Samenvatting


De ASUS ROG Strix Flare is een visueel aantrekkelijk-, Cherry MX gebaseerd toetsenbord in het hogere segment. Daarbij krijgen we zoals verwacht een nette fysieke media key layout, een polssteun en in dit geval ook een USB passthrough. Om een beetje op te vallen tussen de vele ogenschijnlijk vergelijkbare alternatieven heeft Asus daarbij een leuk aanpasbaar RGB logotje bedacht. Desondanks lukt het de Flare niet om geheel op eigen houtje zijn 179 euro goed te praten. Zo is de bouwkwaliteit en afwerking niet beter dan de alternatieven die voor 129-149 te vinden zijn en had het stukje personaliseren beter uitgevoerd kunnen worden dan nu het geval is.

Het is een leuke optie, maar voor deze prijs heb je feitelijk te veel degelijke keuzes als je hem puur op eigen benen beoordeelt. Zien we dit bord echter in een groter RGB geheel dan hoeft het desondanks geen gekke optie te zijn gezien de beperkte praktische impact van de kanttekeningen; de type- en game ervaring is dankzij de Cherry MX switches en ‘voldoende’ bouw nog altijd prima. Asus heeft echter als één van de weinigen een echt breed assortiment interne componenten en randapparatuur (plus gadgets zoals de Terminal en Spotlight) die samen voor grof RGB geweld kunnen zorgen waar nog geen echt overtuigendere concurrent voor is. Binnen zo’n groter ROG geheel vinden we de Flare zodoende geen gekke keuze: 7/10.


ASUS ROG Strix Flare review


We zien de nodige Asus producten voorbij komen, niet vreemd gezien de grote Taiwanees van bijna alle markten thuis is, en op veel van die markten een dominatie positie inneemt. Toetsenborden zien we echter niet al te vaak, al stond de laatste, de Claymore, ons toch erg positief bij. Prachtig ding, veilige keuze van Cherry MX switches, maar wel een beetje prijzig. Prachtig doch prijzig lijkt overigens de lijfspreuk van menig Asus afdeling, maar we kunnen het ze lastig kwalijk nemen.

Insert de ROG Strix Flare, die een Asus Aura Sync RGB bordje onder de 200 euro naar ons toe brengt. We gaan gemakshalve even uit van ca 179 euro, waarmee Asus de directe strijd aan gaat met o.a. de Corsair K95 Platinium, de HyperX Alloy Elite RGB, en de Logitech G513. Handig dat die hier alle drie liggen om de nieuwe Asus in perspectief te zetten.

Uitpakken, bouw en features


Doosje: leuk, boekje erbij, wat stickers erbij, en een blank stukje plastic waar we straks even op terug komen. En een plank met wat knoppen erop, plus een andere plank zonder knoppen om er tegenaan te leggen.




Wat design betreft doet Asus toch weer verdomd goede zaken. Toetsenborden lijken natuurlijk snel op elkaar, maar ondanks dat het geen heel uitbundig design is is het toch net weer even anders. De geborstelde rechterkant die netjes doortrekt in de polssteun spreekt in elk geval aan. Het is geen exoot, maar hij lijkt aan te sluiten op wat populair is.





In een rondje rondom het bord zien we wat kleine details die de ‘gamer doelgroep’ wat duidelijker voelbaar maakt. Hier en daar wat extra branding bijvoorbeeld, maar heel in-your-face is het ook niet.


Echter, en daar vinden we toch de eerste uitdaging voor Asus: het is wel echt één en al plastic. Nu hoeft een goed stuk kunststof niets minder dan uitzonderlijk sterk van kwaliteit te zijn, maar de Strix Flare is geen Leopold of Ducky. Het is voelbaar dunner dan bijvoorbeeld de HyperX, Corsair, en Logitech tegenhangers. Niet slecht, maar 179 euro goed? Daar twijfelen we sterk over.

Op de achterzijde zien we de bekende dikke kabel die nodig is voor een toetsenbord met USB passthrough, en daarnaast een opvallend stukje doorzichtig plastic. Standaard voorzien van een ROG logo en met een meegeleverd leeg stukje waar je met witte stikkers je eigen logo op kan maken die dan weer RGB verlicht wordt: een leuk idee denk ik zelf. Aan de andere kant meteen wat vragen: waarom slechts één stukje plastic zodat mensen kunnen experimenteren en fouten kunnen maken, waarom geen collectie witte stickers (die het beste werken icm de RGB verlichting) om meteen wat leuks te kunnen kiezen. Een leuk idee sure, maar waarom dat niet met overtuiging doorgevoerd zodat kopers er veel makkelijker wat moois mee kunnen doen.




Achterop: Netjes, al zie je daar helaas weinig van. Er is wel nagedacht over de grips, want die is uitstekend waardoor het bord keurig solide op tafel ligt.


Kijken we naar het font en de layout dan zien we dat Asus redelijk stevige fonts heeft gekozen. Vooral de cijfers zijn opvallend groot en we vragen ons zelf af waarom? We snappen dat een wat groter font helpt met RGB verlichting te laten doorschijnen, maar het is een beetje inconsistent met de cijfers, letters, en vervolgens toetsen als Caps, Ctrl en Alt weer met een ander font formaat.



Opvallend is de plaatsing van de Media Keys aan de linkerkant, althans opvallend gezien de concurrentie die grotendeels rechts heeft zitten (of in geval van de Logitech G513, maar volledig achterwege laat, ahem). Dat was even tegen de gewoonte in gaan, maar bleek al snel een prima verandering; zeker gamers zitten tenslotte vaak enkel met hun linkerhand op het toetsenbord. (Nee Mr. v.d. Tuin, de rechterhand zit dan op de muis. Ja, de muis.). Scrollwiel voor volume is fijn, prima secundaire switches voor de andere knoppen, helemaal in orde.



Aan de rechterkant weinig echt opvallends, indicator ledjes en van dichtbij is dat geborstelde gedeelte toch best chic om te zien. Plastic of niet, oogt leuk.



En dan de Strix Flare compleet met bijbehorende polssteun. Geen overbodige luxe wat mij betreft, een prima totaalplaatje.




Switches: Cherry MX, zien we graag, met vrij typische standaard ABS caps. Beetje gebruikelijk spul, niet slecht noch uitzonderlijk.



Specificaties



Over Cherry switches


Er is inmiddels zo veel geschreven en gezegd over de Cherry MX mechanische switches dat het overbodig voelt om er nog al te diep op in te gaan. Wanneer ik geen test toetsenbord onder mijn vingers heb ligt er een Corsair K95 Platinum met Cherry MX Brown’s (Brown als capabele balans tussen type werkzaamheden en gaming) en een Cooler Master Trigger-Z eveneens met MX Browns. Nu zijn er genoeg alternatieven voor Cherry tegenwoordig waarvoor het nodige te zeggen valt, zo is Logitech’s Romer-G iets stiller (maar niet stiller dan een MX Silent), zijn Kailh’s wat goedkoper, Gaterons zijn wat goedkoper en doen er nauwelijks voor onder, en de vele nieuwe optische switches hebben als voordeel dat ze bijvoorbeeld waterdicht zijn of analoog kunnen functioneren, maar het originele Cherry gevoel klopt nog altijd als een bus en blijft een veilig uitgangspunt.

Ervaren mech fanaten hoeven wij niets te vertellen, maar voor nieuwkomers zijn Cherry MX switches nog altijd een veilig uitgangspunt. Verschillen zitten in de nuance, en zeker voor nieuwkomers die nog niet vastgeroest zitten aan een specifieke switch is de vrijheid van keuze nog ruimer, maar je overweegt een mechanical voor een goede aanslag en Cherry switches blijven dan een goed uitgangspunt wat kwaliteit betreft.

Welke switch de juiste is blijft een veelvoorkomende vraag die niet eenzijdig te beantwoorden is. Wij hebben hier de MX Brown variant die we normaliter de veiligste keuze noemen. MX Blue met ‘click’ voelt fijn onder de vingers, maar het geluid kan als storend worden ervaren en het mechanisme erachter is normaliter niet ideaal voor snelle FPS games. Rode switches zijn normaliter gewenst voor gaming, waarbij de lichte en liniaire aanslag daar goed tot zijn recht komt, maar typisten missen daar veelal het gevoel van het actuatiemoment van je aanslag. MX Brown zien we het meest voor een goede reden: dat is een beetje het beste van beide werelden, zonder significante consequenties. Nogmaals zullen wij switch fanaten niets hoeven te vertellen, maar als nieuwkomer in mech-land die zowel typen als gamen zouden we even naar MX Brown kijken.


De ROG Strix Flare in de praktijk


Hoewel de switches in menig concurrent exact dezelfde zijn heeft de bouw wel enig effect op de uiteindelijke ervaring. Het verschil tussen een tank van een mech en een lichter model werkt door in die aanslag. Mensen die niet ervaren zijn met mechs zullen er niets van merken en zullen vermoedelijk even lief een Strix Flare pakken als een HyperX Alloy Elite RGB, maar als je in staat bent te vergelijken dan zal je moeten opmerken dat Asus de grenzen wat betreft interne degelijkheid wel op heeft gezocht.

We merken op dat de software sinds de Claymore review wel een stukje beter is geworden, vooral uitgebreider. Dat was ook nodig, want die liep achter, terwijl het nu een beetje in lijn zit met wat gangbaar is: knoppen rebinden, macro’s maken, verlichting aanpassen, en dat in verschillende profielen opslaan. Profielen die je overigens in het toetsenbord opslaat en dus met je mee gaan als je je toetsenbord op een andere pc aansluit. Er zitten tal van LED effecten en aanpas opties in, maar grote kracht zit natuurlijk in het feit dat deze ook Aura Sync compatible is, waarmee hij goed kan samenspelen met je andere Asus hardware, dus als je reeds Asus spul hebt regel je de verlichting in de Asus Aura software.






Voor de rest is het een Cherry MX gebaseerde gaming mech, en de praktijkervaring van de meeste van die betere opties zijn nu simpelweg vergelijkbaar. Allemaal zijn ze snel, allemaal kunnen ze zonder ghosting en lag al je acties tot het scherm brengen, en de verschillen zitten in de nuance. Het valt niet mee om in de ervaring op te vallen met je Cherry MX bord, maar dat is niet per sé nadelig.

RGB Showcase


Heeft geen uitleg nodig toch? Uiteraard even aandacht voor de LED strips aan de zijkanten die zeker in het donker voor het nodige licht zorgen, en het aanpasbare logotje natuurlijk.










Conclusie


Het is verdomd lastig om een mechanisch toetsenbord uit te brengen die echt afzet van de concurrentie. Er is heel erg veel te kiezen als je naar een gemiddelde webshop gaat, en kijk je voorbij onze landsgrenzen dan zal je zien dat de wereld van mechanische borden rijkelijk gevuld is met tal van knappe en opvallende ramplanken. Praktisch elke mech die wij te zien krijgen is omringd door tal van alternatieven, ongeacht welk prijspunt we naar kijken. Zet je hoog in, zoals deze Strix Flare met ca 179 euro doet ondanks dat hij een stuk goedkoper is dan de ROG Claymore, dan krijg je direct wat voor je kiezen: Corsair’s K95 Platinum domineert de polulariteitslijst, De HyperX Alloy Elite RGB is feitelijk hetzelfde bord met een ander logo erop, Logitech heeft hun G513 tegenwoordig (al lijkt de Flare ook wat op de G910), en ook Razer blijft populair met hun Blackwidow line-up.

Het recept voor succes? Daar lijken de fabrikanten het nog niet over eens. Allemaal proberen ze net wat anders te doen, waarbij Asus in dit geval aankomt met zo’n vervangbaar RGB verlicht logotje in de bovenhoek. Met een cynische mentaliteit kan je daar natuurlijk met gestrekt been op in gaan, met een positieve blik noem je dat eigenlijk best leuk; je setup persoonlijker kunnen maken heeft best waarde. Zelf houden we het ergens in het midden: het is wel leuk bedacht, maar het voelt ook wat halfbakken en een gemiste kans op echt een dik pluspunt. Waarom niet een hele zak extra plastic inlays voor de creatievelingen om echt lekker mee te knutselen, of wat verschillende witte sticker designs om zelf meten mee aan de slag te gaan? Leuk, sure, maar er had ook gewoon veel meer ingezeten. Gezien de beperkte kosten van mijn suggestie ontstijgt het m.i. niet het niveau van ‘gimmick’. Meerprijzen kan ik mee leven, maar zorg dat de ervaring dan echt top is.

In onze optiek is het voor elke fabrikant vooral zaak om maar geen al te grote fouten te maken, want de meeste kopers zullen reeds een merkvoorkeur hebben en een mega investering in extra kwaliteit of dure features zal die niet al te snel overtuigen. Hoewel Asus ook nog wel binnen die beschrijving blijft met dit bord zijn wij als reviewers uiteraard merk neutraal en moeten we toch een lichte tik uitdelen wat de bouw- en afwerking betreft op het prijspunt. Volledig kunststof is an sich echt geen probleem maar in dit geval kan het gewoon dikker. Het oogt allemaal leuk, maar de bouw en afwerking van o.a. de K95 Platinium en HyperX Alloy Elite, zo ook de goedkopere K70 Lux is gewoon beter en dat voel je met alle producten in handen. Aan het chassis, aan de polssteun, en als je maar ervaren genoeg bent net in de aanslag. Razer, CM en Logitech hebben lekker zachte steuntjes, Corsairs hebben een wat luxer afgewerkte polssteun, Asus houdt het allemaal bij recht-toe-recht-aan plastics.

Gelukkig heeft hij een goede grip op tafel en doet het niet genoeg af aan de ervaring om er een breekpunt van te maken, maar de concurrentie is gewoon objectief (te?) pittig. Ook de normaliter sub 150 euro Strafe RGB of Cooler Master MK750 hoeven hun meerdere niet te erkennen in de flink duurdere Strix Flare, en dat kunnen we niet onopgemerkt voorbij laten gaan. In tegenstelling tot Logitech (die eveneens een lastige positie heeft op 179 euro) voorziet Asus de Flare wel in een even goede media key voorziening als de betere modellen op de markt, en de plaatsting links voelt al snel natuurlijker, maar het neemt niet weg dat als we de Asus merknaam even achterwege laten dat dit bord gewoon te duur is voor wat je krijgt.

Net zoals de Logitech G513 vooral één troef had heeft de ROG Strix Flare dat ook: Asus Aura Sync. Het gevecht tussen een aantal fabrikanten om de ultieme RGB synchronisatie te bieden is nog niet gestreden, maar Asus is daar met hun Aura Sync een goede kanshebber op desktop domination. Andere componentenboeren zoals MSI en Gigabyte hebben daar nog flink wat in te halen, terwijl gaming peripheral fabrikanten als Corsair, Logitech en Razer de uitdaging hebben dat ze weliswaar een goede software integratie hebben, maar zelf geen componenten bouwen. Vooral Corsair vormt stevige concurrentie met hun koelers, geheugen en ventilatoren, maar Asus heeft een redelijk unieke positie wat betreft goed synchroniserende moederborden, grafische kaarten, randapparatuur en zelfs monitoren, met daarbij het feit dat er tal van Aura Sync compatible producten te koop zijn als ventilatoren. En uiteraard kijken we dan stiekem ook alvast een beetje vooruit naar de ROG Terminal (RGB voor je hele bureau) of RGB Spotlight (Batman stijl ROG logo projectie op je muur). Ga je voor een ROG setup, dan zeggen we dat de kritiek tot dusver niet dusdanig sterk is dat we dat niet door de vingers kunnen zien.

Voor we te ver afwijken van het product op tafel: De Asus ROG Strix Flare is best een leuk Cherry MX gebaseerde mechanische game- en ramplank zoals er meerdere zijn, die onder de streep (in elk geval vooralsnog) eigenlijk vooral wat te duur is voor wat je in handen krijgt. Koop je hem puur als op zichzelf staand toetsenbord en beoordeel je hem volledig op eigen kracht, dan zien we te veel (letterlijk) stevige(re) concurrenten voor hetzelfde of minder geld en niet voldoende echt onderscheidend vermogen om de prijs goed te praten. Zodra we echter iets verder kijken en dit bord binnen een groter Asus RGB geheel zien, dan is de aantrekkingskracht om het geheel lekker te merk-matchen wel erg sterk; een paar tientjes besparen weegt dan vermoedelijk weer niet op tussen een complete opstelling die geheel in sync effecten uitvoert. Kan je de Strix Flare binnen dat ROG geheel voorstellen dan is het een prima , zij het inhoudelijk niet uitzonderlijke toevoeging aan het kleurrijke Asus assortiment .



Enkele hogere res fotos voor de liefhebber, klikken voor de volledige versie:

Over Stephan
Stephan en Nada kennen elkaar dankzij online gaming en een liefde voor toffe tech. Tegenwoordig houden zij elkaar bezig met maken van reviews van computer hardware. Hun doel: Uitgebreide reviews die je een realistisch beeld geven van wat je van het product mag verwachten.