ASUS ROG Raikiri Pro Review


Hoewel we diep van binnen natuurlijk fanatieke aanhangers van het PCMR concept zijn en vooral met toetsenbord en muis onze dagen door komen kunnen we niet om controllers heen. Vooral voor consoles, maar ook binnen PC gaming zijn er tal van games die beter voor de dag komen met een controller en inmiddels treffen we dan ook op elk bureau binnen dit huishouden wel een controller aan.

Met de ASUS ROG Raikiri Pro denkt ASUS een interessant alternatief op de markt te brengen. Vooral bedoeld voor PC gamers, maar ook voorzien van een bredere compatibiliteit voor o.a. Xbox en Bluetooth devices. Zoals je van een product met een ROG sticker mag verwachten zetten ze hoog in, 169 euro, maar vervolgens voegen ze ook de nodige extras toe waaronder een OLED scherm(pje), wat extra knoppen, een betere audio DAV en nog tal van andere zaken.


ASUS ROG Raikiri Pro Uitpakken en Ontwerp


Het uitpakken is een redelijk eenvoudige ervaring. Waar sommige (veelal nog duurdere) units complexe verpakkingen met tal van accessoires hebben is de ASUS relatief eenvoudig: Doosje, controller, handleiding, 3 meter USB Type-C kabel. Wel krijg je een draadloze dongle, die je lekker handig in de controller zelf kan opslaan: dat zou elke controller moeten doen.

De controller zelf is ook niet avontuurlijk gevormd, hij volgt de bekende weg van de standaard Xbox controller en dat vinden we zeker geen minpunt. Dat maakt het direct een herkenbare, fijne controller in de hand waarbij van wennen geen sprake is.


Kwalitatief voelt hij prima aan. Met zo’n 257 gram is hij net wat zwaarder dan een standaard Xbox controller wanneer we de batterijen meetellen, maar een stuk lichter dan de Elite controller of een prijzige SCUF. Het is altijd lastig om de balans tussen gewicht en het gevoel van de kwaliteit eerlijk te beschrijven: een zwaardere controller voelt weliswaar luxer aan, maar het zegt niets over de duurzaamheid op de lange termijn (sterker nog zware controllers gaan vaak sneller kapot als je ze laat vallen). ASUS valt wat dat betreft dus een beetje in het midden: degelijk, iets meer high-end dan je standaard controller, maar ook niet overdreven zwaar of luxe gebouwd. Zo is de voorkant glad plastic, maar heeft de achterzijde wel wat meer grip.


ASUS ROG Raikiri Pro Features


Feature technisch gaat ASUS ook iets verder dan een standaard controller. Het meest opvallend is natuurlijk het OLED schermpje voorop, deze helpt vooral informatie makkelijker weergeven dan een reguliere controller. Denk aan welk profiel actief is of hoe je batterij er voor staat, of hij is er om gewoon mooi te wezen. De meer praktisch relevante extras vinden we achterop: vier extra knoppen en een hairtrigger optie op je triggers om ze in te korten. Vooral fijn voor shooters in mijn ervaring, maar het is wel een aan-uit switch, geen multi-step optie zoals op de Elite 2 bijvoorbeeld. En om die vergelijking maar even aan te houden: die kost hetzelfde, en laat je alle onderdelen eenvoudig aanpassen en vervangen, de Raikiri biedt die optie weer niet.


ASUS ROG Raikiri Pro Connectiviteit


Wat connectiviteit betreft is het een beetje geven en nemen met de Raikiri Pro. Voor PC gebruik is de meegeleverde dongle ideaal: low latency, werkt direct als xbox controller, en hoewel je optioneel de ASUS software kan gebruiken om bijvoorbeeld de deadzones en gevoeligheid tot in detail te tunen ben je niet verplicht dat te doen. Fijn dat de optie er is voor fanatiekelingen zonder dat de meer casual gamer zich er mee moet bemoeien. Naast de dongle kan je ook gebruik maken van Bluetooth, handig voor mobiele devices, en de derde optie is USB Type-C via de kabel.


En hier belanden we op een lastig punt, want ASUS benadrukt twee features vrij nadrukkelijk: Xbox (Series X en S) support, en een ingebouwde DAC voor betere audio als je een koptelefoon aansluit op de Raikiri zelf. Maar zowel de Xbox support als de DAC vereisen dat je hem via de kabel aansluit, draadloos werkt niet. Wellicht overweeg jij de Raikiri en denk je dat dat geen probleem is, maar ik vind het toch wel een gemis: zelfs voor prijs van een standaard xbox controller (ca 60-70 euro) verwacht ik draadloos te kunnen gamen, bedraad aan de Series X zitten vind ik niks. Het maakt de Raikiri toch vooral een controller voor primair PC gebruikers.


Het is lastig de juiste woorden te vinden om het gebruik te beschrijven. Je wilt tenslotte dat een controller gewoon doet wat je ervan verwacht en het liefst dat je zo’n ding beet pakt en gewoon aan de slag gaat. Exotische vormen is leuk voor een foto maar niet praktisch, en de keuze van ASUS om de Xbox vorm aan te houden is denk ik dan ook positief. Je pakt hem op, je gaat er mee aan de slag, en het bevalt prima. Toch denk ik je met dit soort prijzen iets meer verwacht. Bijvoorbeeld dat de ABXY knoppen mechanisch, optisch, of in elk geval wat snappier zijn, maar ze voelen niet heel anders dan je reguliere controller. Hetzelfde gaat op voor de sticks, ze hadden ze extra duurzaam kunnen maken door hall effect modellen te gebruiken, maar ze blijven bij reguliere modellen.


ASUS Raikiri Pro Conclusie


De ASUS ROG Raikiri Pro is een fijne controller, het is een controller waar je snel aan went, maar het is ook een controller waarbij we een realistische doelgroep wat verder moeten zoeken dan we hadden gehoopt. Zo is het in de veronderstelling dat je draadloos wilt gamen vooral een PC controller met Bluetooth support als bonus er bij, want de Xbox ondersteuning werkt alleen via de kabel.

Ook zijn de aanwezige extra features zoals de hairtriggers, de extra knoppen achterop en de softwarematige aanpasbaarheid van de sticks (denk aan deadzones) an sich erg fijn, maar waar we dat op een prijspunt van 100 tot 120 euro positief opvallend hadden gevonden houdt het op 160 a 170 euro maar beperkt stand. Dat zijn precies de zaken die de Elite 2 controller zo populair maken, en die gaat wat verder wat betreft luxe afwerking, duurzaamheid cq repareerbaarheid, en fysieke aanpasbaarheid verder. Ik had dan ook graag gezien dat ASUS iets meer extra waarde had toegevoegd op dat gebied, want een situationeel (enkel bekabeld) waardevolle DAC zie ik niet als iets waar heel veel kopers specifiek naar op zoek zullen zijn.

Het OLED schermpje blijft een leuke en praktische extra, maar op het huidige prijspunt denken wij dat de doelgroep vooral ROG fans zullen zijn die nog een controller aan hun grotendeels ROG setup willen toevoegen. Ben jij een ASUS fan en ben je bereid iets meer te betalen voor een controller die net wat uitgebreider is dan gemiddeld dan is de Raikiri Pro een leuke optie, maar voor een breder publiek zal ASUS de prijs wat moeten laten zakken, in elk geval ruim onder Elite 2 niveau. Tot die tijd is het een leuke unit, maar vooral voor de reeds ROG-gezinde fanbase, woorden die ik volgens mij vaker voor ROG producten heb gebruikt in productcategorieën waar ASUS flink meer concurrentie kent dan in hun core GPU en Moederbord business waar hun price premium minder onder druk staat. Dat maakt het geen slecht product, verre van zelfs en we kunnen dit prima aanraden voor die ROG fanbase, maar als ASUS ook in de druk bevochten controller markt écht mee wil gaan doen zullen ze met meer over de brug moeten komen. Of dat meer innovatie of meer value is dat laten we ze zelf invullen.



Vragen over de producten die we bespreken? Aankoopadvies nodig of gewoon gezellig chatten met ons? Je vindt ons op:
Onze Discord server voor chat en tech talk (gratis en geen installatie noodzakelijk).
Techtesters YouTube
Techtesters op Instagram
Foritain op Twitter (auteur, test-chef)
Nadalina op Twitter (baas, foto-heldin)

Over Stephan
Stephan en Nada kennen elkaar dankzij online gaming en een liefde voor toffe tech. Tegenwoordig houden zij elkaar bezig met maken van reviews van computer hardware. Hun doel: Uitgebreide reviews die je een realistisch beeld geven van wat je van het product mag verwachten.