ASUS ROG Strix B550-I Gaming X review


De kleinste telg in de ASUS familie is Ba.. de B550-i Gaming. Een bord dat op het eerste gezicht één van de interessantste ITX bordjes van dit jaar lijkt te worden: complete featureset, support voor de huidige generatie en de aanstaande Zen 3 CPUs, een stroomvoorziening om een Ryzen 9 een flinke zet mee te geven, en het feit dat de ASUS bios en software nog altijd een streepje voor hebben.

Ca 225 euro voor een ITX B550 bord is weliswaar niet goedkoop, maar het is wel significant minder dan de X570 alternatieven, en de iets goedkopere B450 mist weer het één en ander dat deze heeft. Kortom: op papier interessant, maar is dat ook zo?


B550 in a Nutshell


Een korte samenvatting van de B550 chipset in zijn algemeenheid, dit kan je overslaan als je al andere B550 reviews hebt gelezen. B450 was dé chipset voor PC bouwers die een betaalbaar doch goed moederbord zochten voor hun AMD Ryzen CPU, en X570 dé chipset voor high-end builds waarbij je PCI Express Gen 4 wilde hebben of meer-dan-gebruikelijke featuresets. Denk aan extreem dikke VRMs voor overclocking, multi-Gigabit ethernet, etcetera.

B550 borden vallen daar tussenin. Zo krijg je met B550 moederborden in tegenstelling tot B450 wél ondersteuning voor PCIe Gen 4, maar niet voor even veel devices als X570. B550 krijgt de optie voor één PCIe Gen 4 videokaart. Maar met de dood van SLI en Crossfire lijkt ons dat prima, zeker gezien de positieve keerzijde hiervan is dat een chipset fan niet langer nodig is en de meeste B550 borden dan ook geen fan op het bord hebben zitten. Ook de featuresets, oftewel het aantal aansluitingen en extra opties, de prijs, en de VRM designs zullen er grotendeels tussenin zitten. Uiteraard met wat onvermijdelijke overlap, maar omdat B550 nieuwer is dan X570 zal je zien dat sommige features waar recentelijk wat aandacht voor is geweest zoals snellere LAN headers en WiFi 6, soms makkelijker om B550 te vinden zijn dan op X570.

De belangrijkste reden om B550 te overwegen boven B450 is de ondersteuning in de toekomst. B550 biedt ondersteuning voor de 3000-series Ryzen CPUs, maar ook voor de aankomende Zen 3 CPUs, vermoedelijk later dit jaar als we de geruchten mogen geloven. Er is nog de nodige onduidelijkheid over Zen 3 en oudere chipsets, maar de ondersteuning van B550 is voor die serie al toegezegd. B550 verliest echter support voor oudere 1000- en 2000-series Ryzen CPUs, en op 3000-serie APUs zoals de 3200G en 3400G gezien die feitelijk op 2000-series gebaseerd zijn. Dat klinkt jammer, maar gezien de prijzen van B550 borden en CPUs zoals de Ryzen 5 3600 vinden we oudere Ryzen CPUs eigenlijk zo interessant niet meer.

De vraag in hoeverre X570 een extra investering waard is is relatief makkelijk te beantwoorden: je wilt ‘meer’. Meer dingen die de aankomende B550 borden niet gaan bieden. Vooralsnog lijken zaken zoals fysieke knoppen voor testbench gebruik bijvoorbeeld nog niet op B550 borden te zitten. Als je wilt overclocken heb je overigens niet per sé X570 nodig, menig B550 bord bied vergelijkbare functionaliteit.

Design en Features


De visuals zitten wel goed bij ASUS. Strak zwart, dikke aankleding, kleine details. Dat je daar in menig ITX case weinig van ziet nemen we maar op de koop toe. Eén van de bekende ASUS features is de verhoging net boven het PCI Express slot, daar werken ze de (high-end) audio chip en een M.2 slot de hoogte in.




Achterop vinden we het tweede M.2 slot. Deze is niet gekoeld, wat voor de meeste SSDs geen punt is maar hou er wel rekening mee. Verder is het een redelijk typische ITX featureset: 3 fan headers, RGB en aRGB, 4 SATA poorten bovenop de M.2 sloten. Met één uitzondering: Hier zit wel een interne USB Type-C header op. Dat klinkt als een kleinigheidje, maar het is die feature die ontbreekt op de B450 borden, Gigabyte’s voordeligere B550 alternatief, en zelfs op menig X570 ITX bord.


Achterop zien we een DisplayPort, HDMI, vier USB Type-A poorten en een snelle Type-C header, 2,5 Gigabit LAN en WiFi 6 met een externe antenne. De audio poorten lichten op, en we zien een USB Type-C header ernaast bedoeld voor USB Type-C headsets, of 3,5mm headsets door middel van de meegeleverde adapterkabel. Indien gewenst kan hij ook dienst doen als (trage) USB 2.0 poort. Het liefst had ik nog wat meer Type-A poorten gezien, maar een overschot eraan zien we op geen enkel ITX bord.


Overzicht Headers


Let op, hierbij tellen we alle aansluitmogelijkheden mee die je bij je aanschaf krijgt, dus inclusief extra’s zoals insteekkaarten voor meer M.2 sloten of fan extension kaartjes.






Stroomvoorziening


De stroomvoorziening op de B550-i Gaming is eigenlijk opvallend gewoontjes. 8+2 phase, 50 Amp DrMos Power stages, vorig jaar was dat een dik bovengemiddelde VRM geweest maar op dit moment is het gewoon mid-range. Om het een beetje aan te kleden heeft ASUS een flink blok erop gezet, plus nog een fan. Het resultaat is een VRM die net de 60 graden aantikt met een Ryzen 9 3900X met PBO aan, wat aangeeft dat het echt meer dan dik genoeg is.


Toch had ik liever iets luxere componenten gezien dan een actieve fan. Afhankelijk van de situatie kan een fan absoluut gewenst zijn, genoeg ITX cases zitten krap in de airflow, en we maken er geen gewoonte aan om overkill aan te moedigen, maar voor meer dan 200 euro voelt het als een ietwat karige oplossing.


Conclusie


Goed, de stroomvoorziening had iets dikker gemogen ondanks dat die ruim voldoet, en iets meer USB poorten achterop waren welkom geweest. Maar elk ITX bord heeft die beperkingen en als we kijken naar de alternatieven staat de ROG Strix B550-i Gaming er gewoon goed voor. Sommige generaties moet ASUS een iets hogere prijs louter verdedigen met hun betere bios en software, maar nu hebben ze ook nog het voordeel van een interne USB Type-C header (dom van Gigabyte om die te laten vallen). Als je dat zoekt ben je al snel 200 euro kwijt, voorheen zelfs flink meer met een X570 alternatief, en tegelijkertijd is het onmisbaar bij menig high-end ITX behuizing.


Het wordt dan eigenlijk de vraag of er argumenten zijn om meer uit te geven. ASRock’s X570 bord met Thunderbolt is een overweging als je graag Thunderbolt wilt, maar ASRock loopt vooralsnog een mijl achter op ASUS als het op Bios en Software aan komt. Kortom, de ROG Strix B550-i Gaming is dan eigenlijk gewoon een heel mooi bord als je een AMD ITX bordje zoekt: ruim voldoende dikke stroomvoorziening, goed gebalanceerde featureset met o.a. twee M.2 sloten, multi-Gig LAN en high-end audio, en een prijskaartje welke niet uit de pas loopt:


Vragen over de producten die we bespreken? Aankoopadvies nodig of gewoon gezellig chatten met ons? Je vindt ons op:
Onze Discord server voor chat en tech talk (gratis en geen installatie noodzakelijk).
Techtesters YouTube
Techtesters op Instagram
Foritain op Twitter (auteur, test-chef)
Nadalina op Twitter (baas, foto-heldin)

Over Stephan
Stephan en Nada kennen elkaar dankzij online gaming en een liefde voor toffe tech. Tegenwoordig houden zij elkaar bezig met maken van reviews van computer hardware. Hun doel: Uitgebreide reviews die je een realistisch beeld geven van wat je van het product mag verwachten.