ASUS ROG Strix RTX 3060 review

“Alle Toeters en Bellen”


We gaan door met de volgende GeForce RTX 3060 kaart, de iconische ROG Strix van ASUS. Het topmodel van ASUS waarbij een dikke koeler, RGB, een overdaad aan features en top prestaties zijn gegarandeerd. Of althans dat is het gevoel dat ze opwekken.

In verband met wat vertraging met de drivers en een drukke week vanwege andere omstandigheden laat de review van de RTX 3060 als chip nog even op zich wachten, maar we gaan wel vast kijken hoe deze ASUS zich verhoudt ten opzichte van wat concurrentjes.

Prijs en beschikbaarheid? Tja, met de markt zoals hij is valt daar geen zinnig woord over te zeggen. Maar laten we er gemakshalve vanuit gaan dat ze nauwelijks te vinden gaan zijn, en mogelijk voor bizarre prijzen. Deze review is dan ook vooral bedoeld om je wat informatie te geven om een betere keuze mee te maken tegen de tijd dat de markt weer normaliseerd.


De ASUS ROG Strix


Ik kan mij geen GPU generatie bedenken waarin de ROG Strix kaart niet uitzonderlijk aantrekkelijk was. De RTX 20-serie was ietwat suffer omdat ze de 10-serie koelers hadden aangehouden, maar deze generatie zijn ze weer flink los gegaan: dikke fan shroud, mooie zijkant met flink wat RGB, prachtige backplate. Het is een beest. Een beest waar je ruimte voor moet hebben uiteraard, maar dan nog: damn.








Verborgen onder de shroud zitten nog twee fan headers

In typische ROG stijl is het ook een feature beest. Zo krijg je de gebruikelijke fan-stop, een dubbele bios, extra fan headers die fans aansturen aan de hand van je GPU temperatuur, en een extra HDMI uitgang achterop.


Prestaties


Voor de vergelijking tussen de custom kaarten kijken we naar de kloksnelheid, de temperatuur die wordt bereikt, de geluidsproductie, het stroomverbruik en de efficientie van de koeler. We beginnen met de snelheden:



Opvallend genoeg ligt de boost snelheid bij een non-stop stress iets lager dan bij de MSI en de Gigabyte kaart, maar in de games blijkt dat allemaal totaal niet uit te maken. Dit is iets wat we vooral in deze 30-serie vaker hebben gezien de laatste tijd: je kan best voor een hogere kloksnelheid pushen en het stroomverbruik opvoeren, maar de daadwerkelijke prestaties groeien zeker niet evenredig mee. Deze keuze van ASUS (en Gigabyte en MSI) om het dan maar bij een bescheiden, redelijke fabrieksoverclock te houden is dan ook best logisch.





En dan de prestaties van de koeler:






Een GPU die 50 graden blijft en 33 decibel op 50 centimeter aan geluid produceert is natuurlijk helemaal top, dat is uitzonderlijk koel en stil. Vreemd is het echter niet wanneer je een mega koeler op een mid-range chipje knalt. En lastig is het wel: Hij is weliswaar een stuk efficienter dan de Gigabyte Gaming OC, maar het maakt praktisch gezien niet zo veel uit of je kaart nu 50 of 55 graden wordt. Aan de andere kant doet MSI er nog een schepje bovenop, die is op gebied van features eenvoudiger, maar wel weer een slag groter wat zich uit in een nipt betere efficientie van de koeler. Dat is echter een strijd tussen extreme overkill en extra extreme overkill.




Conclusie


Elke keer wanneer een ROG Strix kaart binnenkomt krijg ik een glimlach op mijn gezicht. Je opent de doos en ziet dan zo’n extreem dikke, mooi uitgevoerd en vooral ook mooi afgewerkte kaart waar je u tegen zegt. Vervolgens zitten alle toeters en bellen erop, en natuurlijk loopt hij uitstekend, blijft hij koel en hoor je hem totaal niet. De “ervaring” is gewoon tip top in orde.

Er zijn eigenlijk maar twee problemen. De eerste is relatief nieuw: in tegenstelling to vroeger is het niet zo dat een high-end uitvoering ook betekent dat je een merkbaar snellere kaart hebt, in games vallen er nauwelijks verschillen te meten, laat staan dat je het gaat merken. Het tweede probleem is een oude bekende voor ASUS: blijft de prijs een beetje binnen perken. Ik snap absoluut dat wanneer je al de extra features wilt die niemand anders levert, dat je daar wat meer voor moet betalen. Maar zeker bij dit soort mid-range chips zie de de luxe versies soms de prijzen van een chip-upgrade benaderen, en je moet wel een enorme liefhebber van het design, het merk of die features zijn om een ROG Strix RTX 3060 te pakken wanneer je een “prima” RTX 3060 Ti voor hetzelfde geld of mogelijk zelfs minder kan kopen. Bij een RTX 3080 of 3090 is dat niet zo’n punt, de echte upgrade kost dan respectievelijk alsnog heel veel meer, of bestaat simpelweg niet, maar hoe lager je in de chip zakt hoe meer de prijzen op elkaar komen, en hoe lastiger het wordt voor ultieme uitvoeringen.

Vooralsnog is dat echter helaas (of wellicht “gelukkig” voor ASUS) vooralsnog een kwestie van gissen. We weten tenslotte nog niet wat deze dingen echt gaan kosten en in welke mate er echt upgrades te koop zijn en voor welke prijs. We kunnen twee dingen vaststellen: Dit is een prachtige RTX 3060, met alle toeters en bellen, en als je hem voor welke reden dan ook wilt of weet te vinden is het objectief een top kaart. Maar je zal zelf de afweging moeten maken of de prijzen de komende tijd realistisch zijn voor je, zowel vergeleken met andere RTX 3060 varianten als eventuele upgrades. Objectief is hij top, maar je zal zelf scherp naar het totale aanbod moeten kijken of het ook daadwerkelijk een logische aankoop zal zijn.


Vragen over de producten die we bespreken? Aankoopadvies nodig of gewoon gezellig chatten met ons? Je vindt ons op:
Onze Discord server voor chat en tech talk (gratis en geen installatie noodzakelijk).
Techtesters YouTube
Techtesters op Instagram
Foritain op Twitter (auteur, test-chef)
Nadalina op Twitter (baas, foto-heldin)

Over Stephan
Stephan en Nada kennen elkaar dankzij online gaming en een liefde voor toffe tech. Tegenwoordig houden zij elkaar bezig met maken van reviews van computer hardware. Hun doel: Uitgebreide reviews die je een realistisch beeld geven van wat je van het product mag verwachten.