ASUS ROG Strix RTX 3080 12GB Review


Na maanden drama begint er eindelijk wat positieve beweging in de markt voor videokaarten te komen. Prijzen dalen, beschikbaarheid neemt toe, en hoewel we nog niet zijn waar we willen (alles voor MSRP of minder te koop) voelt het voor het eerst weer redelijk aantrekkelijk om een nieuwe game PC in elkaar te zetten.

Reden om een paar recente kaarten die we hebben getest toch maar eens door te spreken. We richten ons in dit artikel op de ROG Strix uitvoering van de nieuwe RTX 3080 12 Gigabyte. Daarbij leggen we de nadruk op de prestaties van de koeler, de geluidsproductie en het stroomverbruik. Onze hele test opstelling voor GPUs wordt herzien voor aankomende lanceringen, dus een vergelijkende test tussen de 3080 12GB en alternatieven valt vandaag buiten beschouwing. Ook is er niets gewijzigd aan de Nvidia featureset, dus elementen die in elke andere review reeds naar voren komen als Ray Tracing en DLSS laten we ook in dit artikel buiten beschouwing.


Desondanks is een kleine recap wel op zijn plaats. De 12 Gigabyte variant van de RTX 3080 is een recente revisie op de inmiddels zo’n anderhalf jaar oude 10 Gigabyte RTX 3080. De verschillen zijn niet groot voorbij wat meer en sneller geheugen, en in de praktijk is de 12 Gigabyte variant daarmee zo’n 5-6% sneller op hogere resoluties. Daarmee valt hij vrijwel precies tussen een RTX 3080 10G en een RTX 3080 Ti in. Prijzen gaan we ook niet te diep op in want die wisselen per dag, maar tussen een 3080 10G en 3080 Ti is wel waar je deze 3080 12G moet gaan vinden om het een zinnige keuze te maken.

De uitvoering van ASUS blijft onverminderd aantrekkelijk. De bijna 32 centimeter lange, 3 slot dikke kaart is een beest om te zien en ook prachtig gebouwd en afgewerkt. Metalen backplate, mooie lijnen, het is een kaart die je ziet en gewoonweg wilt hebben. Zwart-en-grijs combineert ook lekker met tal van moederborden, er valt weinig op aan te merken.



Zoals vaker krijg je een dual bios, wat extra fan headers om fans op aan te sluiten, en achterop zien we drie DisplayPort uitgangen en twee HDMI 2.1 poorten. Mijn enige wens zou zijn van die drie dikke 8-pin aansluitingen af te zijn en één nieuwe 12-pin aansluiting te hebben zoals op de RTX 3090 Ti te vinden is.



RGB blijft ook een focus feature, met een opvallende RGB rand voorop. Onlangs gebruikten wij deze kaart in een dikke Cooler Master HAF 700 EVO build, samen met een ROG Wingwall GPU holder voor nog meer RGB. Dat kleurt lekker samen, al is de kaart an sich met zijn RGB lijnen ook meer dan prima.



Maar waar het om draait, thermal performance, is deze kaart technisch goed gebouwd en niet te luid? Een overzicht van de prestaties in beide bios modi.


Zoals we inmiddels van ASUS kennen is de bios vooral een fan profiel switch, er is geen significant ander gedrag waarneembaar tussen de twee, alleen het fan profiel is noemenswaardig anders.

In de standaard Performance Bios zien we echt uitstekende temps, met een core temp van 66 C en hot spot en memory junction temps in de lage 70’ers, indrukwekkend voor een kaart die bijna 400 Watt aan energie verstookt; een dikke 850 Watt voeding is dus zeker wel een uitgangspunt. En objectief dus een indicatie van uitstekende koelpotentie.

Het is de 44,6 Decibel die ons als liefhebbers van een beetje stilte echter persoonlijk wat in de weg zit. Maar daar is het stille bios profiel voor. Die dropt de fan snelheden significant met een fangeluid van 40,2 Decibel op 50 centimeter afstand tot gevolg. 40 dB is wat wij normaliter los testen als “acceptabel” geluidsniveau waar niemand zich echt aan zou mogen storen, en die fan curve kunnen wij dus waarderen. Het resultaat is uiteraard dat alle temperaturen wat verder op lopen, maar een lage 70’er op de core, en lage 80’ers op de hotspot en het geheugen zijn nog altijd dik prima. En die 30 Megahertz drop in frequenties die het automatische boostmechanisme op basis van temperaturen tot gevolg heeft kan je in 2 tellen compenseren in de ASUS GPU Tweak software, of MSI Afterburner bijvoorbeeld.


Conclusie


De ROG Strix uitvoering van de RTX 3080 12G doet dus precies wat je normaliter zou verwachten: indrukwekkend er uit zien, en uitstekend presteren. Geen overdreven heet geheugen hier, gewoon goede all-round prestaties ongeacht je gekozen fan profiel. Persoonlijk zouden wij stellen ga voor het quiet profiel, maar ieder zijn ding.

De enige vraag is hoe deze kaart zich de komende weken gaat verhouden ten opzichte van de rest van de markt. ASUS kan soms duur uit vallen, zeker met hun ROG kaarten, en het is dus belangrijk dat deze uitvoering niet té duur wordt vergeleken met voordeligere RTX 3080 kaarten (zowel 10G als 12G), en zelfs RTX 3080 Ti of RTX 3090 kaarten. De markt is zo’n zooitje op dit moment dat het lastig is conclusies te trekken, maar als deze specifieke kaart positief naar voren komt bij de webshop van jouw keuze kan je jezelf droog gezien eigenlijk geen betere RTX 3080 uitvoering wensen: Editor’s Choice voor de prestatie, maar nogmaals: bekijk de prijzen dagelijks goed, want zo maar vele honderden euros meer betalen specifiek voor deze uitvoering is niet wat wij aan zouden raden.


Vragen over de producten die we bespreken? Aankoopadvies nodig of gewoon gezellig chatten met ons? Je vindt ons op:
Onze Discord server voor chat en tech talk (gratis en geen installatie noodzakelijk).
Techtesters YouTube
Techtesters op Instagram
Foritain op Twitter (auteur, test-chef)
Nadalina op Twitter (baas, foto-heldin)

Over Stephan
Stephan en Nada kennen elkaar dankzij online gaming en een liefde voor toffe tech. Tegenwoordig houden zij elkaar bezig met maken van reviews van computer hardware. Hun doel: Uitgebreide reviews die je een realistisch beeld geven van wat je van het product mag verwachten.