ASUS ROG Delta Wireless review


Met de ASUS ROG Delta Wireless pakt het basismodel Delta welke we al meermaals hebben besproken en maakt daar een draadloze variant van met zowel een USB Type-C dongle en Bluetooth, waarhee hij dus bruikbaar is op alles van onze PCs, Steam Deck, Switch en Playstations.

Een breed inzetbare draadloze gaming headset dus. Maar daar zijn er meer van, kan de Delta Wireless zijn prijs van 169 euro verdedigen?


Wat vorm en bouwkwaliteit betreft zet ASUS zich netjes af van concurrenten in het lage segment. Net als zijn voorgangers voelt de Delta lekker stevig aan zonder al te zwaar te zijn, en hij ziet er ook aantrekkelijk uit met zijn zwart-witte kleurstelling. Heel low profile is hij niet, dus je moet niet verwachten dat je er niet mee gaat opvallen. In het design is ook rekening gehouden om de USB Type-C dongle makkelijk mee te kunnen nemen, iets wat elke headset zou moeten hebben.
Comfort is subjectief, maar met vier verschillende hoofden hier in huis hebben we direct een brede gebruikersgroep te pakken. En op dat vlak scoorde de Delta al goed, en de Delta Wireless natuurlijk niet minder: hij gaat klein genoeg voor onze jongste (6), maar ook groot genoeg voor yours truly (helmmaat XXL). En hij doet dat met een iets minder dan gemiddelde clamping force; een dergelijke losse fit moet je dus wel willen. Het enige wat we allemaal opmerken is dat het niet de aller lichtste is, dus als je echt een super lightweightje zoekt zijn er betere alternatieven. Echter vindt niemand hem hier te zwaar, inclusief de kinderen.
De meegeleverde stoffen earpads zijn een fijne extra, je kan dus zelf kiezen tussen nep leer (dat dempt wat meer), of een iets zachter mesh stofje.

Feature technisch is het een fijne unit. De combinatie van een type-c dongle (switch, laptop, steam deck, PS5), Type-A adapter (PC, laptop, PS4) plus Bluetooth (letterlijk alles met Bluetooth) maakt hem heel breed inzetbaar, wat hem ook een voordeel geeft over headsets die alleen via hun dongle werken. Wat accuduur komen we gemiddeld rond de 30 uur uit, wat niet heel uitzonderlijk is tegenwoordig maar in de praktijk toch ruim voldoende. Pluspunten geven we aan de quick charge optie, want met 15 minuten laden kan je weer 3 uur vooruit.


Ook het geluid is opvallend lekker, zeker als je van een beetje bass houdt. De grote 50mm drivers kunnen goed knallen, al missen ze wat verfijning voor rustigere muziekstijlen, iets waar headsets zoals de Arctis en Nova, of de Logitech G Pro X zich iets meer op richten. Maar we vermoeden dat ASUS die kant toch vrij bewust gekozen heeft voor hun all-round gaming headset, en dat hun ROG-RGB die-hard doelgroep meer-knallen meer-beter vindt. Met de software kan je daar nog wat aan tweaken, maar die relatieve positie blijft wel van toepassing.

Iets minder overtuigend vonden we de microfoon, al was dat vooral omdat ASUS op hun productpagina de indruk wekte dat het echt fantastisch zou zijn. Voor een ingebouwde mic klinkt het best ok, zeker met de AI noise cancelling feature waarmee achtergrondgeluid goed weggefilterd wordt, maar het komt in onze optiek niet in de buurt van een top microfoon die direct voor je mond zit: prima voor communicatie, maar als je veel gesprekken voert of heel consequent moet spreken (denk aan raid leading of iets dergelijks), dan zouden we een betere mic kopen.


Conclusie


We vinden de Delta Wireless een leuke headset: hij is leuk om te zien, zit lekker op de kop, klinkt goed en breed inzetbaar. We dragen de hele dag door headsets en deze mag er van ons zeker wezen. Maar omdat het niet de enige is die dat doet moet ASUS ook zorgen dat de prijs gewoon klopt, en daar is nog wel wat werk aan de winkel.

We hebben de Delta Wireless af en toe voor 150 euro gevonden, maar momenteel staat hij weer op 170 euro. Wanneer we dan een Steelseries Nova 7 op 130 euro of een Arctis 9 op 140 euro zien, dan is het zoeken naar argumenten waarom je 30 tot 40 euro meer zou willen betalen. Een beetje meer betalen voor een extra setje earpads is prima, op termijn is dat toch vaak het eerste wat je wilt vervangen, maar voor dat verschil verwachten we toch nog net wat meer. Een grote voorliefde voor het merk of de aanwezigheid van meer ROG hardware zou wel een reden kunnen zijn, maar wij willen altijd naar de objectieve elementen zoeken die een meerprijs verklaren en daar vinden we dan te weinig.

Awards geven we voor objectieve prestaties, en de Delta Wireless mag als fijne all-rounder een objectieve aanbeveling zijn. Het is in onze optiek enkel even wachten op een leuke aanbieding hierop, of op ASUS om die prijs permanent wat beter in lijn te brengen met hun concurrentie.


Vragen over de producten die we bespreken? Aankoopadvies nodig of gewoon gezellig chatten met ons? Je vindt ons op:
Onze Discord server voor chat en tech talk (gratis en geen installatie noodzakelijk).
Techtesters YouTube
Techtesters op Instagram
Foritain op Twitter (auteur, test-chef)
Nadalina op Twitter (baas, foto-heldin)

Over Stephan
Stephan en Nada kennen elkaar dankzij online gaming en een liefde voor toffe tech. Tegenwoordig houden zij elkaar bezig met maken van reviews van computer hardware. Hun doel: Uitgebreide reviews die je een realistisch beeld geven van wat je van het product mag verwachten.