ASUS ROG Strix B550-F Gaming WiFi review


In de strijd om het beste mid-range B550 bord, grofweg de prijsklasse 200 euro, heeft ASUS de ROG Strix B550-F uitgebracht. Beschikbaar in een versie zonder WiFi voor die prijs, of met WiFi voor ca twee tientjes meer. De Strix focust op een dikke VRM en een “ruim voldoende voor bijna iedereen” featureset, zonder fratsen of de echt luxe opties voor fanatieke overclockers en dergelijke. In deze review kijken we naar de voor- en nadelen, en kijken we of hij goede zaken doet op dat prijspunt.


B550 in a Nutshell


Een korte samenvatting van de B550 chipset in zijn algemeenheid, dit kan je overslaan als je al andere B550 reviews hebt gelezen. B450 was dé chipset voor PC bouwers die een betaalbaar doch goed moederbord zochten voor hun AMD Ryzen CPU, en X570 dé chipset voor high-end builds waarbij je PCI Express Gen 4 wilde hebben of meer-dan-gebruikelijke featuresets. Denk aan extreem dikke VRMs voor overclocking, multi-Gigabit ethernet, etcetera.

B550 borden vallen daar tussenin. Zo krijg je met B550 moederborden in tegenstelling tot B450 wél ondersteuning voor PCIe Gen 4, maar niet voor even veel devices als X570. B550 krijgt de optie voor één PCIe Gen 4 videokaart. Maar met de dood van SLI en Crossfire lijkt ons dat prima, zeker gezien de positieve keerzijde hiervan is dat een chipset fan niet langer nodig is en de meeste B550 borden dan ook geen fan op het bord hebben zitten. Ook de featuresets, oftewel het aantal aansluitingen en extra opties, de prijs, en de VRM designs zullen er grotendeels tussenin zitten. Uiteraard met wat onvermijdelijke overlap, maar omdat B550 nieuwer is dan X570 zal je zien dat sommige features waar recentelijk wat aandacht voor is geweest zoals snellere LAN headers en WiFi 6, soms makkelijker om B550 te vinden zijn dan op X570.

De belangrijkste reden om B550 te overwegen boven B450 is de ondersteuning in de toekomst. B550 biedt ondersteuning voor de 3000-series Ryzen CPUs, maar ook voor de aankomende Zen 3 CPUs, vermoedelijk later dit jaar als we de geruchten mogen geloven. Er is nog de nodige onduidelijkheid over Zen 3 en oudere chipsets, maar de ondersteuning van B550 is voor die serie al toegezegd. B550 verliest echter support voor oudere 1000- en 2000-series Ryzen CPUs, en op 3000-serie APUs zoals de 3200G en 3400G gezien die feitelijk op 2000-series gebaseerd zijn. Dat klinkt jammer, maar gezien de prijzen van B550 borden en CPUs zoals de Ryzen 5 3600 vinden we oudere Ryzen CPUs eigenlijk zo interessant niet meer.

De vraag in hoeverre X570 een extra investering waard is is relatief makkelijk te beantwoorden: je wilt ‘meer’. Meer dingen die de aankomende B550 borden niet gaan bieden. Vooralsnog lijken zaken zoals fysieke knoppen voor testbench gebruik bijvoorbeeld nog niet op B550 borden te zitten. Als je wilt overclocken heb je overigens niet per sé X570 nodig, menig B550 bord bied vergelijkbare functionaliteit.

ASUS TUF Gaming B550M-Plus WiFi


Smaken verschillen, maar op één of andere manier doet ASUS de uitstraling toch weer echt heel goed. Ik weet niet precies wat het is, maar het PCB is net wat anders dan anderen, de grote blokken hebben net wat meer detail, en op één of andere manier schreeuwt hij uiteindelijk toch iets van kick-ass.Daar moet hij het ook wel een beetje van hebben, want de hardware features zijn redelijk onopvallend voor de prijsklasse. Zeker niet verkeerd en ruim voldoende voor bijna iedereen, maar zonder een feature die je elders niet vindt. Je krijgt 2x M.2 sloten, beide met heatsink, 6 SATA headers, 6 FAN headers, 1 aRGB header en 2 RGB headers, high-end audio, 2 USB 2.0 headers intern, 1 USB 3.0 header intern, en spijtig genoeg geen USB Type-C. We bekritiseerden Gigabyte daarvoor op hun even dure Aorus Pro, dus ASUS krijgt hier ook billenkoek: op een 200 euro bord moet gewoon USB Type-C zitten, net als bij de MSI Tomahawk.


Wat verder ontbreekt zijn de echte enthousiast class features. Denk aan headers voor custom loops, extra OC features, hex display of fysieke knoppen. Daarmee is dit duidelijk een bord voor “echte” systemen, niet knutselaars.

Rear IO valt ASUS tussen de even dure Tomahawk en Aorus Pro in: 8 USB poorten versus 6 en 12 respectievelijk. Niet opvallend dus, maar 8 is wel voldoende voor .. jawel.. bijna iedereen. Bios flashback ontbreekt niet, 2,5 Gigabit LAN begint de standaard te worden, en WiFi 6 uiteraard op de WiFi variant van de B550-F. Inclusief externe antenne die je vrij kan plaatsen.


Overzicht Headers


Let op, hierbij tellen we alle aansluitmogelijkheden mee die je bij je aanschaf krijgt, dus inclusief extra’s. Denk aan de M.2 kaart van MSI, of de extra Fan en RGB kaartjes van Gigabyte en ASUS.


Stroomvoorziening


De stroomvoorziening van de B550-F is heel dik in orde. 12+2 50A Power stages wat hem ongeveer van hetzelfde kaliber als de concurrentie. Gigabyte heeft een vergelijkbare opstelling maar met iets duurdere componenten, MSI heeft een iets lichtere opstelling maar met een nog grotere heatsink. In de praktijk maakt het gewoon niet uit: Ryzen 9 3900X met PBO OC komt op geen van die drie boven de 65 graden en dan maakt het gewoon niet uit of het 60 of 65 is. Heck, zelfs 75 zou geen bezwaar zijn.


Ik weet dat fabrikanten graag willen winnen, maar die winst geeft bovenal een verdraaid beeld van wat echt beter is. Wat je moet weten: een Ryzen 9 3950X met OC gaat hier ook uit de voeten kunnen, en dat is helemaal prima, zeker gezien de meeste X570 borden in deze prijsklasse het slechter doen.


Naast de iets dikkere B550-E (rechts), die wel van een Type-C header en hex display is voorzien.


Conclusie


Rond de 200 euro vinden we een aantal uitstekende B550 borden voor gewoon dikke game systemen, en de B550-F Gaming daar één van. ASUS biedt een goede balans in features, zonder echte uitschieters zowel op positieve als negatieve manier, en vooral een ruim dik voldoende VRM design. Enkel de afwezigheid van de interne USB Type-C header vind ik ongepast op dit punt, iets wat je zelf zal moeten afwegen.

De afwezigheid van een enorme uitschieter zet zoals vaker wel wat druk op ASUS, maar net als vorige series lukt het de concurrentie toch nog niet om ze bij te benen op gebied van software. Zeker als je je moederbord het hart van je RGB ecosysteem wil laten zijn doet ASUS het gewoon beter, en kunnen ze gerust hogere prijzen vragen voor vergelijkbare hardware. Maar goed, ik vind het belangrijker dat iets echt goed werkt, dan dat het op de euro concurreert, en dus komen ze er comfortabel mee weg.

Dat klinkt als een flauw excuus, maar dat is het zeker niet. Vergeet niet dat juist die software ontwikkeling kostbaar is, en dat het makkelijker (en goedkoper) is om gewoon meer cq duurdere hardware op een bord te zetten. Anders hadden anderen ook al lang hun software verbeterd. En ASUS zit ook niet stil op dat vlak, zo komt er binnen enkele dagen een video over hun nieuwe AI Mic feature die ook in dit moederbord zit waarmee je achtergrond geluiden uit je microfoon kan filteren, zelfs met een USB mic. Het zijn kleine dingen, maar ik denk dat de ASUS liefhebber liever die kleine dingen heeft dan dat er nog twee graden van (al overdreven koele) VRM temps af gaan, of dat er nog meer USB poorten op zitten.

Zolang Type-C intern geen wens is krijg je dus een verder goed gebalanceerd stukje hardware, met een goede software- en bios ervaring. Oh, en hij ziet er echt verdomd goed uit, en dat mag je ook best meenemen natuurlijk:


Vragen over de producten die we bespreken? Aankoopadvies nodig of gewoon gezellig chatten met ons? Je vindt ons op:
Onze Discord server voor chat en tech talk (gratis en geen installatie noodzakelijk).
Techtesters YouTube
Techtesters op Instagram
Foritain op Twitter (auteur, test-chef)
Nadalina op Twitter (baas, foto-heldin)

Over Stephan
Stephan en Nada kennen elkaar dankzij online gaming en een liefde voor toffe tech. Tegenwoordig houden zij elkaar bezig met maken van reviews van computer hardware. Hun doel: Uitgebreide reviews die je een realistisch beeld geven van wat je van het product mag verwachten.