ASUS ROG Delta S review


Als het op videokaarten, moederborden en monitoren aankomt dan weet ASUS eigenlijk keer op keer wel dikke producten neer te zetten. Zeker in hun ROG lijn. Kost wat, maar dan krijg je ook wat. Dat is het motto, en dat is ook prima.

Maar op gebied van randapparatuur is de markt lastiger. Niet alleen leek het nooit echt de volledige focus te hebben, er is ook veel en veel meer te kiezen. En zeker op gebied van headsets zijn er flink veel audio specialisten waar je tegenop moet boksen. Soms pakte dat uitstekend uit voor ASUS, zo was de recente Strix Go 2.4 echt een leuke, veelzijdige headsets, maar het was zeker geen garantie voor succes zoals bij sommige andere categorien.

Met de nieuwe ROG Delta S durven ze het weer aan om een gooi te doen naar de titel van de ultieme bedrade gaming headset. 209 euro, USB-C, meer ingebouwde DACs dan dat je oren hebt, en een flinke dot RGB. Is dat genoeg?


Design, Features, Pasvorm


Als het op het design aankomt dan doen ze echt hele goede zaken, het is één van de dikst ogende gaming headsets die ik ken. Chique kleurcombinatie en materiaalkeuze, voelt stevig met een grammetje of 300 (niet licht, maar verre van de zwaarste categorie), forse maar niet overdreven vormgeving, en natuurlijk RGB. Strakke RGB ook trouwens, ik hou er wel van.

Gezien het een bedrade unit betreft valt er niet veel aan te knutselen. Je hebt een schakelaar om eea RGB aan te passen, al zal je die normaliter in de standaard modus laten of laten synchroniseren met je andere ASUS hardware, en je hebt een volume slider. De kabel is vast, maar dat is niet ongebruikelijk bij USB headsets. USB-C zit er aan vast, en daarmee kan je naar je PC, Switch of PS5, maar er zit ook een Type-A verloopje bij voor PC’s zonder Type-C. Helemaal prima.Wat pasvorm betreft is de Delta S het meest geschikt voor hoofdmaatjes M tot en met XL. Voor Sjes vind ik de schelpen iets te groot, en als je echt een waterhoofd hebt dan merk je dat de drukverdeling wat naar de bovenkant van de oorschelp neigt. Met maatje M, L of XL, dan valt hij lekker ruim om je oren, is de drukverdeling goed en is de druk niet te zwaar of te licht, en voelt hij als gegoten. Je krijg er twee soorten pads bij, dan heb je nog wat te kiezen ook.
Geluidskwaliteit


Als het op geluid aankomt dan maakt ASUS wel eens de fout om de beetje Chinees achtige feature focus de voorkeur te geven boven “gewoon goede drivers”. Misschien is het een Hollandse benadering, maar sorry ASUS, verhalen als QUAD DAC, MQA rendering en dergelijke doen mij weinig, laat het geluid maar voor zich spreken. Ik vermoed dat de “Gamer” focus het wint van mijn ouwe-lullen feedback, maar bij deze toch mijn zegje: doe zo min mogelijk digitaal, en geef gewoon de beste driver voor het geld.


Het mooie is, de Delta S klinkt eigenlijk gewoon harstikke lekker. Ik zeg bewust lekker, want het is duidelijk een headset die beter tot zijn recht komt bij games (lekker knallen), en pop en edm. Beetje aangezette bass, redelijk gekleurd geluid, maar wel lekker. Kijken we naar de SPL grafieken en gaan we kritisch luisteren naar instrumentale stukken dan staat niet ter discussie dat je voor 200 euro beter bij Sennheiser of Beyerdynamic kan kijken, maar de Delta S knalt lekker. Flink maximaal volume, stevige bass, hopsakee. Aardige separatie ook voor gaming, wel handig voor je spatial awareness, dus het is prima genieten met dat ding, het is alleen zo dat je vergelijkbare geluidskwaliteit voor 150 euro ook wel weet te vinden. Je kan wel wat tunen overigens in de software, dat is dan wel weer het voordeel van de digitale poespas.Microfoon


De Mic heeft de grootste verandering ondergaan sinds de vorige Delta. ASUS heeft nu namelijk hun AI Mic concept aan deze unit toegevoegd, en dat kan een enorm verschil maken. Zeker in deze tijd met thuiswerkers, thuisgamers, et cetera. De mic is an sich harstikke prima, mag ook gezien het een bedrade unit is, maar met AI mic kan je vervolgens de achtergrondgeluiden uitstekend wegfilteren. Als je dat kan gebruiken dan is dat een duidelijke meerwaarde, het werkt namelijk beter dan alle andere noise cancelling features die in headsets zitten die wij kennen. Alleen Nvidia RTX Voice werkt nog iets beter, maar dat werkt alleen op een PC met RTX videokaart.
Conclusie


Met de ROG Delta S zet ASUS een hele lekkere gaming headset neer. Hij klinkt lekker, zit lekker (maatje M – XL, minder voor S en XXL), heeft een goede mic met uitstekende actieve achtergrondfilters, hij werkt met PC en consoles, en hij ziet er prachtig uit. Puur voor het geluid kan je iets vergelijkbaars vinden voor minder, zeker als je primair een kritisch luisteren muziekheadset wilt, dus hij moet het toch een beetje hebben van gamers met een pop en edm voorkeur die houden van het merk en de uitstraling. Maar goed, strakke RGB is ook gewoon een harde wens voor velen, en die wens wordt prima voldaan.

Een beetje prijzig of niet, onder de streep is het wel de beste pure gaming headset die ASUS tot dusver heeft geproduceerd (de Go 2.4 is all-round). Als dat is wat jij zoekt als ROG fan? Bij deze:


Vragen over de producten die we bespreken? Aankoopadvies nodig of gewoon gezellig chatten met ons? Je vindt ons op:
Onze Discord server voor chat en tech talk (gratis en geen installatie noodzakelijk).
Techtesters YouTube
Techtesters op Instagram
Foritain op Twitter (auteur, test-chef)
Nadalina op Twitter (baas, foto-heldin)

Over Stephan
Stephan en Nada kennen elkaar dankzij online gaming en een liefde voor toffe tech. Tegenwoordig houden zij elkaar bezig met maken van reviews van computer hardware. Hun doel: Uitgebreide reviews die je een realistisch beeld geven van wat je van het product mag verwachten.