidelijk minpunt voor mij. Ook betaal je er flink meer voor, één webshop heeft hem voor 230 euro te koop, bij anderen kost hij meer dan 300 euro. Je betaalt op dit moment dus 70 tot 150 euro meer voor het genoegen. Dat zet hem duidelijk in het segment met andere headsets met hele unieke features, of draadloze werking bijvoorbeeld. Daarbij zie je bij een headset zelf weinig van die lichtjes, ik vraag mij dan ook af hoeveel zin dit ding op zichzelf heeft, al kan ik dat wel door de vingers zien in de wetenschap dat deze headset een onderdeel is van een groter Anime Matrix geheel bij ASUS.



Een andere grote ergernis is de software en een paar rare keuzes die ASUS daarmee gemaakt heeft: heb je net een dikke premium betaalt om dit toffe ding te halen, forceren ze je om in te loggen in hun software voordat je extra LED effecten kan downloaden. Inloggen hoeft gelukkig niet om de software te gebruiken, maar als je meer dan de standaard 10-ish effecten wilt downloaden wel. Onnodig consumer pestgedrag als je het mij vraagt, dus haal dat er maar ZSM uit ASUS. Ook het feit dat de Armoury Crate meerdere losse applicaties in de achtergrond installeert die je dan weer handmatig weg moet halen is onnodig. Merk je weinig van in gebruik, maar het kan desondanks beter.


Conclusie


Met de Delta S Animate pakt ASUS een prima headset en maken ze dankzij die LED matrix er een extra opvallende uitvoering van. Daar betaal je dan wat extra voor, maar dat zie je zelf als mogelijke koper natuurlijk ook wel. Droog bekeken lijkt het niet logisch om dat te doen en is de originele Delta S de betere keuze, maar iedereen heeft zo hun hobby’s en als jij dit nou leuk vindt, waarom niet? Het is tenslotte niet zo dat je geen goed product in huis haalt, je betaalt er simpelweg meer voor dan strikt noodzakelijk.

Als een losse headset is de Delta S Animate wel de minst waarschijnlijke aanschaf van de Anime Matrix serie, je ziet de oorschelpen tenslotte zelf niet of nauwelijks en mocht je het makkelijk kunnen betalen zou ik mij afvragen of je niet liever andere features koopt: draadloze werking, losse DACs, e.d. Op zijn eigen ligt de Delta S Animate dan ook meer voor de hand als je iemand bent die streamt en daarmee extra wilt opvallen bij je publiek, bijvoorbeeld om je eigen naam en logo op je headset te hebben. De andere voor de hand liggende doelgroep van deze headset zijn mensen die reeds een ROG Zephyrus G14 (of het toetsenbord, review soon!) hebt met dezelfde feature, die dan ook in sync effecten kunnen uitvoeren, in dat geval kan ik mij deze aanschaf wel heel goed voorstellen.

Zo moeten we deze headset dan eigenlijk ook afronden: de Delta S Animate is niet voor iedereen, maar dat hoeft ook niet en ik wil fabrikanten niet straffen om af en toe leuke en gekke dingen te doen, sterker nog dat maakt de markt des te leuker. Maar we moeten dit ook niet als een gimmick af doen, als jij zo je redenen hebt waarom deze bij jou zou passen haal je er ook gewoon een uitstekende headset mee in huis.


Vragen over de producten die we bespreken? Aankoopadvies nodig of gewoon gezellig chatten met ons? Je vindt ons op:
Onze Discord server voor chat en tech talk (gratis en geen installatie noodzakelijk).
Techtesters YouTube
Techtesters op Instagram
Foritain op Twitter (auteur, test-chef)
Nadalina op Twitter (baas, foto-heldin)

Over Stephan
Stephan en Nada kennen elkaar dankzij online gaming en een liefde voor toffe tech. Tegenwoordig houden zij elkaar bezig met maken van reviews van computer hardware. Hun doel: Uitgebreide reviews die je een realistisch beeld geven van wat je van het product mag verwachten.