ASUS ROG Strix GeForce RTX 3090 OC


Je hebt de reviews bekeken of gelezen, je hebt nog even goed naar je rekening gekeken, maar je bent er wel uit: je wilt een GeForce RTX 3090. Nee, niet bepaald de beste deal van dit moment (understatement of the year), maar wel de objectief beste videokaart van dit moment. En als je dan toch al een klein vermogen uitgeeft, waarom niet meteen de aller beste variant op de RTX 3090: de ASUS ROG Strix RTX 3090 Gaming OC. Althans, dat lijkt het verhaal van ASUS gezien dit ook één van de aller duurste varianten is. Maar is dat ook zo?

Liever een video? Astublieft.

Liever wat lezen? Scroll door voor een samenvatting. Deze gaat specifiek over deze ROG variant op de GeForce RTX 3090, en we gaan er hier vanuit dat je al bekend bent met de RTX 3090 zelf. Benieuwd naar hoe de 3090 zich verhoudt ten opzichte van andere chips? Kijk dan naar de review over die chip zelf.


Het Design


Als je de review van de ROG RTX 3070 hebt gelezen: ja, dit is het exact zelfde design. En in mijn optiek ook één van de mooiste, dikste designs die je je maar kan wensen. Veel metaal, mooie backplate, lekkere ROG lijnen, mooie RGB implementatie, et cetera. Het is gewoon een monster kaart en ik heb er alle begrip voor dat je dit ziet en dan besluit dat je het wilt hebben, smaken verschillen maar ik kan er geen onaardig element op aanwijzen. Hooguit is het een tikketje “meh” dat mensen die slechts een RTX 3060 Ti kunnen betalen exact hetzelfde design in huis kunnen halen voor een kwart van het geld. Met als enige verschil: de RTX 3090 heeft drie 8-pin aansluitingen.








Feature technisch is het ook één van de betere. Dubbele bios, een extra HDMI 2.1 poort achterop, en twee extra fan headers. Net even wat meer dan een standaard kaart, maar de meerwaarde moet je zelf bepalen.

Prestaties


Core clocks en applicatie performance:






Thermals and noise:





Kortom, het is één van de beste kaarten, zo niet dé beste. Hij is één van de snelste, standaard de koelste, niet luid, en scoort ook goed in de 40 dB noise normalized test, waarbij we de ventilatoren op 40 dB afstellen en dan kijken hoe warm de kaart wordt. Liever iets stiller? Pak dan de quiet modus, met alsnog dik prima temps. Alleen de MSI doet het hier iets beter in de cruciale 40dB test, maar die doet dat bij een veel lagere power target, en dat helpt in deze test enorm.

Wat wel fijn is voor overclockers is dat je de stock bios tot 480 Watt kan opkrikken. Dat hebben we niet gedaan want dat vereist veel handmatig tunen en de resultaten gaan dan per sample veel verschillen, maar als je gewoon de power limit opschoeft dan schaalt hij vanzelf al op naar 420 Watt, wat hem nog een mooie prestatie boost geeft, en hem voorbij de Palit (die trekt standaard ook 420 Watt om de snelste proberen te zijn) in prestaties trekt. En zoals je ziet heeft de koeler daar weinig moeite mee.

De enige vraag is hier: is dat extreme stroomverbruik die paar procent performance echt waard?

Positie in de Markt


Het lijkt een beetje hét probleem van de RTX 3000 generatie: factory OC modellen blijken in de praktijk niet gek veel sneller dan goedkopere varianten, en het overclock potentieel is voor de gemiddelde gamer ook maar beperkt. En dan hebben we het nog niet over het veel hogere stroomverbruik, wat meer hitte in je behuizing betekent waarmee je om moet gaan. Dat betekent dat meer dan ooit een luxe uitvoering onder druk staat, zeker als je vooral lekker wilt gamen en niet de limieten van je chip met handmatig overclocken wilt opzoeken.

Het feit dat je misschien wel 150 of 200 euro meer moet betalen voor de ROG kaart dan bijvoorbeeld de Gigabyte Gaming OC die in de praktijk op hetzelfde neer komt is best wel zuur. De ASUS heeft weliswaar de betere koeler, de betere afwerking en de bios die je direct verder laat gaan, maar nogmaals: als jij gewoon een kaart inprikt en gaat gamen? Dan zijn die verschillen echt klein.

Desondanks vind ik het zelf bij een RTX 3090 niet zo’n probleem. Waar ROG kaarten op goedkopere chips soms gevaarlijk dicht in de buurt van hogere chips komen, oftewel een ROG 3070 kost bijna hetzelfde als een instap 3080 die écht sneller gaat zijn in games, bestaat er niets beters dan een GeForce RTX 3090. En als je dan toch al 1700 of 1800 euro uitgeeft, dan kan ik mij heel goed voorstellen dat je die laatste stap ook zet. In dit geval zie ik juist wat uitdagingen voor goedkopere SKUs die redelijker lijken, want de écht redelijke keuze is natuurlijk “gewoon” een RTX 3080. Zoek je gewoon de beste kaart en kijk je niet op de centen, dan denk ik dat de keuze van ASUS om gewoon een ultiem dikke kaart te maken voor een nog hogere prijs logisch is.



Conclusie


De ASUS ROG Strix is dé overkill uitvoering van dé overkill grafische chip van dit moment, en dat is vermoedelijk precies wat de doelgroep zoekt. Dikke looks, complete featureset, top koelprestaties, en direct ruimte binnen de bios om lekker te overclocken als je daar los op wilt gaan. Een redelijke koop? Dat is geen enkele RTX 3090 en ook niet de doelstelling: dit is voor iedereen voor wie geld absoluut geen issue is, en gewoon geen genoegen wil nemen met welke concessie dan ook.


Vragen over de producten die we bespreken? Aankoopadvies nodig of gewoon gezellig chatten met ons? Je vindt ons op:
Onze Discord server voor chat en tech talk (gratis en geen installatie noodzakelijk).
Techtesters YouTube
Techtesters op Instagram
Foritain op Twitter (auteur, test-chef)
Nadalina op Twitter (baas, foto-heldin)

Over Stephan
Stephan en Nada kennen elkaar dankzij online gaming en een liefde voor toffe tech. Tegenwoordig houden zij elkaar bezig met maken van reviews van computer hardware. Hun doel: Uitgebreide reviews die je een realistisch beeld geven van wat je van het product mag verwachten.