Let op: de geruchten dat alle kaarten zonder factory-oc komen zijn accuraat en dat maakt de prestaties eenheidsworst. Omdat jullie en onszelf tijd te besparen maar om zeker te zijn dat iemand die één van de drie reviews vindt wel alle relevante informatie heeft hebben we de review in twee delen opgesplitst. In het eerste deel richten we ons specifiek op de chip, de prestaties en de positie van de GTX 1070 Ti in zijn algemeenheid, en in het laatste deel gaan we de kaart waarvan je de titel bovenaan ziet staan uitvoerig bekijken en richten we ons op de relevante verschillen tussen de drie. Zo kan je wanneer je reeds één van de drie hebt gelezen direct naar het kopje ‘uitpakken’ springen en vanaf dat punt zaken relevant voor deze specifieke kaart vinden.



Asus ROG Strix GeForce GTX 1070 Ti Gaming Advanced


Welkom bij een nieuwe aflevering van: Nvidia rolt uit, u koopt. Want laten we eerlijk zijn, met de huidige Vega prijzen en het gebrek aan interessante custom varianten zou een Nvidia Pascal-generatie kaart met een enkele HDMI poort, Pie-GB aangeheugen en een geluidsproductie gelijk aan de stoomboot van onze beste Sinterklaas en zijn ongetwijfeld politiek correct gekleurde pietermannen dit jaar nog aantrekkelijk zijn.

En uiteraard overdrijven we een klein beetje, en voor alle duidelijkheid heb ik niets dan respect voor het feit dat Nvidia engineers gewoon een uitstekend product hebben gemaakt (en in aantallen kan produceren), maar we hebben het wel over iets van het tiende product op basis van de Pascal architectuur. Echt enthousiast worden we natuurlijk pas van een nieuwe architectuur, maar zolang AMD niet echt gas kan geven nemen we het Nvidia niet kwalijk dat ze de Pascal trein nog even door laten denderen.

De GTX 1070 Ti dus, het model dat tussen de GTX 1080 en de GTX 1070 komt te liggen. Er zijn hier en daar wat adviesprijzen genoemd, maar de ervaringen met GPU releases het laatste jaar en het proberen te schatten van de straatprijzen zijn niet denderend. We houden het eenvoudig: deze kaarten zullen vast ergens tussen de GTX 1070 en de GTX 1080 belanden, en als consument dien je vervolgens de testresultaten en dagprijzen tegen elkaar af te wegen of de stap van een GTX 1070 naar een Ti waardevol is, en de vervolgvraag of een GTX 1080 toch niet nog interessanter is.



Pascal kaart zoveel


De GTX 1070 was in feite een GTX 1080 chip waarvan een deel niet werkte of actief was. De GTX 1080 had 2560 Cuda cores, 20 SM unit, de GTX 1070 had daar 1920 Cuda cores en 15 SM units van actief. Interessant is het feit dat de GTX 1070 Ti binnenkomt met 2432 Cuda cores en 19 SM units, en met dezelfde kloksnelheden komt op papier. We zeggen op papier, want in de praktijk hebben we reeds gezien dat Nvidia kaarten ruim voorbij hun specs boosten.


Hoewel alle drie de modellen 8 GB geheugen meekrijgen zit daar wel verschil in, de GTX 1080 draait op GDDR5X met een 256-bit 320GB/s bus, de GTX 1070 Ti draait net als de non-Ti op een 256-bit 256GB/s bus.

De TDP komt op 180 Watt, gelijk aan de GTX 1080 en boven de 150 Watt van de GTX 1070. Het schetst het beeld dat de GTX 1070 Ti iets dichter bij de GTX 1080 zal moeten zitten dan de GTX 1070. Hoewel Nvidia 1x 8-pin voorschrijft als standaard hebben we reeds gezien dat fabrikanten daarvan kunnen en zullen afwijken.

Op featurevlak houdt de aanwezigheid van dezelfde chip in dat ook die gelijk blijft. We zien uiteraard de nodige DX12 ondersteuning en zaken als Fast Sync, en waar Nvidia zelf natuurlijk de nodige focus op legt: G-Sync.

Samengevat, we pakken een GTX 1080, knippen daar 5% vanaf, en plakken er iets goedkoper geheugen onder. Presto, GTX 1070 Ti:


Where have all the OC’s gone?


Er is het nodige over gesproken de laatste weken, en de laatste dagen werd op basis van de gelekte producten ook duidelijk dat het waar was: board partners van Nvidia zullen GTX 1070 Ti kaarten allemaal volgens stock kloksnelheden leveren. MSI kwam met de Gaming in plaats van de Gaming X, Asus met de Strix in plaats van de Strix OC, en zo zijn er genoeg voorbeelden te vinden. Het is een veilige aanname dat deze verplichting vanuit Nvidia wordt opgelegd, we hebben voldoende kennis in huis om te weten dat wanneer een fabrikant zich niet aan de regels houdt ze hard worden gestraft.

Ware het niet dat we alsnog alle kaarten door alle benchmarks hebben gehaald om zeker te zijn was het in theorie prettig geweest voor reviewers, want de out-of-the-box fps prestastie van drie kaarten vallen ook allemaal binnen wat we normaliter typische marges noemen; afwijkingen die we ook zien wanneer we twee keer dezelfde kaart testen. Hierdoor hanteren we ook één serie game-fps grafieken voor alle drie de kaarten. Gelukkig zien we ietwat verschil in temperaturen, geluidsproductie, featureset en overclockresultaten wat het laatste deel nog interessant maakt, al is ook dat niet eens heel extreem interessant als we zien hoe verdomd zuinig Nvidia hun chips al heeft gemaakt wat echt luidruchtige kaarten compleet overbodig maakt.

Overclockresultaten you say? Correct, er is weliswaar een vaste snelheid opgelegd out of the box, met een (op een paar MHz na) gelijkkomende boost snelheid, maar niets staat handmatig overclocken in de weg via bijvoorbeeld MSI Afterburner waar we verschillen zien in Voltage-aanpassingen, powerlimits, en de uiteindelijke resultaten.

Fabrikanten maken van die vrijheid ook gretig gebruik, want ook het gebruik van een handmatig-te-activeren OC modus in de software is kennelijk toegestaan. Installeer je bijvoorbeeld de GPU Tweak software van Asus, dan zet deze je kaart direct in de OC modus nog voordat je wat aanklikt.

Daar zouden we naar kunnen kijken, maar als je die moeite gaat nemen gaan we kortaf zeggen dat je net zo goed een algemene OC tool kan pakken, de powerlimit wat op kan krikken, en een significante overclock toepast. Iets meer moeite, maar niet genoeg waardoor ik je alsnog een luie donder mag noemen als je dat niet doet. En belangrijker: het is effectiever, en geen van de geclaimde ‘gegarandeerde’ boost speeds ligt hoger dan zelfs het aller slechtste Pascal-OC resultaat dat we met tientallen kaarten in het afgelopen jaar hebben gezien. Marketing-technisch leuk, super-lui-technisch leuk, maar tot zover argumenten gaan om merk A in plaats van merk M te nemen? Mwah.



Testopstelling


De GPU testopstelling bestaat momenteel uit een Intel Core i7-6700K met 16GB DDR4. (Overigens zijn alle kaarten ook alvast getest met een 8700K om een eventuele overstap te maken).

Alle kaarten worden getest met de instellingen zoals ze uit de fabriek komen, fabrieks-overklok instellingen blijven dus in tact (oh wait, nevermind). Alle benchmarks zijn om uitschieters te voorkomen meerdere malen uitgevoerd, waarbij opvallende uitschieters worden gefilterd en het gemiddelde wordt weergegeven. Omdat we gaandeweg zullen concluderen dat overclocken, zij het automatisch of handmatig, eigenlijk gewoon moet gebeuren nemen we voor de verandering zowel de stock resultaten mee als één die simuleren wat je in de praktijk altijd zou moeten kunnen verwachten, de combinatie 1974MHz / 4200MHz. 100% garantie krijg je niet, maar we hebben nog geen kaart ervaren die dat in elk geval niet aankan.

Een belangrijke opmerking met betrekking tot de drivers. Driver updates geven soms wat prestatieverbeteringen, maar veelal in specifieke games. Een vergelijking maken met een oudere kaart op oudere drivers is dan ook niet altijd 100% eerlijk. Anderzijds mag je bij een gloednieuwe chip verwachten dat er nog optimalisaties in de pipeline zitten. De meeste games in deze vergelijking zijn wel al eventjes uit, dus de kans dat een nieuwe driver verder geoptimaliseerd is voor die game is dan zeer klein bij een iets oudere chipset, maar er blijven wat onvermijdelijke risico’s aan zitten. We hebben helaas geen tijd gehad om de GTX 1070 en GTX 1080 opnieuw te testen.

Alle games in onze GPU reviews hebben een geïntegreerde benchmark. Dit zorgt voor een constante vergelijking tussen de kaarten per game, de gebruikte instelling staat in de header van elke grafiek.



1080p resultaten


Laten we beginnen met toch wel de grote single GPU benchmark: 3D Mark FireStrike. Deze resultaten zijn nog altijd representatief voor onderlinge krachtverschillen.


Verdere benchmarks:










In tegenstelling tot voorgaande reviews bevat dit hoofdstuk enkel de resultaten, de bespreking daarvan doen we achteraf.

1440p resultaten













In tegenstelling tot voorgaande reviews bevat dit hoofdstuk enkel de resultaten, de bespreking daarvan doen we achteraf.

4K resultaten











In tegenstelling tot voorgaande reviews bevat dit hoofdstuk enkel de resultaten, de bespreking daarvan doen we achteraf.

Directx12 resultaten











In tegenstelling tot voorgaande reviews bevat dit hoofdstuk enkel de resultaten, de bespreking daarvan doen we achteraf. Interessant is wel het verschil tussen DX11 en DX12 in Hitman. Of DX12 gunstig uitpakt zal je echt per game moeten blijven testen.


Energieverbruik


Ook het verbruik van een GPU is een belangrijk punt. Ik heb het verbruik gemeten bij het stopcontact, oftewel het verbruik van het gehele bovenstaande testsysteem, met een Voltcraft 4500PRO. Daarnaast wordt gebruik gemaakt van een basic USB toetsenbord en een USB muis. Die verbruiken uiteraard ook een klein beetje, en op deze manier hoop ik het verbruik van een gangbaar systeem (excl monitor) te tonen. Hoewel deze meting niet exact bepaald wat de kaart verbruikt, krijgen wij zo wel een inzicht in het daadwerkelijke verbruik van een systeem, een redelijke vergelijking van het verbruik van de verschillende kaarten, en een indicatie van welk vermogen voeding geschikt zou zijn voor dit product.

Het verbruik op drie momenten is opgenomen in deze grafiek:
– Het gemiddelde verbruik van de computer gedurende 10 minuten in idle (Dus niet de slaapstand).
– Het gemiddelde verbruik gedurende enkele specifieke game benchmarks.
– Het piek-verbruik gedurende de hele benchmark sessie. Let op: dit zegt feitelijk niets over de GPU, want een piek bereik je alleen door CPU en GPU load. Het is echter relevant om met enige overtuiging te kunnen stellen hoeveel vermogen je eventuele voeding nodig heeft.


En omdat de kaarten elkaar niet veel ontlopen doen we dit hoofdstuk ook even in één keer voor allemaal. We zien een prima score op gebied van idle verbruik, deze zit in dezelfde lijn als andere recente AMD en Nvidia kaarten, zoals was te verwachten.

Nvidia blijft verder gewoon meester op gebied van efficiëntie, en dan vooral de belangrijkste performance-per-Watt graadmeter. De casual gamer zal dat niet of nauwelijks merken, maar ga je genoeg uren maken dan scheelt het verbruik van een GTX 1070 Ti ten opzichte van een Vega enorm. We hebben weliswaar enkel de 64 in de grafiek staan, maar de iets zuinigere 56 gaat een Nvidia GeForce GTX 1070 Ti niet evenaren. Onderlinge verschillen zijn weliswaar even de moeite van het los presenteren waard, maar wegen niet significant op de eventuele uiteindelijke keuze. Hou er ook rekening mee dat ook op dat vlak je geen garanties kan plakken op een samplesize van één, het is zeer redelijk om aan te nemen dat een tweede sample echt een Wattje meer of minder verbruikt.

Ons standaard verhaaltje wat voedingen betreft blijft staan; Zelfs met de i7 en de videokaart op volle toeren is een 450W voeding prima in staat het te voeren, al is dat in onze optiek iets krap. Een degelijke 550W voeding is echter geen enkel bezwaar, en behoudt ook wat overclockpotentieel. Verwacht je echt de grenzen van je componenten op te zoeken is een ca 650 Watt model geen verkeerde investering, zoals we hieronder zullen zien.


Bespreking resultaten en positionering van de GPU.


Om andere resoluties te bespreken op basis van bovenstaande resultaten eerst de grafiek met het aantal pixels per resolutie:


Kijken we terug naar de grafieken dan zien we dat de GTX 1070 Ti in een strakke sandwich zit. De keuze om geen stevige OC’s vanuit de partners toe te staan is dan wel te begrijpen gezien de resultaten met overclock hier en daar een GTX 1080 (met fabrieks OC) aardig benaderen, maar direct uit de doos en zonder enige OC vinden we de ‘oude’ GTX 1070 er hier en daar wel gevaarlijk dicht opzitten.

Maar eerst de vraag voor welke resoluties hij is, die is redelijk duidelijk. Voor een 1080p scherm is hij grofweg even top als een GTX 1070 of GTX 1080 is, waarbij je je door je budget kan laten leiden. Kijk je niet op een paar tientjes (mits de meerprijs een paar tientjes blijkt), dan is het een even redelijke koop als een GTX 1070, en hoewel pittig zullen we het geen onzinnige overkill noemen.

2560x1440p lijkt echter wel de gezonde sweetspot voor de nieuwe Ti. Je kan weliswaar niet altijd alles maxxen, maar dat ligt meer aan het feit dat de zwaarste games hier en daar absurde fps-verziek settings hebben die je beter uit schakelt. Je speelt wel bijna alles op hoge tot zeer hoge settings weg, met de kanttekening dat je vermoedelijk goed moet kijken om het verschil met een GTX 1080 te zien, of de GTX 1070 eigenlijk. Een GTX 1080 Ti blijft daar absoluut baas, maar een GTX 1070 Ti is een knap talent.

Op hogere resoluties profiteer je m.i. wel van een extra investering als je die kan veroorloven. Voor 3440x1440p is een GTX 1080 Ti aantrekkelijk als je dat geld hebt, maar met een GTX 1070 Ti kom je ook een heel eind al is er op die resolutie maar zo veel dat een beetje overclocken kan helpen. Die vermoedelijk kleine investering boven een GTX 1070 lijkt hier in elk geval wel de stap waard, want vanaf deze resolutie helpen echt alle beetjes, maar zo kan je ook bezig blijven.

AAA games in 4K spelen blijft vooralsnog het domein van de aller duurste kaarten, en daarvoor wachten we eigenlijk nog op de opvolger van de huidige generatie. Je komt er in tal van games mee weg, maar 4K gamen in dikke games met hoge settings is vooralsnog een utopie zelfs als je een GTX 1080 Ti hebt. Wil je daar serieus voor gaan, stap dan meteen zo hoog mogelijk in.

Uitpakken


Goed, nu weten we wat we van de chip mag verwachten en gaan we ons op de specifieke Asus uitvoering richten. Prima doosje, maar niet zo ruim in de extra’s zoals de ROG moederborden. Geen stickers, casesbadges, etcetera. Twee kabelbinders, een boekje, en een soort rond glimmend ding. Vrij dun, zit een print op. Geen idee wat het is, doet mij denken aan een opslagmedium van vele generaties geleden.




Asus wijkt niet af van hun bekende ROG Strix koeler. 2,5 slots, drie flinke fans, en een uitstraling om van te smullen. Uiteraard matcht hij lekker met de meeste Asus moederborden, maar hij is dermate neutraal dat je hem vrijwel overal in kan zetten. MSI houdt vast aan rood, Inno3D is lekker neutraal maar komt met een led die tussen groen, blauw en rood schakelt maar niet handmatig in te stellen is. Voor build flexibiliteit zit je dus goed.




Neutraal beeld van voren, en we zien dat Asus niet afwijkt van de enkele 8-pin standaard.







Aan het einde van de kaart zien we twee extra fan headers die de ventilatoren op basis van je GPU temp aansturen. Dat is een sterk concept in theorie, want GPU’s zijn vaak meer koeling behoevend dan processoren, maar zoals we straks zullen zien is de meerwaarde voor een GTX 1070 Ti, of in elk geval een enkele, best beperkt.



Maar .. die Asus backplate. Stop met lezen, en kijk er even een minuutje goed naar.






Na tig keer dezelfde koeler worden we best ongeduldig, maar elke keer als we het plastic van die Strix backplates halen is het gewoon kwijlen.

Aansluitingen, volgens spec: Driemaal DP, HDMI en DVI.


Mazzel voor Asus was dat de kaart binnenkwam op de dag dat de Cooler Master Cosmos C700P op de planning stond. En dan zien we het voordeel van een lekker breed inzetbare kaart. In dit geval toevallig een Asus bordje eronder, maar op elk zwart/grijs-achtig bord had dit prima gepast. We zien het ROG logo verlicht, en uiteraard kleur synchronisatie met het moederbord en andere op het bord gekoppelde RGB elementen. Ook de Cosmos synct met het moederbord in dit geval. Op Z270 werkt het overigens, maar voor Z370 mist nog de update om ook de Corsair Vengeance RGB modules mee te synchroniseren, daarvoor zit je (op moment van schrijven) aan Corsair Link (beta) vast.







Geluidsproductie, duurtest, overclocking.


In dit hoofdstuk bekijken we de geluidsproductie, doen we een stabiliteitstest (duurtest), en kijken we of er nog meer uit de kaart te halen valt.

Eerst, knallen. Let op: we kijken zelf naar de gemiddelde vastgehouden boostspeed, MSI afterburner screenshot is slechts ter indicatie, de weergegeven waarde schommelt en kan niet worden vergeleken met andere screenshots.


Wat de screenshot wel makkelijk aantoont is dat de kaart tegen de powerlimit aan zit. Net als de MSI, net als de Inno. Alle drie de kaarten zitten uiteindelijk binnen welgeteld 12MHz gemiddeld. Hoewel de Asus nipt hoger uitkomt dan de andere twee zit kunnen we ook daar eigenlijk niet echt iets uit opmaken. Het zijn wel zeker harde getallen, maar uiteindelijk zitten er altijd wat verschillen tussen de chips en kunnen we simpelweg niet concluderen dat de volgende MSI en Asus tot op de MHz gelijk gaan boosten. Fabrieksoverclocks waren in elk geval nog een beetje interessant omdat fabrikant X dan ook echt bewust een paar MHzjes hoger te zitten.

Toch zien we bij onze Asus kaart iets aparts gebeuren, en dat is dat wanneer we de kaart aan het werk zeten hij de eerste minuut een stukje hoger klopt, ca 1910MHz, om vervolgens dus terug te gaan naar die grofweg 1850-1860MHz. Dit gaf wel een kleine boost aan benchmarks die een korte doorlooptijd hebben, zoals Far Cry Primal, maar toonde niet significant in langere tests of herhaalde tests. Wat, waarom, of dat ook exact zo is met een retail kaart die vermoedelijk de komende dagen al te koop is, we kunnen het niet zeggen en verwachten ook niet dat we binnen enkele dagen een antwoord gaan hebben dat 100% waterdicht is. De enige redelijke keuze die wij konden maken is die resultaten niet te vertalen naar ‘deze is sneller’, daarvoor blijven te veel vragen onbeantwoord, maar ze ‘as is’ te bespreken.

Toch is er wel één belangrijk punt wat de snelheden van de Asus betreft, want hoewel overclocken niet is toegestaan mag dat wel via extra applicaties, en wanneer je de GPU Tweak software installeert activeert deze ook automatisch de OC modus (en nee, wij hebben eerst getest zonder). Ik ga mijn eerdere punt herhalend at ik het installeren van een handmatige OC tool op een andere kaart niet ‘meer werk’ vindt, maar als je echt niet na wilt denken, geen moeite wil doen, of bang bent voor slidertjes, dan is de Asus oplossing zowel effectief als wel heel erg makkelijk; het stond aan voordat ik het doorhad.



Met die modus kwamen we op 1924 MHz gemiddeld, wat je in de praktijk toch een paar % winst in framerates gaat opleveren. Wat Asus overigens doet is garanderen dat elke kaart de opgegeven OC snelheid kan halen met wat ze hun ‘advanced binned’ proces noemen. Dat deed mijn wenkbrouwen fronzen, vooral omdat de gegarandeerde snelheid lager ligt dan wat we in de praktijk zien, dat zelfs de slechtste overclocker die we kennen die snelheid kan halen, en het feit dat ‘advanced binned’ mij gewoon hilarisch in de oren klinkt, maar het is ‘iets’ en iets wat de concurrentie vooralsnog niet doet. We kunnen ons er met een glimlach vanaf maken, maar voor de echte leek is een eenvoudige installatie zonder verdere moeite zo gek niet.

En laten we eerlijk zijn, dergelijk blijk van creatief talent is niet uniek aan Asus, dat is de markt standaard, dus lachen we een beetje om terwijl we kijken naar wat echt telt. En vergis je niet: Asus scoort waar het echt telt. De temperaturen blijven heerlijk laag en de koeler uitzonderlijk stil. De MSI is in absolute termen marginaal stiller en met slechts één grade warmer toont die zich uitzonderlijk efficient, maar er is bijna geen praktisch scenario te bedenken waarin je deze kaart echt gaat horen onder zware belasting. Je zal echt in een muisstille ruimte moeten zitten met je build op neus-afstand, maar zelfs met onze open bench op een metertje met overclock actief is er gewoon niets om over te spreken. We moesten echt flink dichter dan de vaste 50 cm komen voordat we ook maar iets konden meten boven de omgevingsgeluiden. Verder stilstaande ventilatoren in idle als leuke extra natuurlijk. Voor de geluidsproductie hoeft dat niet eens, maar het slijt vast minder.

Asus en MSI concurreren dus lekker en wisselen elkaar hier en daar af op gebied van efficiëntie, zoals ze de laatste maanden vaker deden. De Inno zit er echter wel een paar graden plus paar decibel boven. Praktisch spannend? Maakt het uit, als gamer met een headset op, plus het feit dat ze in idle allemaal onder de 33 dBA ambient belanden? Neu, maar het moet worden genoemd.


Conclusie


(Standaard verhaal voor elke GTX 1070 Ti kaart) De vraag “waarom een GTX 1070 Ti” is de laatste tijd al de nodige keren gesteld, en zal ook nog redelijk wat gesteld worden. Eén theorie is dat Nvidia de Vega 56 even op zijn plek wil zetten, maar gezien die toch niet in onze grafiek staat kan ik die wel negeren. De meest nuttige vraag waar ik zelf mee kon komen was “waarom geen GTX 1060 Ti”, het gat tussen de GTX 1060 en GTX 1070 is tenslotte wat groter en een tussenoplossing zou een stuk logischer klinken. Daarop konden we via-via wel een redelijk antwoord vinden. De GTX 1060 is gebaseerd op de GP106 chip die ze niet ‘even’ uitgebreider of krachtiger kunnen maken, en elke GTX 1060 die van de band rolt is al verkocht; ze zijn bijna niet aan te slepen. Dat Nvidia geen hele nieuwe Pascal chip gaat uitrollen een jaar nadat de eerste Pascal al van de band rolde, of GTX 1070’s die ook als warme broodjes verder gaan verder willen afknijpen snappen we ook wel.

Hoewel we de vraag “waarom” niet beantwoord krijgen maakt het ook niet uit. Uiteindelijk zijn wij van de praktische kijk en maakt het voor de meeste kopers geen pepernoot uit waarom Nvidia een specifiek model maakt, zolang hij maar presteert en een redelijke value biedt. En kijken we naar de hele huidige Pascal line-up van Nvidia kunnen we daarover weinig klagen, zeker zolang AMD moeite heeft met het leveren van hun RX 500 serie en Vega serie voor normale prijzen. Het maakt een Geforce 10 / Pascal serie kaart kiezen bijna te eenvoudig, maar het maakt een GTX 1070 Ti an sich echt niets anders dan een hele dikke kaart om te bezitten. Een reviewer enthousiast krijgen voor iets tussen twee bekende producten is lastig, maar laten we er niet aan voorbij hoe uitstekend hier mee te gamen valt, ook op hogere resoluties en hogere settings, en dat is wat je als koper uiteindelijk toch wilt?

Nu zijn de straatprijzen nog niet bekend dus zal het vooral zaak zijn dat die ook netjes ergens tussen de GTX 1070 en GTX 1080 belanden voordat we ons uitspreken over de prijs-prestatieverhouding, maar het zou gek moeten lopen als Nvidia dat niet strak voor elkaar gaat krijgen zodat ook de GTX 1070 Ti grofweg even interessant is als zijn iets snellere en iets tragere broer. Wel denk ik persoonlijk dat het afschraffen van de fabrieksoverclock onnodig druk op de GTX 1070 Ti zet, want pak je een gangbare GTX 1070 van de plank die van een overclock is voorzien en je zit soms heel dicht op de Ti prestaties. Het ligt dan ook voor de hand dat wanneer je de 1070 Ti overweegt je echt even de moeite neemt om hem een zetje te geven, zij het handmatig of via een meegeleverde tool.

Het uiteindelijke doel van een GTX 1070 Ti blijft vrij simpel: voor zij met snelle 1080p schermen, 1440p schermen en 3440x1440p Ultrawides behoort een GTX 1070 Ti net zo veel tot de mogelijkheden als de GTX 1070 en GTX 1080, en wordt het simpelweg een overweging van budget. Is een GTX 1080 net te duur voor je? Dan is de GTX 1070 Ti een leukere optie dan de GTX 1070. Kortom: je hebt gewoon een kleiner stapje tussen die twee oudere modellen, een extra keuze, die je wellicht net wat makkelijker maakt dan de stap die je tot dusver te kiezen had.

Maar meer dan voorheen, en dit gaat voor alle drie de GTX 1070 Ti modellen op, doe je jezelf een plezier om die overclockapplicatie te installeren. Met de vaste snelheden af fabriek blijft een groot deel van het prima potentieel van deze chips onbenut, en met een kleine muisbeweging (powerlimit, core clockspeed primair) valt er het nodige extra uit te halen. (/standaard verhaal voor elke GTX 1070 Ti)

Wie van de drie dan? Of specifiek voor deze review: Wanneer en waarom kies je de Asus? Gedurende het testen, en het kwijlen over de kaart, hebben we eigenlijk niets kunnen vinden waar we over kunnen klagen. Met alle clocksnelheden gelockt
hoeven we daar eigenlijk ook niet naar te kijken en het verbruik zien we ook niets waar we echt wat van kunnen zeggen. Asus pakt wederom uit met wat extra’s zoals de fan headers die wel degelijk nuttig -kunnen- zijn, maar voor een groot deel blijft het gewoon lood om oud ijzer. De Asus blijft heel koel, uitzonderlijk stil, en hoewel MSI nog nipt lager op de meter scoort is het gewoon een kaart die je in een normale situatie nooit gaat horen, zelfs niet in een half open case op je bureau direct naast je gezicht. Het is een efficiente koeler, een chique kaart, en gezien we toch hebben geconcludeerd dat je de overclock capaciteiten niet naast je neer moet leggen kunnen we best een positief tintje geven aan het feit dat Asus het automatisch overclocken het makkelijkst maakt. Installeer GPU Tweak, en het is al gedaan. Kan je het zelf doen, en nog iets verder gaan? Jep, en dat is ook eenvoudig genoeg, maar wanneer het allemaal dicht op elkaar zit tellen ook dit soort kleine beetjes en het maakt het voor leken net even toegankelijker.

Uiteindelijk kan ik er een uur over praten, maar komt het vermoedelijk op het volgende neer: Asus heeft de laatste Pascal kaarten laten zien dat ze normaliter wat duurder zijn, varierend van een paar tientjes tot soms wel wat twijfelachtige meerprijzen. Ze hebben een uitstekende kaart in handen die één ding doet wat de andere twee niet doen: combineren met feitelijk elk ander stukje hardware op de markt, ondersteund door op dit moment het meest praktische RGB synchronisatie softwarepakketje. Dat weten ze, ze vragen er een meerprijs voor, en weten even goed dat men dat er voor wil betalen. En ja, als je toch (ik roep even wat) 550 gaat uitgeven voor een GTX 1070 Ti dan is wat vermoedelijk 580-590 gaat worden voor iets wat jij gewoon echt mooier vindt helemaal zo gek niet. Krijg je daar puur prestaties voor terug? Nop, maar ik gok wel een kaart die dan beter bij jouw situatie past en zodra hij van jou is vermoedelijk ook gewoon heel blij van gaat worden. Geen onbekend Asus plaatje dus: top ding, ietsjes duurder waardoor de meer prijs georienteerde koper af gaat haken, maar zolang de concurrentie vast blijft houden aan grote rode elementen of andere specifieke kleurschema’s maken ze het Asus eigenlijk bijna -te- makkelijk voor tal van populaire, aantrekkelijke pc builds. Is dat wat je zoekt, go for it, dit ding is gewoon een dikke prima.



Enkele hogere res fotos voor de liefhebber, klikken voor de volledige versie:

Over Stephan
Stephan en Nada kennen elkaar dankzij online gaming en een liefde voor toffe tech. Tegenwoordig houden zij elkaar bezig met maken van reviews van computer hardware. Hun doel: Uitgebreide reviews die je een realistisch beeld geven van wat je van het product mag verwachten.