ASUS Maximus XII Hero review


Volgens mij val ik na 12 generaties Hero borden (plus de nodige generaties in de AMD serie) een beetje in herhaling, maar er is een goede reden waarom deze serie al zo lang zo populair is. Het was, en is nog altijd, het topmodel van de redelijke middenklasse. Wel dik, wel alle toeters en bellen die tellen, maar zonder de extreme poespas die bij de echte toppers komen kijken (waterblokken, 27 fan headers, automatisch inparkeren).

Met de Z390 (Maximus XI) Hero liet Asus echter een steekje vallen, de besparingen op de stroomvoorziening waren niet onopgemerkt gebleven en opeens was daar Gigabyte die na enkele jaren van “mwah” onderdeelkwaliteit (op moederborden) opeens even wat echt goeds neer gingen zetten. Met de nieuwe Maximus XII lijkt Asus wat goed te willen maken, dus we gaan kijken o dat is gelukt.

Benieuwd hoe de nieuwe Core i9 10900K het doet tegen de Ryzen 9 3900X in Gaming? Check dan deze video:


Techtesters en Z490 moederborden


Een kleine opmerking over alle Z490 content in zijn algemeenheid: Grofweg een week voor de lancering kwam bij ons, en menig ander, één elke i9 10900K binnen. Een week om de CPU te testen is krap, een week om de CPU en tig moederborden te testen nog krapper. De lancering ging ook nog eens gepaard met wat opstart problemen, namelijk dat de Turbo boost van de nieuwe CPUs op de meeste moederborden niet helemaal werkte zoals bedoeld. Kijken naar benchmarks wanneer de kloksnelheden van bios update tot bios update wijzigen en dan stellen dat één bord zogenaamd sneller is gaan we niet doen.


Ook ASUS zal de komende dagen nog wat firmware updates uitbrengen. Voor onze Z490 moederborden nemen we daarom de praktische aanpak: we kijken naar wat is nu écht belangrijk is als je een moederbord overweegt. Dat wil zeggen dat een moederbord een goede stroomvoorziening moet hebben om de CPUs aan te kunnen, en bij voorkeur te overclocken. En vervolgens kijken we vooral naar de features en het design. Want ja, als je op het punt staat een moederbord te kopen zijn dat de drie pilaren waar je je op moet richten: Stroomvoorziening OK, Features die bij jou passen, en een uitstraling die jou aanspreekt.

Design en Features


Wat design betreft zet ASUS hun “erg dik doch bescheiden” lijndoor. Geen gekke kleuren, maar vooral hele dikke zwarte elementen met hier en daar wat ingetogen RGB details. Fijn ook dat de Hero nog gewoon een ATX bord is, waarmee hij ook in de meeste cases past. Ik weet niet wat het is, maar ik zie dit en wil hem gewoon zelf. Precies het sentiment waar ze voor gaan vermoedelijk.


Het is ook zeker niet alleen maar bedoeld om dik te ogen, de heatsinks zijn stukken metaal met duidelijke koelvinnen, en er zit nog een flinke heatpipe onder ook. Functioneel-dik dus.


Niet alleen wat stroomvoorziening betreft, maar ook aan de feature kant had ASUS wat goed te maken. Zo had de oude Hero slechts 2 M.2 sloten waar de meeste concurrenten er drie hadden, en hetzelfde gaat voor de RGB headers. De nieuwe Hero is wat elke aansluiting betreft gewoon minimaal gelijkwaardig aan zijn directe tegenhangers, de Aorus Master en de MSI Ace, of hij gaat één klein stapje verder. Bijvoorbeeld met iets meer snellere USB poorten achterop, en het feit dat de Hero met 5 Gigabit LAN komt.



Net als vroeger, toen alles zeker niet beter was, is de Hero nog altijd een bord met focus op overclockers en custom loops. Zo ontbreken cruciale features als fysieke knoppen (waaronder één programmerbare), hex dispays, en extra headers voor waterkoeling niet.



Overzicht Headers


Let op, hierbij tellen we alle aansluitmogelijkheden mee die je bij je aanschaf krijgt, dus inclusief extra’s. Denk aan de M.2 kaart van MSI, of de extra Fan en RGB kaartjes van Gigabyte en ASUS.







VRM


Vooral wat VRMs betreft is de Hero zoals gezegd een stap vooruit. De 8+2 layout van 50 A power stages maakt plaats voor een veel dikkere 14+2 set van 60 A units. Niet dat de Maximus XI Hero in de problemen kwam, totaal niet en het was ook voor goede redenen ons go-to bord voor veel test werk, maar met een prijskaartje van bijna 500 euro wil je wel iets meer. De nieuwe Hero is voldoende overkill waarmee zelfs extreme overclocks met ln2 geen probleem gaan zijn, zonder echt onnodig geld uit te geven aan de stroomvoorziening.


Een cruciale opmerking voor ASUS fans is dat de Formula, Hero en Apex weliswaar 16x 90A power stages gebruiken, die zijn allen in een 16+0 configuratie, wat wil zeggen dat de iGPU van de Intel CPU niet werkbaar is. Wil je per sé ASUS en wil je ook gebruik maken van de iGPU, bijvoorbeeld voor Intel Quicksync, dan is de Hero het top bord in de line-up.

En I know, ASUS wil vast graag dat jullie weten dat je met een kleine fan de VRM koeling nog kan verbeteren, en zodra we al het VRM testwerk hebben afgerond zal ik die resultaten erbij zetten zodat de Hero in de grafiek nog wat leuker lijkt, maar de realiteit is simpel: zolang zelfs goedkopere Strix borden al niet te warm worden voor een 10900K met OC maakt het praktisch niks uit. Bespaar je de moeite van een fan toevoegen.


Conclusie


Waar ASUS met vorige generaties nog een beetje op de emotie teerde dat Hero borden op één of andere manier objectief beter zijn doen ze het dit jaar gewoon objectief goed. De Hero is harstikke dik, voorzien van componenten die dit prijssegment waardig zijn, en is ook wat aansluitingen betreft gewoon lekker compleet zonder noemenswaardige pijnpuntjes. Heb je de Hero voor welke reden dan ook op het oog: het is een heel dik bord.

Het grote probleem voor velen zal de prijsstelling zijn, want bijna 500 euro voor een moederbord is écht een ding. Dat hij iets duurder dan de Aorus Master en de MSI Ace is kan ik nog wel mee leven, hun voorsprong wat bios en software betreft blijft absoluut van toepassing. Let op, de ASUS software is echt niet perfect, maar vooralsnog wel beter dan die van MSI en Gigabyte. Maar, features zoals de AI Overclocking, en tegenwoordig ook AI koeling, zijn absoluut fijne extra’s en al snel een paar tientjes waard als je voor het eerst begint met overclocken bijvoorbeeld.

Maar ASUS heeft ook de Strix (en zelfs TUF) serie in huis, die vandaag de dag ook met hele dikke stroomvoorzieningen komen, en weliswaar iets aan headers en features lichter zijn maar technisch gezien eigenlijk gewoon net zo goed (of beter) zijn dan de Hero’s van de vorige generatie. Dat is overigens ook de reden waarom er in mijn optiek geen sprake is van een echte prijsverhoging, netto krijg je vandaag de dag een beter bord voor hetzelfde geld. Desondanks schuift de nieuwe Hero dus nóg wat verder de hoek van de échte liefhebber in. Daarmee is hij dus voor een minder grote doelgroep, maar doelgroep zal hier wel weer onderverminderd blij van worden:


Vragen over de producten die we bespreken? Aankoopadvies nodig of gewoon gezellig chatten met ons? Je vindt ons op:
Onze Discord server voor chat en tech talk (gratis en geen installatie noodzakelijk).
Techtesters YouTube
Techtesters op Instagram
Foritain op Twitter (auteur, test-chef)
Nadalina op Twitter (baas, foto-heldin)

Over Stephan
Stephan en Nada kennen elkaar dankzij online gaming en een liefde voor toffe tech. Tegenwoordig houden zij elkaar bezig met maken van reviews van computer hardware. Hun doel: Uitgebreide reviews die je een realistisch beeld geven van wat je van het product mag verwachten.