ASUS ROG RYUO 240 review


Dat Asus met waterkoelers ging komen was te verwachten. Langzaam maar zeker werken ze toe naar een volledig ASUS ROG systeem (behalve de processor dan, maar die zie je niet zullen we maar zeggen) en een processorkoeler is daar dan een cruciaal onderdeel van.

Ze gaan knallen met twee modellen. De ROG Ryujin (eigenlijk RYUJIN maar een review vol caps wil niemand) wordt het top-end model met dikke zwarte Noctua fans erop, een extra fan rond het koelblok en een overkapping waar je U tegen zegt, en de Ryuo (RYUO) die we in deze review bekijken vormt de iets meer toegankelijke optie. Beide waterkoelers met Asetek basis zoals in de NZXT Kraken en (sommige) Corsair H-series AIO’s, een slimme keuze denk ik, maar dan met een ROG sausje in de vorm van RGB en een OLED display.

Prijskaartje? Een niet misselijke 200 euro.

Uitpakken, bouw en features


Doosje van ROG altijd chic, verder is een AIO doos al jaren een AIO doos. Asetek aan de basis maakt het helemaal een voorspelbaar setje, maar dat vinden we niet erg gezien dat nu eenmaal de AIO OEM marktleider is en iedereen zo’n ding makkelijk geinstalleerd krijgt.


Wat heeft Asus er mee gedaan? Aan de radiator en slangen zijde volgen ze de trend: strak zwart, sleeved slang, redelijk gangbaar. De ROG branded fans zijn wel leuk om te zien. Geen RGB though….





De pomp is waar ‘the magic happens’, en een prachtige pomp is het zeker. Strak zwart, mooie afwerking, beetje branding maar niet overdreven. Iets kleiner dan de Kraken pomp wat weer scheelt met compatibiliteit.



Specificaties


De specs van Asus:


Water Block
Water Block Dimension: 80 x 80 x 45 mm
Block Material (CPU plate): Copper
CPU Socket Support: Intel: LGA 115x,1366, 2011, 2011-3, 2066;AMD: AM4, TR4*

Radiator
Radiator Dimension: 272 x 121 x 27 mm
Radiator Material: Aluminum
Tube: Sleeved Rubber tube

Fan
Fan: 2 x ROG RYUO FAN Model 12
Fan size: 2 Fan Slots (120mm)
Fan Dimension: 120 x 120 x 25 mm
Fan Speed: 800 ~ 2500 RPM +/- 10 %
Fan Static Pressure: 5.0 mmH2O
Fan Air Flow: 80.95 CFM
Fan Noise: 37.6 dB(A)
Control Mode: PWM

Special Features
OLED Display: 1.77 ” Full Color OLED
AURA Sync Support: Yes

Compatibility
Intel: LGA 1150, 1151, 1152, 1155, 1156, 1366, 2011, 2011-3, 2066
AMD: AM4, TR4*

Package Content
ROG RYUO 240 Liquid Cooler
Accesory Pack of Scews and brackets
2 x 120mm ROG Ryuo Fan Model 12
USB Cable for Software control
Thermal compound (pre-applied)
Quick Start Guide

Warranty
Warranty: 3 years

Note
*The mounting bracket is bundled with TR4 CPU Package, not in the RYUO’s package
** JPG/GIF only accept 160 x 180 pixels resolution size lower than 1 MB. GIF files suggest remove transparent background and without complement frame to increase the successful rate of decoding
*** Hardware monitor and fan control is optimized for ASUS motherboards
**** for control radiator FAN from the Y-Cable on the pump, please install AI Suite III v3.00.26 or above version to support ROG AIO cooler

Montage


Asetek installatie is echt een eitje, dus ook deze Asus is toegankelijk voor beginnende PC bouwers. Backplateje, schroefje erop, blok erop (pasta zit er standaard al op), en de schroefjes daarop om het af te ronden. Radiator in jouw eigen case vastschroeven is wel aan te raden. Geen al te groot blok, dus compatibiliteit met geheugen of expansiesloten is geen issue.





AIO’s kennen altijd een flink kabel drama. Stroom nodig, USB header voor de software aansturing, en een kabel naar je moederbord voor de fans zelf. Eén van de dingen die bij de NZXT Kraken echt beter kon was het feit dat de kabels er overal en nergens uit komen. Bij Asus zien we ze netjes aan de rechter kant naast de slangen eruit komen, wat het veel makkelijker maakt ze strak weg te werken.




Testmethode


We blijven vanaf heden volledig trouw aan onze nieuwe Intel Core i7-8700K setup in combinatie met de ASUS ROG Z370 Maximus X Hero en onze trouwe Seasonic Focus Plus Gold Platinum Plus Titanium Ultra nogwat, ik kan de namen niet bijhouden soms. Het liefst wil je zo veel mogelijk op één platform blijven, maar nu 6 cores het nieuwe mainstream is, met een hoger gebruik tot gevolg, is die stap ons inziens toch echt praktisch relevanter dan vast te houden aan de Intel Core i7-7700K. We zijn nu zo ver dat we een goede, rotsvaste setting hebben voor de temperaturen en geluidsproductie, we hebben lang zitten knutselen wat voltages betreft, afstelling van kleine details in de bios en het opzetten van een geheel vaste opstelling die zowel wat luxere koelers als instappers kan vergelijken, en het is nu vooral een kwestie van koelers (her)testen om de lijst weer zo lang te krijgen als voorheen. De meer nauwkeurige resultaten zijn het m.i. echter waard.

Alle instellingen staan vast zoals voorheen, minimaal 20 minuten burn-in op welk moment we normaliter al steady-state hebben bereikt voor deze processors, en vervolgens meten we het gemiddelde over een periode van 15 minuten. Dit op een open testbench, zonder verdere koeling aanwezig, en genormaliseerd naar de kamertemperatuur; dit kan je binnen een paar graden afwijking zonder problemen normaliseren. Enkele uren tot een dag later en de nodige burn-in verder, herhalen we de test voor een grotere betrouwbaarheid.

Nadat beide tests tweemaal zijn uitgevoerd wordt elke koeler opnieuw gemonteerd om eventuele fouten van onze kant bij monteren uit te sluiten. Afwijkingen die we daar tot dusver zien zitten meestal (mits we onze taak goed doen) in de tienden van graden tot hooguit één graad Celcius. Resultaten binnen 1 C van elkaar kan je dus als meting-technisch gelijkwaardig beschouwen en hanteren wij dan ook als maximaal gewenste afwijking tussen de meetmomenten, anders begint het proces opnieuw totdat we een resultaat hebben dat we betrouwbaar reproduceren. Heel praktisch bekeken kan je jezelf ook afvragen wat een verschil van 3, 5, of soms nog wel meer graden nu echt uit maakt in je build, maar dat neemt niet weg dat we daar termen als ‘beter’ en ‘minder’ met overtuiging kunnen toepassen.

Ter info: een open testbench is in de regel niet beter dan een goede case. Een case met zeer goede airflow laat normaliter een iets betere prestatie zien, een case met matige tot slechte kan de temperaturen iets tot flink laten oplopen. Een open bench test is daarmee dus redelijk accuraat voor menig ’typisch’ degelijk tower systeem, maar blijf altijd nadenken over de gevolgen van jouw andere hardware.

Verder, onthoud ook dat synthetische tests aanmerkelijk zwaarder zijn dan typische game tests, vooral vanwege de consistentie van de belasting; een typische game geeft geen constante 100% load. Goede resultaten in synthetische tests geeft dus bepaalde zekerheden voor praktische applicaties. Hou daarbij wel rekening dat de ene CPU de andere niet is en dat variabelen als case airflow, warme grafische kaarten, of een kacheltje op je bureau in de winter ook invloed kan hebben. Je kan resultaten tussen verschillende reviews dus niet uitwisselen, noch garantie claimen dat jij bepaalde temperaturen die wij halen ook haalt. Dit is primair een vergelijking tussen koeloplossingen, zij het met praktische insteek.

Testresultaten


De resultaten met alle ventilatoren, pompen, en wat moderne koelers dan ook wel niet kunnen bedenken vol open:


Voordat we relativeren, eerst even de -maximale- geluidsproductie:


Ja, da’s best luid. Maar dat is de maximale geluidsproductie he. We zetten alle koelers dan op max 40,0 dBA en kijken naar de grafiek die voor ons het meest telt:


We zien de Ryuo 240 belanden waar we 240mm AIO’s zouden verwachten. Een paar zijn nipt koeler, een paar zijn net wat warmer, maar het ontloopt elkaar niet zo veel. Top-end luchtkoelers zijn iets krachtiger, net als grotere waterkoelers. Mid-range luchtkoelers laten we weer achter ons. Voor de prijs-prestatieverhouding moeten we de Ryuo niet te serieus nemen, maar het is gewoon een 240 zoals een 240 hoort te zijn.

Wel prettig overigens, met de Asus AI suite heb je gewoon toegang tot de prestaties van de Ryuo en kan je fan profielen maken e.d. Werkt prima.

Showcase


So far so leuk, maar waarom 200 euro aan dit ding uit geven? Nou, Asus heeft wel één hele dikke feature toegevoegd: een OLED scherm. Standaard geeft Asus een ROG animatie weer, maar met de Livedash software kan je er echt van alles mee doen. Verschillende informatie laten weergeven, of je eigen logo’s, animaties of teksten weergeven bijvoorbeeld. Een volledige animatie maken is wel wat werk, maar er zit een heel basale optie bij om wat van je eigen tekst met een ROG logo weer te geven bijvoorbeeld. Livedash werkt prima, best wat opties, maar neemt niet weg dat ik kan zeggen dat er nog best –meer- in zou mogen; het is tenslotte een feature met hele dikke meerprijs.






Natuurlijk zit er ook gewoon een RGB ring / feature op die koeler. Maar al met al? Wel sexy ding toch? En persoonlijk vind ik het wel erg fijn dat je daadwerkelijk nuttige info direct af kan lezen als je dat wilt, en geven we plusjes voor het scherm dat ook daadwerkelijk goed af te lezen is. Extra fijn is de ‘flip’ optie, wat hem ook bruikbaar maakt bij inverse builds. Het NZXT of Corsair logo zou dan ondersteboven staan, hier draait Asus gewoon het scherm om.


Conclusie


Begint het al te vervelen? Weer een Asus ROG product waar we naar kijken en van beginnen te kwijlen, van moeten vaststellen dat het plaatje eigenlijk gewoon klopt maar dat de prijs toch wel een beetje fors is? If so, jammer, want ik vrees dat die trein nog wel even door zal denderen.

Asus vindt hier zeker het wiel niet opnieuw uit, maar ze doen wel verstandige dingen. Asetek aan de basis zetten bijvoorbeeld, gewoon wat ‘prima’ fans erop, en vervolgens zorgen dat de uitstraling top is. Prestatietechnisch? Een beetje net als elke andere 240mm AIO: Luid op volle toeren, prima te temperen, en prima prestatie ook op 40 dBA of eronder. Prima, maar zeker geen argument om 50 tot 70 euro meer uit te geven voor dit model dan een NZXT of Corsair, of iets van 100 euro boven een Cooler Master ML240R. Het concept prijs-prestatieverhouding moet je hier echt los laten, zeker als je ook nog RGB fans erbij zou willen. Hadden de Noctua Industrial fans van de Ryujin erop gezeten was het ook een ander verhaal geweest, maar dat is bij de Ryuo niet het geval.

We moeten Asus ook op de vingers tikken wat garantie betreft, want hoewel bij moederborden de garantieafhandeling in onze ervaring een beetje lood om oud ijzer is en Asus al jarenlang dezelfde periode kan aanhouden zonder dat iemand er wakker van zal liggen concurreert Asus in deze nieuwe productcategorie met merken die gewend zijn flink langere garantie te bieden: Corsair biedt 5 jaar, NZXT biedt 6 jaar. De 3 jaar van Asus voelt dan wel erg dunnetjes, zeker bij producten waarvan we weten dat ze makkelijker kapot gaan dan componenten of luchtkoelers, en dan helemaal als we zien dat dit zo’n beetje de duurste all-in-ones zijn.

Maar toch, die OLED display is wel echt even wat anders en (subjectief) gewoon heel tof, plus de RGB ziet er ook strak uit. De software werkt ook prima, al is het duidelijk een nieuwe markt voor ze en mag er nog wel wat meer in aan standaard presets en effecten; de meeste gebruikers komen niet veel verder dan wat de fabrikant standaard biedt. Het eindresultaat in een beetje chique build ligt het in elk geval totaal niet aan; die is mooi.

Zo komen we dus weer uit bij ons bekende ROG-dubio gevoel. Prachtig ding, maar die prijs he. Zoek je gewoon een goede koeler? Tig alternatieven van gerenommeerde koeler die dat voor veel gunstigere prijzen doen, en ik kan mij enig sentiment van merkneutrale pc liefhebbers in de richting van “waanzin 200 euro+ voor een 240mm AIO” ook goed begrijpen. Maar tegelijk zien we ook een verschuiving richting meer premium game systemen, systemen waarin tientjes of zelfs honderden euro’s louter voor fancy features gewoon zonder blikken of blozen worden uitgegeven, en daar zitten de nodige ROG fans bij. Wat ons betreft gaat Asus even goed overleggen of die garantieperiode niet beter ‘markconform’ kan, want ook echte ROG fans zullen daar op willen vertrouwen, maar PC liefhebbers in de categorie ‘boeit mij wat het kost’ hoeven zich geen zorgen te maken dat ze met de ROG Ryuo geen mooi product in huis halen, want nogmaals: visueel weten ze de emoties weer goed op te warmen.

Vragen over onze reviews of de producten die we bespreken? Je vindt ons:
In onze Discord server voor chat en tech talk (gratis en geen installatie noodzakelijk).
Foritain op Twitter (auteur, test-chef)
Nadalina op Twitter (baas, foto-heldin)
YouTube



Enkele hogere res fotos voor de liefhebber, klikken voor de volledige versie:

Over Stephan
Stephan en Nada kennen elkaar dankzij online gaming en een liefde voor toffe tech. Tegenwoordig houden zij elkaar bezig met maken van reviews van computer hardware. Hun doel: Uitgebreide reviews die je een realistisch beeld geven van wat je van het product mag verwachten.