ASUS ROG Strix Helios review


Moederbordfabrikanten hebben niet de beste geschiedenis als het aankomt op PC behuizingen. ASUS had zich er echt nog niet eerder aan gewaagd, dus we waren heel benieuwd wat de ASUS ROG Strix Helios ons ging laten zien. Met zijn prijs van ca 269 euro verwachten we in elk geval flink wat. In de onderstaande video vertelt Nada je alles wat je moet weten over dit nieuwe monster.


Samenvatting


Eigenlijk is de ROG Strix Helios, of gewoon de Helios, een beetje wat je mocht verwachten als je voor het eerst hoort dat Asus een kast gaat maken. ROG heeft hun eigen doelgroep, en de ‘knal alles er maar tegenaan’ visie, extreem dikke aankleding, in-your-face uitstraling en bijpassend fors prijskaartje zijn dan eigenlijk precies wat bij die doelgroep past. Elke case van meer dan 150 euro is toch al objectief lastig aan te raden, dus waarom zou je dan niet meteen nog hoger inzetten om die ROG emotie goed aan te wakkeren?


Daar klink ik wellicht wat zuur, maar dat is zeker niet de bedoeling. In dit segment zie je eigenlijk alleen maar overdreven (als in, meer toeters dan strikt noodzakelijk) showcases en alternatieven met een echt eigen karakter. Denk aan iets extreems van In Win, of de Cooler Master Cosmos bijvoorbeeld. Met dat in het achterhoofd doet de Helios het eigenlijk best goed. Hij is gigantisch, hij heeft duidelijk zijn eigen, unieke smaak, en kwalitatief is het echt een top kast. We hadden hem naast 10 andere high-end kasten staan (o.a. de Lian Li O11 Dynamic, be quiet! Dark Base 700, Phanteks P600S, Corsair 680X, Fractal S2 blackout, Cooler Master H500) en dit is kwalitatief echt een klasse dikker. Veel staal, dikke aluminium afwerking, veel glas, het plaatje van een extra luxe showcase klopt gewoon.



Featuretechnisch klopt hij ook: Panelen die makkelijk los te halen zijn, PSU shroud met venstertje voor je luxe (ROG, uiteraard) power supply, fan controller en RGB controller, GPU support clips, vier fans standaard, goed toegankelijke stoffilters, mega uitbreid I/O, allemaal zaken die je enerzijds zou verwachten, maar anderzijds lang niet altijd allemaal in één case ziet. Natuurlijk heb je ze lang niet altijd allemaal nodig, en betaal je ervoor, maar toch.



Als we naar het totaalplaatje kijken voelt het wel een beetje alsof Asus maar gewoon alles wat populair is heeft uitgevoerd zonder de finesse die we in sommige moderne cases zien, hij is absoluut wat spartaans in een aantal zaken. Waar we in sommige cases hele goot constructies zien voor kabelmanagement heeft Asus gewoon de brute-force meer-ruimte-is-meer-beter aanval geopend. En waar de Cosmos opvalt met gebogen aluminium en opvallende poten of In Win soms bijzondere dingen laat zien met aluminium is de Helios relatief recht toe recht aan en minder engineering-kunstwerk. Er zitten ook nog wat ruwe randjes aan Asus heeft gewoon nog niet de finesse die ervaren case makers tegenwoordig in hun producten weten te tonen.

De vraag is natuurlijk: maakt dat uit? Een zee van ruimte is ook makkelijk om in te werken, dus wat wil je nog meer? Kijken we naar de prestaties, niet heel veel eigenlijk. De gebruikte hardware combinatie (details in video) verbruikt net zo veel als welke andere single GPU configuratie dan ook (HEDT daargelaten) en de koeling is daarvoor gewoon dik in orde. Er zijn kasten die nog iets stiller kunnen, maar ook op standje laag is de Helios gewoon een hele rustige case. Er is eigenlijk maar één ding dat ik echt niet begrijp, en dat is dat ze op hun nieuwe X570 Strix en Hero borden niet voldoende USB 3.0 headers hebben gebouwd om alle USB poorten voorop deze kast te gebruiken. AMD’s populariteit lijkt even te worden vergeten en de ROG Helios komt dan ook het beste tot zijn recht met de high-end ROG Intel borden. Of de X570 Formula overigens, die heeft dat wel, plus de positieve bijkomstigheid dat als je dat bord hebt gekocht de prijs van de Helios je niet zal deren.


Heb je dit nodig? Zeker niet. Doet Asus hier iets enorm innovatiefs? Ook niet. Maar vind je dit mooi en heb je stevig geld over voor een showcase? Dan zie ik ook geen echte redenen om er niet voor te gaan. Er zijn zeker wat kritiekpuntjes en leermomentjes voor de opvolger, maar zeker geen breekpunten. Een high-end case koop je uiteindelijk omdat de vonk over sloeg en je verliefd bent geworden op het design, en dan is het enige wat telt dat Asus niet dermate grote fouten heeft gemaakt dat ik hem af moet raden, iets wat zeker niet het geval is. Voor velen zal de Helios heel begrijpelijk (veels) te veel van het goede zijn, maar voor de liefhebber met een enorme bak ASUS / ROG / Strix hardware, een voorliefde voor de design taal van dit ding en flink wat geld over is dit gewoon een echte, complete, high-end kast.


Vragen over onze reviews of de producten die we bespreken? Je vindt ons op:
Onze Discord server voor chat en tech talk (gratis en geen installatie noodzakelijk).
Techtesters YouTube
TechtestersLive op Twitch
Foritain op Twitter (auteur, test-chef)
Nadalina op Twitter (baas, foto-heldin)


Specificaties


Dimensions
250 x 565 x 591 (WxDxH)
Case Size
ATX Mid Tower
Form Factor
ATX/micro ATX/Mini ITX/EATX (12”x10.9”)
Drive Bays
2 x Int x 2.5”/3.5” Combo Bay
4 x Int x 2.5” Bay
System Fan Support
Pre-installed Fans
Front: 3 x 140mm
Rear: 1 x 140mm
Expansion Slots
8+2 (additional vertical)
Weight
N.W. 18 kg
Color
Black
Front I/O Ports
1 x USB 3.1 Gen 2 (Type-C)
4 x USB 3.1 Gen 1
1 x Headphone
1 x Microphone
LED & Fan Control Buttons
Power Supply
ATX
Note
Cooling Support
Front: 3 x 140mm/ 3 x 120mm (Radiator + Fan Thickness: Max. 90mm)
Top: 2 x 140mm/ 3 x 120mm (Radiator + Fan Thickness: Max. 60mm)
Rear: 1 x 140mm/120mm

Radiator Support
Front: 120, 140, 240, 280, 360, 420 mm
Top 120, 140, 240, 280, 360 mm
Rear: 120, 140mm

Maximum GPU Length: 450 mm
(Riser Cable above 200mm in length is required for one GPU install in vertical position)
Maximum CPU Cooler Height: 190 mm
Maximum PSU Length: 220 mm
Removable Dust Filters: Front: Slide-Out / Top: Slide-Out / Bottom: Slide-Out
Cable Routing: Max. 33 mm
3.5”/2.5” Drive Bays: Up to 4pcs (Pre-install 2pcs)
2.5” Drive Bays: Up to 9pcs (Pre-install 4+1pcs)

Over Stephan
Stephan en Nada kennen elkaar dankzij online gaming en een liefde voor toffe tech. Tegenwoordig houden zij elkaar bezig met maken van reviews van computer hardware. Hun doel: Uitgebreide reviews die je een realistisch beeld geven van wat je van het product mag verwachten.