ASUS ROG Strix B550-XE Gaming review


Vandaag een gevalletje deja vu, een moederbord remake, of remaster, of hoe ze nieuwe-oude games vandaag dan ook mooi proberen in te pakken. De nieuwe ROG Strix B550-XE is namelijk eigenlijk de B550-E, maar dan met een paar upgrades. Wat maakt precies het verschil? En wanneer is de meerprijs (270 om 220 euro) verstandig om uit te geven?


Goed, deja vu of niet, zelfs na tig jaar reviewen word ik nog harstikke blij van high-end ASUS moederborden. Design is gewoon on point, en ze zijn in het echt nog mooier dan op de foto.




Hoewel de XE veel van de E weg heeft is het blok op de VRMs wel flink anders. Dat is nu een groter koelblok in plaats van een plastic overkapping, en vervolgens heeft ASUS de boel ook nog eens intern geupgrade. Zo maakt de XE nu gebruik van een 14+2 stage stroomvoorziening met 90 Amp stages, en er zit een klein fannetje verstopt in het blok. Die doet normaliter niet veel, maar helpt wel in extreme scenario’s. Nou ja, ik zeg helpt, die fan helpt vooral om zulke bizar lage temps te pushen dat het meer om het winnen van grafieken lijkt te gaan dan praktisch nut. Deze stroomvoorziening krijg je namelijk enkel met een high-end processor en overclock voorbij de 50 graden, en dat is een extreme overkill. Maar goed, je hebt de zekerheid van een VRM die echt alles, maar dan ook alles aankan wat op B550 mogelijk is.


De verdere featureset is niet anders dan de B550-E, maar dat hoeft ook niet. Je krijgt:
– 6 fan headers
– 2 RGB headers
– 2 aRGB headers
– 2 USB 2.0 headers
– 1 USB 3.0 header
– 1 Type C USB 3.2 Gen2 header
– 2 M.2 sloten
– 6 SATA poorten

Dat is nog altijd één van de completere B550 setups. Wat de B550-E echter niet had is de M.2 expansie unit. Daarmee kan je nog eens vier M.2 SSDs toevoegen aan je systeem. Mooi dingetje overigens, al is de kleurstelling niet op de rest van het bord afgestemd. Toch jammer, ondanks dat je er in de praktijk weinig van zal zijn.




Verder krijg je ook nog debug LEDs, een postcode, en enkel de fysieke knoppen van de echte ROG borden ontbreken.


Achterop komt het bord ook weinig tekort:
– 2,5 Gigabit LAN
– 8 USB poorten waarvan vier USB 3.2 Gen2 en met bios flashback
– High-end audio met een digitale Type-C uit
– WiFi 6


Een mooi totaalplaatje.


Conclusie


ASUS weet wel leuke bordjes te maken, dat verbaast niemand meer. De B550-XE is daar weer een voorbeeld van: visueel prachtig, extreme stroomvoorziening die de dikste CPUs kan overclocken, mooie all-round featureset, en gewoon fijn in gebruik met een top bios en fijne software ter ondersteuning. Gewoon objectief, of in een vacuum, is dit heel erg awesome.

ASUS grootste probleem is. zoals vaker. de prijs. Die is best frs. Soms ten opzichte van de concurrent, maar in dit geval vooral ten opzichte van zijn eigen voorganger. De XE is weliswaar ook in de stroomvoorziening wat versterkt, maar de B550-E was al dermate overkill dat je ook daar makkelijk een Ryzen 9 in kwijt kon. Meer-overkill is praktisch maar beperkt waardevol, en daar geven we geen prijzen voor. De B550-XE zit een beetje tussen logische ietwat betaalbare borden in aan de ene kant, en voor iedereen die gewoon echt top wil en daarvoor wil betalen zijn er natuurlijk de Hero’s en Dark Hero’s die nog dikker zijn.

Uiteindelijk met de B550-XE het vooral hebben van zijn extra M.2 expansie unit. Voor de meeste mensen is de praktisch gelijkwaardige B550-E vermoedelijk al genoeg, maar wil jij drie, vier, vijf of zes M.2 SSDs kwijt dan kan je die in de XE wel direct kwijt. Sluit dat precies op jouw wensen aan? Dan kan je wel beter meteen de XE pakken, dan krijg je die M.2 unit, en de iets chiquere afwerking van het IO deel is dan een mooie bonus:


Vragen over de producten die we bespreken? Aankoopadvies nodig of gewoon gezellig chatten met ons? Je vindt ons op:
Onze Discord server voor chat en tech talk (gratis en geen installatie noodzakelijk).
Techtesters YouTube
Techtesters op Instagram
Foritain op Twitter (auteur, test-chef)
Nadalina op Twitter (baas, foto-heldin)

Over Stephan
Stephan en Nada kennen elkaar dankzij online gaming en een liefde voor toffe tech. Tegenwoordig houden zij elkaar bezig met maken van reviews van computer hardware. Hun doel: Uitgebreide reviews die je een realistisch beeld geven van wat je van het product mag verwachten.