ASUS lanceert AMD X670-moederborden


Dit artikel is gebaseerd op een persbericht van ASUS

ROG Crosshair X670E Gene
Je zou kunnen zeggen dat microATX de Goldilocks-zone van moederbordformaten bewoont – niet te groot, niet te klein. Voor gamers die geen tweede PCIe x16-slot nodig hebben, levert de ROG Crosshair X670E Gene hoogwaardige prestaties, een uitzonderlijke functieset en de kenmerkende ROG-esthetiek in de middelgrote microATX-vormfactor.

Een gegraveerd, reflecterend ROG-logo op het geïntegreerde I/O-schild en een gepixeld Fearless Eye-pictogram op de chipset-koellichaam kondigen trouw aan de Republic of Gamers aan. RGB LED-accenten op het VRM-koellichaam, aanpasbaar met Aura Sync, zorgen voor een vleugje kleur op een bord dat anders een statement maakt met zijn donkere tinten en hoekige accenten.

Met het door en door next-gen X670-platform kunnen gebruikers game-ervaringen naar de kracht van vijf brengen met PCIe 5.0 en DDR5. Het PCIe 5.0 x16-slot kan de snelste grafische weergave van vandaag en morgen aan, en dankzij de ondersteuning voor DDR5 kunnen gebruikers genieten van de enorme bandbreedte, zinderende nieuwe snelheden en uitzonderlijke energie-efficiëntie die worden geboden door de volgende generatie DDR5 RAM. Tussen zijn ingebouwde slots en de ROG Gen-Z.2-kaart biedt de Gene twee PCIe 5.0 M.2-slots en één PCIe 4.0 M.2-slot, waardoor er voldoende bewegingsruimte is om een ​​snelle en ruime gamebibliotheek uit te bouwen – en uit te breiden aan het einde van de weg. En natuurlijk is dit moederbord gebouwd voor zelfs de machtigste AMD Ryzen 7000-serie processors met zijn robuuste voedingsoplossing met 16 + 2 gecombineerde vermogensfasen die geschikt zijn voor 110 ampère.

De uitgebreide reeks connectiviteitsopties van de Gene voldoet aan alle voorwaarden voor een moederbord van topniveau: toegang tot de pas geopende 6 GHz-band via de nieuwste WiFi 6E; Intel 2,5 Gbps Ethernet voor ongehinderd netwerken; een paar USB4-poorten op de achterste I/O; een connector voor een USB 3.2 Gen 2×2 Type-C-poort op het voorpaneel; en ondersteuning voor Quick Charge 4+.

ROG Crosshair X670E Extreme
De ROG Crosshair X670E Extreme accepteert geen compromissen en neemt geen gevangenen. Met zijn hoekige lijnen, levendige RGB LED-accenten en humeurige zwarte tinten staat het ROG Crosshair X670E Extreme-moederbord graag centraal. Voor ongeëvenaarde personalisatie-opties is dit bord voorzien van het AniMe Matrix™-display, een reeks LED’s die kunnen pronken met aangepaste retro-stijl animaties.

Keer op keer dienen de opvallende visuele elementen van de ROG Crosshair X670E Extreme het verlangen naar ongebreidelde prestaties. Grote koellichamen bovenop de VRM-circuits, chipset en ingebouwde M.2-slots bieden aanzienlijk koelvermogen en symmetrische schoonheid. Meerlaagse graphics sieren het oppervlak van de brede heatsink-cover voor de primaire M.2-sleuf. En de geïntegreerde aluminium I/O-afdekking helpt bij het koelen van circuits, vereenvoudigt het bouwproces en ziet er tegelijkertijd scherp uit.

Een robuuste stroomoplossing geeft de ROG Crosshair X670E Extreme bijna onbeperkte mogelijkheden om AMD Ryzen 7000-serie processors naar een hoger niveau te tillen. Met zijn 20 + 2 gecombineerde vermogenstrappen die geschikt zijn voor 110 ampère, is dit EATX-moederbord klaar om een ​​stabiele stroom stroom naar de CPU te leveren. De huidige processoren profiteren van het beschikbare vermogen en de thermische hoofdruimte om op elk moment de beste prestaties te bieden, dus koeling is niet alleen een kwestie van comfort – uitgebreide koeling zorgt ervoor dat gebruikers de aanhoudende prestaties krijgen die ze nodig hebben. De ROG Crosshair X670E Extreme levert een volledige reeks opties voor het opzetten van een droomkoeloplossing. Zes headers voor chassis-, radiator- en CPU-ventilatoren helpen de luchtstroom van het systeem tot stand te brengen en te regelen. Voor degenen die van plan zijn een op maat gemaakte vloeistofkoelingsoplossing in te zetten, zorgt een schat aan headers voor pompen en stroomsnelheden voor totale controle over de koelvloeistof die door een build stroomt.

Door de verbindingssnelheden te verdubbelen, biedt de nieuwe PCIe 5.0-standaard de bandbreedte om de ROG Crosshair X670E Extreme uit te rusten met USB4- en USB 3.2 Gen 2-poorten. Omdat zoveel gamers de USB-poorten op het voorpaneel van hun pc gebruiken om apparaten op te laden, biedt de ROG Crosshair X670E Extreme een USB 3.2 Gen 2 x2-connector op het voorpaneel met ondersteuning voor Quick Charge 4+. Koppel dit moederbord aan een behuizing met een USB Type-C-poort op het voorpaneel voor gemakkelijke toegang tot 60 watt opladen

Er worden twee PCIe 5.0 x16-slots aangeboden voor de geavanceerde grafische kaarten van vandaag en morgen. Tussen de twee on-board slots en de drie extra slots die beschikbaar zijn gemaakt via de ROG PCIe 5.0 M.2-kaart en de ROG GEN-Z.2-kaart, biedt de ROG Crosshair X670E Extreme vijf in totaal M.2-slots, waarvan vier PCIe 5.0 ondersteunen. x4-modus. Heatsinks voor alle slots, inclusief die op de add-in-kaarten, zorgen voor de volledige prestaties van schijven zonder beperking. Zes SATA 6 Gbps-poorten vormen een nog grotere opslagarray, zodat gebruikers nooit hun gamebibliotheek hoeven te rantsoeneren.

De netwerkopties van het moederbord zijn ook indrukwekkend. WiFi 6E-connectiviteit maakt het gebruik van een compatibele router in bepaalde regio’s mogelijk om toegang te krijgen tot de pas geopende, storingsarme 6 GHz-band. Een Intel 2,5 Gbps Ethernet-poort levert een harde lijn met hoge bandbreedte naar een router, terwijl een Marvell AQtion 10 Gb Ethernet-poort een machine voorbereidt om gemakkelijk multi-terabyte bestandsoverdrachten op snelle netwerken af ​​te handelen.

Als visuals de voorste stoel nemen als het gaat om gamen, rijdt audio als een shotgun. Op de ROG Crosshair X670E Extreme begint uitzonderlijke audio met een SupremeFX 7.1 Surround Sound-audio-oplossing met geïntegreerde versterkers en op-amps. Het ontwerp van het audiocircuit maakt gebruik van hoogwaardige condensatoren, interferentieafscherming en discrete sporen voor de linker- en rechterkanalen. Dankzij automatische impedantiedetectie kunnen zelfs audiofiele hoofdtelefoons met hoge impedantie een kristalheldere, vervormingsvrije uitvoer krijgen. Een ESS ES9218 Quad DAC pompt eersteklas audio naar de uitgang op het voorpaneel met een uitzonderlijke 120 dB signaal-ruisverhouding, ideaal voor high-end headsets.

ROG Strix brengt gamers overal bijeen
Voor mensen die in de eerste plaats een pc bouwen voor gaming, kunnen sommige van de exotische functies van de ROG Crosshair-serie meer als luxe dan als noodzakelijk aanvoelen. ROG Strix-moederborden behouden belangrijke elementen van de stijl en prestaties van de Crosshair-serie, terwijl gespecialiseerde functies worden vermeden die alledaagse bouwers misschien niet nodig hebben. In totaal biedt ASUS vier ROG Strix X670E-moederborden: een trio van hoogwaardige ATX-moederborden met verschillende niveaus van functies en stijlen, en een Mini-ITX-wonder in de ROG Strix X670E-I.

ROG Strix X670E-E Gaming-wifi
Als het best presterende bord van de Strix-familie, combineert de ROG Strix X670E-E Gaming WiFi het beste van vorm en functie. Hoekige accenten zwaaien over de koellichamen van het bord naast de kenmerkende ROG-iconografie, terwijl een verlicht acryldisplay op de geïntegreerde I/O-cover een indrukwekkend statement maakt.

Uitgebreide stroom- en thermische oplossingen stellen gebruikers in staat om de nieuwste high-end uitrusting te temmen. 18 + 2 gecombineerde vermogensfasen met een vermogen van 110 ampère leveren een stabiele stroomstroom naar een AMD CPU. Twee PCIe 5.0 x16-slots wachten op next-gen grafische kaarten en add-in-kaarten. Om PCIe 5.0 SSD’s soepel te laten werken, biedt de forse en dikke M.2 combo-sink een groot koeloppervlak. En het enorme M.2-koellichaam is inbegrepen in de accessoirekit.

Een nieuwe generatie gemakken vergemakkelijkt het bouwproces met de ROG Strix X670E-E Gaming WiFi. Naast de PCIe Slot Q-Release-knop, waarmee de grafische kaart eenvoudig kan worden verwijderd, is er een geïntegreerde startknop op het moederbord waarmee u eenvoudig een pre-test kunt doen voordat u het hele systeem gaat bouwen. En een reserve M.2 thermische pad in de ROG-accessoirekit zorgt ervoor dat gebruikers toekomstige vervangende schijven optimaal kunnen laten werken.

ROG Strix X670E-F / X670E-A Gaming-wifi
Tegenwoordig maken veel gamers alleen gebruik van een van de PCIe x16-slots op hun moederbord. Voor hen bieden de ROG Strix X670E-F Gaming WiFi en ROG Strix X670E-A Gaming WiFi alles wat ze nodig hebben voor een high-end build in twee opvallende en opvallend verschillende stijlen.

Deze twee moederborden delen veel van dezelfde elementen: één PCIe 5.0 x16-slot, vier on-board M.2-slots (twee bedraad voor PCIe 5.0 en twee voor PCIe 4.0), WiFi 6E, DDR5-ondersteuning en een Thunderbolt (USB4)-header. De Strix X670E-F ontleent zijn visuele aanwijzingen aan de Strix X670E-E en biedt overwegend zwarte oppervlakken met schuine accenten. Het verlichte acrylpaneel op de Massive VRM Heatsink, verlicht met Aura Sync RGB LED’s, voegt het juiste vleugje stijl en luxe toe.

De trendsettende Strix X670E-A slaat een andere weg in. Vet metallic wit op de oppervlakken maakt het een ideale kandidaat voor een build met een wit thema. Het RGB LED-verlichte acrylpaneel geeft het bord een ijzige look die perfect aansluit bij de thermische kracht van zijn hardware.

ROG Strix X670E-I Gaming WiFi
De Strix X670E-I lijkt misschien onmogelijk klein voor wat hij biedt: een compleet platform voor een next-gen gaming-build. Het beschikt over een PCIe 5.0 x16-slot voorbereid en klaar voor een geavanceerde grafische kaart, een paar DDR5 DIMM-slots, plus twee M.2-slots — één bedraad voor PCIe 5.0 en één bedraad voor PCIe 4.0.

Innovatieve ontwerpelementen zorgen ervoor dat gebruikers de prestaties en functies krijgen die ze nodig hebben, zelfs wanneer ze bouwen binnen de nauwe grenzen van een Mini-ITX-behuizing. Het I/O-schild is voorgemonteerd voor een eenvoudigere installatie en een nettere pasvorm rond de achterste poorten. Een enkele koellichaam koelt het PCIe 5.0 M.2-slot en de chipset tegelijkertijd, en VRM-temperaturen worden geholpen door een grote achterplaat die gebruikmaakt van een thermische pad om warmte weg te leiden van kritieke ontkoppelingscondensatoren. De ruimtebesparende ROG FPS-II-kaart biedt gemakkelijke toegang tot headers op het voorpaneel, twee SATA-poorten, belangrijke headers voor het wissen van CMOS en het inschakelen van CPU-overspanning, en een PCIe-modusschakelaar voor legacy-uitbreidingskaarten.

Het is de geheel nieuwe ROG Strix Hive externe besturingsinterface die het ROG Strix X670E-I-moederbord echt onderscheidt van de concurrentie. Het lost veelvoorkomende uitdagingen op waarmee pc-bouwers worden geconfronteerd bij het samenstellen van een compacte Mini-ITX-machine – en het gaat nog een stap verder door gamingfuncties op het moederbord binnen handbereik te brengen.

De Mini-ITX-vormfactor biedt niet veel ruimte voor een high-end audio-oplossing, dus ASUS dacht (heel letterlijk) buiten de gebaande paden. De Hive herbergt hoogwaardige audiohardware – een ALC4050-codec en een ESS ES9260 Quad DAC, om precies te zijn. Een gecombineerde audio-aansluiting en optische S/PDIF-uitgang leveren ongerept geluid, terwijl een geïntegreerde volumeknop gebruikers de controle houdt.

Premium audio is niet de enige truc in de mouw van de ROG Strix Hive. Het biedt een handige USB Gen 2 Type-C®-poort waarmee u eenvoudig externe opslag en randapparatuur kunt aansluiten. Het bevat de intuïtieve ASUS Q-LED-array, zodat men snel buildproblemen kan diagnosticeren. Met een EZ Mode PBO-knop kunnen gebruikers in realtime een nauwkeurig afgestemd PBO-profiel in het besturingssysteem activeren, zonder het BIOS te hoeven openen. En gebruikers zullen zelfs fysieke FlexKey- en BIOS Flashback-knoppen vinden. Het bouwen, updaten en oplossen van problemen met een Mini-ITX-pc was nog nooit zo eenvoudig.Bronnen: ASUS

Over Jochem
Als het op behuizingen met RGB lichtjes aan komt zit je bij Jochem aan het juiste adres, daar kan hij geen genoeg van krijgen. Net als van robots en drones, dus niet vreemd dat hij meestal druk bezig is met zijn studie Mechatronica in Delft. Hij krijgt het ook voor elkaar om menig product kapot te krijgen, uiteraard onder de noemer 'quality control'.