ASUS ROG GTX 1660 Ti Strix OC review


Na we de afgelopen maanden de nodige prijzige producten van Nvidia zagen was het inmiddels wel tijd voor iets nieuws in de meer betaalbare prijsklasse. Of althans een prijsklasse waarin het gros van de gamers toch een videokaart zal zoeken. Het resultaat is de nieuwe GeForce GTX (Geen RTX) 1660 Ti. Verkrijgbaar vanaf zo’n 279 euro en opvolger van de populairste videokaart van dit moment: de GTX 1060. Wij hebben er inmiddels drie getest, en in de komende uren zullen we daar drie video’s over hebben. Asus kwam als eerste binnen, en bespreken we zodoende als eerst:


Samenvatting


Een korte samenvatting voor zij die geen video kunnen of willen kijken. Als je verder scrollt vind je ook de specificaties en alle benchmarks op een rijtje.

De GeForce GTX 1660 Ti als chip spreekt voor zich. Dit is simpelweg de nieuwe videokaart voor serieuze gamers met een 1080p scherm. Flinke prestatieverbetering over zijn voorganger gemiddeld genomen, en gezien de verbeteringen aan de architectuur zal dat gat op termijn enkel toenemen. De hele 10-serie lijkt hiermee met pensioen te kunnen, super dump deals daargelaten. Voor hogere resoluties pak je liever een upgrade, ondanks dat deze kaart in een flink aantal games toch erg goed mee kan, zelfs op Ultra settings, is het toekomstperspectief voor 1440p gaming niet extreem. Enkel op dat vlak zal de Vega nog enige concurrentie bieden, maar met een oog op het veel en veel hogere verbruik staat er toch druk op AMD om –of- iets nieuws uit te brengen, of in de prijzen te hakken.

Wat Asus betreft? Tja, wat kunnen we na jaren ROG Strix reviews nu nog zeggen wat we al niet tig keer hebben gezegd? Het zijn gewoon prachtige kaarten, lekker indrukwekkend, mooi afgewerkt, en wat efficiëntie betreft ongeslagen. Objectief de meest efficiente kaart die we nu op tafel hebben, en zolang je ruimte hebt voor de forse afmetingen zal dat toch aantrekken. Dat er een meerprijs aan hangt is best te begrijpen, maar dat neemt niet weg dat je toch met een scheef oog naar RTX 2060 alternatieven zal kijken als die niet veel duurder zijn; daar kan een GTX 1660 Ti tenslotte weer niet tegenop. Een opmerking die we standaard maken voor elke high-end versie van een low-end of mid-range grafische chip. Vind ik het echter onredelijk? Niet direct, want laten we niet vergeten dat ze ook daadwerkelijk verder gaan met hun features: twee bios opties met duidelijk verschillende presets, en ook de extra fan en RGB aansluitingen kunnen toch gewaardeerd worden. Het is aan Asus om de straatprijzen strak genoeg te houden dat het ook een aantrekkelijke koop blijft, maar objectief is het wel een ijzersterke GTX 1660 Ti:

Vragen over onze reviews of de producten die we bespreken? Je vindt ons op:
Onze Discord server voor chat en tech talk (gratis en geen installatie noodzakelijk).
Techtesters YouTube
TechtestersLive op Twitch
Foritain op Twitter (auteur, test-chef)
Nadalina op Twitter (baas, foto-heldin)


SpecificatiesBenchmarks


Benchmarks 1080p
Benchmarks 1440p
Benchmarks 4K
Benchmarks verschillende GTX 1660 Ti kaartenOver Stephan
Stephan en Nada kennen elkaar dankzij online gaming en een liefde voor toffe tech. Tegenwoordig houden zij elkaar bezig met maken van reviews van computer hardware. Hun doel: Uitgebreide reviews die je een realistisch beeld geven van wat je van het product mag verwachten.