ASUS ROG Matrix RTX 4090 Review
Als je de beste videokaart wil, dan kom je bij de RTX 4090 uit. Maar wat als je de beste RTX 4090 wilt? Volgens ASUS zou dat de ROG Matrix variant moeten zijn, voluit de ROG Matrix Platinum GeForce RTX 4090 24GB GDDR6X. Een prachtige kaart met ingebouwde waterkoeling, een 360mm radiator en volgens ASUS de hoogste kloksnelheden direct uit de doos. Op papier dus de ultieme RTX 4090, maar is dat ook zo?
ASUS ROG Matrix RTX 4090 Pluspunten
Dat het de meest opvallende RTX 4090 is geven we ASUS wel. De Matrix is een prachtige kaart om te zien en ook kwalitatief voelt het allemaal top aan, zeker als je je bedenkt dat de meest videokaarten (ook 4090s) veelal plastic shrouds hebben. Het design is ook duidelijk anders dan anders, dus als je doel is op te vallen dan is dit een prima uitgangspunt, en ik vind het enorm positief dat ook de bekabeling strak geregeld is; je ziet er niks van en ook de fans zijn onderling magnetisch gekoppeld. Maar het is niet alleen maar show, intern zijn zaken zoals het PCB en de stroomvoorziening ook top spec, en ze gebruiken liquid metal in plaats van reguliere pasta.
Reguliere ASUS features ontbreken uiteraard niet. Denk aan een fan stop, extra HDMI poort, extra fan headers en een dual bios. En ook de typische Nvidia features krijg je hier natuurlijk: RT, DLSS 3, Broadcast enzovoorts.
Kijken we naar de prestaties dan is het ook de snelste RTX 4090 die we tot dusver hebben getest. Met een kloksnelheid van 2865 MHz is hij sneller dan alle andere kaarten uit onze eerdere roundup. Een procentje of twee maar, maar toch. En dat bij een stroomverbruik van 418 Watt, wat net wat lager ligt dan de andere kaarten. Mocht je hem juist verder willen pushen dan ligt de limiet bij deze kaart op 600 Watt, dus je kan het in theorie gek maken.
Kijken we naar de thermal performance, dan is de Matrix niet alleen de snelste, maar ook de koelste kaart direct uit de doos, bij een hele beperkte geluidsproductie. 50 graden op de cores van een RTX 4090 terwijl je hem nauwelijks hoort is best indrukwekkend, gecombineerd met een eveneens keurige 56 Hot Spot en 71 graden op de geheugensensor.. Toch zouden we overigens voor de quiet bios gaan, die is nauwelijks warmer, maar wel nog stiller en daar heb je in de praktijk meer aan.
ASUS ROG Matrix RTX 4090 Minpunten
Kortom, het is de snelste, koelste en visueel meest indrukwekkende RTX 4090 van dit moment, maar dat betekent niet dat ASUS niets te wensen overlaat. Vooral het feit dat het geheugen niet standaard van een overclock is voorzien voelt erg matig. De Matrix ging nooit de best value 4090 zijn, maar een beetje geheugen overclock had deze kaart net wat verder van de rest af kunnen zetten; 2% is nou niet echt enorm spannend.
Niet echt een nadeel, maar wel inherent aan het ontwerp: hou wel rekening met het formaat. De kaart zelf is niet overdreven groot, maar je moet die 360mm radiator ook wel ergens kwijt. Niet dat ik denk dat Matrix kopers met kleine kastjes aan komen zetten, maar toch.
Het grootste nadeel zal je vast niet zijn ontgaan: de prijs. Je bent er een eurotje of 3300 euro aan kwijt, terwijl je voor een TUF 4090 met “slechts” 1850 euro al aan de slag kan. Een kleine 1500 euro meer dus voor het genoegen om met dit kaartje te mogen spelen, een bedrag waar je prima een high-end CPU, moederbord, 64GB geheugen en enkele Terabytes opslag kan kope met vermoedelijk nog wat geld over voor wat hamburgers.
ASUS ROG Matrix RTX 4090 Conclusie
Dat een Great Value award er niet in zat zal niemand verbazen, eigenlijk is er al bijna geen goed excuus om meer dan 2200 euro uit te geven aan een RTX 4090, laat staan 3000 of meer. Zelfs al krijg je hem met manual overclocking 10% sneller dan zit je ver buiten de efficientiecurve van deze chips, dus dit is echt een product omdat het kan, niet omdat het moet.
Want kritische opmerkingen plaatsen bij een prijs wil niet zeggen dat we het niet waarderen wanneer fabrikanten uit hun weg gaan om dit soort halo producten op de markt te zetten. Niet elk product hoeft de beste value te bieden, soms is het prima dat ze gewoon enorm tof zijn. Daar is ook gewoon een markt voor, mensen die iets willen kopen wat de rest van de wereld niet goed kan praten, of sowieso ook maar kan betalen. Voor die doelgroep hadden we wel graag gezien dat de Matrix uit de doos nog wat sneller was geweest, bijvoorbeeld met een geheugen overclock, maar het is alsnog de snelste, best koelende, en visueel de meest aantrekkelijke kaart uit de doos. Zeg maar gerust de aller dikste videokaart die je jezelf toe kan wensen, vermoedelijk meer “dankzij” de prijs dan “ondanks”.
Meer Techtesters? Je vindt ons op:
– Techtesters YouTube
– Techtesters Patreon
– Techtesters op Instagram
– Nada op Twitter
– Stephan op Twitter
Onze productlinks (bijvoorbeeld Amazon of Bol links) betreffen soms affiliate links. Dat houdt in dat wij een kleine commissie krijgen op elke aankoop die jij doet, zonder dat het jou ook maar een cent meer kost. Wij linken enkel naar betrouwbare webshops waar wij zelf veelvuldig positieve ervaringen mee hebben.