ASUS ROG Harpe Ace & ROG Azoth Review


Hoewel de markt voor gaming muizen en toetsenborden inmiddels redelijk uitgekauwd lijkt zie we tal van fabranten alsonog in een soort van vacuum proberen het wiel opnieuw uit te vinden. Zeker de grotere fabrikanten doen er soms wat langer over om features die door enthousiastelingen al heel snel als standaard gezien worden ook te introduceren, denk bijvoorbeeld aan de beweging naar meer lichtgewicht designs en paracord style kabels; menig A-merk komt er nu pas een keer mee aanzetten.

Maar waarom moeilijk doen als je ook gewoon ervaringsdeskundigen kan vragen wat zij nu echt willen? Dat is precies wat ASUS met hun nieuwe Harpe Ace en Azoth heeft gedaan, ze hebben namelijk Aimlab ingeschakeld om samen twee producten te maken waar je als muis- en toetsenbord fanaat wél heel blij van zou moeten worden.

En gezien ik mijzelf wel in die categorie plaats: laat maar komen!


ASUS ROG Harpe Ace


Mijn persoonlijke muis is al geruime tijd de Logitech G Pro Superlight omdat de vorm mij, en kennelijk vele anderen goed ligt. Dat de Harpe Ace nagenoeg dezelfde vorm aanneemt vind ik dan ook totaal geen probleem, eerder een voordeel. Hij voelt direct vertrouwd wat vorm betreft, zeker als je net als ik wel van een kleiner muisje houdt. Dat het geen volle palm grip all-round of MMO muis is zag je natuurlijk wel aankomen. Maar direct opvallend: met 54 gram is hij aanzienlijk lichter nog, en dat merk je enorm, ondanks dat hij niet minder stevig is, al moet je even snappen dat het feit dat je niks in de hand voelt niet betekent dat hij niet stevig in elkaar zit.




Ondanks het lage gewicht behoud je gewoon de draadloze functie, waarbij je kan kiezen tussen de snellere dongel, die je ook mooi in de muis kan opbergen, bedraad, maar ook Bluetooth; relatief zeldzaam voor dit soort muisjes.

ASUS benadrukt hun optische top sensor met een 36000 DPI, maar een top sensor is eigenlijk een gegeven tegenwoordig, dus alleen de afwezigheid ervan zou een serieuze kanttekening opleveren. Aandacht is er ook voor de switches: heel dik prima, al vind ik de spring-loaded switches van de Superlight misschien nog een tikkie fijner, veel scheelt niet niet. Het muiswieltje loopt prima, en de duimknoppen doen het eveneens goed. Maar eigenlijk is ook dat de standaard tegenwoordig.


De keuze voor licht blauwe duimknoppen vond ik opvallend, ROG is meestal zwart met wat rood. Maar dat komt vanuit Aimlab, en zien we vervolgens ook terug in de mousepad. Daar valt overigens niet veel over te zeggen, anders dan dat ie prima soepel glijdt en een prima afgewerkte rand heeft. Maar wel leuk is het ingebouwde meetlintje, dat maakt het afstellen van je 360 net even wat makkelijker dan met een los meetlint. Een kleinigheid, maar wat kunnen ze nu echt meer doen met een friggin’ mousepad.


Prijzen waren mij nog niet bekend, maar ik vernam dat de muis zo rond de 160 euro zou moeten kosten. Dat is in lijn met wat de Superlight in de adviesprijs was, maar gezien de huidige straatprijzen en het feit dat er tal van goede muizen zijn (een Razer Viper Ultimate kost ook geen 100 euro meer) zal dat in mijn optiek op termijn ook wat moeten zakken.

Groot’s favoriete muis. Als ik hem goed begrijp in elk geval.

ASUS ROG Azoth


De ROG Azoth gaat samen met de Harpe Ace, maar als je ze in je hand hebt zou je dat bijna niet zeggen. De Azoth is een stevig, zeg maar gerust zwaar compact toetsenbord dat echt oerdegelijk aanvoelt. Logisch dat een muis een afslankcursus krijgt en een toetsenbord niet, want bij het laatste wil je juist een solide plank op tafel hebben die nergens heen gaat. Waar menig “gaming” bordje gewoon grotendeels plastic is, is ASUS overigens ook niet vies van geweest, is de Azoth echt voelbaar een top kwaliteit aangelegenheid.




Maar het zijn de lubed ASUS NX mechanical switches die het doen voor mij. Ik heb de lineaire variant maar in dit bord zijn die echt heerlijk uitgevoerd. Ze lopen extreem soepel, en zijn ook opvallend stil in gebruik, zelfs wanneer je tot de bodem doortrapt. Goed geoliede switches zijn voor enthousiastelingen niets nieuws, maar in een gaming A-merk product zijn ze wel zeldzaam, en dat maakt de Azoth merkbaar fijner dan de gemiddelde gaming ramplank die je uit de kast trekt. In verhouding voelt een standaard Cherry of Kailh rode switch als een soort stroeve, krijsende prul switch. Dat zijn ze niet, maar je merkt goed dat een beetje liefde een mega verschil maakt.



Feature technisch is het ook een prima ding. Ook deze is draadloos met een extra Bluetooth optie, er zit een OLED display in met een fysiek volumeknopje ernaast, de dongle kan er in worden opgeslagen, en je krijgt zelfs een keurige selectie extras, inclusief wat extra switches (ze zijn hot swappable). En de caps zijn uiteraard PBT, dat had geen fanatieke nerd anders verwachten. Mijn enige punt van kritiek is de afwezigheid van een polssteun, die had ik verwacht zeker gezien het grote formaat van de doos.


Subjectief dan even: Positief vind ik zelf de kleurstelling, zwart met grijs is neutraal en veelzijdig, maar ook net wat chiquer dan puur zwart. Minder ben ik te spreken over de korte shift, een gevolg van het 75% design waarbij ze wel de arrow keys willen behouden, maar waarvoor de shift dan ingekort moet zijn. Dat is even wennen, zeker als je net als ik vooral op full size borden ramt. Zou mij niets verbazen dat ze op termijn een nog compactere mini versie hiervan uitbrengen.


De korte shift blijft even wennen voor mij.

Ook hier is de prijs niet bekend, maar ik zie wat rumors rond de 150 euro. Dat is best geld, maar voor een draadloos bord valt het erg mee, en gezien de kwaliteit van het bord, hoe fijn de switches zijn, en de extra features valt het in mijn optiek dan heel erg mee.



Conclusie


ASUS is altijd een grote speler als het op videokaarten en moederborden aan komt, maar met de peripherals zijn ze altijd een beetje zoekende geweest. Ze hebben absoluut super leuke producten gemaakt, maar dat waren toch vooral de opvallende niche oplossingen die opvielen, zoals de Claymore met zijn losse numpad. Zowel de Harpe Ace als de Azoth gaan echter vol voor de (high-end) mainstream, en met behulp van Aimlab doen ze dat in mijn optiek enorm succesvol.

De Harpe Ace raakt alle basispunten die je verwacht, zoals een top sensor, goede gliders en fijne switches, en combineert dat met een extreem laag gewicht wat voor FPS gaming echt heerlijk is. Exact de muis die je als FPS liefhebber zou verwachten.

De Azoth zet zichzelf eenvoudig apart van de typische gaming borden met zowel de bovengemiddeld degelijke bouw, wat leuke feature extras zoals het OLED schermpje, maar vooral ook die lekkere soepele switches die een klasse (of 3) fijner voelen dan de typische rode switch. En als bonus, de degelijke bouw zorgt er ook voor dat ze super stil zijn. Als ik alleen zou gamen en geen numpad voor werk nodig zou hebben dan weet ik dat ik hier direct naar over was gestapt, en dat zegt gezien het aantal alternatieven hier denk ik genoeg. Kortom, twee toppertjes in mijn optiek, en hopelijk is het ook een voorbode voor meer producten die worden ontwikkeld in samenwerking met mensen die zowel de kennis als ervaring hebben om de cruciale details goed op orde te krijgen.


Vragen over de producten die we bespreken? Aankoopadvies nodig of gewoon gezellig chatten met ons? Je vindt ons op:
Onze Discord server voor chat en tech talk (gratis en geen installatie noodzakelijk).
Techtesters YouTube
Techtesters op Instagram
Foritain op Twitter (auteur, test-chef)
Nadalina op Twitter (baas, foto-heldin)

Over Stephan
Stephan en Nada kennen elkaar dankzij online gaming en een liefde voor toffe tech. Tegenwoordig houden zij elkaar bezig met maken van reviews van computer hardware. Hun doel: Uitgebreide reviews die je een realistisch beeld geven van wat je van het product mag verwachten.